Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όπλο βουλευτή της ΧΑ εκπυρσοκρότησε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [02] Καταζητείται ένας 23χρονος για την αρπαγή της 13χρονης
  • [03] Για να σώσουμε τα ψάρια, πρέπει να τρώμε... μέδουσες
  • [04] Στρατηγός του Τίτο μιλάει για τον ελληνικό εμφύλιο
  • [05] Μελέτη για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
  • [06] ΚΥΣΕΑ: "Πράσινο φως" για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [07] Αντ. Σαμαράς: Να εξαλείψουμε τα αίτια που δυναμώνουν τους νεοναζί
  • [08] "Τα χρήματα διοχετεύθηκαν στον Α. Τσοχατζόπουλο"
  • [09] Την Πέμπτη η συζήτηση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [10] IMD: 54η στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα
  • [11] Ιταλός δολοφονήθηκε στο Μόναχο προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κοπέλα του
  • [12] Αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα ο Αμπιντάλ

  • [01] Όπλο βουλευτή της ΧΑ εκπυρσοκρότησε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Όπλο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, εκπυρσοκρότησε στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι, καθώς ο βουλευτής της ΧΑ, Αντώνης Γρέγος, κατά τη διαδικασία του ελέγχου λίγο πριν την επιβίβασή του στο αεροσκάφος, που θα τον μετέφερε στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να παραδώσει το όπλο του και να το αδειάσει, σύμφωνα με τον διεθνή κανονισμό των αερομεταφορών.

    Το όπλο εκπυρσοκρότησε, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.

    [02] Καταζητείται ένας 23χρονος για την αρπαγή της 13χρονης

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, μετά από εισαγγελική διάταξη, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 23χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για αρπαγή της ανήλικης από τα Σπάτα.

    Πρόκειται για τον Marjon Ajaji του Fatmir και της Razie, που γεννήθηκε στις 25-03-1990 στην Αλβανία, προσωρινά κάτοικος Λουτρών Ελευθερούπολης Καβάλας.

    Την περασμένη Κυριακή, κατά τις βραδινές ώρες, η γιαγιά της ανήλικης κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάτων ότι η 13χρονη εγγονή της αποχώρησε από την οικία, όπου διέμεναν μαζί.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 23χρονος Αλβανός, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα, διατηρούσε συχνή επαφή με την ανήλικη, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook), ενέχεται στην αρπαγή της.

    [03] Για να σώσουμε τα ψάρια, πρέπει να τρώμε... μέδουσες

    Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) συνιστά, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Ρώμη, την ανάπτυξη διατροφικών προϊόντων με βάση τις μέδουσες, για να αντισταθμιστεί η διάδοση αυτού του ζελατινώδους ζώου που απειλεί τα αποθέματα των ψαριών.

    Οι μέδουσες είναι όλο και περισσότερο παρούσες στους ωκεανούς ολόκληρου του κόσμου, αναφέρει ο FAO επικαλούμενος τους εμπειρογνώμονες οι οποίοι μιλούν για έναν "ωκεανό μεδουσών" που παίρνει τη θέση ενός "ωκεανού ψαριών".

    "Αν δεν καταφέρνετε να τις καταπολεμήσετε... φάτε τις!", προτείνουν οι ειδικοί αυτοί, οι οποίοι συνιστούν την ανάπτυξη προϊόντων διατροφής με βάση τις μέδουσες.

    Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν η εκμετάλλευση της "αθάνατης μέδουσας" (Turritopsis nutricula): ικανή να αντιστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης, υπόσχεται την επεξεργασία προϊόντων αναζωογονητικών για τους ανθρώπους, προτείνει επίσης ο οργανισμός.

    Διότι για τον FAO, η μεγάλη αύξηση των πληθυσμών των μεδουσών μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων που διαπιστώνεται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

    [04] Στρατηγός του Τίτο μιλάει για τον ελληνικό εμφύλιο

    Β "Όπλα - κυρίως για το πεζικό - και τουφέκια, τα οποία στην πλειονότητά τους έφταναν από τις ανατολικές χώρες (τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και αλλού). Όλα τα όπλα που έφταναν τα συγκεντρώναμε σε ένα παλιό εργοστάσιο, λίγο έξω από το Βελιγράδι προς το Πάντσεβο. Υπήρχαν και δικά μας όπλα, αλλά πολύ λίγα. Το εργοστάσιο αυτό το φύλαγαν άνδρες της υπηρεσίας μας (UDBA), δικοί μας άνθρωποι επίσης συσκεύαζαν σε κασόνια τον οπλισμό και όλη η επιχείρηση διεξαγόταν κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Η μεταφορά τους προς την Ελλάδα γινόταν με φορτηγά, τη νύχτα, με συνοδεία πρακτόρων της UDBA. Ο οπλισμός, μέσω Σκοπίων, έφτανε στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) κι από εκεί μεταφερόταν στα σύνορα, όπου τα παραλάμβαναν οι Έλληνες".

    Ένας από τους σχετικά άγνωστους πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, στενός συνεργάτης του Τίτο, αποκαλύπτει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πώς, υπό την επίβλεψη και καθοδήγησή του, έφταναν από τις χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ τα όπλα και τα εφόδια στον Γράμμο για τον εξοπλισμό και την ενίσχυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Β 

    Ο στρατηγός Κάπισιτς μιλάει ακόμα για τις σχέσεις του Βελιγραδίου με τα κομματικά στελέχη στα Σκόπια, τα παιδιά που έφταναν από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία, το Μπούλκες, αλλά και το πώς η ρήξη στις σχέσεις Στάλιν - Τίτο επηρέασε τη στάση της Γιουγκοσλαβίας.

    [05] Μελέτη για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

    Τη μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που εκπόνησε η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, παρουσίασε σήμερα η ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το ΑΠΘ, που ανέλαβε την εκπόνηση του έργου ως ελάχιστη προσφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η συμμετοχή των καθηγητών ήταν εθελοντική, ενώ τα ανελαστικά έξοδα του έργου καλύφθηκαν από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

    Στην αποστολή του ΑΠΘ που έκανε την παρουσίαση συμμετείχαν οι καθηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Γιώργος Παπακώστας (πρόεδρος Τμήματος), Σάσα Λαδά, Κλειώ Αξαρλή και Βίλμα Χαστάογλου, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Δουδούμης και Χρήστος Ιγνατάκης και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θωμάς Ξένος.

    [06] ΚΥΣΕΑ: "Πράσινο φως" για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

    Ενεκρίθη ομοφώνως, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, εγκρίθηκε μία σειρά προγραμμάτων που αφορούν ανταλλακτικά και την τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

    [07] Αντ. Σαμαράς: Να εξαλείψουμε τα αίτια που δυναμώνουν τους νεοναζί

    Απάντηση στην επιστολή που του έστειλε ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και την άνοδο τη Χρυσής Αυγής, έδωσε με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    "Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα αίτια που δυναμώνουν τους νεοναζί και να τους περιθωριοποιήσουμε πλήρως. Όχι να τους μετατρέψουμε σε δήθεν «θύματα» και να τους δυναμώσουμε!

    Η δημοκρατική μου συνείδηση, την οποία εμπιστεύεσαι, μου επιβάλλει να ενώσω τον ελληνικό λαό και να χτίσουμε όλοι μαζί μιαν Ελλάδα όπου δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για νεοναζί.

    Να εξαλείψουμε μια για πάντα τα αίτια που τους δημιουργούν και να περιθωριοποιήσουμε πλήρως και τους ίδιους. Και γι' αυτό ακριβώς παλεύω...» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Αντ. Σαμαράς.

    [08] "Τα χρήματα διοχετεύθηκαν στον Α. Τσοχατζόπουλο"

    Για «χρήματα που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα» έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο εφοριακός, σύμβουλος του ανακριτή, Παναγιώτης Βλάχος.

    Ο μάρτυρας, που καταθέτει για τρίτη ημέρα για την πορεία των φερόμενων ως παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, υποστήριξε και πάλι στο δικαστήριο ότι τα στοιχεία «κατατείνουν» πως τα χρήματα «διοχετεύθηκαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο».

    Όπως είπε ο κ. Βλάχος για το «παράνομο» χρήμα, «τα χρήματα, εδώ, κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από εταιρεία σε λογαριασμό. Τα ίδια ποσά κινούνται με βαλίτσες, με μετρητά... Συνέχεια κινούνται σε μετρητά... Όλοι οι λογαριασμοί κινούνται στη λογική του μαύρου χρήματος».

    [09] Την Πέμπτη η συζήτηση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

    Την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση των 54 βουλευτών που αφορά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», προκειμένου η προκαταρκτική εξέταση που, ήδη, διενεργείται, να συμπεριλάβει και τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών και για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

    Την απόφαση αυτή έλαβεη Διάσκεψη των Προέδρων σε σημερινή συνεδρίασή της.

    [10] IMD: 54η στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

    Υψηλότερα κατά τέσσερις θέσεις, αλλά ακόμη κι έτσι στην τελευταία δεκάδα μεταξύ 60 χωρών, βρέθηκε το 2013 η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD).

    Συγκεκριμένα, "σκαρφάλωσε" στην 54η θέση σε σύνολο 60 χωρών, θετική εξέλιξη που το IMD αποδίδει -μεταξύ άλλων- στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας, με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

    Στους επιμέρους δείκτες, η μεγαλύτερη βελτίωση -που επηρέασε και την τελική κατάταξη- σημειώθηκε στον τομέα της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, στον οποίο η Ελλάδα αναρριχήθηκε εννέα θέσεις υψηλότερα (47η από 56η πέρυσι). Αντίθετα, στην οικονομική αποδοτικότητα, η χώρα μας βρέθηκε στη χειρότερη θέση που έχει καταλάβει από το 1999 και συγκεκριμένα στην προτελευταία της λίστας (59η, έναντι της 58ης πέρυσι).

    [11] Ιταλός δολοφονήθηκε στο Μόναχο προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κοπέλα του

    Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η υπόθεση ενός Ιταλού πολιτικού μηχανικού, ο οποίος έχασε την ζωή του στο Μόναχο της Βαυαρίας, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την κοπέλα του.

    Ο Ιταλός μηχανικός, 31 ετών, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο Μόναχο, επέστρεφε στο σπίτι του με το ποδήλατο το βράδυ της Τρίτης μαζί με την κοπέλα του, όταν ένας άγνωστος πλησίασε το ζευγάρι και χωρίς καμία αιτία έφτυσε την κοπέλα, ανέφεραν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Ιταλός μετανάστης ζήτησε εξηγήσεις για την προσβλητική αυτή ενέργεια, οι τόνοι ανέβηκαν και ο αγνώστων λοιπών στοιχείων κάτοικος του Μονάχου τράβηξε μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα στην καρδιά τον μηχανικό, ο οποίος καταγόταν από την Κάτω Ιταλία.

    [12] Αποχαιρέτησε την Μπαρτσελόνα ο Αμπιντάλ

    Ο Ερίκ Αμπιντάλ είπε σήμερα δακρυσμένος το «αντίο» στην Μπαρτσελόνα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, μέσα σε υψηλή συναισθηματική φόρτιση. «Τώρα αποχαιρετιζόμαστε, αλλά θα επιστρέψω σύντομα», υποσχέθηκε ο 33χρονος αμυντικός.

    Ο καταλανικός σύλλογος πρότεινε στον πρώην Γάλλο διεθνή να ξεκινήσει προπονητική καριέρα σε μία από τις ομάδες Νέων του συλλόγου, όμως αυτός θέλει να συνεχίσει για ένα ή δύο χρόνια ακόμη, πιθανότατα στη Ligue 1, πριν αποδεχθεί την πρόταση των «μπλαουγκράνα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 May 2013 - 14:30:24 UTC