Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση
  • [02] Ρ. Δούρου: "Συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο" οι δηλώσεις Νταβούτογλου
  • [03] Γ. Μπουτάρης: Δεν υπάρχουν λεφτά στον δήμο
  • [04] Συγκέντρωση φοιτητών έξω από τη Βουλή
  • [05] Άνοδος 2,30% στο Χρηματιστήριο
  • [06] Νέα μείωση, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες

  • [01] ΔΝΤ: Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση

    Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

    Κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι "δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη", απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το ποια ήταν η θέση του Ταμείου για την πρώτη συμφωνία στο Eurogroup κι αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.

    Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει "πλήρη υποστήριξη" στις κυπριακές αρχές και στον Κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την "ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών" της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία, όπως είπε, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος Απριλίου.

    Για την Ελλάδα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τις συνομιλίες μέσα στο Μάρτιο έχει καταγραφεί πρόοδος.

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο

    [02] Ρ. Δούρου: "Συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο" οι δηλώσεις Νταβούτογλου

    Ως συνέχεια της πολιτικής προκλήσεων της Τουρκίας, χαρακτηρίζει η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτολγου, ο οποίος ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τη λύση και την κοινή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και προσθέτει ότι αν αυτές αποτύχουν να υπάρξει η λύση των δύο κρατών.

    Η κα Δούρου αναφέρει ότι οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία, ότι, δηλαδή, ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία, που στερείται νομιμότητας, με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επίσης, προσθέτει, η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού, συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Η κα Δούρου τονίζει ότι στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, προσθέτει.

    [03] Γ. Μπουτάρης: Δεν υπάρχουν λεφτά στον δήμο

    Τον κώδωνα κινδύνου για τα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω της οικονομικής κρίσης, έκρουσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Τώρα νιώθουμε τι θα πει κρίση, δεν υπάρχουν λεφτά», είπε ο δήμαρχος και δήλωσε πως στο εξής θα εγκρίνονται μόνον οι εντελώς απαραίτητες δαπάνες του Δήμου. Προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που αν χρειαστεί να κλείσουν οργανισμοί του Δήμου, θα κλείσουν και για να περιγράψει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί αύριο να πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις Γιορτές του καλοκαιριού ή τα Δημήτρια».

    [04] Συγκέντρωση φοιτητών έξω από τη Βουλή

    Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησανφοιτητές και σπουδαστές,διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση «Αθηνά».

    Με αφορμή τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία κατευθύνσεων στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι διαμαρτυρόμενοι με συνθήματα και πανό ζήτησαν να μην υλοποιηθεί το σχέδιο.

    Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

    [05] Άνοδος 2,30% στο Χρηματιστήριο

    Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων είχαν σημειωθεί συνολικές απώλειες 8,70%.

    Μοχλό της ανόδου της αγοράς απετέλεσαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 869,19 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,30%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 874,03 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,87%.

    [06] Νέα μείωση, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες

    Περαιτέρω μείωση, κατά 3,9%, εμφάνισε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Φεβρουάριο. Οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων τον ίδιο μήνα ξεπέρασαν τις όποιες νέες χορηγήσεις (αρνητική ροή χρηματοδότησης) κατά 949 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το τραπεζικό σύστημα να υποχωρήσει στα 225 δισ. ευρώ από τα 247 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2012.

    Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 439 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,3% από -4,4% τον Ιανουάριο του 2013.

    Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν οριακά περισσότερο αρνητικός στο -2,7% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 518 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 438 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -22,9% από -25,9%, τον Ιανουάριο του 2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 March 2013 - 16:30:22 UTC