Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα
  • [02] "Πράσινο φως" στη Σερβία
  • [03] Τα ΜΜΕ διεθνώς για τον αγωγό TAP και τις χώρες που εμπλέκονται με αυτόν

  • [01] Πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα

    Πρώτη πολιτική δύναμη όσον αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών αναδεικνύεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο και συγκεντρώνει ποσοστό 27,6%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρίας Swg, που διενεργήθηκε για εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai 3.

    Το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθεί με ποσοστό 26,8%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει 18,1% της πρόθεσης ψήφου.

    Σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο κινείται η κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι, με 5,3% και η Λέγκα, με 5,2%.

    Το PD τον Οκτώβριο αναμένεται να οργανώσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου γραμματέα. Ο προσωρινός επικεφαλής του, ο πρώην συνδικαλιστής Γκουλιέλμο Επιφάνι, ανέλαβε τα ηνία του κόμματος για μόλις πέντε μήνες.

    Το PdL του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου πρόκειται να επιστρέψει και πάλι, σύντομα, στην παλιά του ονομασία: Φόρτσα Ιτάλια. Αλλά πρέπει να αποσαφηνισθεί ποιος θα ηγηθεί του κόμματος μετά τον Μπερλουσκόνι, αν ο μεγιστάνας του Τύπου αποφασίσει να κάνει πίσω πριν από την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου της Ρώμης, για την υπόθεση απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των ερχόμενο Νοέμβριο. Η κόρη του Μαρίνα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί.

    [02] "Πράσινο φως" στη Σερβία

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, αποφάσισαν σήμερα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, σύμφωνα με μήνυμα που δημοσίευσε στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

    "Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για την ένταξη στην ΕΕ" ανέφερε ο κ. Ρομπέι.

    Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug, αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία αρχίζουν και τονίζεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την οποία και επίσημα να τεθεί σε τροχιά εκκίνησης η διαπραγματευτική διαδικασία θα διεξαχθεί το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014.

    [03] Τα ΜΜΕ διεθνώς για τον αγωγό TAP και τις χώρες που εμπλέκονται με αυτόν

    Στη συμφωνία για την κατασκευή του TAP και στις χώρες, που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με τον συγκεκριμένο αγωγό, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ. Όλα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα νικητή των εξελίξεων, σημειώνοντας ότι με την απόφαση η αδύναμη οικονομικά χώρα εξασφαλίζεται ενεργειακά, ενώ αποκτά και μια καλή πηγή εσόδων. Τα αυστριακά ΜΜΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής αυστριακής εταιρείας στον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco και αποδίδουν την επιλογή ΤΑΡ σε πολιτικές παρεμβάσεις και όχι σε οικονομικούς υπολογισμούς, ενώ σημειώνουν ότι οι τιμές αερίου είναι υψηλότερες σε Ιταλία και Ελλάδα. Τα αυστριακά μέσα κάνουν λόγο, επίσης, για μεγάλη ήττα της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής, ενώ κάποια αναφέρουν ότι ο μεγάλος νικητής του νοτίου διαδρόμου δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία.

    Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ΤΑΡ είναι ανταγωνιστικός του ρωσικού αγωγού South Stream και ότι η Gazprom πρέπει να προετοιμαστεί να αγωνισθεί για την ευρωπαϊκή αγορά, ανεξαρτήτως των οιωνδήποτε αγωγών. Εξάλλου, εκτιμούν ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πώλησης της ΔΕΣΦΑ, η Γκαζπρόμ «μπορεί να αποχαιρετίσει την αγορά της Ελλάδας».

    Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οικονομικά υποταγμένη στην ΕΕ και με καταρρέουσα οικονομία Ελλάδα, ανεδείχθη στον νέο στρατηγικό, ενεργειακό πυλώνα της ΕΕ και των δυτικών Βαλκανίων.

    Τα κοινοτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Αζέρος Πρόεδρος Aliyev χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο προκειμένου να ωφεληθεί πολιτικά, καθώς η Επιτροπή τον έχει καταστήσει προνομιακό εταίρο μεταξύ των άλλων ηγετών των πρώην σοβιετικών χωρών και αυτός προσπαθεί να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του.

    Τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η επιλογή του αγωγού βασίστηκε στον υπολογισμό του κόστους συμπληρώνοντας πως η Ιταλία και η Ελλάδα συνιστούν καλύτερες αγορές για φυσικό αέριο σε σχέση με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Επισημαίνουν, επίσης, και τη σημασία της εξαγοράς της ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία Socar σχετικά με την επιλογή ΤΑΡ.

    Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για πολύ καλή είδηση για την Ιταλία, η οποία προσδοκά να καταστεί κόμβος για το φυσικό αέριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 June 2013 - 12:30:20 UTC