Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο "ραντεβού" δίνουν τα συνδικάτα
  • [02] Κ. Χατζηδάκης: Μύθοι τα όσα καλλιεργούνται για τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές
  • [03] Β. Ρέντινγκ: Nα εγκαταλειφθεί ως σχήμα η τρόικα
  • [04] Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα της Αγκ. Μέρκελ δίνει νέα δημοσκόπηση

  • [01] Νέο "ραντεβού" δίνουν τα συνδικάτα

    Εργαζόμενοι από πολλά μέρη της Ελλάδας συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος, που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο.

    Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες απέναντι στους εαυτούς τους και την κοινωνία, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, τόνισε πως με τα σχολεία που κλείνουν και οι μαθητές στέλνονται βορά στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, διεμήνυσε ότι « ο εκβιασμός της κυβέρνησης δε θα περάσει».

    Νέο συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το βράδυ οι εργαζόμενοι θα δώσουν εκ νέου ραντεβού στο Σύνταγμα.

    Με κεντρικό σύνθημα «όχι στις απολύσεις» και συνθήματα κατά της «κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας», χιλιάδες διαδηλωτές, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, πορεία προς τη Βουλή, ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

    Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε, στις 11.00 το πρωί, η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

    Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν εργαζόμενοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τις μονάδες παροχής υγείας. Στην πορεία προς τη Βουλή προηγήθηκαν μοτοσικλετιστές της δημοτικής αστυνομίας.

    «Το δίλημμα των Ελλήνων βουλευτών είναι αν θα συνταχθούν με τα μνημόνια ή με το λαό» τόνισε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

    «Ικανοποιητική» χαρακτήριζαν τη συμμετοχή στην απεργία στελέχη της ΓΣΕΕ που εκτιμούσαν τον αριθμό των διαδηλωτών στις 30.000.

    Χωριστή πορεία προς τη Βουλή, μέσω της οδού Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ παρέμειναν για λίγη ώρα μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών λιτότητας και στη συνέχεια αποχώρησαν προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός από όπου διαλύθηκαν.

    Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στο περιστύλιο της Βουλής και ξεδίπλωσε προς την πλευρά των συγκεντρωμένων πανό με το σύνθημα «να απολύσουμε την κυβέρνηση».

    [02] Κ. Χατζηδάκης: Μύθοι τα όσα καλλιεργούνται για τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές

    Απαντήσεις στους «οκτώ μύθους» που, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, καλλιεργήθηκαν με αφορμή το νομοσχέδιο για τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών», έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία εισήχθη προς επεξεργασία το σχέδιο νόμου.

    Με αιχμή τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση που αφορά στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε σε ένα προς ένα στα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές των κομμάτων και παρουσίασε τις θέσεις του υπουργείου για το επίμαχο θέμα.

    Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ φυσικά και είναι υπαρκτή και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το να επικαλείται κάποιος τέτοιου είδους μυθοπλασίες για να αδυνατίσει τη θέση της οποιαδήποτε κυβέρνησης, θυμίζει το γνωστό όταν δεν μας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα». Εξήγησε μάλιστα ότι ο ΟΟΣΑ λέει ότι η απελευθέρωση τείνει είτε να αυξήσει είτε, στη χειρότερη περίπτωση, να αφήσει την πραγματική δαπάνη αμετάβλητη. Άρα, συνέχισε, είτε ο τζίρος μένει σταθερός ή πάντως αυξάνεται. Σε καμία περίπτωση, συμπλήρωσε, δεν μειώνεται και δεν πλήττεται η αγορά. Προχωρώντας, τόνισε ότι ο καταναλωτής ζημιώνεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τις Κυριακές στην Ελλάδα, ζημιά περίπου 309 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, εκτίμησε. Παρατήρησε, επίσης, ότι η απελευθέρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνει την απασχόληση σε όλους τους τομείς κατά 7% κατά μέσο όρο.

    Ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΛΠΕ - τα πολυκαταστήματα - και ο δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ αυτών των ρυθμίσεων, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι μόνον η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ προβαίνουν σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις με βάση της οποίες οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ αυτού του μέτρου και όχι μόνο αυτό.

    Εξάλλου τόνισε ότι το «σημερινό σύστημα που θεωρείται από κάποιους μια χαρά», απλώς το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. «Ερχόμαστε σήμερα να βάλουμε τάξη σε αυτό το σκηνικό, δίνοντας για δύο μήνες στην αυτοδιοίκηση και στους αντιπεριφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίσουν όπως νομίζουν και λέγοντας στη συνέχεια ότι αν δεν αποφασίσουν, τότε προαιρετικά μόνο τα μικρά καταστήματα μπορεί να ανοίγουν όποιες Κυριακές νομίζουν» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Επεσήμανε επίσης σχετικά με τους εργαζόμενους ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται όταν καταστρατηγείται η νομοθεσία, όμως οι νόμοι, συνέχισε, προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με υπερωριακή εργασία και όλες τις αμοιβές που προβλέπονται από το εργατικό δίκαιο. Ο κ. Χατζηδάκης σχετικώς με την πιθανότητα για ακυρωτική απόφαση από το ΣτΕ της ρύθμισης, αφενός διερωτήθηκε γιατί τα αντίστοιχα συμβούλια και δικαστήρια δεν έχουν ακυρώσει τέτοιες ρυθμίσεις στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αφετέρου τόνισε πως αν παρ' ελπίδα γίνει αυτό η κυβέρνηση θα επανανομοθετήσει με προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.

    Σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων την ώρα της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η αιτίαση είναι προφανέστατα ανακριβής διότι ρητώς θα προβλέπεται ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά και προηγουμένως θα απαγορεύεται. Ταυτοχρόνως αντέτεινε ότι μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία, τα ταξί, τα περίπτερα, τα ΜΜΜ λειτουργούν την Κυριακή.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος, παραδέχτηκε ότι πράγματι ο τζίρος έχει πέσει και το εισόδημα μειώθηκε λόγω της κρίσης, αλλά συμπλήρωσε ότι φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα 17 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι. Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι η αγορά αυτορυθμίζεται στα πάντα, όπως θα γίνει και με την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου - οι οποίες ως επί το πλείστον αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τις άλλες πτέρυγες της Βουλής και ζήτησε να μην επικεντρώνεται η συζήτηση στο ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, κάτι που είναι ούτως η άλλως προαιρετικό - και υποβαθμίζεται ένα νομοσχέδιο που διορθώνει χρονίζουσες αγκυλώσεις και δίνει λύσεις σε σημαντικά θέματα. Αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις με τις οποίες καταργείται ο απαρχαιωμένος αγορανομικός κώδικας (του '46) και στις νέες παρεμβάσεις στο χώρο των καυσίμων (όπως είναι η πρόβλεψη «μυστικών» αυτοκινήτων που θα διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων, η υποχρέωση γραπτών συμβάσεων μεταξύ εταιρειών εμπορίας και πρατηριούχων, η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων). Επίσης, υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετούνται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι το χρόνο.

    [03] Β. Ρέντινγκ: Nα εγκαταλειφθεί ως σχήμα η τρόικα

    Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ κάλεσε η διεθνής τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να διαλυθεί, σύμφωνα με μια γερμανική εφημερίδα.

    "Η τρόικα θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί" φέρεται να είπε η Ρέντινγκ, σύμφωνα με την προδημοσίευση ενός αποσπάσματος άρθρου που δημοσιεύει στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδας Stuttgarter Zeitung. Η Ρέντινγκ φέρεται να πρόσθεσε ότι προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά και μόνον από την ΕΕ, δίχως καμία βοήθεια από το ΔΝΤ.

    "Η τρόικα ήταν απαραίτητη όταν συνέτρεχε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν χρειαζόταν να δημιουργηθεί κάτι στα γρήγορα, πλέον όμως η Ευρώπη διαθέτει τα αναγκαία όργανα αλλά και την εμπειρία να φέρει σε πέρας τις κατάλληλες αναλύσεις και να παρεμβαίνει σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις", είπε η Ρέντινγκ.

    Η τρόικα διαπραγματεύεται με κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Επίσης εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων.

    Η Ρέντινγκ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χειριστεί καλύτερα από το ΔΝΤ το οικονομικό μοντέλο το οποίο ορίζει η Συνθήκη της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι θεωρεί παράλογο άνθρωποι από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, που έχουν χαμηλότερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) από την Ελλάδα, να συνεισφέρουν για τον δανεισμό της.

    Η Γερμανία και η Φινλανδία επιμένουν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στην διαχείριση οικονομικών κρίσεων. Όμως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε τον περασμένο μήνα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι μόνιμη και ότι το Ταμείο θα μπορέσει να αποχωρήσει από την Τρόικα αφού τα τρέχοντα προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης που έχουν συμφωνηθεί ολοκληρωθούν.

    Αντιθέτως η Ρέντινγκ φέρεται να δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να αποχωρήσει μέσα σε δύο μήνες.

    [04] Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα της Αγκ. Μέρκελ δίνει νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα με ελαφρά κάμψη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και πάλι με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας INSA για την εφημερίδα Bild.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η CDU συγκεντρώνει 43%, μια μονάδα κάτω από την προηγούμενη έρευνα, ενώ η FDP παραμένει σταθερή στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν στο 26%, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 15%, με την Αριστερά να κερδίζει επίσης μία μονάδα και να ανεβαίνει στο 8%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 July 2013 - 20:30:20 UTC