Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επτά ταλιμπάν νεκροί από την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
  • [02] Σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Ελβετία
  • [03] Διαβάστηκε το γονιδίωμα της πάπιας
  • [04] Παρουσιάζεται ψηφιοποιημένη η εμβληματική Χάρτα του Ρήγα
  • [05] Το πολύ Facebook χωρίζει ζευγάρια
  • [06] Τα παιδιά εξερευνούν τους τροπικούς «στα χνάρια του Δαρβίνου»
  • [07] "Αξιοποίηση των δυνάμεων της ομογένειας"
  • [08] Πυρκαγιά και εκρήξεις τη νύχτα σε ταβέρνα, στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου Ρεθύμνου
  • [09] Συμβολική κατάληψη λόγω μεταφοράς του ΙΚΑ Αμφιάλης
  • [10] Νικητής ο Φέτελ στο Γκραν Πρι του Καναδά

  • [01] Επτά ταλιμπάν νεκροί από την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

    Η επίθεση κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ τελείωσε σήμερα το πρωί με τον θάνατο επτά ανταρτών, ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ των πολιτών ή των δυνάμεων ασφαλείας που καταδίωξαν τους αντάρτες.

    Ομάδα ένοπλων Ταλιμπάν εισέβαλε στην φρουρούμενη περιοχή του διεθνούς αεροδρόμιου βορειο-ανατολικά της Καμπούλ επιβαίνοντας σε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα και εξαπέλυσαν επίθεση με αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες.

    Οι Ταλιμπάν που πολεμούν επί δέκα χρόνια την κυβέρνηση και τους συμμάχους της του ΝΑΤΟ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Ο εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε θύματα μεταξύ των μελών των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέστρεψε μαχητικά αεροσκάφη.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [02] Σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Ελβετία

    Ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση έπληξαν τη δυτική Ελβετία χθες βράδυ προκαλώντας κατολισθήσεις και πλημμύρες εξαιτίας των οποίων οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές αποκλείστηκαν, ενώ δώδεκα άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία.

    Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξαν τα δυτικά καντόνια Βο και Φρίμπουργκ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, τα οποία είχαν γλιτώσει μέχρι και χθες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που σάρωσαν την κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ποταμός υπερχείλισε προκαλώντας πλημμύρες στην παλιά πόλη της Μουντόν. Δεκατρείς άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους "προληπτικά", ανακοίνωσε η αστυνομία στο καντόνι Βο.

    Περί τους 140 διασώστες, αστυνομικούς και μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας έχουν κινητοποιηθεί στο καντόνι Βο και 50 διασώστες στο γειτονικό καντόνι Φρίμπουργκ, μετά τις πολλές κλήσεις για βοήθεια έπειτα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν ζημιές κυρίως σε δρόμους και υπόγεια.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [03] Διαβάστηκε το γονιδίωμα της πάπιας

    Κινέζοι, Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα της πάπιας, γεγονός που θα δώσει στους επιστήμονες νέες δυνατότητες στη μάχη κατά των διαφόρων στελεχών της γρίπης των πτηνών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιανγουέν Λι του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", πέτυχαν την πλήρη αλληλούχιση του γενετικού υλικού της αγριόπαπιας (Anas platyrhynchos).

    Μεταξύ των ζώων, η πάπια είναι ένα από τα κυριότερα είδη που αποτελούν φορείς των ιών Α της γρίπης των πτηνών, με πιο πρόσφατο επεισόδιο τη νέα επιδημία από το στέλεχος Η7Ν9, που ξέσπασε στην Κίνα φέτος τον Φεβρουάριο, έχοντας ήδη οδηγήσει στον θάνατο 36 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κινεζική οικονομία.

    [04] Παρουσιάζεται ψηφιοποιημένη η εμβληματική Χάρτα του Ρήγα

    Η εμβληματική Χάρτα του Ρήγα, παρουσιάζεται ψηφιοποιημένη,σήμερα, στην έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο», που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) συμμετέχοντας, στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

    Η έκθεση, λένε οι διοργανωτές, «είναι μια ματιά στο εργαστήρι του Ρήγα και τη δημιουργία του Χάρτη, στους κώδικες, στα σύμβολα και τη χρήση τους ως μέσων επικοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώτο Χάρτη στον Κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση».

    Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διαθέτουν στη συλλογή τους ένα από τα λίγα, πλήρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση και πρόσφατα προχώρησαν στην έκδοση ομοιοτυπικού αντιγράφου. Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ομιλίες, αφιερωμένες στη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αι., αλλά και ένα χαρτογραφικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας.

    [05] Το πολύ Facebook χωρίζει ζευγάρια

    Το Facebook κάνει καλό στην κοινωνική ζωή, αλλά όχι κατ' ανάγκη και στην ερωτική. Η υπερβολική χρήση του κοινωνικού δικτύου μπορεί να κάνει σοβαρή -έως ανεπανόρθωτη- ζημιά στις σχέσεις μερικών ζευγαριών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

    Η μελέτη δείχνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μεν φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν, όμως παράλληλα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικά για μια σχέση ή ένα γάμο.

    Η έρευνα έδειξε ότι όσο υψηλότερη είναι η χρήση του κοινωνικού δικτύου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τριβών, τσακωμών, απιστίας, χωρισμού και διαζυγίου. Όπως είπε ο Κλέιτον, όσο πιο πολύ κάποιος χρησιμοποιεί το Facebook, τόσο συχνότερα μπαίνει στον πειρασμό να παρακολουθεί κρυφά τις ηλεκτρονικές (και λοιπές) δραστηριότητες του/της συντρόφου του στο διαδίκτυο, πράγμα που αυξάνει τον βαθμό ζήλιας. Η ζήλια, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο για προστριβές στο ζευγάρι.

    [06] Τα παιδιά εξερευνούν τους τροπικούς «στα χνάρια του Δαρβίνου»

    Το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει και φέτος το καλοκαίρι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, πρωτότυπα επιστημονικά «διαδραστικά διήμερα» για τα παιδιά που τελείωσαν την Ε' και ΣΤ' τάξη δημοτικού και την A' γυμνασίου, με θέμα «Εξερευνητές των τροπικών: Στα χνάρια του Δαρβίνου».

    Τα παιδιά θα μάθουν - με ευχάριστο τρόπο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας - πώς εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη, πώς αλληλεπιδρούν οι οργανισμοί με το περιβάλλον τους και πώς οργανώνονται τα οικοσυστήματα. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των διαδραστικών διήμερων θα είναι οι εξής: 17-18 Ιουνίου, 20-21 Ιουνίου, 25-26 Ιουνίου, 27-28 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, 4-5 Ιουλίου, 8-9 Ιουλίου, 11-12 Ιουλίου, 15-16 Ιουλίου και 18-19 Ιουλίου, από τις 8.30 έως τις 16.30.

    Στο τέλος του προγράμματος, οι ομάδες των παιδιών θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής «αποστολής» τους στους τροπικούς, ενώ θα ακολουθήσουν αγώνες επίδειξης με τις κατασκευές που ετοίμασαν.Το κόστος ανά παιδί είναι 20 ευρώ.

    [07] "Αξιοποίηση των δυνάμεων της ομογένειας"

    Προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των δυνάμεων του ομογενειακού ελληνισμού, τόνισε από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας.

    Υπογράμμισε δε ότι, "στην ευρύτερη γειτονιά μας, η οποία ταράσσεται και πάλι αυτόν τον καιρό από κρίσεις, η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας", που "επιδιώκει να διαχειριστεί με επιτυχία" τα νέα δεδομένα "προς όφελος όχι μόνον της ίδιας αλλά και της Ευρώπης, της οποίας αποτελεί στην περιοχή μας τον πιο σημαντικό και αξιόπιστο βραχίονα".

    Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Τσιάρας ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι "η ελληνική εμπειρία αντιμετώπισης της κρίσης, αποτελεί και ευρωπαϊκή εμπειρία".

    [08] Πυρκαγιά και εκρήξεις τη νύχτα σε ταβέρνα, στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου Ρεθύμνου

    Στάχτη έγινε η ταβέρνα «Αγιοφύλλι» από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις που ξεσήκωσαν στο πόδι τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λόγω του εκκωφαντικού θορύβου, νομίζοντας όπως είπαν ότι είχε γίνει σεισμός. Η ταβέρνα, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το Γάζι, στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου Ρεθύμνου, στην περιοχή Κουμπέδες, ευτυχώς δεν λειτουργούσε αυτό το διάστημα γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμάται, η φωτιά θα είχε εξελιχθεί σε τραγωδία.

    'Αμεσα σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και στο σημείο έσπευσαν 5 οχήματα της πυροσβεστικής με 10 άνδρες, όπως και ασθενοφόρα, καθώς οι αρχές δε γνώριζαν εάν υπήρχαν άτομα μέσα στην ταβέρνα.Οι πυροσβέστες έσβησαν τις τελευταίες εστίες σήμερα τα ξημερώματα, με την καταστροφή να είναι μεγάλη αφού πέρα από τον εξοπλισμό που κάηκε έπεσε και η οροφή του κτιρίου ενώ παραμένει στην περιοχή ένα όχημα της Πυροσβεστικής, υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης, της πυρκαγιάς.

    Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει ξεκινήσει την έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της φωτιάς εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα .

    [09] Συμβολική κατάληψη λόγω μεταφοράς του ΙΚΑ Αμφιάλης

    Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη, έξω από το ΙΚΑ Αμφιάλης, έχουν προχωρήσει από το πρωί κάτοικοι του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος, να μεταφέρει τις διοικητικές υπηρεσίες του σε άλλη περιοχή, αψηφώντας, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου, τις παρενέργειες στη ζωή των πολιτών.

    Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νίκο Οικονομάκη, απο το ΙΚΑ Αμφιάλης εξυπηρετούνται 200.000 πολίτες του δήμου, ωστόσο με τη συγκεκριμένη απόφαση οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, χρειάζονται δύο συγκοινωνίες για να εξυπηρετηθούν και θα είναι αναγκασμένοι να περάσουν πρώτα από άλλο δήμο.

    «Ξεκινάμε μια σειρά κινητοποιήσεων για να ανατρέψουμε την απαράδεκτη απόφαση, η οποία κλείνει το ΙΚΑ Αμφιάλης. Μια απόφαση η οποία πρόκειται να δημιουργήσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή μας", τόνισε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής.

    [10] Νικητής ο Φέτελ στο Γκραν Πρι του Καναδά

    Την τρίτη εφετινή του νίκη και πρώτη μετά από τις 21 Απριλίου στο Μπαχρέιν, πανηγύρισε την Κυριακή στον Καναδά ο Σεμπάστιαν Φέτελ.

    Ο Γερμανός πιλότος της Red Bull, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ξεκίνησε από την pole position και ήταν ο μεγάλος νικητής στην πίστα του Μόντρεαλ, αφήνοντας πίσω του τον Φερνάντο Αλόνσο με Φεράρι, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Λιούις Χάμιλτον με Μερτσέντες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 June 2013 - 6:30:23 UTC