Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Κατάρ αύριο ο πρωθυπουργός
  • [02] Στο 50% του βασικού μισθού η προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο
  • [03] «Η αρχή της παρακμής είναι ο Εμφύλιος»
  • [04] Οι σπουδές χαρίζουν χρόνια ζωής
  • [05] Πανελλαδική 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [06] Der Spiegel: Σύγκρουση Ντράγκι - Σόιμπλε για την Κύπρο
  • [07] Οι πόλεις επηρεάζουν τις θερμοκρασίες σε απόσταση χιλιάδων χλμ
  • [08] Σημάδια εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν

  • [01] Στο Κατάρ αύριο ο πρωθυπουργός

    Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την αναζωπύρωση του εδιαφέροντος που έχει δείξει το Κατάρ για την Ελλάδα αναχωρεί για τη Ντόχα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Αύριο το απόγευμα, στις 19:00, θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Κατάρ και στη συνέχεια θα υπογράψουν πολιτιστική συμφωνία.

    Την Τετάρτη στις 11:00, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ. Ακολούθως, ο ΣΕΒ και το Επιμελητήριο του Κατάρ, παρουσία του 'Ελληνα πρωθυπουργού θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας.

    Θα ακολουθήσει γεύμα από τους 'Αραβες επιχειρηματίες. Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και θα αναχωρήσει από το Κατάρ, το βράδυ της Τετάρτης.

    [02] Στο 50% του βασικού μισθού η προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο

    Ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο (50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση), ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, σειρά ζητημάτων που αφορούν στους όρους συνταξιοδότησης εργαζομένων από το Δημόσιο, αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τις αδρανείς καταθέσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο νομοσχεδίου που έδωσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που δόθηκε σε διαβούλευση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» και είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση (http://www.opengov.gr/minfin/?p=1803).

    Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «η ανάγκη για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται στο κράτος, καθώς και στις σχέσεις του με τους πολίτες, είναι επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης και πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το (παραπάνω) σχέδιο νόμου. Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία, οι διατάξεις της οποίας, μεταξύ άλλων διευκολύνουν, αλλά και ανακουφίζουν συμπολίτες μας μέσω της επί τα βελτίω τροποποίησης ρυθμίσεων της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, ενδυναμώνουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του πλαισίου δημοσιονομικών ελέγχων, και διαμορφώνουν διαύλους στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης ως απόρροια του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τις αδρανείς καταθέσεις».

    [03] «Η αρχή της παρακμής είναι ο Εμφύλιος»

    Το μυθιστόρημα αποτελεί προϊόν του αστισμού και είναι από τη φύση του ανοιχτό και επικοινωνιακό. Ο σημερινός εγκλωβισμός των συγγραφέων στην εσωστρέφεια του φορμαλισμού αποκόπτει τη λογοτεχνία από το κοινό της και οδηγεί το τελευταίο στην αγκαλιά της μαζικής κουλτούρας.

    Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή το βιβλίο του «Εμφύλιος και λογοτεχνία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη.

    Κριτικός ο οποίος αντιστρατεύτηκε την προσπάθεια της μεταπολεμικής Αριστεράς να χειραγωγήσει πολιτικά τη λογοτεχνία, μέσα από την αρθρογραφία του στην «Επιθεώρηση Τέχνης», ένα περιοδικό που προερχόταν από τους κόλπους της αριστερής διανόησης, ο Δ. Ραυτόπουλος λέει πως ο Εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ για τη λογοτεχνία, σημειώνοντας πως το εμφυλιακό μυθιστόρημα ξεκινάει με την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Ο κριτικός συμπληρώνει πως οι συγγραφείς που βρέθηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν τόλμησαν ποτέ να μιλήσουν για την πολιτική τους εξορία επειδή δεν μπορούσαν να τα βάλουν με την τρομοκρατία του υπαρκτού σοσιαλισμού: τρομοκρατία η οποία είχε βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο την τέχνη, αλλά και την ίδια τη σκέψη.

    [04] Οι σπουδές χαρίζουν χρόνια ζωής

    Οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν προσφέρουν μόνο γνώσεις και εφόδια για την αγορά εργασίας, αλλά και περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες επιστήμονες κερδίζουν οκτώ χρόνια ζωής και οι γυναίκες τέσσερα.

    Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη είναι υψηλότερο για το γυναικείο φύλο. Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 83 χρόνια έναντι 77 των ανδρών. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας άνδρας 30 ετών με σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μπροστά του άλλα 51 χρόνια ζωής έναντι 43 που έχει ένας άνδρας χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο.

    Η διαφορά είναι μεγαλύτερη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Τσεχία, για παράδειγμα, οι πτυχιούχοι ζουν 17 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από τους μη πτυχιούχους. Στην Πορτογαλία, αντίθετα, η διαφορά είναι μόλις τρία χρόνια. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σπουδές προσφέρουν επίσης καλύτερη υγεία, ωθούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά, αυξάνουν το ενδιαφέρον για την πολιτική και τη συμμετοχή στις εκλογές.

    Οι πτυχιούχοι δηλώνουν επίσης πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Κι εδώ, πάντως, υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Ενώ στη Δανία το επίπεδο ικανοποίησης φτάνει το 90%, στην Τσεχία κυμαίνεται από 30% έως 80% ανάλογα με το επίπεδο σπουδών. Μικρότερο είναι το χάσμα στον ευρωπαϊκό νότο. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε ποσοστό 70%, ενώ της τριτοβάθμιας σε ποσοστό 90%.

    [05] Πανελλαδική 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη (31 Ιανουαρίου) εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ως ένδειξη συμπαράστασης των απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ακόμη, με ανακοίνωσή της καλεί τη ΓΣΕΕ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της», καθώς «τέσσερις μέρες μετά την επιστράτευση των συναδέλφων μας στο Μετρό δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αντίδρασης απέναντι σ'αυτή την αντισυνταγματική απόφαση που καταργεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες».

    [06] Der Spiegel: Σύγκρουση Ντράγκι - Σόιμπλε για την Κύπρο

    Εντονη διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέκυψε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το αν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρονται οι πηγές του ρεπορτάζ, ο Μάριο Ντράγκι διαφώνησε έντονα με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν αποτελεί "συστημικό κίνδυνο" και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της δεν θα συνιστά κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στον Σόιμπλε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και ότι οι ανησυχίες των καταθετών για την ασφάλεια των καταθέσεών τους θα μπορούσε να διαλύσει την εύθραυστη ηρεμία που έχει αποκατασταθεί στη χώρα.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ έχει ζητήσει από την Κύπρο να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους νόμους ως προς το ξέπλυμα χρήματος, αλλά ταυτόχρονα έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει την "αλληλεγγύη" της, υποστηρίζοντας έτσι την υπό όρους οικονομική διάσωση της Κύπρου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, υπέρ των απόψεων του Μάριο Ντράγκι και κατά των απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάχθηκαν ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ.

    "Μία χρεοκοπία της Κύπρου θα ακύρωνε τα καλά νέα που έχουν πρόσφατα οδηγήσει σην βελτίωση της ατμόσφαιρας στην ευρωζώνη", προειδοποίησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντράγκι, ο Ρεν και ο Ρεγκλινγκ.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [07] Οι πόλεις επηρεάζουν τις θερμοκρασίες σε απόσταση χιλιάδων χλμ

    Ακόμα κι αν κανείς ζει χαμένος κάπου στην ερημιά, σε απόσταση άνω των 1.600 χιλιομέτρων από την κοντινότερη μεγάλη πόλη, η τελευταία είναι σε θέση να επηρεάζει τις θερμοκρασίες και τον καιρό έως την περιοχή του... ερημίτη. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, δείχνει το βαθμό που οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα επιδρούν κλιματικά σε μια εντυπωσιακά μεγάλη ακτίνα στο ευρύτερο περιβάλλον.

    Η θερμότητα που «γεννούν» οι ανθρώπινες δραστηριότητες των μητροπολιτικών κέντρων του βορείου ημισφαιρίου, μεταβάλλουν τους αεροχείμαρρους («τζετ στριμ») και άλλα μείζονα ατμοσφαιρικά συστήματα, με συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις, που είναι και οι περισσότερες, να αυξάνεται η θερμοκρασία, ενώ αντίθετα σε άλλες να πέφτει.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και της Φλόριντα, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", αναφέρουν ότι μέσα στο χειμώνα οι θερμοκρασίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Ασίας μπορεί να αυξηθούν έως ένα βαθμό Κελσίου λόγω της έξτρα θερμότητας που παράγεται από τα κτίρια, τα αυτοκίνητα και άλλες πηγές των πόλεων.

    Από την άλλη, οι αλλαγές στην κυκλοφορία των ρευμάτων του αέρα στην ατμόσφαιρα, λόγω της αστικής θερμότητας, μειώνουν τη θερμοκρασία σε περιοχές της Ευρώπης έως ένα βαθμό Κελσίου, ιδίως τους μήνες του φθινοπώρου. Αυτές οι αντικρουόμενες θερμοκρασιακές μεταβολές αλληλοεξουδετερώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει τελικά σχεδόν μηδαμινή επίδραση στην μέση παγκόσμια θερμοκρασία, μόλις κατά 0,01 βαθμό Κελσίου.

    Οι πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ συμβαίνει να βρίσκονται κάτω ακριβώς κάτω από την πορεία των σημαντικών αεροχειμάρρων, με αποτέλεσμα η έξτρα θερμική ενέργεια που εκλύουν και ανεβαίνει προς τα πάνω, να διαταράσσει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Η τελική συνέπεια είναι οι μεταβολές των θερμοκρασιών ακόμα και σε απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα μέρη του πλανήτη.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [08] Σημάδια εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται σε κώμα εδώ και επτά χρόνια παρουσίασε, "σημαντική εγκεφαλική λειτουργία" κατά την πρόσφατη μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσαν ισραηλινοί και αμερικανοί ειδικοί νευροεπιστήμονες.

    Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν της Μπιρσεβά επισημαίνει πως η ομάδα νευροεπιστημόνων του, μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας του νοσοκομείου Σορόκα και τον αμερικανό νευροχειρουργό Μάρτιν Μόντι υπέβαλαν σε δίωρες εξετάσεις τον Σαρόν.

    "Ο Αριέλ Σαρόν που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φυτού από το 2006 εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τον Δρ Μόντι και τους συνεργάτες του για να διαπιστωθεί το εύρος και η ποιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου του", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Οι επιστήμονες έδειξαν στον Σαρόν φωτογραφίες της οικογένειάς του, τού έβαλαν να ακούσει τις φωνές των γιων του και χρησιμοποίησαν κάθε είδους ερεθίσματα για να καταλάβουν μέχρι ποιο σημείο αντιδρά ο εγκέφαλός του στα εξωτερικά ερεθίσματα", προστίθεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

    Ο 84χρονος Σαρόν υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία στις 4 Ιανουαρίου του 2006. Με απόφαση των γιων του διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Μέχρι τώρα δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι ανάνηψης.

    "Προς μεγάλη τους έκπληξη παρατηρήθηκε σημαντική εγκεφαλική λειτουργία σε συγκεκριμένες ζώνες του εγκεφάλου του Σαρόν, όμως σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτές, δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι ο Αριέλ Σαρόν έχει συνείδηση των πληροφοριών που ελάμβανε.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 January 2013 - 9:30:24 UTC