Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπερνά το 40% η αδήλωτη εργασία
  • [02] «Θα ήταν λάθος η αλλαγή πολιτικής εν μεσω κρίσης», λέει η Καγκελαρία
  • [03] Απελπισμένη "Μπόνι", ετών 70
  • [04] Ενίσχυση συνεργασίας
  • [05] Κατάλογο με όσους επαναπάτρισαν κεφάλαια ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς
  • [06] Επιθεώρηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου στα έργα της Ολυμπίας Οδού
  • [07] "Οι τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια"
  • [08] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ για το πολυνομοσχέδιο
  • [09] Κορυφαία διεθνής βράβευση για την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου

  • [01] Ξεπερνά το 40% η αδήλωτη εργασία

    Το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Μάρκος Τούντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ, μόνο τον Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο κ. Τούντας ανέφερε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, υπογράμμισε όμως ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά απλώνεται σε όλη τη χώρα.

    «Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.

    [02] «Θα ήταν λάθος η αλλαγή πολιτικής εν μεσω κρίσης», λέει η Καγκελαρία

    «Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε πολιτική εν μέσω κρίσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην διαμάχη που πυροδότησε η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η ακολουθούμενη πολιτική, αν και κατά βάση σωστή, έχει για ορισμένες χώρες φθάσει στα όριά της.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των πολιτικών μείωσης των ελλειμμάτων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Μπαρόζο και η γερμανική κυβέρνηση έχουν την ίδια άποψη. «Δεν υπάρχει διαφωνία», σημείωσε, για να προσθέσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της γραμμής που ακολουθείται και των προτάσεων του Προέδρου της Κομισιόν.

    [03] Απελπισμένη "Μπόνι", ετών 70

    Συνελήφθη στις 10 το πρωί για απόπειρα ληστείας στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, γυναίκα 70 χρόνων!

    Φορώντας ξανθιά περούκα και μαύρη αποκριάτικη μάσκα και κρατώντας κουζινομάχαιρο, η γυναίκα εισέβαλε σε κατάστημα ενδυμάτων, τη στιγμή που βρίσκονταν στον χώρο οι γονείς της ιδιοκτήτριας του καταστήματος, μια 58χρονη γυναίκα και ο σύζυγός της.

    Η επίδοξη ληστής απειλώντας με το μαχαίρι απαίτησε να της δοθούν 500 ευρώ.

    Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και συνελήφθη έπειτα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου. Οδηγούμενη στο αστυνομικό τμήμα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου.

    [04] Ενίσχυση συνεργασίας

    Την πολιτική σημασία της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας για το μέλλον της περιοχής, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος υποδεχόμενος τον Βόσνιο ομόλογό του Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια.

    Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, η οποία έχει μια πολύ καλή βάση «20 ετών» (όπως είπε ο Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια) και εξειδίκευσαν πιο συγκεκριμένα στον τουριστικό, εμπορικό, οικονομικό τομέα αλλά ιδιαίτερα στον ενεργειακό.

    «Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ενδιαφέρεται να είναι μέρος της οικονομικής συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής και ασφαλώς θα έχουμε αμοιβαίο ενδιαφέρον για τον αγωγό ΤΑΡ, για τις εξελίξεις του οποίου μόλις με ενημέρωσε ο κ. Αβραμόπουλος» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μετά τη συνάντηση.

    Επί του θέματος, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών (ενόψει και της επίσκεψής του την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπακού) παρατήρησε πως «διευρύνεται ο κύκλος των ενδιαφερομένων χωρών», εξέφρασε την ευχή και την επιθυμία «καλωσορίσματος» της Βοσνίας στην ομάδα των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών και υπογράμμισε την αξία του προγράμματος για την ευρύτερη γειτονιά μας.

    Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τη συνδρομή της χώρας στην ταχύτερη προσέγγιση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, καθώς και την ελληνική υποστήριξη στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ, ενώ ο κ. Λαγκουμτζίγια υπενθύμισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα συμπέσει με την επέτειο των 100 χρόνων μιας έκρηξης διαιρέσεων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε από το Σαράγεβο και η οποία (επέτειος) επί Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ θα έχει μια αντίστροφη κατεύθυνση - συμφιλίωσης.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν εξ άλλου ένα Μνημόνιο ελληνικής παροχής τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ το θέμα της διμερούς συνεργασίας εξετάσθηκε το πρωί και στη συνάντηση που είχε ο κ. Λαγκουμτζίγια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας καλωσορίζοντας τον Βόσνιο υπουργό παρατήρησε ότι «η διμερής συνεργασία είναι καλή και μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη», ενώ ο κ. Λαγκουμτζίγια ευχαρίστησε τον έλληνα Πρόεδρο για την υποστήριξη που παρέχει η χώρα μας στη Βοσνία σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Χρ. Πουλ.

    [05] Κατάλογο με όσους επαναπάτρισαν κεφάλαια ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς

    Τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2011 ζητούν από όλες τις ελληνικές τράπεζες οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της διερεύνησης για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

    Οι εισαγγελείς επιθυμούν να ερευνήσουν αν παρατάσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου σε επαναπατρισμούς κεφαλαίων υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που ορίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, σχετίζονται με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα καταθετών της HSBC.

    Όπως είναι γνωστό με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Αλογοσκούφη φέρονται να έγιναν επαναπατρισμοί κεφαλαίων ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς εξασφάλιζε ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση.

    Τον νόμο αυτό επικαλέστηκε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

    [06] Επιθεώρηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου στα έργα της Ολυμπίας Οδού

    Επιθεώρηση στα έργα της Ολυμπίας Οδού, που ξεκίνησαν ξανά, θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, λόγω απουσίας στο εξωτερικό του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

    [07] "Οι τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια"

    Πληθαίνουν οι μηνύσεις τραπεζών προς πολίτες για απλήρωτα καταναλωτικά προϊόντα τραπεζών, όπως στεγαστικά δάνεια, συμβάσεις leasing ή δάνεια αγοράς αυτοκινήτων, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών - Νέο ΙΝΚΑ.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, οι τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως εξαπατηθείσες από τους πολίτες-καταναλωτές, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν. Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ.

    Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».

    Η οργάνωση των καταναλωτών δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλεί να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες «εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων τού αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών». Άλλωστε -προσθέτει το Νέο ΙΝΚΑ- οι ίδιες οι τράπεζες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τούς πολίτες - καταναλωτές που προσέρχονταν σε αυτές. «Αυτές χορηγούσαν επισκευαστικά δάνεια για νεότευκτες κατοικίες, δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν εξαπατηθείσες».

    [08] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ για το πολυνομοσχέδιο

    Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 18.30 το απόγευμα της Κυριακής 28 Απριλίου, εξήγγειλε σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

    Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου. Η ΑΔΕΔΥ, αντιδρά σε διατάξεις που προβλέπουν απολύσεις εργαζομένων του Δημοσίου και την υπαγωγή άλλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών.

    Για τον ίδιο λόγο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ένωσης σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 26 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών (Οδός Νίκης Σύνταγμα).

    [09] Κορυφαία διεθνής βράβευση για την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου

    Στην κορυφή των Διεθνών Βραβείων Όπερας της χρονιάς 2013 (International Opera Awards 2013), βρέθηκε ο «Αλεσσάντρο» του Γ.Φ. Χαίντελ με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής) και τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς» στη λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ξενοδοχείο Hilton Park Lane της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Πρόκειται για τα πρώτα βραβεία «Opera Awards», που απονέμονται από το ομώνυμο Ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 από τον Χάρυ Χάιμαν, μέγα λάτρη της όπερας και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου NEXUS, και τον εκδότη του περιοδικού OPERA, Τζον Αλισον.

    Περισσότερες από 1.500 ήταν οι υποψηφιότητες από 41 χώρες για τα πρώτα αυτά βραβεία που φιλοδοξούν να γίνουν τα όσκαρ του κόσμου της όπερας.

    Στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας», η κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν ειδικοί της όπερας, κριτικοί και ερμηνευτές, είχε να επιλέξει ανάμεσα στον «Alessandro» του Γ.Φ. Χαίντελ υπό τον Γιώργο Πέτρου και τα έργα: «La finta giardinera» του Μότσαρτ με αρχιμουσικό τον Ρενέ Τζέικομπς, «Suor Angelica» του Πουτσίνι υπό τον Άντρις Νέλσον, «The Bartered Bride» του Σμέτανα με τον Γίρι Μπελοχλάβεκ και «Artaserse» του Βίντσι με τον Ντιέγκο Φασολις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 April 2013 - 16:30:22 UTC