Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καθυστέρηση τα θέματα της Φυσικής σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα
  • [02] Σε ισχύ νόμος «αμνηστίας πλούτου» με στόχο τον επαναπατρισμό καταθέσεων, στην Τουρκία
  • [03] Μαθητής σκότωσε με μαχαίρι τη μητέρα του
  • [04] Προβάδισμα Ράμα στην Αλβανία ενόψει εκλογών
  • [05] Σε λαϊκή συμμαχία καλεί τους εργαζόμενους ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • [06] Δικάζονται στο Αυτόφωρο οι διαδηλώτριες που συνελήφθησαν σε επεισόδια στις Σκουριές
  • [07] Λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη» με επίκεντρο την κρίση αλλά και τις ερωτικές ιστορίες
  • [08] Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή της εγκύου μπορεί να μειώσει τη νοημοσύνη του παιδιού
  • [09] Χάνει το Ρολάν Γκαρός ο Μάρεϊ λόγω τραυματισμού

  • [01] Με καθυστέρηση τα θέματα της Φυσικής σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα

    Tαλαιπωρία περίμενε σήμερα υποψήφιους της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης στις πανελλαδικές εξετάσεις που διαγωνίζονταν στη Φυσική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπου 15 εξεταστικά κέντρα του Βορείου Αγαίου, σε μία άσκηση στη Φυσική υπήρχε ένα σχήμα (όχημα) το οποίο κατά την εκτύπωση δεν φαινόταν καλά με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν ορισμένοι υποψήφιοι. Η Εξεταστική Επιτροπή έκρινε ότι έπρεπε να ξανασταλούν τα θέματα και γι αυτό υπήρξε καθυστέρηση περίπου μίας ώρας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα θέματα στη Φυσική ήταν δύσκολα, απαιτητικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται προβλήματα ή ασάφειες.

    Σήμερα επίσης διαγωνίζονται οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται ότι υπήρχε θέμα που έχει ξαναπέσει σε πανελλαδικές εξετάσεις.

    Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν, για τον μεγάλο όγκο των υποψηφίων, την Παρασκευή 24 Μαΐου με την εξέταση στα μαθήματα Ιστορία, Βιολογία Χημεία-Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    [02] Σε ισχύ νόμος «αμνηστίας πλούτου» με στόχο τον επαναπατρισμό καταθέσεων, στην Τουρκία

    Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες το βράδυ νομοσχέδιο που παραχωρεί «αμνηστία πλούτου» με στόχο τον επαναπατρισμό καταθέσεων που εύποροι Τούρκοι διατηρούν στο εξωτερικό, χωρίς τιμωρητικές φορολογικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

    Σύμφωνα με τον νόμο, οι Τούρκοι θα καταβάλουν μόλις 2% επί των καταθέσεών τους, αντί του 30%-40% που θα ίσχυε πριν από την ψήφιση της «αμνηστίας».

    Θα αποφύγουν επίσης την έρευνα για το αν τα κεφάλαια αποκτήθηκαν στην Τουρκία και παρανόμως έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό.

    Για να επωφεληθούν από την αμνηστία, οι τούρκοι ιδιώτες ή επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα κεφάλαιά τους πριν από το τέλος του Ιουλίου.

    Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρόγραμμα αμνηστίας το 2009 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιτυγχάνοντας τον επαναπατρισμό 50 δισεκατομμυρίων λιρών (28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ισχύουσες σήμερα ισοτιμίες).

    [03] Μαθητής σκότωσε με μαχαίρι τη μητέρα του

    Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου του Αγρινίου, με δράστη έναν 18χρονο μαθητή της Γ' Λυκείου, ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι την 51χρονη μητέρα του.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, μητέρα και γιος διαπληκτίστηκαν περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα, όταν η 51χρονη εκπαιδευτικός ζήτησε από τον 18χρονο να σταματήσει να βλέπει τηλεόραση, επειδή σήμερα θα έδινε πανελλήνιες εξετάσεις.

    Ύστερα από λίγη ώρα, η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια και τότε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 18χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του σε διάφορα σημεία του σώματός της, με αποτέλεσμα να της επιφέρει θανάσιμα χτυπήματα. Εκείνη την ώρα ο πατέρας του 18χρονου βρισκόταν στο σπίτι, αλλά κοιμόταν σε άλλο δωμάτιο.

    Ο μαθητής συνελήφθη από την Αστυνομία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ασφάλειας Αγρινίου για την υπόθεση.

    [04] Προβάδισμα Ράμα στην Αλβανία ενόψει εκλογών

    Προβάδισμα στον αριστερό συνασπισμό της αντιπολίτευσης, υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, έναντι του συνασπισμού της Δεξιάς, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρεία "IPR Marketing" για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου "Ora News".

    Σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο αριστερός συνασπισμός θα εξασφάλιζε το 48% τον ψήφων, καταγράφοντας άνοδο 2% σε σχέση με έναν μήνα πριν, ενώ ο δεξιός συνασπισμός εμφανίζει μικρή πτώση (από 44% στο 43,5%).

    [05] Σε λαϊκή συμμαχία καλεί τους εργαζόμενους ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ

    Η πρόταση του ΚΚΕ συνιστά την πιο ενωτική πολιτική, καθώς δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε δεξιούς και αριστερούς κλπ, αλλά τους καλεί σε μια λαϊκή συμμαχία με βάση τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα, τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΤ, διευκρινίζοντας ότι η συμμαχία θα είναι πολιτικοποιημένη και θα έχει πρόταση εξουσίας.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ:

    Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ «κλείνει ερμητικά την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η μετάλλαξή του είναι συνεχής, πρόσθεσε ότι «παίρνει τα πιο κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ και στο πως πολιτεύεται ως αντιπολίτευση και στο πως θέλει να χειραγωγήσει το κίνημα» και σημείωσε ότι «έχει συνεχή αλλαγή θέσεων σε κομβικά ζητήματα».

    Για συμφωνίες με την Κίνα:

    «Μιλάμε για μονοπωλιακούς ομίλους, θέσεις εργασίας θα φτιαχτούν, και τεχνολογική ανάπτυξη θα υπάρξει, αλλά το πρόβλημα της ανεργίας δεν θα λυθεί. Η αύξηση της παραγωγικότητας και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός μειώνει τις θέσεις εργασίας αν δεν συνδυαστούν με μείωση του χρόνου εργασίας και επειδή μιλάμε για μονοπωλιακούς ομίλους, θα έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας με στόχο την κερδοφορία» είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος σχετικά με την Cosco είπε ότι «μπορεί να έδωσε "1500" θέσεις εργασίας, αλλά οδήγησε στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες άλλους». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε την θέση του κόμματος για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, τονίζοντας πως «αν σήμερα πας να ?διορθώσεις' αυτό το κράτος, δεν κάνεις τίποτα».

    [06] Δικάζονται στο Αυτόφωρο οι διαδηλώτριες που συνελήφθησαν σε επεισόδια στις Σκουριές

    Δικάζονται το μεσημέρι από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου οι τρεις γυναίκες από την βορειοανατολική Χαλκιδική που κατηγορούνται για συμμετοχή στα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στο δάσος των Σκουριών.

    Η δίκη αναβλήθηκε ήδη δύο φορές, την πρώτη μετά από αίτημα των τριών κατηγορουμένων και τη δεύτερη λόγω κωλύματος στο πρόσωπο κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Οι τρεις γυναίκες, ηλικίας 25, 39 και 40 ετών, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, κατά τις επένδυσης χρυσού στις Σκουριές, και όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που κινούνταν στην περιοχή, ήρθαν αντιμέτωπες με δυνάμεις της αστυνομίας.

    Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος τους, κατά περίπτωση, για αντίσταση, απείθεια, εξύβριση, πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συρροή, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου, κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Στα δικαστήρια του Πολυγύρου αναμένεται να συγκεντρωθούν κάτοικοι της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις τρεις διαδηλώτριες.

    [07] Λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη» με επίκεντρο την κρίση αλλά και τις ερωτικές ιστορίες

    Οι μικρές λίστες για τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» εν όψει της τελετής απονομής, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μέγαρον Plus.

    Μιλώντας για τον «Αναγνώστη» και τα λογοτεχνικά του βραβεία, ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, όπως και της Επιτροπής Πεζογραφίας, Ποίησης και Δοκιμίου, παρατήρησε πως πρόκειται για έναν νέο όσο και παλαιό θεσμό. Μετά το κλείσιμο του ιστορικού περιοδικού «Διαβάζω», οι συντελεστές του, μαζί με νέους συνεργάτες, αποφάσισαν να δώσουν μια συνέχεια, δημιουργώντας το καθημερινό ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» (www.oanagnostis.gr).

    Να σημειωθεί ότι θα συνεχιστεί και φέτος το Βραβείο Νίκου Θέμελη, που θεσμοθέτησε πέρυσι ο Δήμος Άνδρου στη μνήμη του συγγραφέα, ο οποίος είχε αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με το νησί. Το βραβείο επιλέγει η Κριτική Επιτροπή Πεζογραφίας, Ποίησης και Δοκιμίου του «Αναγνώστη», που αποφάσισε να το απονείμει στον Θωμά Κοροβίνη για το βιβλίο του «55» (εκδόσεις Άγρα).

    [08] Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή της εγκύου μπορεί να μειώσει τη νοημοσύνη του παιδιού

    Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να φροντίζουν να προσλαμβάνουν στον οργανισμό τους επαρκείς ποσότητες ιωδίου, αλλιώς το παιδί τους υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη νοημοσύνη, επιβεβαίωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσες κατανάλωναν λιγότερο ιώδιο με τη διατροφή τους, ήταν πιθανότερο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μικρότερες μαθησιακές ικανότητες. Όσο χαμηλότερη ήταν η ποσότητα ιωδίου στον οργανισμό της μητέρας, τόσο χαμηλότερες ήσαν και οι νοητικές επιδόσεις των παιδιών.

    Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα περίπου των εγκύων εμφάνιζαν έλλειψη ιωδίου, με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδιά μειωμένης νοημοσύνης. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο από ό,τι συνήθως λάμβαναν πριν μείνουν έγκυες. Οι κυριότερες πηγές ιωδίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι, τα ψάρια κ.α.

    [09] Χάνει το Ρολάν Γκαρός ο Μάρεϊ λόγω τραυματισμού

    Ο Αντι Μάρεϊ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο φημισμένο τουρνουά τένις του Παρισιού, το Ρολάν Γκαρός.

    Ο 26χρονος Σκοτσέζος σταρ, Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, τραυματίστηκε σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις και δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμος έως την έναρξη των αγώνων στη Γαλλία.

    «Ηταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ο τραυματισμός μου δεν θα με άφηνε να παίξω όπως θα ήθελα» δήλωσε σχετικά ο Μάρεϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 May 2013 - 8:30:21 UTC