Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από "πεφταστέρια"
  • [02] Πέφτει σήμερα η αυλαία του πρωταθλήματος
  • [03] Ελέγχους στη Νέα Μανωλάδα ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία
  • [04] Αντιδράσεις στο βόρειο Κόσοβο για τη συμφωνία
  • [05] Σε 24ωρη απεργία "κατεβαίνει" την Δευτέρα το προσωπικό της Lufhansa

  • [01] H πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από "πεφταστέρια"

    Ηπρώτη βροχή διαττόντων αστέρων της άνοιξης, οι Λυρίδες, άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων μετεώρων, που αποκαλούνται και «πεφταστέρια», θα αποκορυφωθούν σήμερα και αύριο, ενώ θα διαρκέσουν σε πιο αραιή μορφή έως τις 25 του μηνός.

    Επειδή στις 25 Απριλίου υπάρχει πανσέληνος, ο ουρανός τις προηγούμενες νύχτες δεν θα είναι πολύ σκοτεινός και έτσι οι παρατηρητές δεν θα έχουν ιδανικές συνθήκες, από τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα, για να δουν το αστρονομικό φαινόμενο. Στο αποκορύφωμά του αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται έως 20 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

    Οι Λυρίδες είναι γνωστό ότι καμία φορά δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 χλμ. την ώρα.

    Η εν λόγω βροχή μετεώρων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

    [02] Πέφτει σήμερα η αυλαία του πρωταθλήματος

    Ολοκληρώνεται, σήμερα,η κανονική περίοδος της Σούπερ Λίγκα.Με κοινή ώρα έναρξης (19:00) θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την 30η και τελευταία αγωνιστική. Δεδομένου ότι έχουν κριθεί ο τίτλος (σ.σ. ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει εδώ και καιρό το πρωτάθλημα), αλλά και οι ομάδες που θα μετάσχουν στα πλέι οφ (ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητος), το ενδιαφέρον στρέφεται στην «ουρά» της βαθμολογίας.

    Στο μεταξύ,η ΑΕΚ τιμωρήθηκε από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα με αφαίρεση τριών βαθμών, εξέλιξη η οποία οδηγεί την ομάδα σε υποβιβασμό, ωστόσο η Ένωση θα προσφύγει στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, ελπίζοντας ότι θα ανατρέψει αυτή την απόφαση.

    Το πρόγραμμα της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

    Ξάνθη-Άρης19:00

    Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 19:00

    Ατρόμητος-ΑΕΚ19:00

    Ολυμπιακός-Πανιώνιος19:00

    ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα19:00

    Παναθηναϊκός-Βέροια19:00

    Πανθρακικός-Κέρκυρα19:00

    Πλατανιάς-Λεβαδειακός19:00

    [03] Ελέγχους στη Νέα Μανωλάδα ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία

    Ελέγχους σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία, με την συνδρομή των τοπικών αστυνομικών και κλιμακίων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, μετά το αιματηρό περιστατικό σε βάρος αλλοδαπών εργατών. Όπως ανακοινώθηκε απο την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο διήμερο, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 έλεγχοι.

    Στο μεταξύ, αύριο θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

    [04] Αντιδράσεις στο βόρειο Κόσοβο για τη συμφωνία

    Δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το Βελιγράδι και η Πρίστινα την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, εμφανίζονται αξιωματούχοι των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.

    Υπεύθυνοι της σερβικής κοινότητας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τους θεσμούς της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο και πως θα συναντηθούν αύριο, Δευτέρα, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα προκειμένου να αποφασίσουν τη συγκρότηση μίας συνέλευσης του βορείου Κόσοβου.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζβέτσαν αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Κρστίμιρ Πάντιτς δήλωσε, , ότι (οι Σέρβοι της περιοχής) δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο της συμφωνίας, αλλά είχαν την ευκαιρία να δουν το έγγραφο που εμφάνισαν οι Αλβανοί.

    Η συμφωνία είναι μη αποδεκτή καθώς θέτει την αστυνομία και τη δικαιοσύνη υπό τους νόμους της Πρίστινας και χωρίς καμμία σύνδεση με τους σερβικούς θεσμούς, γεγονός που σημαίνει σαφή αποχώρηση της Σερβίας από την περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Πάντιτς.

    «Θα συμβουλευτούμε τους ανθρώπους (της περιοχής) για τα μελλοντικά βήματα κι εάν είναι αυτή η διάθεσή τους - και είμαι σίγουρος πως είναι - θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και δεν θα το επιτρέψουμε, όπως και τις προηγούμενες φορές, την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Πάντιτς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις (σερβικές) τοπικές αρχές, να μην ενδώσουν στο συναίσθημα και να παραμείνουν γενναίοι, «όπως είναι τα τελευταία 14 χρόνια».

    [05] Σε 24ωρη απεργία "κατεβαίνει" την Δευτέρα το προσωπικό της Lufhansa

    Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι θα ακυρώσει σχεδόν όλες τις πτήσεις της μικρών και μεσαίων αποστάσεων την Δευτέρα, λόγω απεργίας του προσωπικού της.

    "Λόγω της προειδοποιητικής απεργίας της Δευτέρας, 22 Απριλίου, σχεδόν όλες οι πτήσεις της Lufthansa με προορισμούς στη Γερμανία και την Ευρώπη θα ακυρωθούν (...) Συνολικά, από τις περίπου 1650 πτήσεις δεν αναμένεται να εκτελεστούν περισσότερες από 20" αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

    Την Παρασκευή το συνδικάτο Verdi που εκπροσωπεί τους 33.000 εργαζόμενους της εταιρείας --προσωπικό εδάφους και καμπίνας-- ανακοίνωσε ότι προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν μάλιστα "σκανδαλώδη" την πρόταση που έκανε η διοίκηση της εταιρείας για αυξήσεις στους μισθούς κατά 1,2% από τον Οκτώβριο και 0,5% του χρόνου. Η πρόταση δεν περιλάμβανε εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το Verdi από την πλευρά του ζητά αυξήσεις 5,2% και εγγυήσεις για τους εργαζομένους.

    Η Lufthansa κάλεσε τους επιβάτες να ενημερώνονται για τις πτήσεις τους από την ιστοσελίδα της και, εφόσον είναι δυνατόν, να έχουν μαζί τους μόνο χειραποσκευές ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι μεγάλες ουρές για την παραλαβή και τον έλεγχο των αποσκευών, όπως έγινε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στην πρόσφατη απεργία του Μαρτίου.

    Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια για προορισμούς εντός της Γερμανίας θα μπορούν να ταξιδέψουν, εάν το επιθυμούν, με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Deutsche Bahn.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 April 2013 - 8:30:21 UTC