Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη
  • [02] Συνελήφθη 54χρονος για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές
  • [03] Κύπρος: Αρχίζουν οι διεργασίες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
  • [04] Χαιρετισμός του πρωθυπουργού σε εκδήλωση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"
  • [05] Σ. Στανίσεφ: "Σε ουσιαστική πτώχευση η Βουλγαρία"
  • [06] Χωρίς την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ
  • [07] Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι του BBC διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις

  • [01] Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη

    Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη, ο οποίος εξερράγη πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ και το κρουστικό κύμα που δημιουργήθηκε προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων στα Ουράλια.

    Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε την Κυριακή πως σταματά τις έρευνες αφού δύτες που ερευνούσαν όλη την ημέρα το βυθό της λίμνης Τσέμπαρκουλ δεν βρήκαν κανένα ίχνος του μετεωρίτη, τμήματα του οποίου υποτίθεται ότι είχαν πέσει στη λίμνη.

    Όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο των Ουραλίων που βρέθηκαν στο σημείο πτώσης του μετεωρίτη δήλωσαν ότι βρήκαν περίπου πενήντα θραύσματα κοντά στη λίμνη.

    "Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνενμπορυγκ τα θραύσματα που βρήκαν", αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

    "Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, τον Βίκτορ Γκροχόφσκι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών--μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους", επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως τα θραύσματα περιέχουν 10% σίδηρο.

    Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης θα ονομαστεί "μετεωρίτης του Τσέρμπακουλ", διευκρινίζει το πανεπιστήμιο.

    "Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη", εκτιμά ο Γκροχόφσκι, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες σε περίπου δέκα τόνους, διασπάστηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

    [02] Συνελήφθη 54χρονος για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές

    Ένας 54χρονος συνελήφθη τη νύχτα, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής από δεκάδες κουκουλοφόρους στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

    Ο συγκεκριμένος άνδρας, κάτοικος της περιοχής των Μεταλλείων, προσήχθη χθες το βράδυ μαζί με δύο ακόμη άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Μετά την εξέτασή τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 54χρονου, καθώς, όπως έγινε γνωστό, σε βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων δραστών. Συνολικά έγιναν 33 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι, αφού εξετάστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Με αφορμή τις προσαγωγές, χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και διαμαρτυρήθηκαν για τις «τυφλές», όπως υποστήριξαν, προσαγωγές υπόπτων.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση. Αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα.

    [03] Κύπρος: Αρχίζουν οι διεργασίες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

    Αρχίζουν σήμερα -ήδη οι πρώτες κρούσεις έγιναν από αργά χθες βράδυ- έντονες παρασκηνιακές και μη, ζυμώσεις για τον δεύτερο γύρο, των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον οποίο θα αναδειχθεί ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι δύο «μονομάχοι», Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, αλλά και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που υποστηρίζουν τον πρώτο και ΑΚΕΛ που υποστηρίζει τον δεύτερο, θα κινηθούν τόσο προς την ΕΔΕΚ, που στήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα όσο και προς τον ίδιο. Επίσης, η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα κάνει τιτάνια προσπάθεια για να πείσει τους ψηφοφόρους της, που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Γιώργο Λιλλήκα, να ψηφίσουν την Κυριακή τον Νίκο Αναστασιάδη. Επαφές, θα γίνουν επίσης με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει ψήφο κατά βούληση.

    Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο, όπως:

    - Το 2,7%, που συγκέντρωσαν οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι.

    - Ποιο θα είναι το μέγεθος της αποχής (χθες ήταν γύρω στο 17%) στο δεύτερο γύρο.

    - Πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι, που προτίμησαν το άκυρο (1,72%) και το λευκό (0,98%).

    Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα (24,93%), που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική στάση από τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, θα επιλέξουν ένα από τους δύο ή την αποχή. Ο ίδιος ο Γ. Λιλλήκας δεν απάντησε χθες βράδυ τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν.

    Ακόμα ρόλο θα παίξει, κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις επιλογές των κομματικών ηγεσιών.

    Ιστορικό ρεκόρ, αλλά χαμηλότερο των προσδοκιών στον ΔΗΣΥ

    Το 45,5% δίνει προβάδισμα ασφαλείας στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά καθιστά αναγκαία τη διεύρυνση της στήριξης της υποψηφιότητάς του, καθώς τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί με βεβαιότητα.

    Σε ερώτηση, αν θα απευθυνθεί στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και στον Γιώργο Λιλλήκα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως θα απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες «έτσι ώστε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή εντολή για αλλαγή». Ανέφερε, πως «θα μιλήσω με όσους πρέπει να μιλήσω και βεβαίως ο Γιώργος Λιλλήκας είναι εξ εκείνων. Γιατί να αποκλειστεί από τον διάλογο;» Πάντως, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος διαφώνησε με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητάς του.

    [04] Χαιρετισμός του πρωθυπουργού σε εκδήλωση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"

    Την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να ανακουφιστούν οι κοινωνικές ομάδες που κυρίως πλήττονται από την κρίση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στο Ζάππειο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως "σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται μέρα νύχτα να σηκώσει ψηλά την πατρίδα μας, για να προχωρήσει η ανάκαμψη".

    Ο κ. Σαμαράς μάλιστα επισήμανε πως "για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους και ειδικά στα νέα παιδιά για δουλειά", ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή η οποία και έχει τραυματιστεί αυτές τις δύσκολες ώρες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%. "Πιστεύω στο φιλότιμο και την καρδιά του Έλληνα και στον αγώνα που δίνουμε, είμαι σίγουρος πως όλοι οι Έλληνες θα νικήσουμε σε αυτό τον αγώνα με έμπνευση, δουλειά, φιλότιμο και με αγάπη" τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τονίζοντας πως έχει πίστη στη θέληση και το φιλότιμο του Έλληνα ιδίως σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά, όπως είπε, η πατρίδα. "Το σπουδαίο έργο του Ιδρύματος πηγαίνει κόντρα στην κρίση και ήδη μεγαλώνει και μας δίνει κουράγιο" είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας και το έργο πολιτισμού που γίνεται στο Δέλτα του Φαλήρου και που θα δημιουργήσει, όπως τόνισε, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    [05] Σ. Στανίσεφ: "Σε ουσιαστική πτώχευση η Βουλγαρία"

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, εξαπέλυσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ, λέγοντας ότι "έχουν γυρίσει τη Βουλγαρία στο Μεσαίωνα".

    Στην κεντρική του ομιλία, στη διάρκεια των εργασιών του 48ου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κ. Στανίσεφ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "η χώρα είναι σε ουσιαστική πτώχευση, ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει σε δεδομένα άνευ προηγουμένου φτώχειας και εξαθλίωσης, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής και της απύθμενης απληστίας μιας χούφτας ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν τη Βουλγαρία ''λάφυρό'' τους".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η διακυβέρνηση του GERB θα αφήσει "καμμένη γη" και "καταληστευμένο" προϋπολογισμό με έλλειμμα περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, 400.000-700.000 ανέργους, χρεοκοπία σημαντικού μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, "εξαιτίας της αδίστακτης εκμετάλλευσης των δημόσιων πόρων από προσκείμενα στους κυβερνώντες μεγάλα οικονομικά συμφέροντα", όπως είπε.

    [06] Χωρίς την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

    Χωρίς την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα διεξαχθούν τελικά οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, στις 24 Μαρτίου, αφού τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έληξε η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε εκλογικούς συνδυασμούς.

    Με την απόφαση αυτή της αντιπολίτευσης διαφώνησαν δύο μικρά κόμματα τα οποία συμμετέχουν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του κ. Τσερβένκοφσκι.

    Πρόκειται για το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» και το κόμμα PEI το οποίο εκπροσωπεί μέρος των σλαβόφωνων μουσουλμάνων στην ΠΓΔΜ. Τα δύο αυτά κόμματα, παρά το γεγονός ότι παραμένουν, όπως ανέφεραν, στο συνασπσιμό της αντιπολίτευσης, θα κατέβουν με δικούς τους υποψήφιους σε τέσσερις δήμους της χώρας.

    Στις δημοτικές εκλογές θα συμμετάσχουν ακόμη το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και τα αλβανικά κόμματα, DUI του Αλί Αχμέτι, DPA του Μέντουχ Θάτσι και NDP του Ρούφι Οσμάνι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την επιλογή για αποχή από τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο δεν έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους.

    [07] Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι του BBC διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις

    Οι δημοσιογράφοι του BBC ξεκίνησαν 24ωρη απεργία σήμερα (0:00 GMT) στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

    Οι απεργοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NUJ) μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επαναφορά θέσεων εργασίας. «Τα μέλη της δράσης NUJ υπερασπίζονται την απασχόληση και την ποιότητα της δημοσιογραφίας», σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της δημοσιογραφικής ένωσης Μάικλ Στάνιστριτ. «Είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι από τις άθλιες αποφάσεις που λαμβάνονται στην κορυφή του BBC - αποφάσεις που λένε ότι οι δημοσιογράφοι είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείπουν την εργασία τους και την ποιότητα της δημοσιογραφίας», συμπλήρωσε ο Στάνιστριτ.

    Όπως αναφέρει η NUJ, το BBC έχει χάσει 7.000 θέσεις εργασίας από το 2004. Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων απαιτεί ένα μορατόριουμ έξι μηνών στις απολύσεις. Μέχρι το 2017 οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να μειωθούν κατά 2000 ενώ θα αναθεωρηθούν πολλά από τα δημόσια τηλεοπτικά προγράμματα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μείωση του κόστους.

    Οι νέες θέσεις εργασίας που απειλούνται είναι στο BBC Scotland στη Σκωτία, που επηρεάζει και άλλα κανάλια και σταθμούς, στο Five Live, στο ασιατικό δίκτυο και στην περίφημη Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

    Εκπρόσωπος του BBC είπε ότι καταστάσεις που αφορούν απολύσεις είναι απογοητευτικές και δύσκολες, αλλά το ίδιο απογοητευτικές είναι και οι απεργίες, όσο εξελίσσονται προσπάθειες για τη μεγιστοποίηση του διαλόγου με τα δημοσιογραφικά συνδικάτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 February 2013 - 9:30:23 UTC