Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα
  • [02] Βραβείο στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, για το σχέδιο της νέας ταινίας του Γ. Λάνθιμου
  • [03] SPD: Πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα
  • [04] Η Νταϊάνα Κρολ το καλοκαίρι στο Ηρώδειο
  • [05] Πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στο ΕΣΥ δρομολογεί το υπουργείο Υγείας
  • [06] Αναβλήθηκε η δίκη του Ανδρέα Μαρτίνη
  • [07] Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας τα δάνεια του Ι. Καρούζου
  • [08] Το BBC «στέλνει» Μπέκαμ στην Παρί Σεν Ζερμέν

  • [01] Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα

    Δεν θα ξεπεράσει το 4% η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, δίνοντας το σχέδιο στη δημοσιότητα.

    Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα είναι 386.

    Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.

    Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

    Στην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

    Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    [02] Βραβείο στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, για το σχέδιο της νέας ταινίας του Γ. Λάνθιμου

    Το σχέδιο για τη νέα ταινία με τίτλο «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου, βραβεύτηκε χθες στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφου του Ρότερνταμ. Το βραβείο ARTE, που απέσπασε το νέο «πρότζεκτ» του Έλληνα κινηματογραφιστή στο Ρότερνταμ, συνοδεύεται από ποσό ύψους 7.000 ευρώ.

    Στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, που ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου, 32 επιλεγμένοι σκηνοθέτες και παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα σχέδια τους σε περίπου 850 πιθανούς χρηματοδότες.

    Η απονομή έγινε με το σκεπτικό ότι αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό και πρωτότυπο έργο, από έναν από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές, που αναδεικνύονται την τελευταία δεκαετία.

    [03] SPD: Πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

    Την πολιτική στήριξη αλλά και την υπόσχεση, ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου Γερμανοί επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, εξασφάλισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο των επαφών του με την ηγεσία του SPD στο Βερολίνο.

    Μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε τοποθέτηση του συνομιλητή του περί «οριστικής θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη» έκανε λόγο για πολύ σημαντικό μήνυμα, το οποίο, όπως είπε, «διευκολύνει την επάνοδό μας στις αγορές, διευκολύνει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Πρώτο καθήκον όλων των Ευρωπαίων, είπε, είναι «να βοηθήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, να δώσουμε απάντηση στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, να αντικρούσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοναζιστικών δυνάμεων».

    [04] Η Νταϊάνα Κρολ το καλοκαίρι στο Ηρώδειο

    Μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες ερμηνεύτριες της τζαζ, η Νταϊάνα Κρολ, θα τραγουδήσει το καλοκαίρι στο Ηρώδειο.

    Η Καναδή τραγουδίστρια και πιανίστρια, θα εμφανιστεί την 1η Ιουλίου 2013 στο Ηρώδειο και με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς μετά από αίτημα της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στην παραχώρηση χρήσης του μνημείου.

    Η Νταϊάνα Κρολ, σύζυγος του γνωστού Βρετανού μουσικού Έλβις Κοστέλο από το 2003 και μητέρα δύο δίδυμων αγοριών από το 2006, δεν είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί στη χώρα μας. Τον Ιούλιο του 2006 είχε καταπλήξει με την αισθαντική φωνή και την εξαιρετική δεξιοτεχνία της στο πιάνο όσους τυχερούς την απόλαυσαν στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το δε καλοκαίρι του 2010 αντάμειψε με το παραπάνω τους λιγοστούς αλλά πιστούς θαυμαστές της στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

    [05] Πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στο ΕΣΥ δρομολογεί το υπουργείο Υγείας

    Στην εφαρμογή διετούς προγράμματος για τη δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πολιτών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

    Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω εισιτηρίου παροχής υπηρεσιών υγείας και θα καλύπτει 100.000 πολίτες ανά έτος για την περίοδο 2013-2014.

    Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το υπουργείο έχει εισηγηθεί την άμεση σύσταση Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων, που θα έχει ως στόχο την επαναξιολόγηση και τον επανακαθορισμό, λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, των κριτηρίων, προϋποθέσεων, διαδικασιών και κατηγοριών ατόμων που θα δικαιούνται πρόσβαση στο ειδικό καθεστώς δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης.

    [06] Αναβλήθηκε η δίκη του Ανδρέα Μαρτίνη

    Για τις 13 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη του πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Α. Μαρτίνη, για την υπόθεση οφειλών ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΙΚΑ.

    Με δήλωσή τους οι συνήγοροι του κατηγορουμένου Απόστολος Ανδρεουλάκος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αφού τονίζουν ότι ο εντολέας τους αφέθηκε ελεύθερος για την υπόθεση, αναφέρουν ότι «τα χρέη των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΙΚΑ δεν είναι προσωπικά του κ. Μαρτίνη, αλλά οφειλές του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

    [07] Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας τα δάνεια του Ι. Καρούζου

    Έρευνα για τον υπέρογκο δανεισμό του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου και της συζύγου του, έχει ξεκινήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία με έγγραφό της προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ζητά στοιχεία των φακέλων.

    Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζητά τα στοιχεία ταυτότητας των τραπεζικών στελεχών που γνωμοδότησαν θετικά στον δανεισμό των εταιρειών του Γιάννη Καρούζου και της συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο δανεισμός του ομίλου Καρούζου εκτιμάται ότι αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 300 εκατ. ευρώ, και αντικείμενο της έρευνας της κ. Παπανδρέου είναι να διαπιστωθεί η νομιμότητα χορήγησης των δανείων, αν δηλαδή πρόκειται για επισφαλή δάνεια.

    Με βάση τα στοιχεία που θα αποσταλούν από τις τράπεζες, η εισαγγελέας θα κρίνει αν τα στελέχη που εμπλέκονται στα δάνεια θα κληθούν είτε ως μάρτυρες, είτε ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων.

    Ο επιχειρηματίας Καρούζος συνελήφθη πριν από περίπου ένα μήνα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του εφετείου Πειραιά.

    [08] Το BBC «στέλνει» Μπέκαμ στην Παρί Σεν Ζερμέν

    Η Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Ντέιβιντ Μπέκαμ, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες του BBC.

    Και αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτές, ο πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας «βρίσκεται καθ' οδόν για την Αγγλία, προκειμένου να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες της μετακίνησής του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο 37χρονος μέσος αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη και θα αρχίσει προπονήσεις με τον σύλλογο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 January 2013 - 15:30:22 UTC