Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας
  • [02] «Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτευχθεί ο στόχος της διαθεσιμότητας»
  • [03] Π. Καψής: Οκτώ στους δέκα των εργαζομένων στη ΔΤ θα προέρχονται από την παλιά ΕΡΤ
  • [04] Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες του κέντρου διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής
  • [05] Μεταναστεύουν προς ψυχρότερα νερά τα θαλάσσια είδη
  • [06] Ο πλούσιος φαίνεται από το ... αίμα
  • [07] Και ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει GPS

  • [01] Ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας

    Συγκρατημένη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Ιούλιο 2013, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 1.077 νέες θέσεις εργασίας, καταγράφεται σε στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 90.721, ενώ οι αποχωρήσεις σε 89.644. Από τις συνολικά 89.644 αποχωρήσεις, οι 28.720 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 60.924 από απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

    Ο Ιούλιος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτή η θετική εξέλιξη να αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο του έτους.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για πέμπτο συνεχή μήνα από τον Μάρτιο του 2013, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η «Εργάνη», το μηνιαίο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφανίζεται και πάλι θετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 7μηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2013 να είναι πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008.

    [02] «Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτευχθεί ο στόχος της διαθεσιμότητας»

    Aισιοδοξία ότι ο στόχος της διαθεσιμότητας για 12.500 υπαλλήλους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα επιτευχθεί διατύπωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκπομπή του MEGA.

    Τα υπουργεία κατά βάση ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση που είχαν αναλάβει απέναντι στον πρωθυπουργό, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι πλέον έχει τεθεί σε πορεία ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος της χώρας, που είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.200 υπάλληλοι από τα τέλη Ιουλίου, έχει ήδη παρθεί η απόφαση για άλλους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς, οπότε -όπως είπε- απομένει ένας αριθμός περίπου 6.000 υπαλλήλων έως τους 12.500, που είναι ο στόχος.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν υπάλληλοι, που μπήκαν στο πρώτο κύμα της κινητικότητας, επανατοποθετήθηκαν και δήλωσαν πιο ικανοποιημένοι από τη νέα θέση εργασίας, που τους προτάθηκε.

    «Ένα υπουργείο μπορεί να έχει πλεονάζον προσωπικό σε μια κατηγορία υπαλλήλων αλλά μπορεί να έχει ελλείψεις σε μια άλλη. Η κινητικότητα είναι μια δυναμική διαδικασία στην οποία κάποιος προσφέρει εντός εισαγωγικών υπαλλήλους, μπορεί και να πάρει υπαλλήλους διότι όπως έχουμε πει η πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα μπουν σε αυτήν τη διαδικασία θα επαναπορροφηθούν [...]. Έχει ήδη γίνει μια πρώτη κινητικότητα, περίπου 2.000, κάτι λιγότερο από 2.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι επανατοποθετήθηκαν, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα, δηλώνουν σήμερα πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με τις δουλειές τις οποίες είχανε» διευκρίνισε.

    [03] Π. Καψής: Οκτώ στους δέκα των εργαζομένων στη ΔΤ θα προέρχονται από την παλιά ΕΡΤ

    Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα εκπέμψει ο ενδιάμεσος φορέας από την Κατεχάκη και οι 2.000 προσλήψεις από την παλαιά ΕΡΤ θα γίνουν, όταν ανοίξει το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, έκανε γνωστό σήμερα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, ο οποίος επιπλέον διατύπωσε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον 80% των υπαλλήλων του ενδιάμεσου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα προέρχονται από την παλαιά ΕΡΤ.

    Ο κ. Καψής επανέλαβε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με την μοριοδότηση, ουσιαστικά πριμοδοτούνται οι παλαιοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και ότι σε ορισμένες θέσεις ενδεχομένως να υπάρξει απευθείας επιλογή, λόγω έκτακτων αναγκών για συγκεκριμένες ειδικότητες. «Επειδή είναι με τη διαδικασία του επείγοντος δεν νομίζω ότι προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων. Γίνονται ενστάσεις, αλλά είναι διαδικασίες επείγοντος αυτές» είπε.

    Σημείωσε ότι έως στιγμής υποβλήθηκαν περισσότερες από 8.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 1.000 και πλέον προερχόμενες από εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ.

    «Η Δημόσια Τηλεόραση από την Κατεχάκη θα βγει μέσα στο επόμενο 15ημερο. Εκεί δεν μπορεί να πάνε οι 2.000 που έχει συμφωνηθεί. Εκεί θα είναι ένας μικρότερος αριθμός. Όταν ανοίξει η Αγία Παρασκευή και μπορεί να μεταφερθεί στην Αγία Παρασκευή τότε θα γίνουν οι 2.000 προσλήψεις που έχουν συμφωνηθεί. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πει ότι περιμένουμε από τους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν τις αποφάσεις τους, ό,τι είχαμε υποσχεθεί έχει εκπληρωθεί. Δεν υπάρχει νομίζω κανένα θέμα στο τραπέζι και είναι η σειρά τους να πάρουν τις αποφάσεις τους» είπε ο κ. Καψής.

    Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, 2 Αυγούστου, προκηρύχθηκαν 1.453 θέσεις, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2000, για τον μόνιμο φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η προθεσμία για αυτές λήγει την Παρασκευή 9 Αυγούστου.

    [04] Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες του κέντρου διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

    Δεν λειτούργησε την περασμένη νύχτα το κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, το οποίο τα ξημερώματα της Κυριακής, αγνοώντας το 48ωρο "λουκέτο" που είχε επιβάλει μία μέρα νωρίτερα το ΣΔΟΕ για πλήθος φορολογικών παραβάσεων, άνοιξε κανονικά τις πύλες του σε δεκάδες θαμώνες, φιλοξενώντας το πρόγραμμα γνωστού καλλιτέχνη. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι πολύ πιθανό να παραμείνει κλειστό και το επόμενο διάστημα εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αστυνομικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες, αυτό λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

    Την ίδια ώρα, ερωτηματικά προκύπτουν για τη στάση του αρμόδιου τοπικού αστυνομικού τμήματος που ήταν επιφορτισμένο με την υποχρέωση εφαρμογής της σχετικής απόφασης του ΣΔΟΕ για την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Ήδη, τέθηκε σε διαθεσιμότητα η διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κασσανδρείας, ενώ από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για την επιβολή τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε βάρος αστυνομικών.

    Στο μεταξύ, στην εισαγγελία Πολυγύρου Χαλκιδικής οδηγούνται ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος και η κόρη του ιδιοκτήτη, που συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία για την υπόθεση. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αναζητείται.

    [05] Μεταναστεύουν προς ψυχρότερα νερά τα θαλάσσια είδη

    Η θέρμανση των ωκεανών της Γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει σημαντικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς, φέρνοντας ανατροπές στις διατροφικές συνήθειες και στην περίοδο αναπαραγωγής τους, και ωθώντας τους σε αναγκαστική γεωγραφική μετακίνηση προς ψυχρότερα νερά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεταβολές αυτές είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες που υποχρεώνονται να κάνουν τα ζώα στην ξηρά λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

    Η νέα διεθνής έρευνα- έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιο αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στη θαλάσσια ζωή» θα αποτελέσει επίσημο μέρος της αναμενόμενης το 2014 νέας έκθεσης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] Ο πλούσιος φαίνεται από το ... αίμα

    Πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα τρόπο να συσχετίζουν τον πλούτο ενός ανθρώπου με συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο αίμα του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικές ουσίες εμφανίζονται αυξημένες στον οργανισμό, ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος κάποιου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τζέσικα Τάιρελ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό "Environmental International", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», συσχέτισαν το επίπεδο 179 χημικών ουσιών στο σώμα (με βάση δείγματα ούρων και αίματος από 22.000 περίπου άτομα) με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο αυτών των ατόμων.

    Με αυτό τον τρόπο, εντόπισαν εννέα ουσίες που φαίνεται κατά κύριο λόγο να αυξάνονται σε ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα και ανώτερη θέση στην κοινωνία. Οι ουσίες περιλαμβάνουν το αρσενικό και τον υδράργυρο (υπάρχουν στα ψάρια και στα θαλασσινά), το θάλλιο, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ, τη βενζοφενόνη-3 (υπάρχει στα αντιηλιακά) και τις μονοφθαλικές ενώσεις (χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, σαμπουάν κ.α.).

    [07] Και ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει GPS

    Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους εξειδικευμένα εγκεφαλικά κύτταρα που παίζουν τον ρόλο GPS, δηλαδή βοηθούν στο να βρίσκει κανείς τον δρόμο του και να προσανατολίζεται σε ένα ανοιχτό άγνωστο περιβάλλον. Τέτοια κύτταρα είχαν στο παρελθόν βρεθεί μόνο σε ορισμένα ζώα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ή άλλων θεραπειών για ανθρώπους που χάνονται συχνά και δυσκολεύονται να «πλοηγηθούν» σε ανοιχτούς χώρους, όπως όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μερικά ζώα χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά είδη κυττάρων για να προσανατολισθούν στον χώρο: κύτταρα κατεύθυνσης (ενεργοποιούνται όταν το ζώο κοιτάζει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση), κύτταρα τοποθεσίας (ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία) και κύτταρα πλέγματος (ενεργοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς το ζώο κινείται στον χώρο και δείχνουν τη σχετική θέση του ζώου σε σχέση με άλλα σημεία).

    Η μελέτη έδειξε ότι, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί σε ζώα, και οι άνθρωποι σε αυτές της περιπτώσεις νοητικής «χαρτογράφησης» και «πλοήγησης» στον χώρο, χρησιμοποιούν μια σειρά από διάσπαρτους εξειδικευμένους νευρώνες (εγκεφαλικά «κύτταρα πλέγματος»), τα οποία βρίσκονται κυρίως στον ενδορινικό φλοιό (που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό), αλλά και στον προμετωπιαίο φλοιό (που επίσης εμπλέκεται στη μνήμη).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 August 2013 - 8:30:22 UTC