Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενστάσεις της τρόικας για διαθεσιμότητα και ρυθμίσεις δανείων
  • [02] Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά»
  • [03] Τσικνοπέμπτη στη βόρεια Ελλάδα
  • [04] Εθισμένος στα ναρκωτικά αναισθησιολόγος, μόλυνε με ηπατίτιδα C, 55 ασθενείς
  • [05] «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!»
  • [06] Μειώνονται οι γεννήσεις
  • [07] Μικρά μύδια παράγονται στη χώρα μας λόγω λανθασμένων πρακτικών
  • [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα των εργαζομένων στο υπ. Πολιτισμού
  • [09] Σταθερό διατήρησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας
  • [10] Δεύτερος ο Φιλιππίδης στο Ντεσάου με 5,80 μ.
  • [11] Πέθανε ο Αλβιν Λι, κιθαρίστας των Ten Years After
  • [12] Εκτόξευση πωλήσεων το 2013 για τα smartphones
  • [13] Το 80% των λυμάτων στην Ινδία καταλήγει ανεπεξέργαστο στους ποταμούς
  • [14] Εκδηλώσεις για την Μέρα της Γυναίκας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

  • [01] Ενστάσεις της τρόικας για διαθεσιμότητα και ρυθμίσεις δανείων

    Η λακωνική, πλην σαφής, απάντηση («ναι, βέβαια. Εκεί είναι, ναι») του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (χθες, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό), στην ερώτηση εάν οι επικεφαλής της τρόικας έχουν επικεντρωθεί στη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κατέδειξε και το βασικό από τα «αγκάθια» στις νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    «Αγκάθια», τα οποία οδήγησαν και στην αναβολή, σύμφωνα με πληροφορίες, της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών τους με τους υπουργούς.

    Πάντως, ο κ. Στουρνάρας προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή», με το ζήτημα της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν μεν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα πλάνο για τα κριτήρια και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο, μέσω διαθεσιμότητας, έως το τέλος του 2014. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, η τρόικα δεν δείχνει τη διάθεση να οδηγήσει στα άκρα τις διαπραγματεύσεις και αυτός είναι ο λόγος που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής πλευράς τον προσδιορισμό του αριθμού των οριστικών αποχωρήσεων.

    «Τους ενδιαφέρει να δουν ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, αλλά ακόμη αυτό δεν είναι έτοιμο» είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

    Έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και οι διορισμένοι στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά. Έως τώρα, οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς έχουν τεθεί σε αργία 884 υπάλληλοι και άλλα 1.890 άτομα σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι. Σημειώνεται ότι, οι αλλαγές στις δομές των υπουργείων και του Δημοσίου γενικότερα, απασχόλησαν χθες και τη συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία συμμετέχει ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Στα άλλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι περιλαμβάνονται, το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23%, το ζήτημα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς και το σχέδιο νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συζητήσεις ετέθη το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με τους επικεφαλής της τρόικας να απαντούν καταρχήν «όχι», θεωρώντας ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Επισήμαναν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, όμως έχει οδηγήσει σε (έστω περιορισμένη) αύξησή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι επικεφαλής των δανειστών δήλωσαν πως ακόμη και εάν υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια, θα ήταν προτιμότερο να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

    Επίσης, «όχι» λέει επί του παρόντος η τρόικα και στη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα.

    Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών διατηρούν τις ενστάσεις τους για τις επιπτώσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα έχει η, προτεινόμενη από την κυβέρνηση, ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου εντός των προσεχών ημερών σε πενταμερή συνάντηση (τρόικα, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Ανάπτυξης, Τράπεζα της Ελλάδος και Ελληνική Ένωση Τραπεζών).

    [02] Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά»

    Με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αντικρούει τις κατηγορίες περί «δογματισμού» και να τονίζει ότι «δεν κάνουμε κοπτοραπτική αλλά μία πολύπαραγοντική μελέτη» αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ,ξεκίνησε χθες,στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας.

    Η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού ώστε να ανατραπούν παθογένειες και στρεβλώσεις ετών που, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αμφισβήτησαν το εγχείρημα ενώ κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει τα κριτήρια για την αναδιάρθρωση.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, έκανε λόγο για κουτσουρεμένη διαβούλευση, για ρυθμίσεις που δεν αντέχουν σε λογική ενώ αμφισβήτησε ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα.

    Αντιδράσεις στο σχέδιο εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων "Ανεξάρτητοι Έλληνες", ΚΚΕ αλλά και της Χρυσής Αυγής.

    Την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» και συγκεκριμένα με το νέο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι πρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στο νέο «ομοσπονδιακό» Πανεπιστήμιο.

    Οι φοιτητές διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

    Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων αποφάσισε το κλείσιμο του Δήμου σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα κατάργησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

    Την επ' αόριστον αναστολή των μαθημάτων αποφάσισε και το τμήμα (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απορρόφησή του από το τμήμα του προγράμματος Ψυχολογίας.

    [03] Τσικνοπέμπτη στη βόρεια Ελλάδα

    Μάσκες, στολές, περούκες, σερπαντίνες, κομφετί... Όλα τα αποκριάτικα αξεσουάρ είναι έτοιμα να βγουν από τις ντουλάπες και τα συρτάρια για να εντυπωσιάσουν και πάλι, καθώς μικροί και μεγάλοι έχουν ήδη αρχίσουν να κάνουν σχέδια για το πώς θα εμφανιστούν στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από σήμερα, Τσικνοπέμπτη.

    Οι οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούν να μείνουν για λίγο στην άκρη, καθώς η αποκριά υπόσχεται να δώσει ξεχωριστό, ιδιαίτερο, "χρώμα" στους λάτρεις του καρναβαλιού. Την τιμητική τους, για μία ακόμη χρονιά, θα έχουν τα παραδοσιακά έθιμα και η σάτιρα, ενώ δεν θα λείψουν οι πιο σύγχρονες μορφές με τα άρματα, τις χορεύτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη, το "κυνήγι" του χαμένου θησαυρού.

    "Πρωταγωνίστρια" στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει η Ξάνθη, που παρά την κρίση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες. Ο Δήμος Ξάνθης επιδιώκει και φέτος, μέσα από τη διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, να προτάξει τα τοπικά μουσικά, θεατρικά, και καλλιτεχνικά σχήματα ώστε να προβληθεί η δουλειά των ντόπιων δημιουργών.

    Για την Τσικνοπέμπτη έχει προγραμματιστεί βραδιά παραδοσιακών γεύσεων και συναυλία, ενώ κορυφαία στιγμή των εορτών αποτελεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Μαρτίου.

    Νάουσα: "Γενίτσαροι και Μπούλες"

    Στη Νάουσα, στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες". Την Τσικνοπέμπτη, στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία Καρατάσου, ανοίγει η αυλαία της αποκριάς, με εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με Λαογραφικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και το Σύλλογο Φίλοι του Καρναβαλιού.

    Οι φετινές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, με τον δήμαρχο της πόλης Τάσο Καραμπατζό να δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως στόχος είναι να χαρεί ο κόσμος, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο: "Τα οικονομικά και του Δήμου είναι δύσκολα, όμως αποφασίσαμε να μην κόψουμε τίποτα από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στηριζόμαστε σε εθελοντές, περιορίζουμε όσο γίνεται τα έξοδα, όμως δεν θα μειώσουμε ούτε τις ημέρες, ούτε θα κόψουμε στο ελάχιστο κάτι από την παράδοση".

    Το έθιμο του Φανού στην Κοζάνη

    Στην Κοζάνη, θα αναβιώσει το "έθιμο του Φανού", με φωτιές και υπαίθρια γλέντια να στήνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι.

    Την Τσικνοπέμπτη, τη γραβάτα του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα θα ... κόψουν Γερμανίδες και Αυστριακές, μέλη του συνδέσμου ελληνογερμανικής φιλίας Νομού Κοζάνης "Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν", στο πλαίσιο ενός ξένου εθίμου που αναβιώνει σε αρμονία με το τοπικό έθιμο της γυναικοκρατίας.

    "Καρναβάλι του Κόσμου" στο Βόλο

    "Καρναβάλι του Κόσμου 2013. Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία" διοργανώνει ο Δήμος Βόλου για τη φετινή αποκριά. Φιλοξενούμενες ομάδες καλλιτεχνών, από την Ινδονησία, την Κούβα και τη Βραζιλία, θα παρουσιάσουν διάφορα δρώμενα σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους, θέλοντας να παρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βόλου σε μία ξέφρενη γιορτή.

    Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η Θεσσαλονίκη

    Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού ετοιμάζονται να ξεφαντώσουν και οι Θεσσαλονικείς καθώς οι περισσότεροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν, χωρίς κόστος, τους δημότες.

    Ο κεντρικός δήμος θα πραγματοποιήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη, στις 7 το απόγευμα, με κεντρικό θέμα "Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός".

    Στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, το Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα αναβιώσει "Το Σεργιάνι". Πρόκειται για έθιμα της αποκριάςόπως ο "Φανός", οι "Κλαδαριές" της Κοζάνης και οι "Μπουμπούνες" της Καστοριάς.

    Στο "5ο Σεργιάνι στην Αποκριά" θα συμμετάσχουν 650 χορευτές από τον Χορευτικό Όμιλο Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα χορέψουν, από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου, ενώ στους δημότες θα προσφέρεται άφθονο κρασί.

    Καρναβάλι στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία

    Ξεχωριστή σημασία έχει και το δρώμενο "Κουδουνοφόροι", στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας.

    Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

    [04] Εθισμένος στα ναρκωτικά αναισθησιολόγος, μόλυνε με ηπατίτιδα C, 55 ασθενείς

    Σε κάθειρξη 14 ετών καταδικάστηκε σήμερα για αμέλεια ένας εθισμένος στα ναρκωτικά γιατρός στην Αυστραλία για αμέλεια καθώς μόλυνε με τον ιό της ηπατίτιδας C 55 ασθενείς στην κλινική ελέγχου των γεννήσεων της Μελβούρνης.

    Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο ηλικίας 63 ετών αναισθησιολόγος Τζέιμς Πίτερς έκανε ένεση στο εαυτό του με το φάρμακο φεντανίλ, μια ναρκωτική ουσία που δρα ως παυσίπονο και ηρεμιστικό, πριν χρησιμοποιήσει την ίδια σύριγγα για να χορηγήσει το ίδιο φάρμακο στις ασθενείς του.

    Ο Πίτερς, είναι εθισμένος στα ναρκωτικά τα τελευταία 18 χρόνια και η σύζυγός του είναι εθισμένη στην ηρωίνη.

    [05] «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!»

    Θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου, παρουσιάζει η ανανεωμένη IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Οι προγραμματιζόμενες εκθέσεις συνομιλούν με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου (διαλέξεις, μουσικά, θεατρικά και άλλα θέματα), καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής.

    Έτσι, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στις 8 μμ., εγκαινιάζεται η νέα εικαστική πρόταση με τίτλο «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», που εστιάζει στη χαρά της ανάγνωσης και την περιπέτεια της αφήγησης, αλλά και στο ίδιο το βιβλίο ως αντικείμενο-κόσμο. Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τον Πρόεδρό του Βαγγέλη Ηλιόπουλο, απευθύνθηκε σε διακεκριμένους αλλά και νεότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων προτείνοντάς τους το ίδιο το βιβλίο ως συναρπαστικό αντικείμενο έμπνευσης. Στόχος των ζωγραφικών και των τρισδιάστατων έργων που προέκυψαν από αυτή τη συνομιλία είναι λιγότερο η συγκεκριμένη εικονογράφηση μιας ιστορίας ή ενός κλασικού παραμυθιού από τα ενυπάρχοντα πεδία της εικονογραφικής δραστηριότητας κάθε εικονογράφου και περισσότερο η ανάδειξη της εικαστικής εμπλοκής του κάθε έργου του ως αισθητικής αυτοτέλειας.

    Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού.

    Παράλληλα, προγραμματίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για ενήλικες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και παιδιά.

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι Νικόλας Ανδρικόπουλος, Ελίζα Βαβούρη, Έφη Βάγκνερ, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Λήδα Βαρβαρούση, Κατερίνα Βερούτσου, Σπύρος Γούσης, Σοφία Γρηγοριάδου, Έλλη Γρίβα, Βασίλης Γρίβας, Μυρτώ Δεληβοριά, Χρήστος Δήμος, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Κωνσταντίνα Καπανίδου, Ναταλία Καπατσούλια, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Αγγελική Μακρή, Μάρια Μπαχά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Βασίλης Παπατσαρούχας, Στέφανος Ρόκος, Ίρις Σαμαρτζή, Σβετλίν, Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Μαρίνα Στελλάτου, Φωτεινή Στεφανίδη, Τέτη Σώλου, Μαρία Τζαμπούρα, Σοφία Τουλιάτου, Εύη Τσακνιά, Κατερίνα Χαδουλού, Βάσω Ψαράκη, Δήμητρα Ψυχογιού.

    [06] Μειώνονται οι γεννήσεις

    Ανησυχητικά τα στοιχεία για την πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς-καταγράφεται μείωση κατά 10.000 με 15.000, οι παλίνδρομες κυήσεις αγγίζουν το 4%, ενώ στο 10%, με αυξητικές τάσεις, έφτασε το ποσοστό των λιποβαρών μωρών.

    Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, ο διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο "Αρεταίειο" Νοσοκομείο, καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος.

    Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από 1, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

    «Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (79,78% για τον γενικό πληθυσμό), οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση», ανέφερε ο καθηγητής Δημήτρης Μπότσης.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κρεατσά, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, καταγράφεται έντονος προβληματισμός στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, ενώ οι γυναίκες παραμελούν την υγεία τους και -όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος- αυτές είναι που ψυχικά και σωματικά πλήττονται περισσότερο, σε σχέση με τους άνδρες, από τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με επιπτώσεις και στην εγκυμοσύνη, αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσής τους.

    Με σκοπό την προστασία της υγείας των γυναικών και με την ευκαιρία της Ημέρα της Γυναίκας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αρεταίειο", ανοίγει τις πύλες του στις ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, προσφέροντας δωρεάν εξέταση μαστού και τεστ Παπανικολάου, σήμεραΠέμπτη και αύριο Παρασκευή, 9.00-13.00.

    [07] Μικρά μύδια παράγονται στη χώρα μας λόγω λανθασμένων πρακτικών

    "Καχεκτικά" είναι τα μύδια που παράγονται στη χώρα μας καθώς, λόγω της εντατικοποίησης της καλλιέργειας και των λανθασμένων διαχειριστικών πρακτικών, δεν ακολουθούνται οι ενδεδειγμένοι, επιστημονικά, μέθοδοι για τη σωστή ανάπτυξή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μύδια να είναι μεν βρώσιμα, αλλά το "σώμα" μέσα στο κέλυφος να είναι μικρό.

    Στο συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα "Η Μυδοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Μισός αιώνας εμπειρία και μελλοντική προοπτική της".

    "Για πρώτη φορά γίνεται ανασκόπηση της εξέλιξης της δραστηριότητας από άποψη διαχείρισης της μυδοκαλλιέργειας σε βάθος πενηνταετίας, επισημαίνονται τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά και διαχειριστικά προβλήματά της και δίνεται η μελλοντική προοπτική του κλάδου" αναφέρεται στη μελέτη που εκπόνησαν οι Σοφία Γαληνού - Μητσούδη, Ι. Σαββίδης καιΑ. Μωρίκη.

    Οι λανθασμένες διαχειριστικές πρακτικές των μυδοκαλλιεργητών, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, οδηγούν σε μείωση της παραγωγής αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Μητσούδη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι μυδοκαλλιεργητές έχουν την εσφαλμένη άποψη ότι όσo πιο πολλές αρμαθιές βάζουν, τόσα πιο πολλά μύδια θα παράγουν.

    Οι μελετητές τονίζουν ότι, "η ανάπτυξη της μυδοκαλλιέργειας έγινε χωρίς έγκαιρη επιστημονική και θεσμική υποστήριξη με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει χρονίζοντα σοβαρά προβλήματα ο κλάδος, όπως οργανωτικά, θεσμικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και διαχειριστικά".

    Οι επικείμενες εγκρίσεις Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατο (οστρακο-) καλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) που ήδη έχουν καθυστερήσει δεκαετίες, θα μπορέσουν να βελτιώσουν ορισμένα οργανωτικά θέματα. Ο σχεδιασμός τους, όμως, για τον αριθμό και τη θέση των μονάδων που θα λειτουργήσουν και οι πιο κατάλληλες διαχειριστικές πρακτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν, μπορείκαι πρέπει να προσδιοριστούν για κάθε Π.Ο.Α.Υ. βάσει του υδροδυναμικού μοντέλου, των τροφικών διαθεσίμων και τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής.

    Μυδοκαλλιεργητές οι αρχαίοι Ελληνες!

    Ο Αριστοτέλης (4ος αιώνας π.Χ.) στο "Περί τα ζώα ιστοριών", αναφέρει ότι οι Έλληνες συντηρούσαν όστρακα ζωντανά σε κιούρτους, που ορισμένες φορές τα τάιζαν για απόκτηση βάρους για να τα χρησιμοποιήσουν μαζικά. Αυτή η ενέργεια, υπογραμμίζεται στην έρευνα, δηλώνει μια πρώιμη μορφή καλλιέργειας.

    Στην ανασκόπηση των τριών επιστημόνων, που βασίζεται σε διάσπαρτες παλαιότερες πληροφορίες, δημοσιεύσεις καθώς και σε μεμονωμένες έρευνες, όπως για παράδειγμα οι πτυχιακές εργασίες φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙΘ, επιχειρείται για πρώτη φορά, η διαχρονική καταγραφή και αποτίμηση της μυδοκαλλιέργειας στη σύγχρονη Ελλάδα, με έμφαση στις διαχειριστικές πρακτικές, το περιβάλλον και τις μελλοντικές δυνατότητές της.

    Στη σύγχρονη Ελλάδα, η καλλιέργεια μυδιών άρχισε λίγο πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940), σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, κυρίως στους κόλπους του Σαρωνικού και της Θεσσαλονίκης. Στην περίοδο μέχρι και το 2000, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εγκαταστημένων μονάδων ενώ στη συνέχεια, ο αριθμός αυτός έμεινε σχετικά σταθερός με το μεγαλύτερο ποσοστό μονάδων (86%) και δυναμικότητας (68%) να εντοπίζεται στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού.

    [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα των εργαζομένων στο υπ. Πολιτισμού

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη τού ωραρίου,συγκέντρωση στην είσοδο του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και παραστάσεις διαμαρτυρίας, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,πραγματοποιούν σήμεραοι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού.

    [09] Σταθερό διατήρησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας

    Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, ανακοίνωσε πως διατηρεί στο 7,25% το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις μέτριες προσδοκίες για ανάπτυξη.

    Η Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας (Copom) έλαβε αυτή την απόφαση με βάση τις «μακροοικονομικές προοπτικές του πληθωρισμού», αναφέρει ο κεντρικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

    Και κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο, η Copom είχε διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο. Αρκετοί ειδικοί ανέμεναν αυτή την απόφαση, αλλά προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, λόγω της πίεσης του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε στο 0, 8% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο για ένα μήνα από το 2003.

    Ο ισχυρός Σύνδεσμος Βιομηχανιών του Σάο Πάολο (Fiespi) χαιρέτησε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «η Βραζιλία δεν χρειάζεται αύξηση των επιτοκίων, αλλά παραγωγή».

    Η ανάπτυξη στη Βραζιλία κινήθηκε σε ποσοστό μόλις 0,9% το 2012, παρά τα μέτρα τόνωσης από την κυβέρνηση.

    Το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο εδώ και τρία χρόνια για την μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική.

    [10] Δεύτερος ο Φιλιππίδης στο Ντεσάου με 5,80 μ.

    Για τρίτη φορά στη φετινή χειμερινή σεζόν, ο Κώστας Φιλιππίδης καταφέρνει να εκτελέσει άλματα πάνω από τα 5,80 μέτρα.

    Ο τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ, αγωνίστηκε στο μίτινγκ του Ντεσάου, όπου ήταν δεύτερος πίσω από τον Γερμανό Μπιορν Οττο, με άλμα στα 5,80 μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια. Ο αθλητής μας, στη συνέχεια δοκίμασε στα 5,85 μ., προκειμένου να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ (5,83 μ.), όμως δεν τα κατάφερε.

    Ο Οττο ξεπέρασε τα 5,85 μ. με την τρίτη προσπάθεια, ενώ πίσω από τον Φιλιππίδη βρέθηκε ο Τσέχος Κουντλίκα με 5,60 μέτρα. Ο άλτης του Δημήτρη Κυτέα θα παραμείνει στην Γερμανία, προκειμένου το Σάββατο να κάνει τον τελευταίο του αγώνα στη σεζόν.

    [11] Πέθανε ο Αλβιν Λι, κιθαρίστας των Ten Years After

    Ο βρετανός κιθαρίστας Αλβιν Λι, αρχηγός του μυθικού τις δεκαετίες του '60 και του '70 συγκροτήματοςTen Years After πέθανε χθες Τετάρτη σε ηλικία 68 ετών εξαιτίας επιπλοκών που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

    "Χάσαμε έναν λατρεμένο σύντροφο και πατέρα, ο κόσμος έχασε ένα μεγάλο μουσικό", γράφουν στην ιστοσελίδα του Λι η σύζυγος και οι κόρες του.

    Στα σχεδόν 50 χρόνια της καριέρας του ο Αλβιν Λι, ο οποίος γεννήθηκε στο Νότιγχαμ, συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Τζορτζ Χάρισον και ο Ρον Γουντ. Στη μνήμη όλων θα μείνει το σόλο του στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969.

    Οι Ten Years After βρέθηκαν πολλές φορές στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ με τραγούδια όπως το "Hear Me Calling", "I'd Love to Change the World" και "Love Like a Man".

    Ο Λι είχε ολοκληρώσει τον περασμένο χρόνο το 14ο άλμπουμ του με τίτλο "Still on the Road to Freedom" και θα το παρουσίαζε στο Παρίσι στις 7 Απριλίου.

    [12] Εκτόξευση πωλήσεων το 2013 για τα smartphones

    Οι κατασκευάστριες εταιρίες ηλεκτρονικών συσκευών θα κυκλοφορήσουν φέτος στην αγορά περισσότερες «έξυπνες» κινητές συσκευές από ό,τι συνηθισμένα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IDC.

    Οι αγορές με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αναφορικά με τις «έξυπνες» συσκευές είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

    Η IDC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καθώς αναπτύσσονται οι τρεις αυτές χώρες, αναπτύσσουν ταχύτατα και μια μεσαία αστική ταξική, η οποία επιζητεί διαρκώς να βελτιώνει την καθημερινότητά της. Με τον τρόπο αυτόν, η έρευνα της IDC, κατατάσσει πλέον τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά πανίσχυρες αγορές στα ηλεκτρονικά είδη, πίσω από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Κίνα, Ινδία και Βραζιλία.

    Μόνο στην Ινδία, η IDC εκτιμά ότι η ζήτηση για αγορά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων θα παρουσιάσει αύξηση 459% μέσα στο 2013. Συνολικά, η έρευνα καταλήγει ότι μέσα στο έτος θα κυκλοφορήσουν 918,6 εκατομμύρια νέες «έξυπνες» συσκευές, δηλαδή ποσοστό 50,1% όλων των καινούργιων κινητών τηλεφώνων.

    Όπως υπολογίζει η IDC, έως το 2017, πάνω από 1,5 δισ. «έξυπνες» κινητές συσκευές θα πωλούνται ετησίως προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας για επικοινωνία και όχι μόνο.

    [13] Το 80% των λυμάτων στην Ινδία καταλήγει ανεπεξέργαστο στους ποταμούς

    Στην Ινδία, το 80% των λυμάτων καταλήγει ανεπεξέργαστο στους ποταμούς και τα υπόγεια ύδατα, κύρια πηγή πόσιμου νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα αυτή, αποκαλύπτει μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

    Οι πόλεις της Ινδίας, που δε σταματούν να επεκτείνονται, παράγουν καθημερινά περίπου 40.000 εκατομμύρια λίτρα οικιακών και βιομηχανικών λυμάτων, εκ των οποίων μόλις το 20% υφίσταται επεξεργασία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κέντρου για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE).

    Λόγω της απουσίας δεσμευτικών νόμων και της μη ευαισθητοποίησης των Ινδών όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, "τα μη επεξεργασμένα απόβλητα καταλήγουν στους ποταμούς και στη συνέχεια στα υπόγεια ύδατα", επισημαίνει η μελέτη αυτή που κάνει λόγο για μια "βραδυφλεγή βόμβα".

    Σύμφωνα με μια δημόσια μελέτη του 2011, μόνο 160 από τους 8.000 δήμους διαθέτουν εργοστάσια επεξεργασίας των λυμάτων. Και η κατανάλωση νερού στην Ινδία αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2050.

    [14] Εκδηλώσεις για την Μέρα της Γυναίκας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    «Κάθε χρόνο 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    «Το 99% των μητρικών θανάτων καταγράφεται σε φτωχές χώρες».

    Με στόχο να ευαισθητοποιήσουν για τη μητρική θνησιμότητα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσα από την καμπάνια τους «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», διοργανώνουν δρώμενα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και μία θεατρική παράσταση.

    Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, στις 17.30 στο Σύνταγμα και στις 19.00 στο Μοναστηράκι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι 12 γυναίκες ηθοποιοί του θεάτρου «Vault», καλούν τους πολίτες για να στείλουν όλοι μαζί δυνατά το μήνυμα: «Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν γι' αυτήν».

    Την ίδια μέρα, στις 21.15, θα δοθεί η παράσταση «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» (θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός) της Claire Castillon, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, που είναι αφιερωμένο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και την εκστρατεία αλληλεγγύης τους «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»,www.pastilies.gr. Στις 20.30, πριν την έναρξη της παράστασης, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης της οργάνωσης, θα προβληθεί βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 March 2013 - 7:30:25 UTC