Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα και Τουρκία προωθούν την οικονομική συνεργασία
  • [02] Το πρώτο «τεστ» της κυπριακής οικονομίας
  • [03] Τουλάχιστον 1.300 πτήσεις θα ακυρωθούν λόγω απεργιών στην Iberia
  • [04] Βρέθηκαν σακίδια με εκρηκτικά σε τέσσερα σημεία στην Αθήνα
  • [05] Απολογία Μ. Κυπριανού για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

  • [01] Ελλάδα και Τουρκία προωθούν την οικονομική συνεργασία

    Το σύνολο των θεμάτων, που αφορούν τις δύο χώρες, με έμφαση την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και τα θέματα πολιτικής της καθημερινότητας των πολιτών συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κκ Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνης Σαμαράς, κατά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

    Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την συνάντηση, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας ότι «μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης -win win- ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».

    Γενικότερα πάντως, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το αμοιβαίο «fair play» καθώς και από την προσπάθεια να αναδείξουν θέματα που βοηθούν την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και να υποβαθμίσουν τις διαφορές που αναγνώρισαν ότι υπάρχουν.

    Ο κ . Σαμαράς είπε ότι «παρά την κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια» και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας άπτεται των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα», είπε, «είναι προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.

    «Είναι μία καλή ημέρα η σημερινή για τις σχέσεις των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι υπογράφηκαν 25 συμφωνίες, περισσότεροι από 20 υπουργοί που μετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναζητούν πεδία προσέγγισης ενώ και οι επιχειρηματίες που μετέχουν στο ελληνοτουρκικό φόρουμ επιδιώκουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

    Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, η αύξηση του τουρισμού, ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις για «θέματα πολιτικής της καθημερινότητας -θέματα χαμηλής πολιτικής όπως λέγαμε παλαιότερα- που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «χτίζουμε εμπιστοσύνη, δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα, φέρνουμε πιο κοντά τους πολίτες των δύο χωρών».

    [02] Το πρώτο «τεστ» της κυπριακής οικονομίας

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου εντός του μηνός, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ νωρίτερα σήμερα, ενόψει του συμβουλίου τους που άρχισε στις 15:00 (16:00, ώρα Ελλάδας).

    «Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα περιέχει μέτρα σταθεροποίησης, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρωζώνη ως σύνολο», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του Βρυξέλλες.

    «Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία τον Μάρτιο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ. Χαιρέτισε το ότι υπάρχει «μια νέα κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση».

    Εξάλλου, το επείγον της υπογραφής του μνημονίου με την τρόικα τόνισε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.

    Ύστερα από συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε ότι «η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί εδώ και μήνες».

    Τόνισε ότι η υπογραφή μνημονίου, θα οδηγήσει σε άρση της αβεβαιότητας και θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσει και η οικονομία.

    Για την ώρα, επεσήμανε, υπάρχει αβεβαιότητα για το πως θα αντιμετωπιστούν η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών από την τρόικα και την Ευρωομάδα (Eurogroup).

    Ανέφερε, όμως, πως μέχρι τώρα οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Βρυξελλών, είναι θετικές.

    Από τη μεριά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διατηρεί επιφυλάξεις κι εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο και δεν είναι ακόμη έτοιμο να την εγκρίνει, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

    [03] Τουλάχιστον 1.300 πτήσεις θα ακυρωθούν λόγω απεργιών στην Iberia

    Περίπου 1.300 πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της Iberia σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας πραγματοποιούν την δεύτερη από τις συνολικά τρεις πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει.

    Μόνο σήμερα, επρόκειτο να ακυρωθούν 250 πτήσεις, ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, εκ των οποίων οι 82 ήταν της ιδίας.

    Η απεργία πρόκειται να επηρεάσει πτήσεις τόσο της ίδιας της εταιρείας, όσο και θυγατρικών της Iberia και αερομεταφορέων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εδάφους της. Στις ακυρώσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν 400 πτήσεις της Iberia, 434 της Air Nostrum, 316 της Vueling και 100 της Iberia Express.

    Σύμφωνα με την διοίκηση της Ιμπέρια, οι 38.000 από τους 40.000 επιβάτες που πλήττονται από την απεργία μεταφέρθηκαν σε εναλλακτικές πτήσεις. Οι υπόλοιποι μπορούν είτε να ζητήσουν να αλλάξουν πτήσεις ή να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [04] Βρέθηκαν σακίδια με εκρηκτικά σε τέσσερα σημεία στην Αθήνα

    Τέσσερα σακίδια με εκρηκτική ύλη βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της Αττικής μετά από απειλητικό τηλεφώνημα που έγινε γύρω στις 9.30 το πρωί στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι θα εκραγούν βόμβες στις 11 το πρωί και υπέδειξε συγκεκριμένα σημεία που είχαν τοποθετηθεί.

    Οι αστυνομικοί που πήγαν στα σημεία βρήκαν μετά την παρέλευση του χρόνου τα τέσσερα σακίδια που περιείχαν μικροποσότητα εκρηκτικής ύλης, χωρίς όμως συνδεσμολογία ή άλλα αντικείμενα, γι' αυτό και δεν μπορούσαν να εκραγούν.

    Τα σημεία που βρέθηκαν οι εκρηκτικές ύλες ήταν δίπλα στην ΕΡΤ, στη διασταύρωση Μεσογείων και Μανδηλαρά, εξωτερικά του ΟΤΕ Γέρακα στη λεωφόρο Μαραθώνος, εξωτερικά της ΔΟΥ Ψυχικού στη Λεωφόρο Κηφισίας και έξω από αντιπροσωπεία της Φολκς Βάγκεν στη Λεωφόρο Μεσογείων 492 στην Αγία Παρασκευή.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την κρατική ασφάλεια.

    [05] Απολογία Μ. Κυπριανού για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

    Με πρώτη, αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, άρχισαν στο Κακουργιοδικείο οι απολογίες των έξι κατηγορουμένων για την φονική έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με το θέμα της φύλαξης του φορτίου. Δήλωσε ότι η κατάσχεση ήταν απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και ο ίδιος «είχε ρόλο να χειρίζεται την απόφαση ως υπουργός Εξωτερικών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 March 2013 - 15:30:23 UTC