Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει «Plan B»
  • [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Μαραθώνα
  • [03] Χρ. Σταϊκούρας: Αντιμετωπίσιμες οι όποιες υστερήσεις εσόδων σημειώθηκαν το α' εξάμηνο
  • [04] Συλλήψεις μετά την εκκένωση των κτιρίων, που βρίσκονταν υπό κατάληψη, στην Πάτρα
  • [05] Βομβιστική επίθεση σε αγορά του Αφγανιστάν με 4 νεκρούς
  • [06] Ο πλούσιος φαίνεται από το ... αίμα
  • [07] Πένθος για τους ανθρακωρύχους
  • [08] Τηλεφωνική συνομιλία Ν. Αναστασιάδη - Αντ. Σαμαρά
  • [09] "Φρένο" στην καθίζηση του λιανικού εμπορίου βλέπει η ΕΣΕΕ
  • [10] ΕΛΕΤΑΕΝ: Επιβολή τέλους στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ΑΠΕ
  • [11] Ξεκίνησε η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Λήμνο

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει «Plan B»

    Η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόνισε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: "Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού".

    "Η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014", πρόσθεσε αναφερόμενος στο λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, το οποίο επισήμανε ότι δεν συνιστά λόγο ανησυχίας.

    Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "δεν μας απασχολούν οι γερμανικές εκλογές. Η δική μας ανησυχία αφορά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος", σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, οι αγορές έχουν προσέξει.

    Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να επιμείνει στη συνταγή της λιτότητας, τόνισε ότι "δεν είναι λύση η περαιτέρω λιτότητα".Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση "έχει άνετη πλειοψηφία". "Οι δύο μεγάλοι στόχοι μας είναι να βελτιωθεί η φοροσυλλογή και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι στόχοι για τη διετία 2013-14 θα καλυφθούν. "Υπάρχει μια καθυστέρηση στο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά θα καλυφθεί", ανέφερε ο υπουργός.

    [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Μαραθώνα

    Πυρκαγιά σε δασική έκταση με πεύκα και κοντά σε κατοικημένη περιοχή, εκδηλώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή Αύρα Μαραθώνα.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από την Πυροσβεστική, εκκενώνονται προληπτικά σπίτια, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενεργούν 40 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    [03] Χρ. Σταϊκούρας: Αντιμετωπίσιμες οι όποιες υστερήσεις εσόδων σημειώθηκαν το α' εξάμηνο

    Ως αντιμετωπίσιμες χαρακτηρίζει τις όποιες υστερήσεις παρατηρήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, υπό το φως των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά τον μήνα Ιούλιο, καθιστώντας έτσι "τον εθνικό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους" όλο και πιο εφικτό.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το σύνολο των εσόδων προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.769 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ ή κατά 14,3% έναντι του περυσινού Ιουλίου (4.172 εκατ. ευρώ) και κατά 118 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του μηνιαίου στόχου (4.651 εκατ. ευρώ).

    Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, εάν ληφθεί υπόψη ότι:

    - Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

    - Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών παρουσίασαν υστέρηση κατά ακόμη 56 εκατ. ευρώ ή 29,9% και τον μήνα Ιούλιο έναντι των στόχων, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

    Αντίθετα:

    - Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υπερέβησαν κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3% τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι καλύπτεται η υστέρηση των δύο προηγουμένων μηνών που είχε προκληθεί από την παράταση στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

    - Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 247 εκατ. ευρώ ή κατά 11% έναντι των στόχων.

    - Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τον μήνα Ιούλιο ανήλθαν σε 2.215 εκατ. ευρώ, επίπεδο το οποίο είναι υπερτριπλάσιο του μηνιαίου στόχου (700 εκατ. ευρώ), λόγω των εισροών από την ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι όντως η χώρα αρχίζει να εκμεταλλεύεται το αναπτυξιακό εργαλείο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Έτσι, το σύνολο των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιούλιο άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που υπερκάλυψε την υστέρηση των εσόδων που είχε καταγραφεί κατά το 1ο εξάμηνο του έτους.

    - Οι επιστροφές φόρων ανέρχονται στα 314 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα και 12,7% έναντι του στόχου, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας.

    - Στα προαναφερθέντα έσοδα δεν περιλαμβάνεται το ποσό των 1.500 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme- SMPs), η οποία αποτέλεσε μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ μετά τη σχετική θετική αξιολόγηση των εταίρων μας και την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013. Τονίζεται ότι, τα έσοδα αυτά δεν είχαν υπολογιστεί στον εκτελούμενο Κρατικό Προϋπολογισμό 2013, καθώς απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2012, μεταγενέστερα δηλαδή από την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων. Τα έσοδα των SMPs θα καταγράφονται εφεξής στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα ανέλθουν σε περίπου 10 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2025. Δεδομένου ότι, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κατατίθενται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (segregated account) και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

    [04] Συλλήψεις μετά την εκκένωση των κτιρίων, που βρίσκονταν υπό κατάληψη, στην Πάτρα

    Στη σύλληψη πέντε ατόμων, προχώρησε σήμερα το πρωί η Αστυνομία, μετά την επιχείρηση εκκένωσης του «Μαραγκοπούλειου», του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και ενός κτιρίου των ΤΕΙ, τα οποία είχαν καταληφθεί από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε συλληφθέντες είναι μεταξύ των 16, που είχαν προσαχθεί το πρωί στην Ασφάλεια Πατρών και είχαν εντοπιστεί στο «Μαραγκοπούλειο» κτίριο.

    Εξάλλου, συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών και στα τρία κτίρια και σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν βρεθεί τα μηχανήματα εκπομπής του «ράδιο κατάληψη», πέτρες, μπουκάλια, ρόπαλα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έντυπο υλικό κ.α.

    Επίσης, συνεργεία του δήμου Πατρέων έχουν αναλάβει τον καθαρισμό των κτιρίων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η λήψη μέτρων, ώστε μην καταληφθούν εκ νέου οι χώροι.

    [05] Βομβιστική επίθεση σε αγορά του Αφγανιστάν με 4 νεκρούς

    Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σήμερα όταν μία βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί σε μια πολυσύχναστη αγορά εξερράγη στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος.

    «Τα εκρηκτικά τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε ένα καρότσι στην πολυάσχολη αγορά της πόλης Κανταχάρ πυροδοτήθηκαν στις 09:00 [07:30, ώρα Ελλάδας]».

    «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ανατινάχθηκαν τα εκρηκτικά, αλλά βρέθηκε σε μια τσέπη ενός από τους νεκρούς ένα τηλεχειριστήριο», είπε ο Φάισαλ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση αυτή μέχρι στιγμής.

    [06] Ο πλούσιος φαίνεται από το ... αίμα

    Πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα τρόπο να συσχετίζουν τον πλούτο ενός ανθρώπου με συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο αίμα του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικές ουσίες εμφανίζονται αυξημένες στον οργανισμό, ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος κάποιου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τζέσικα Τάιρελ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό "Environmental International", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», συσχέτισαν το επίπεδο 179 χημικών ουσιών στο σώμα (με βάση δείγματα ούρων και αίματος από 22.000 περίπου άτομα) με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο αυτών των ατόμων.

    Με αυτό τον τρόπο, εντόπισαν εννέα ουσίες που φαίνεται κατά κύριο λόγο να αυξάνονται σε ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα και ανώτερη θέση στην κοινωνία. Οι ουσίες περιλαμβάνουν το αρσενικό και τον υδράργυρο (υπάρχουν στα ψάρια και στα θαλασσινά), το θάλλιο, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ, τη βενζοφενόνη-3 (υπάρχει στα αντιηλιακά) και τις μονοφθαλικές ενώσεις (χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, σαμπουάν κ.α.).

    [07] Πένθος για τους ανθρακωρύχους

    Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στη Βουλγαρία, στη μνήμη των τεσσάρων εργατών που σκοτώθηκαν από κατολίσθηση βράχων στο ανθρακωρυχείο του Οράνοβο, που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου.

    Οι σοροί δύο ανθρακωρύχων που αγνοούνταν βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, γράφοντας τον τραγικό επίλογο στις έρευνες των σωστικών συνεργείων που διήρκεσαν 18 ημέρες.

    Οι ανθρακωρύχοι Ιβάν Λαζάροφ 35 ετών και Νικολάι Μιχαΐλοφ, 42 ετών, "παγιδεύτηκαν" 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και καταπλακώθηκαν από τεράστιους όγκους βράχων, λάσπης και νερού.

    Δύο άλλοι ανθρακωρύχοι, ο Άσεν Στόινεφ 41 ετών και ο Χρίστο Μλαντένοφ 45 ετών, σκοτώθηκαν όταν έγινε η κατολίσθηση στο ανθρακωρυχείο και οι σοροί τους εντοπίστηκαν από τα συνεργεία διάσωσης την ίδια ημέρα.

    [08] Τηλεφωνική συνομιλία Ν. Αναστασιάδη - Αντ. Σαμαρά

    Μακρά τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

    Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη, οι Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς συζήτησαν σειρά θεμάτων «με αιχμή του δόρατος το κυπριακό πρόβλημα για το οποίο έγινε εκτενής και εις βάθος συζήτηση». Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, να μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο θέσεις και απόψεις του Προέδρου Αναστασιάδη ενόψει και των διεργασιών που δρομολογούνται για το κυπριακό πρόβλημα στο προσεχές σύντομο μέλλον.

    Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, υπέδειξε ιδιαίτερα τη σημασία της πρότασης για την Αμμόχωστο, η οποία θα δώσει την αναγκαία ώθηση για την επιτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, κατέληξε η δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου.

    [09] "Φρένο" στην καθίζηση του λιανικού εμπορίου βλέπει η ΕΣΕΕ

    Η αρνητική μεταβολή των λιανικών πωλήσεων ανεβοκατεβάζει συνεχώς ταχύτητα, διατηρώντας ακόμα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο το αρνητικό της πρόσημο, αλλά ευτυχώς, σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, τόσο λόγω της αυξημένης κίνησης από τον ανοδικό εισερχόμενο τουρισμό όσο και από τα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων και τις χαμηλές τελικές τιμές στα εμπορικά καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία των τριών πρώτων εβδομάδων της εκπτωτικής περιόδου φαίνεται να μπαίνει ένα "φρένο" στην "κατρακύλα" του λιανικού εμπορίου και της καθίζησης των λιανικών πωλήσεων.

    Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης σε δηλώσεις του και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την πορεία του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο, που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως σχολιάζει ο κ. Κορκίδης, η πορεία του Δείκτη τον Μάιο κυμάνθηκε στα μέχρι σήμερα υψηλότερα επίπεδα του έτους, και αυτό φαίνεται να συνεχίζεται και τους δύο καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου και Ιουλίου επιβεβαιώνοντας τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της πτωτικής πορείας του τζίρου στο λιανεμπόριο. Η ετήσια μεταβολή 2013-12 του εν λόγω δείκτη παρουσίασε περιορισμένη μείωση -3,3%, έναντι πτώσης -8,6% της αντίστοιχης περιόδου 2012-11. Αντίστοιχα ο δείκτης όγκου πωλήσεων παρουσίασε φέτος μικρότερη μείωση κατά -3,4%, έναντι -9,2% πέρυσι.

    [10] ΕΛΕΤΑΕΝ: Επιβολή τέλους στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ΑΠΕ

    Την επιβολή τέλους ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με υπόμνημά της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κάλυψη του ανοίγματος του λογαριασμού.

    Σημειώνεται ότι το συσσωρευμένο χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και μετά την πρόσφατη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ήδη πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος μέσω των λογαριασμών, αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2014 στα 665 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αποφάσισε την τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 60 % (μέσος όρος) ή 118% για την οικιακή χρήση, σημείωνε στην απόφασή της ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

    Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους είναι να προστεθεί στο Δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

    [11] Ξεκίνησε η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Λήμνο

    Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, της Λήμνου. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του αναδόχου, η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει ένα έτος, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία.

    Στην παρούσα φάση και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης των αποχετευτικών δικτύων, η μονάδα θα υποδέχεται τα λύματα των βυτιοφόρων τα οποία σταδιακά θα σταματήσουν να απορρίπτονται στη θέση «Κάκαβος» καθώς ήδη έχει δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασής του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 August 2013 - 10:30:23 UTC