Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι επαφές Σαρρή στη Μόσχα
  • [02] Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι επισκέπτες του YouTube
  • [03] Κατά 35% αυξήθηκε σε ένα χρόνο η μόλυνση των παράκτιων υδάτων στην Κίνα
  • [04] Μίνι-μικροβιολογικό εργαστήριο κάτω από το δέρμα
  • [05] Μεντβέντεφ: Οι λογαριασμοί ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί
  • [06] Τουλάχιστον 12 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  • [07] «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» για μια βραδιά στο Ίδρυμα Κακογιάννη
  • [08] Στον Βέλγο μαθηματικό Πιέρ Ντελίν το «Βραβείο Άμπελ 2013»
  • [09] Οι μαθητές του δήμου Γόρτυνας ανακαλύπτουν τον κόσμο της ελιάς
  • [10] Τα αναψυκτικά σχετίζονται με 183.000 θανάτους το χρόνο παγκοσμίως
  • [11] Handelsblatt: Σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα τηρήσει το Βερολίνο
  • [12] "Οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας είναι υγιείς", δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
  • [13] Διαψεύδουν τα σενάρια κλεισίματος της Λαϊκής, πηγές της Τράπεζας
  • [14] "Διαχειρίσιμες" για τις γερμανικές τράπεζες οι συνέπειες από ενδεχόμενη χρεοκοπία Κύπρου
  • [15] Περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
  • [16] Βουλγαρία: Τρόπους για μείωση της τιμής του ρεύματος αναζητά η υπηρεσιακή κυβέρνηση
  • [17] "Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
  • [18] Η Boeing σχεδιάζει τεστ δοκιμής για τις μπαταρίες του 787

  • [01] Συνεχίζονται οι επαφές Σαρρή στη Μόσχα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Σαρρή θα συνεχισθούν σήμερα.

    Η Κύπρος έχει ζητήσει πενταετή επιμήκυνση του υπάρχοντος ρωσικού δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο που λήγει το 2016, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 4,5%.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ρωσία συζητούν, εκτός του θέματος του δανείου, τη συνεργασία τους στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα.

    "Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτήν την στιγμή επί σειράς θεμάτων. Τράπεζες, φυσικό αέριο, υπάρχουν εκεί ευκαιρίες επί των οποίων μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια υποστήριξη εκ μέρους της Ρωσίας", δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής στους δημοσιογράφους.

    "Ζητήσαμε καθαρά βοήθεια, αλλά επίσης και κάτι που θα έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία", πρόσθεσε.

    [02] Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι επισκέπτες του YouTube

    Μετά την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η ιστοσελίδα προβολής βίντεο YouTube, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεπέρασε τον αριθμό του ενός (1) δισεκατομμυρίου αποκλειστικών χρηστών οι οποίοι την επισκέπτονται.

    «Σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους του διαδικτύου επισκέπτονται το YouTube », ανακοίνωσε η ιστοσελίδα σε ένα blog post. (http://r.reuters.com/dev76t)

    Το Facebook είχε ανακοινώσει ότι ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες τον περασμένο Σεπτεμβρίου, και έγινε η πρώτη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στο χώρο του διαδικτύου.

    Η ανακοίνωση του YouTube το οποίο ανήκει στην Google, έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Yahoo διαπραγματεύεται την εξαγορά της επίσης ιστοσελίδα προβολής βίντεο Dailymotion.

    [03] Κατά 35% αυξήθηκε σε ένα χρόνο η μόλυνση των παράκτιων υδάτων στην Κίνα

    Τα "ιδιαίτερα μολυσμένα" παράκτια ύδατα στην Κίνα αυξήθηκαν από 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2012 σε 68.000 σήμερα, αύξηση μεγαλύτερη του 35%, κυρίως λόγω των πλαστικών υλών, επισημαίνεται σε έκθεση της Κρατικής Υπηρεσίας Ωκεανών.

    Η συνολική επιφάνεια των υδάτων που η ποιότητά τους δεν είναι καλή έφτασε την περασμένη χρονιά τα 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων την περίοδο 2007-2011, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης.

    Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περισσότερο στην παράκτιες περιοχές όπου λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες, ειδικά στο Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, γύρω από την Σαγκάη, αλλά και στο Βορρά, στον κόλπο Μποχάι και στο Νότο στο Δέλτα του ποταμού των Μαργαριταριών (τρίγωνο Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Καντόνα).

    Την περασμένη χρονιά 17 εκατομμύρια τόνοι υλικών που μολύνουν το περιβάλλον μεταφέρθηκαν και χύθηκαν στον ωκεανό από 72 ποταμούς της Κίνας.

    Ανάμεσα στα τοξικά που μολύνουν τις ακτές βρέθηκαν 46.000 τόνοι βαρέων μετάλλων και 93.000 τόνοι πετρελαίου, σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, η οποία προσθέτει πως το 83% των αποβλήτων που βρέθηκαν στα παράκτια ύδατα της χώρας είναι πλαστικές ύλες.

    Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θαλάσσιου ύδατος κοντά στις ακτές περιέχει κατά μέσο όρο 4.400 κομμάτια πλαστικού και ο αριθμός τους εκτοξεύεται στα 55.000 κομμάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στις παραλίες, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Για την έρευνα αυτή, η Υπηρεσία Ωκεανών συνέλεξε 2,4 εκατομμύρια δείγματα από 8.400 διαφορετικές περιοχές.

    [04] Μίνι-μικροβιολογικό εργαστήριο κάτω από το δέρμα

    Πρώτη φορά Ελβετοί επιστήμονες δημιούργησαν μια μικροσκοπική ηλεκτρονική συσκευή - μικροβιολογικό εργαστήριο, που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, παραμένοντας εκεί για μήνες. Η συσκευή κάνει αναλύσεις τους αίματος, τις οποίες αυτομάτως στέλνει ασύρματα, αρχικά στο κινητό τηλέφωνο και μετά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γιατρού ή του ασθενούς.

    Η πειραματική συσκευή ιατρικής νανοτεχνολογίας αποτελεί προϊόν διεπιστημονικής συνεργασίας ειδικών στην πληροφορική και στα ηλεκτρονικά, γιατρών και βιολόγων. Αναμένεται να είναι έτοιμη για εμπορική χρήση στους ασθενείς σε περίπου τέσσερα χρόνια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο, καθώς θα μπορούν να τα παρακολουθούν σε τακτική βάση, χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνουν για αιμοληψία σε κάποιο εργαστήριο. Ανάλογη ωφέλεια θα υπάρξει και στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς οι ογκολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στους ασθενείς.

    Οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής δοκιμάσει την εφεύρεσή τους στο εργαστήριο και σε ζώα. Όπως ανέφεραν, η συσκευή μπορεί με αξιοπιστία να μετρήσει το επίπεδο της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και έως τριών ακόμα δεικτών.

    Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το υποδόριο μίνι ηλεκτρονικό εργαστήριό τους σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι χρειάζονται συχνές εξετάσεις αίματος.

    Η ασύρματη συσκευή, έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστών και πλάτος δύο χιλιοστών. Περιέχει πέντε αισθητήρες καλυμμένους ο καθένας με κάποιο ένζυμο (για την ανίχνευση πέντε διαφορετικών πρωτεϊνών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα) και ένα ραδιοπομπό, που επιτρέπει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τεστ αίματος μέσω της τεχνολογίας Bluetooth (τα ραδιοκύματα εκπέμπονται σε ασφαλή συχνότητα).

    Μια συνδεδεμένη μπαταρία - τσιρότο πάνω από το δέρμα τροφοδοτεί το «εργαστήριο» με ηλεκτρικό ρεύμα (ένα δέκατο του βατ). Η συσκευή μπορεί να εισαχθεί στον ενδιάμεσο ιστό κάτω από το δέρμα της κοιλιάς ή των χεριών μέσω μιας βελόνας και είναι δυνατό να μείνει εκεί για λίγους μήνες, προτού αντικατασταθεί ή απομακρυνθεί τελείως.

    Και άλλες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο δουλεύουν πάνω σε παρόμοιες εμφυτεύσιμες συσκευές, όμως η ελβετική ομάδα υποστηρίζει ότι η δική της εφεύρεση είναι μοναδική, επειδή μπορεί να μετρήσει ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα. Ακόμα, η συσκευή τους θα μπορεί να στέλνει έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα για την προβληματική πορεία κάποιου δείκτη στον οργανισμό, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα σχετικά συμπτώματα.

    [05] Μεντβέντεφ: Οι λογαριασμοί ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

    "Μεγάλος αριθμός κρατικών μας οργανισμών λειτουργούν μέσω Κύπρου και αυτή τη στιγμή οι λογαριασμοί τους έχουν μπλοκαριστεί για ακατανόητους λόγους", υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

    "Το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς", υπογράμμισε. "Για τον λόγο αυτό τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής συνεχίζει σήμερα τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει πάρει η χώρα του από την Ρωσία.

    Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η κυπριακή αντιπροσωπεία "διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικών με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει".

    "Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο", δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε: "δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε" την χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Κύπρο.

    "Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι θέμα της ΕΕ να διατυπώσει τις προτάσεις της. 'Ομως αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση", τόνισε ο Μεντβέντεφ.

    Επίσης, απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.

    Η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια "είναι λόγος για να επανεξετασθεί" το ευρώ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

    "Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν τις καταθέσεις", είπε.

    "Ανάμεσα στο 41% και το 42% των αποθεμάτων είναι σε ευρώ και η (ευρωπαϊκή) πρόταση για την Κύπρο είναι όχι μόνο απρόβλεπτη, αλλά και ακατάλληλη...Ολα αυτά θα τα πω στον παλιό μου φίλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός ο οποίοςσυναντάται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στη Μόσχα.

    Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι "ανησυχώ πολύ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, κυρίως λόγω των επιπτώσεών τους στους πολίτες της Κύπρου".

    "Στο παρελθόν επιλύσαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [06] Τουλάχιστον 12 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στην Πεσαουάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, δήλωσαν οι αρχές.

    Το αυτοκίνητο εξερράγη το πρωί κοντά στο γραφείο της κεντρικής διοίκησης του Τζαλοζάι, ενός καταυλισμού που κάποτε φιλοξενούσε αφγανούς πρόσφυγες, αλλά σήμερα στεγάζει χιλιάδες οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις γειτονικές ζώνες των φυλών για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες.

    [07] «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» για μια βραδιά στο Ίδρυμα Κακογιάννη

    Mια θεατρική παράσταση, που θυμίζει και καταγράφει την ηρωική, πολιτική και ποιητική προσωπικότητα του Αλέκου Παναγούλη, φιλοξενεί για μια μόνο βραδιά (30/3 στις 21.00) το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Την παράσταση με τίτλο «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης, σε κείμενο δικό του, βασισμένο στο βιβλίο του Κώστα Μαρδά ,«Αλέξανδρος Παναγούλης, Πρόβες θανάτου».

    «Ο πολιτισμός δεν χτίζεται μόνο με τις ιδέες αλλά και με τις πράξεις και τα έργα που επιβεβαιώνουν την αλήθεια και την πραγματικότητα αυτών των ιδεών» σημειώνει ο Δήμος Αβδελιώδης.

    «Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, φοιτητής του Πολυτεχνείου, εμπνευσμένος από το αρχαίο ψήφισμα - όρκο για την προστασία και την υπεράσπιση αθηναϊκής Δημοκρατίας από τους Τυράννους, αποπειράθηκε να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Παπαδόπουλου.Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ασυνείδητό του, δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο γιατί ο ίδιος ποτέ δεν θα μπορούσε ίσως να σηκώσει το βάρος μιας δολοφονίας. Όμως, μπόρεσε να σηκώσει ένα τεράστιο και αλλόκοτο βάρος από βασανιστήρια, σωματικά και ψυχικά, χωρίς ποτέ να φοβηθεί ή να δειλιάσει. Κάτι που παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι βασανιστές του» συνεχίζει.

    Από πού αντλούσε αυτή την υπεράνθρωπη δύναμη που ήταν ανώτερη και πολλαπλάσια ακόμα και αυτού του ίδιου του προγόνου του, του μυθικού Προμηθέα; «Ο ίδιος έλεγε: "Θα μείνω όρθιος. Αν δε νικηθώ εγώ, δεν θα νικηθεί ούτε η Δημοκρατία". Ίσως μια ιδέα μπορεί να κρατηθεί ζωντανή, μόνο και μόνο επειδή την κρατάει ένας άνθρωπος. Ίσως ένας άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί ζωντανός, μόνο και μόνο επειδή πιστεύει σε μια ιδέα» υποστηρίζει ο κ. Αβδελιώδης. Για τον ίδιο, η παράσταση προσπαθεί να αποδώσει το βαθύτερο, τραγικό και προμηθεϊκό πνεύμα τού Αλέκου και της οικογένειας των Παναγούληδων, μέσα από τις μεταμορφώσεις μιας ηθοποιού, της Ελένης Ερήμου, από Αθηνά Παναγούλη σε Αλέκο Παναγούλη και άλλα πρόσωπα του έργου και με ενσωματωμένες, κινηματογραφημένες σκηνές. Σκηνές που «ντύνουν» ζωντανά πέντε μουσικοί, «όπως και στις πρώτες προβολές του βωβού κινηματογράφου.».

    [08] Στον Βέλγο μαθηματικό Πιέρ Ντελίν το «Βραβείο Άμπελ 2013»

    Ο Βέλγος μαθηματικός Πιέρ Ντελίν είναι ο φετινός κάτοχος του βραβείου «Άμπελ», που θεωρείται και ως «Νόμπελ» των Μαθηματικών. Το βραβείο συνοδεύεται με ποσό έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου ενός εκατομμυρίων δολαρίων) και απονεμήθηκε στον Ντελίν από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων για τη σημαντική συνεισφορά του στην αλγεβρική γεωμετρία, τη θεωρία των αριθμών και άλλα συναφή πεδία, σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist".

    Ο 68χρονος Ντελίν είναι ομότιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Προωθημένων Σπουδών του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, όπου δίδαξε μεταναστεύοντας από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Επιστημονικών Σπουδών της Γαλλίας, στο οποίο το 1970 είχε διοριστεί ως το νεότερο μέλος του διδακτικού προσωπικού.

    Ο επιφανής μαθηματικός, μαθητής του γερμανού μαθηματικού Αλεξάντερ Γκρόδεντικ, έχει ήδη βραβευτεί από το 1978 με το άλλο σημαντικό μαθηματικό βραβείο, το «Φιλντς» (που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μαθηματικούς μόνο κάτω των 40 ετών), επειδή το 1974 είχε αποδείξει την τελευταία και πιο δύσκολη από τις λεγόμενες «Εικασίες Weil». Έχει συγγράψει πάνω από 100 μαθηματικές εργασίες και διάφορες μαθηματικές έννοιες ήδη φέρουν τιμητικά το όνομά του. Μεταξύ άλλων, είναι επίτιμο μέλος των Μαθηματικών Εταιριών του Λονδίνου και της Μόσχας. Ο Τίμοθι Γκάουερς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που παρουσίασε το έργο του Ντελίν μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, τον αποκάλεσε «έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών». Όπως είπε, ο βέλγος μαθηματικός «έκανε πολλές διαφορετικές συνεισφορές που είχαν τεράστια επίδραση στα μαθηματικά κατά τα τελευταία 40-50 χρόνια».

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [09] Οι μαθητές του δήμου Γόρτυνας ανακαλύπτουν τον κόσμο της ελιάς

    Προχωράει με επιτυχία και με τη συμμετοχή μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Γόρτυνας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς».

    Το πρόγραμμα -που ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο- στοχεύει στο να «μυηθούν» οι μαθητές στον πολιτισμό του ελαιολάδου, να πληροφορηθούν τη διαχρονική αξία του ελαιόδεντρου, αλλά και τη θέση που κατείχε το ελαιόλαδο στη διατροφική πυραμίδα καθώς και στον πολιτισμό των αρχαίων Γορτυνίων.

    Ήδη δεκάδες μικροί μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Γόρτυνας έχουν επισκεφτεί τους χώρους που υλοποιείται το πρόγραμμα.

    Οι μαθητές μεταφέρονται με δημοτικά λεωφορεία στην αρχαία Γόρτυνα κι από εκεί ξεκινάει το ταξίδι στη γνώση γύρω από την ελιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην αρχαία πόλη, καθώς και σε άλλους χώρους που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το Μουσείο Ελιάς στη Γέργερη, τα μνημειακά ελαιόδεντρα σε Πανασό και Αγίους Δέκα, οι εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς κ.λπ.

    Τη σημασία του εκπαιδευτικού προγράμματος εξήρε δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλουν στην υλοποίησή του.

    [10] Τα αναψυκτικά σχετίζονται με 183.000 θανάτους το χρόνο παγκοσμίως

    Τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα άλλα ποτά με ζάχαρη μπορεί να σχετίζονται με περίπου 183.000 θανάτους κάθε χρόνο σ? ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν όσους σκοτώνει το άσθμα παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ποτά αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, καθώς επίσης στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν παγκόσμια στοιχεία που καλύπτουν 114 χώρες με το 60% του πληθυσμού της Γης και αφορούν τους θανάτους από διάφορες ασθένειες. Οι επιστήμονες συνέδεσαν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, με 133.000 θανάτους από διαβήτη τύπου 2, με 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και με 6.000 θανάτους από καρκίνο.

    Περίπου τέσσερις στους πέντε από τους παραπάνω θανάτους (ποσοστό 78%), λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη, συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική/Ανατολική Ευρασία, παρά στις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ όμως ειδικότερα, οι σχετικοί θάνατοι ετησίως υπολογίστηκαν σε περίπου 25.000.

    Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους (318 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων) λόγω των ζαχαρούχων αναψυκτικών είναι το Μεξικό, ενώ η Ιαπωνία εμφανίζεται να έχει τους λιγότερους σχετικούς θανάτους (μόλις δέκα ανά εκατομμύριο κατοίκων).

    Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη ευθύνονται για τους 183.000 θανάτους, αλλά διαπιστώνει απλώς μια σχέση μεταξύ ποτών και θανάτων. Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ένωση Ποτών, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «οι ερευνητές κάνουν ένα πελώριο άλμα, όταν παίρνουν τα στοιχεία για την κατανάλωση ποτών παγκοσμίως και υποθέτουν ότι αυτά τα ποτά αποτελούν την αιτία των θανάτων, οι οποίοι, όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναγνωρίζουν, οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις».

    [11] Handelsblatt: Σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα τηρήσει το Βερολίνο

    Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει στη σημερινή έκδοσή της η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt".

    «Αν η Κύπρος δεν δώσει την απαραίτητη συνεισφορά στο πακέτο διάσωσης, δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια», τονίζεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η Γερμανία πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει την χρεοκοπία και επομένως να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. «Δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, αλλά η απόφαση εξαρτάται από την Κύπρο», επισημαίνεται και τονίζεται ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup, υπάρχουν φόβοι ότι, αν το Βερολίνο χαλαρώσει τους όρους διάσωσης και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα χαλάρωναν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

    Τη σκληρή γραμμή επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδηνοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη προσέφερε στην Κύπρο ένα «πραγματικά αποδεκτό» πακέτο σωτηρίας και τονίζει ότι «μετά την απόρριψή του από την Βουλή, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου». Αναφέρει, μάλιστα, ότι δεν γίνεται οι Κύπριοι να θέλουν να υποβληθούν σε θυσίες μόνο οι άλλες χώρες, αλλά να μην θέλουν να συμβάλουν οι ίδιοι στην λύση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει μόνοι τους. «Η Ελλάδα ήταν, σε αντίθεση προς την Κύπρο, διατεθειμένη να αναλάβει εντελώς διαφορετικό φορτίο, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στον σωστό δρόμο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κάουντερ.

    [12] "Οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας είναι υγιείς", δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Vedomosti ότι οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία είναι "υγιείς", απορρίπτοντας τη φήμη της Κύπρου ωςπλυντηρίου του βρώμικου ρώσικου χρήματος.

    "Πρόκειται για υγιείς οικονομικές σχέσεις. Το να λέγεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας βασίζονται σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες στερείται θεμελίων", δηλώνει ο Πανίκος Δημητριάδης.

    "Αυτό ισοδυναμεί με τον ισχυρισμό ότι όλες οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν παράνομες δραστηριότητες. Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Κύπρος αποτελεί κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων των Ρώσων στο εξωτερικό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", προσθέτει.

    Ο Πανίκος Δημητριάδης εκτιμά ότι οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο κυμαίνονται ανάμεσα στα 4,9 και τα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ κατώτερη των στοιχείων που δίνουν οιειδικοί. Ο οίκος Moody's ανεβάζει σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ το ύψος των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα κίνητρα που έχουν οι Ρώσοι, οι οποίοι καταθέτουν τα χρήματά τους στο νησί, ο Πανίκος Δημητριάδης κάνει λόγο για ένα "αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα" και για "ένα ανεξάρτητο δικαιικό σύστημα που βασίζεται στο βρετανικό δίκαιο".

    [13] Διαψεύδουν τα σενάρια κλεισίματος της Λαϊκής, πηγές της Τράπεζας

    Εγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας.

    Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

    [14] "Διαχειρίσιμες" για τις γερμανικές τράπεζες οι συνέπειες από ενδεχόμενη χρεοκοπία Κύπρου

    «Διαχειρίσιμες» θα ήταν για τις γερμανικές τράπεζες οι άμεσες συνέπειες από ενδεχόμενη αποτυχία στην Κύπρο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Αποταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον και σημειώνει ότι η Κύπρος δεν είναι σε θέση να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο.

    Σε συνέντευξή του στη σημερινή «Ruhr Nachrichten», ο κ. Φάρενσον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία θα έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα προκειμένου να προστατεύσει τα έξι δισεκατομμύρια των γερμανικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένα στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρει ότι «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Κύπρου, η οποία πρέπει να αποσαφηνίσει, πώς επιθυμεί να στηρίξει με τις δικές της προσπάθειες τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο γερμανός τραπεζίτης παραδέχεται πάντως ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα επηρέαζε την εμπιστοσύνη στην ισχύ και στην αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η ίδια η χώρα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, παρόλα αυτά θα πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

    [15] Περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

    Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της ρευστοτικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

    Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

    Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

    Λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένες ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

    Η ΚΤΚ θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί - έστω με κάποιες τροποποιήσεις - η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει έναν τεράστιο ισολογισμό για να στηρίξει όλο το σύστημα.

    Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών με τη μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%.

    Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα έχει προθεσμία μέχρι σήμερα για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

    [16] Βουλγαρία: Τρόπους για μείωση της τιμής του ρεύματος αναζητά η υπηρεσιακή κυβέρνηση

    Τρόπους για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αναζητά η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων (SEWRC) και τις τρεις εταιρείες διανομής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ήδη, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Ασέν Βασίλεφ έχει συνομιλίες με τις εταιρείες διανομής ενέργειας για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, διευκρίνισε ο κ. Ράικοφ.

    Πρόσθεσε δε ότι αίτημα που υπεβλήθη από την εταιρεία EVN για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν τίθεται στο "τραπέζι των συζητήσεων", όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του, στην ιστοσελίδα του, το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

    Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν ασκήθηκε και δεν πρόκειται να ασκηθεί οποιαδήποτε μορφή "πίεσης" στους (ξένους) επενδυτές. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλύσει το σύστημα διαμόρφωσης της τιμολογιακής πολιτικής μέσω δράσεων, όπως η διεξαγωγή διεθνούς ελέγχου από ανεξάρτητο φορέα.

    Ο κ. Ράικοφ κάλεσε την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού να διεξάγει έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενεργειακά μονοπώλια στη χώρα. Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Αικατερίνα Ζαχάριεβα επεσήμανε ότι τα προβλήματα στον ενεργειακό τομέα έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν όλη την ενεργειακή "αλυσίδα", από την παραγωγή μέχρι τη διανομή της ενέργειας. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται κάθε πάροχος διανομής ενέργειας να παρουσιάσει τις αλλαγές στις ρήτρες των συμβολαίων που συνάπτουν οι καταναλωτές, με στόχο την αύξηση της προστασίας τους.

    [17] "Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

    "Εδώ που είμαστε πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Κύπρος", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ.

    "Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β", ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος ενώ σε ερώτηση για το αν αυτό θα περάσει από τη Βουλή, απάντησε ότι "θα περάσει γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση".

    "Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Περιμέναμε κάτι από τή Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση", σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος.

    [18] Η Boeing σχεδιάζει τεστ δοκιμής για τις μπαταρίες του 787

    Η αεροπορική κατασκευαστική εταιρεία Boeing Co, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δυο δοκιμαστικές πτήσεις με τα αεροσκάφη 787 Dreamliner, μετά την αλλαγή στις μπαταρίες λιθίου, όπου εντοπίστηκε το πτητικό πρόβλημα των αεροπλάνων. Οι δοκιμαστικές πτήσεις πιθανώς να γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

    Οι πτήσεις των 787- δοκιμαστικές- θα είναι οι πρώτες από τον περασμένο Φεβρουάριο και σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα προς τον απώτερο στόχο της Boeing, να επιστρέψουν τα τζετ στους ουρανούς εντός λίγων εβδομάδων.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στα συγκεκριμένα αεροπλάνα, να πετούν από τον Ιανουάριο, μετά το πρόβλημα με τις μπαταρίες που εντοπίστηκε σε δύο 787, μέσα στον ίδιο μήνα

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε μόνο μια άδεια στην Boeing, για να πετάξει ένα αεροσκάφος στις 7 Φεβρουαρίου και να μετακινηθεί από το Τέξας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, μεταφέροντας το ελάχιστο πλήρωμα και χωρίς επιβάτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 March 2013 - 8:30:25 UTC