Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερο μνημόνιο προτείνει το ΔΝΤ στην Κύπρο
  • [02] Ευρ. Στυλιανίδης: Πλεόνασμα 362 εκατ. στους ΟΤΑ
  • [03] Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων και ο δεύτερος καταζητούμενος για τη συμπλοκή στα Ίσθμια
  • [04] Το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί το χαράτσι στα ακίνητα
  • [05] Ραγδαίες διοικητικές εξελίξεις στον Άρη
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Οι επενδυτές δεν θα έρθουν ποτέ σε μια οικονομία που καταρρέει

  • [01] Δεύτερο μνημόνιο προτείνει το ΔΝΤ στην Κύπρο

    Συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου είχε κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τέσσερις γενικούς διευθυντές κυπριακών Υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις αυτές το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα, πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζ;eς της.

    Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πολίτης» ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Θεοδώρου, προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους.

    Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ, και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ. Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Δεδομένου του γεγονότος ότι το μνημόνιο γράφτηκε πριν η Βουλή καταψηφίσει την πρώτη συμφωνία με το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, εξάγεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αβίαστα το συμπέρασμα ότι σήμερα τα μακροοικονομικά αυτά μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο».

    Το σοβαρότερο μέτρο για την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή εκείνο που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, δεν περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο εκπαίδευσης, αλλά στο γενικότερο κεφάλαιο για το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέποντας την έξοδο από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί, αν πρόκειται περί εκπαιδευτικών ή άλλου προσωπικού.

    «Διαψεύδω ότι το Υπουργείο Παιδείας ή ο υποφαινόμενος Υπουργός έχει δεχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα για ένα δεύτερο μνημόνιο και σε αυστηρά μέτρα, που αυτό προβλέπει για τους εκπαιδευτικούς.-

    [02] Ευρ. Στυλιανίδης: Πλεόνασμα 362 εκατ. στους ΟΤΑ

    Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 362,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το α' δίμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης.

    Σε σχετική του δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι «ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση των εσόδων των δήμων από άλλες πηγές, πλην του κράτους, δημιουργούν πλεόνασμα 362,3 εκατ. ευρώ για το α' δίμηνο του 2013 και ενισχύουν την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στόχος για τον οποίο είχαμε δεσμευθεί εξαρχής».

    Ειδικότερα, για τον μήνα Φεβρουάριο του 2013 το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 180,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016.

    [03] Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων και ο δεύτερος καταζητούμενος για τη συμπλοκή στα Ίσθμια

    Ένας ακόμη δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ταυτοποιήθηκε για συμμετοχή στην εγκληματική συμμορία με τα καλάσνικοφ, που διέπραξε την ένοπλη ληστεία στην ταβέρνα στα Παλαιοκούνδουρα και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια καταδίωξης και ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς, έγινε αιτία να χάσει τη ζωή της από σφαίρα η 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το δακτυλικό αποτύπωμα του δραπέτη βρέθηκε στο πίσω αριστερό τζάμι του τζιπ, το οποίο άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη τής ταβέρνας που λήστεψαν και αφού το χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους, το εγκατέλειψαν σε αγροτική περιοχή στον Σολωμό Κορινθίας.

    Πρόκειται για τον Αλβανό Ερμάλ ή Λίτορ Ντρεμπάτα ή Λίτα, τα στοιχεία και η φωτογραφία του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την αιματηρή απόδραση και καταζητείται μαζί με άλλους οκτώ δραπέτες.

    Ο Ντρεμπάτα ήταν κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ένοπλες ληστείες.

    [04] Το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί το χαράτσι στα ακίνητα

    «Η συγκυβέρνηση αναζητά δικαιολογίες και τρόπους για να συνεχίσει την επιβολή του εξοντωτικού χαρατσιού, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι αυτό, όπως και τα άλλα βάρβαρα μέτρα, δεν είναι προσωρινό», επισημαίνεται σε σχόλιο του κόμματος.

    Και καλούνται «ακόμα και όσοι έως τώρα το πλήρωναν να παλέψουν για την κατάργησή του, μαζί με όλους τους άδικους φόρους που πνίγουν τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους».

    «Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει πιο αποφασιστικά το λαϊκό «όχι» στις θυσίες για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [05] Ραγδαίες διοικητικές εξελίξεις στον Άρη

    Εξελίξεις αναμένονται στον Αρη μετά την απώλεια βαθμών στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανθρακικό και την δυσχερή βαθμολογικά θέση στην οποία περιήλθε ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Κοινωνίας Μελών Άρη ο Παναγιώτης Ζουμπουρίδης και, βάσει καταστατικού, πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα γενική συνέλευση, μια και τυπικά δεν υφίσταται πλέον διοικητικό σχήμα με τέσσερα μέλη.

    Τα υπόλοιπα μέλη της ΚΜΑ φέρεται να τελούν κι αυτά υπό παραίτηση.

    Αρκετός κόσμος της ομάδας βρίσκεται ήδη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" αξιώνοντας τις παραιτήσεις των διοικούντων και την αλλαγή φρουράς, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Στις εξελίξεις που δρομολογούνται ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου, Λάμπρου Σκόρδα, ενώ το συνολικό διοικητικό τοπίο της ομάδας είναι θολό.

    [06] Αλ. Τσίπρας: Οι επενδυτές δεν θα έρθουν ποτέ σε μια οικονομία που καταρρέει

    Την εκτίμηση ότι οι επενδυτές δεν θα έρθουν ποτέ να επενδύσουν «σε μια οικονομία που καταρρέει» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ομιλία του στους εργαζόμενους της ΕΘΝΟDATA, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω άλλων εταιρειών (ICAP, MELLON) και στους εργαζόμενους του τοπικού σωματείου εργαζομένων στην Εθνική.

    Οι επενδυτές δεν θα έρθουν ποτέ να επενδύσουν σε μια οικονομία που καταρρέει, σε μια οικονομία που κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα κι όταν διαρκώς ψηφίζονται μέτρα λιτότητας, ύφεσης, όταν είμαστε διαρκώς σε αυτό το σπιράλ του θανάτου, είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί σταθερά τη χώρα μακριά από τα επικίνδυνα βράχια του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι έχει γνωστή αδυναμία στην κινδυνολογία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 April 2013 - 16:30:22 UTC