Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην "Emma Delta" το 33% του ΟΠΑΠ
  • [02] Alpha Bank: Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία
  • [03] Η ενέργεια στο επίκεντρο των συνομιλιών του Δ. Αβραμόπουλου στο Αζερμπαϊτζάν

  • [01] Στην "Emma Delta" το 33% του ΟΠΑΠ

    Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε τελικά η βελτιωμένη προσφορά (καταβλητέα σε δόσεις) που έκανε το επενδυτικό σχήμα Emma Delta Ltd για να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ, ή κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αρχική προσφορά των 622 εκατ. ευρώ. Ενώ, εάν συνυπολογισθούν τα μερίσματα χρήσης 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Δημόσιο, το τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του Οργανισμού για τη χρήση 2013.

    Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά και «έκλεισε» τη συμφωνία με την Emma Delta, έκανε λόγο για «έναν καθ' όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια». Σύμφωνα, επίσης, με το ΤΑΙΠΕΔ, «εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το περίπου 50% του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση». Ενώ, όπως επισημαίνεται παράλληλα στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία (30% επί των μικτών κερδών), που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στη δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει ότι «με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, από την οποία τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά».

    Για «διαγωνισμό παρωδία»έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

    Σημειώνεται ότι, η Emma Delta είναι ένα επενδυτικό σχήμα με βασικούς μετόχους την τσεχική Jiri Smejc και τον όμιλο Μελισσανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα μετέχουν επίσης η ιταλική Lottomatica, καθώς και Ρώσοι και Τσέχοι επενδυτές.

    Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

    [02] Alpha Bank: Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

    H συνεχής κατά τους τελευταίους έξι μήνες άνοδος του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία συνεχίστηκε και τον Μάρτιο του 2013, συνεχίζουν να εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2013, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Πιο συγκεκριμένα, σημαντική βελτίωση των προσδοκιών ότι η χώρα θα τα καταφέρει σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2013, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να καταγράφει νέα αξιοσημείωτη άνοδο, για έκτο κατά σειρά μήνα, στις 89,2, από 88,1 μονάδες τον Μάρτιο του 2013 και είναι πλέον σε επίπεδα Οκτωβρίου του 2009.

    [03] Η ενέργεια στο επίκεντρο των συνομιλιών του Δ. Αβραμόπουλου στο Αζερμπαϊτζάν

    Οι διμερείς σχέσεις κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Μπακού τόσο με τον Αζέρο ομόλογό του, όσο και με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως πρότεινε στον Αζέρο ομόλογό του Μαμαντιάρωφ «να οργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ηγεσίας των δύο χωρών μας, και να φιλοξενήσουμε πολύ σύντομα, είτε στην Αθήνα, είτε εδώ, μια συνάντηση υψηλού επίπεδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, του πολιτισμού και της ενέργειας».

    Ερωτηθείς σχετικά,οκ. Αβραμόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί, σύντομα,το Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 May 2013 - 16:30:20 UTC