Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάθμισε την προοπτική της Πορτογαλίας ο Standard & Poor's
  • [02] Για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία κάνουν λόγο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα
  • [03] Το Βερολίνο αρνείται να παραδώσει όπλα στους Σύρους αντάρτες
  • [04] ΗΠΑ: Γερουσιαστής μίλησε 13 ώρες εναντίον του διορισμού του Τζον Μπρέναν στη CIA

  • [01] Αναβάθμισε την προοπτική της Πορτογαλίας ο Standard & Poor's

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την προοπτική της Πορτογαλίας από "αρνητική" σε "σταθερή", διατηρώντας παράλληλα το αξιόχρεο τη χώρας στην κατηγορία "BB".

    Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων της.

    "Προβλέπουμε ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές θα παρατείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων τους προς την Πορτογαλία , γεγονός που θα περιορίσει τους κινδύνους επί της αναχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα", εξηγεί ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

    Η Πορτογαλία ελπίζει και σε μία κίνηση εκ μέρους των διεθνών πιστωτών της για την χαλάρωση των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, ώστε να ληφθεί υπ΄οψιν η μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Η χώρα επιδιώκει την παράταση του χρόνου για την επαναφορά του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με τα ισχύοντα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2014.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν την Τρίτη επί της αρχής για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δενείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και θα ανακοινώσουν την οριστική τους απόφαση κατά τη διάρκεια της επομένης συνόδου τους τον Απρίλιο.

    [02] Για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία κάνουν λόγο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα

    Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν λόγο για "απόλυτη καταστροφή" στη Συρία και σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα δίνει στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα και ζητεί μια πολιτική συμφωνία "ωστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας".

    Στην έκθεση με τίτλο "Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία -Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο" η οργάνωση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει την διανομή βοήθειας στις τεράστιες περιοχές της χώρας, αλλά και την ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών. Οι συριακές υποδομές υγείας, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξαρτούν ένα μεγάλο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών τους από την έγκριση του καθεστώτος της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πλειοψηφία του πληθυσμού που ζει σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

    Οι γειτονικες χώρες καταγγέλλονται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα διότι "δεν είναι έτοιμες" να προσφέρουν στις ΜΚΟ στις δύο πλευρές των συνόρων "επιμελητειακή και διοικητική βοήθεια", καθυστερώντας την δραστηριότητά τους, ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναγνωρίσει την Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ως μόνο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

    Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές και στην διεθνή κοινότητα:"η παράλυση της διπλωματίας δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητούν από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα".

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια του πολέμου και οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

    Η παρουσία των Γιατρών χωρίς Σύνορα περιορίζεται στις ζώνες των αντικαθεστωτικών, αφού η Δαμασκός απαγορεύει την παρουσία της στις κυβερνητικές περιοχές. "Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική στη Συρία και η προσφερόμενη βοήθεια δεν καλύπτει τις ανάγκες", επισημαίνεται στην έκθεση.

    [03] Το Βερολίνο αρνείται να παραδώσει όπλα στους Σύρους αντάρτες

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέρριψε την ιδέα παράδοσης όπλων στους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

    "Οι πωλήσεις όπλων απειλούν να τροφοδοτήσουν έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών και να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο δι΄αντιπροσώπου με κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής", δήλωσε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiel του Βερολίνου.

    Ο Βεστερβέλε υπενθύμισε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέβαλαν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Συρία, βάσει του οποίου επιτρέπονται μόνο οι παραδόσεις στη συριακή αντιπολίτευση "εξοπλισμού προστασίας και αφοπλισμού".

    "Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν μπορεί να προκαλέσει θανάτους", τόνισε. Ο Βεστερβέλε διέψευσε επίσης την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στους αντάρτες. "Ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τέτοιου είδους σχέδια", διαβεβαίωσε.

    Χθες, ο στρατηγός Σελίμ Ιντλίς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν το εμπάργκο όπλων. "Είναι λυπηρή η επιβολή του εμπάργκο αυτού", τόνισε ο σύρος στρατηγός σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο.

    [04] ΗΠΑ: Γερουσιαστής μίλησε 13 ώρες εναντίον του διορισμού του Τζον Μπρέναν στη CIA

    Η χιονοθύελλα δεν έπληξε τελικά την Ουάσινγκτον όπως είχε αρχικά προβλεφτεί, όμως ένα άλλο γεγονός κατέλαβε εξ απήνης το Καπιτώλιο: η ομιλία του γερουσιαστή Ραντ Πολ που διήρκεσε 12 ώρες και 52 λεπτά και είχε στόχο να εμποδίσει τον διορισμό του Τζον Μπρέναν στη θέση του διευθυντή της CIA.

    Ο γερουσιαστής διαμαρτύρεται για την έλλειψη διαφάνειας στην κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα των στοχευμένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την ενδεχόμενη χρήση τους σε αμερικανικό έδαφος.

    Ο κανονισμός της Γερουσίας επιτρέπει στους ομιλητές να κρατούν το βήμα μέχρι να εξαντληθούν, ακόμα και αν οι υπόλοιποι γερουσιαστές θέλουν να τους διακόψουν.

    Στις 11:47 (18:47 ώρα Ελλάδας) χθες Τετάρτη ο Πολ ανακοίνωσε: "στέκομαι εδώ για να εμποδίσω τον διορισμό του Τζον Μπρέναν στη CIA. Θα μιλήσω μέχρι να μην μπορώ να αρθρώσω λέξη".

    Και αυτό έκανε. Εμφάνισε ένα τεράστιο ντοσιέ και άρχισε να διαβάζει σημειώσεις, άρθρα από το Wired.com, το Post-It, να διατυπώνει σκέψεις που του ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό και να τις επαναλαμβάνει.

    Στις 00:39 (07:39 ώρα Ελλάδας) ο γερουσιαστής αναγκάστηκε για λόγους...ανωτέρας βίας να εγκαταλείψει το βήμα. Λίγα λεπτά αργότερα παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους πως "πονάει παντού".

    Η μαραθώνια ομιλία του Πολ δεν είναι κάτι καινούργιο για την Γερουσία. Το 2010 ο Μπέρνι Σάντερς μιλούσε οκτώμιση ώρες εναντίον της μείωσης των φόρων. Το ρεκόρ κατέχει ο Στρομ Θέρμοντ, ο οποίος το 1957 υπερασπίστηκε τις φυλετικές διακρίσεις σε μια ομιλία που διήρκεσε 24 ώρες και 18 λεπτά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 March 2013 - 9:30:22 UTC