Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων
  • [02] Ε. Λέτα: Κίνδυνος δημοκρατικής καταστροφής στην Ευρώπη
  • [03] Τρεις συλλήψεις για τις επιθέσεις στη Βοστώνη
  • [04] Οριστική απόλυση εκπαιδευτικού για "κοπάνα"
  • [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ηράκλειο

  • [01] ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση αυθαιρέτων

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με "πάγωμα" της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.

    Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι, η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ. Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Εξάλλου, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση. Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμισθήκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

    Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

    [02] Ε. Λέτα: Κίνδυνος δημοκρατικής καταστροφής στην Ευρώπη

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα προειδοποίησε σήμερα από το Παρίσι για μία «δημοκρατική καταστροφή» που απειλεί την Ευρώπη «εάν οι πολίτες της χάσουν το ηθικό τους» και θα την οδηγήσει να γίνει μία «κακή μητέρα».

    «Θα πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να τους συνδράμει. Εάν αντιθέτως η Ευρώπη απογοητεύσει τους πολίτες, αυτό θα μας φέρει ενώπιον μίας δημοκρατικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Λέτα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    «Θα πρέπει να δράσουμε κατά τρόπον ώστε να συντονισθούνκ οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση», είπε ο Λέτα.

    «Εάν δεν διαπιστώσουμε πως Ευρώπη σημαίνει ευημερία, ευκαιρίες, ανάπτυξη, εάν θεωρήσουμε πως η Ευρώπη είναι μία κακή μητέρα, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία, επειδή οι πολίτες θα αντιδράσουν ενάντια σε αυτήν την Ευρώπη-κακή μητέρα» επέμεινε ο Λέτα.

    Για τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, «αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ιταλική εμπειρία: θα πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει τον κόσμο, δεν θα πρέπει να τον φέρει σε δύσκολη θέση».

    Ο Ολάντ από την πλευρά του προσυπέγραψε τις απόψεις του συνομιλητή του και τόνισε πως «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας».

    [03] Τρεις συλλήψεις για τις επιθέσεις στη Βοστώνη

    Φοιτητές που σχετίζονταν με έναν από τους ύποπτους ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Βοστώνη είναι οι τρεις νέοι ύποπτοι που συνελήφθησαν και κρατούνται από την αστυνομία, μεταδίδουν σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Δύο από τους συλληφθέντες ήσαν συμφοιτητές του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που μπορεί να πέταξαν ένα από τα σακκίδια πλάτης κατόπιν προτροπής του, υποστήριξε πηγή των διωκτικών αρχών.

    Οι δύο αυτοί συλληφθέντες είναι υπήκοοι Καζαχστάν, οι οποίοι είχαν και προηγουμένως συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές για παραβίαση των όρων για τη χορήγηση βίζας, τόνισε η ίδια πηγή.

    Ο τρίτος που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι Αμερικανός υπήκοος.

    [04] Οριστική απόλυση εκπαιδευτικού για "κοπάνα"

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή και μετέτρεψε την πειθαρχική ποινή που είχε επιβληθεί σε εκπαιδευτικό, λόγω μακροχρόνιας αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του πάνω από δύο χρόνια, από 6μηνη προσωρινή παύση σε οριστική απόλυση, ενώ την ίδια στιγμή απέρριψε την αίτηση του εκπαιδευτικού που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που του επέβαλε την 6μηνη προσωρινή παύση.

    [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ηράκλειο

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το απόγευμα σε αγροτική περιοχή του χωριού Ρογδιά του Ηρακλείου και έκαψε χορτολιβαδική έκταση.

    Οκτώ άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου με 3 οχήματα παρά τους ισχυρούς ανέμους κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 May 2013 - 18:30:21 UTC