Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα στη Γλυφάδα
  • [02] Σε Φυσική και Νεοελληνική Λογοτεχνία εξετάζονται σήμερα οι μαθητές
  • [03] Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό
  • [04] Τα 3 δισεκ. δολάρια θα ξεπεράσουν οι ζημιές από τον τυφώνα στην Οκλαχόμα
  • [05] Συχνή επισκέπτρια της πόλης της Καστοριάς η... Ίρμα
  • [06] «Ζωντανή τηλεόραση» θα προσφέρει η νέα κονσόλα Xbox One της Microsoft
  • [07] Νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης πασχόντων από άνοια ή Αλτσχάιμερ
  • [08] Το Σάββατο οι εκλογές για νέα διοίκηση στην ΠΑΕ Άρης

  • [01] Μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα στη Γλυφάδα

    Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα, σε καφετέρια με την επωνυμία "Rich", στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη, στη Γλυφάδα.

    Η καφετέρια βρίσκεται στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου και πάνω από το κατάστημα, βρίσκονται τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Από τη φωτιά καταστράφηκε η καφετέρια, ενώ υπέστησαν ζημιές ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του κτιρίου.

    Πριν από λίγη ώρα, η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ενώ παραμένουν στο σημείο 27 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, που επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς, είναι μέχρι στιγμής άγνωστα και θα ερευνηθούν από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [02] Σε Φυσική και Νεοελληνική Λογοτεχνία εξετάζονται σήμερα οι μαθητές

    Με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Φυσικής για τους υποψήφιους της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τα θέματα των Μαθηματικών των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄), που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) έστειλε οδηγίες προς τα βαθμολογικά κέντρα.

    Συγκεκριμένα ύστερα από σύσκεψη των μελών της Επιτροπής εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι:

    «Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ανακοινώνει ότι στο θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των Εσπερινών Λυκείων, στο οποίο εξετάστηκαν περίπου πεντακόσιοι υποψήφιοι, δόθηκε μία ασύμβατη υπόθεση, η οποία, ωστόσο, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος.

    Η ΚΕΕ με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων».

    [03] Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό

    Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσόρισε την έγκριση ενός νομοσχεδίου, από τη Γερουσία, που αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το μεταναστευτικό, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως σύμφωνη με τις αξίες που υποστηρίζει η κυβέρνηση και μια ευκαιρία να αναδιοργανωθεί το «κατεστραμμένο» σύστημα.

    «Κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν πήρε ακριβώς ότι ήθελε, όπως ούτε και εγώ. Στο τέλος όμως οφείλουμε στον αμερικανικό λαό να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    [04] Τα 3 δισεκ. δολάρια θα ξεπεράσουν οι ζημιές από τον τυφώνα στην Οκλαχόμα

    Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Δευτέρα περιοχή της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, έφθασε το μεγαλύτερο επίπεδο της κλίμακας που μετρά τέτοιου είδους φαινόμενα, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Ο ανεμοστρόβιλος ανέπτυξε ταχύτητες άνω των 320 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην κλίμακα Enhanced Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-5, το ανώτατο δηλαδή σημείο της σχετικής κλίμακας που μετρά τη δύναμη του φαινομένου.

    Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών, μέχρι στιγμής, έχει φτάσει τους 24.

    Ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τους 145, αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

    Ο Επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα ανακοίνωσε ότι οι ζημιές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκ. δολάρια.

    [05] Συχνή επισκέπτρια της πόλης της Καστοριάς η... Ίρμα

    Η Ίρμα, όπως την ονόμασε η "Καλλιστώ", ή Ντόρα, όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι Καστοριανοί, αγαπά πολύ την πόλη. Γι΄ αυτό και πέρσι είχε κολυμπήσει μέσα στη λίμνη προκειμένου να φτάσει στη χερσόνησο, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται εντός των ορίων της Καστοριάς. Την πρώτη φορά, παρόλο που ειδική ομάδα την απομάκρυνε σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο του Βιτσίου, εκείνη επέστρεψε μέσα σε δύο 24ωρα ενώ φέτος, πριν από είκοσι περίπου μέρες εμφανίστηκε πάλι κοντά στο Μαυροχώρι, μαζί με τα δυο της μικρά αρκουδάκια.

    Στην απέναντι πλευρά της πόλης, στην περιοχή Χλόης Καλλιθέας, πριν από ένα δεκαπενθήμερο εμφανίστηκε μια άλλη αρκούδα που φαίνεται ότι έχει αδυναμία στο μέλι και μέσα σε τρία βράδια κατέστρεψε δέκα κυψέλες.

    Οι επισκέψεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς απασχολούν τόσο την αντιπεριφέρεια Καστοριάς όσο και τους υπεύθυνους της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση "Καλλιστώ" που προσπαθούν να λάβουν μέτρα για το θέμα. "Τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που έχει δημιουργήσει η "Καλλιστώ" επιχειρούν με τη χρήση ισχυρών κρότων να δείξουν στις αρκούδες ότι δεν είναι επιθυμητές στις κατοικημένες περιοχές.

    Παράλληλα προχωρούν στη διάνοιξη δρόμων σε σημεία με πυκνή βλάστηση ώστε να μην είναι δυνατόν να κρυφτούν εκεί" εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης, Ηλιάνα Μπουσιάκη. Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του χρόνου, λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε τα μεγαλόσωμα ζώα αναζητούν τροφή.

    Ειδικά ως προς το ζήτημα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, τονίζει ότι με κόστος που καλύφθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, έχουν τοποθετηθεί 35 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες ενώ αντίστοιχο μέτρο έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση σχετικών παρεμβάσεων.

    Επιπλέον οι αρχές της περιοχής προμηθεύτηκαν ειδικούς κάδους απορριμμάτων που κλείνουν με λουκέτο ασφαλείας προκειμένου οι οσμές να μην προσελκύουν τα ζώα.

    [06] «Ζωντανή τηλεόραση» θα προσφέρει η νέα κονσόλα Xbox One της Microsoft

    Η εταιρεία Microsoft παρουσίασε τη νέα κονσόλα παιχνιδιών που φέρει την ονομασία Xbox One, ευελπιστώντας να κερδίσει για μια ακόμη φορά τον ανταγωνισμό.

    Η εξελιγμένη κονσόλα τρίτης γενιάς θα προσφέρει για πρώτη φορά την υπηρεσία «ζωντανής τηλεόρασης», δήλωσε ο Γιούσουφ Μεχντί, αντιπρόεδρος του μάρκετινγκ.

    Το Xbox One θα αποτελεί μια «πολύ-πλατφόρμα» ψυχαγωγίας και θα συνδυάζει υπηρεσίες όπως internet, skype, on-demand TV με τη ζωντανή προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων.

    Το σύστημα θα ενεργοποιείται σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια της βελτιωμένης έκδοσης του εξαρτήματος Kinect, ενώ θα υποστηρίζει τον έλεγχο του συστήματος μέσω φωνητικών και εντολών και χειρονομιών, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

    Άλλο στέλεχος της εταιρείας είπε ότι βασικό στοιχείο του Xbox One αποτελούν τα Windows 8, τα οποία θα επιτρέπουν τη διαχείριση όλων των εφαρμογών που σχετίζονται με το λειτουργικό.

    Η Microsoft σχεδιάζει να διαθέσει 15 νέα αποκλειστικά παιχνίδια για την επερχόμενη κονσόλα, συμπεριλαμβανομένων των Fifa 14 και Madden NFL 25.

    [07] Νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης πασχόντων από άνοια ή Αλτσχάιμερ

    Νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά νευροεπιστημονικά πρότυπα, που θα τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Έτσι, θα μπορούν πλέον να δεχτούν μία εικονική επίσκεψη των οικείων τους ή ακόμη και να κάνουν οι ίδιοι ένα εικονικό ταξίδι με το ΚΤΕΛ, να τους επισκεφτεί ο γιατρός μέσα από την οθόνη του υπολογιστή. Πρόκειται για νέα μοντέλα διαχείρισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ που μπορούν να εφαρμοστούν πέρα από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Τα μοντέλα αυτά θα παρουσιάσει ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Πετσάνης στην επιστημονική κοινότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και στην επιστημονική ομάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη,αύριο 23 Μαΐου.

    "Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος αντιμετωπίζεται μόνο κατά 20-30% με τα φάρμακα. Από 'κει και πέρα, η αντιμετώπιση έχεινα κάνει με το περιβάλλον, δηλαδή με τους τρόπους επανένταξης των ασθενών στην κοινωνία, καθώς αυτοί δεν έχουν πλέον τα αισθητήρια που είχαν παλιά. Αντί να 'ποτίζουμε' τους ασθενείς με αντιψυχωσικά και αγχολυτικά, τα οποία - ιδίως κατά τους θερινούς μήνες - αυξάνουν την πιθανότητα των εγκεφαλικών, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να προσαρμοστούν με το περιβάλλον. Αυτή τη δυνατότητα μας την προσφέρουν τα εργαλεία της τεχνολογίας" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετσάνης, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος, επιστημονικός σύμβουλος της υπό σύσταση Διεπιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικών Εφαρμογών για την Άνοια.

    Με τη χρήση ενός υπολογιστή τάμπλετ, όπως αναφέρει ο κ. Πετσάνης, μπορεί ένα γιατρός ή μία ομάδα γιατρών να πραγματοποιήσουν μία τηλεπίσκεψη στον ασθενή, με την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης σχετικού εξοπλισμού (π.χ. κάμερα ή ειδικό κύκλωμα) στο χώρο όπου αυτός θα βρίσκεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο ασθενής να δεχτεί και μία τηλεπίσκεψη κάποιου συγγενούς ή φίλου του.

    [08] Το Σάββατο οι εκλογές για νέα διοίκηση στην ΠΑΕ Άρης

    Δύο θα είναι οι υποψήφιοι για την ανάληψη της προεδρίας στην ΠΑΕ Αρης, στις εκλογές που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο.

    Ο τέως πρόεδρος Λάμπρος Σκόρδας και ο Δημήτρης Ηλιάδης, που χρημάτισε στην ηγεσία της ομάδας της Θεσσαλονίκης στις αρχές της δεκαετίας του 90.

    Αυτοί οι δυο κατέθεσαν προτάσεις στην συνέλευση της Κοινωνίας Μελών του Αρη, που είναι το όργανο από το οποίο εκπορεύονται οι αποφάσεις για την τύχη της ομάδας. Η "μονομαχία" αναμένεται με ενδιαφέρον σε συνδυασμό μάλιστα με τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης και με τις φήμες πως δεν θα εξασφαλίσει αδειοδότηση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ να έρπουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 May 2013 - 6:30:22 UTC