Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας
  • [02] Ρωσία: Μειώθηκε κατά δυο μήνες η ποινή του Χοντορκόφσκι
  • [03] Οι μορφές ευτυχίας δεν είναι τελικά ίσες στα «μάτια» των γονιδίων
  • [04] Στα 2,707 εκατ. ανέρχονται οι συνταξιούχοι στη χώρα
  • [05] Γ. Χάμπερμας: Ο δρόμος προς μία υπερεθνική δημοκρατία είναι κάθε άλλο παρά εύκολος
  • [06] Υπερκαλύφθηκε 1,77 φορές η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου
  • [07] Φονεύθηκε ένας ιερέας που είχε υπερασπιστεί τις "Pussy Riot"

  • [01] Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας

    Διευκρινίσεις, ως προς τις οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς τις υπηρεσίες, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις εξαιρέσεις υπαλλήλων, καθώς και σε περίπτωση συνταξιοδότησης.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, υπάλληλος που κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

    Όσον αφορά την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα λόγω αναπηρίας, σημειώνονται τα εξής:

    Υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιρείται της διαθεσιμότητας, εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

    Επίσης, από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Η παρούσα διαπιστωτική πράξη κοινοποιείται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (dipid@ydmed/gov.gr).

    Επιπλέον, εκδίδονται ατομικές διαπιστωτικές πράξεις θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται και αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν εξαιρείται.

    [02] Ρωσία: Μειώθηκε κατά δυο μήνες η ποινή του Χοντορκόφσκι

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάσισε σήμερα να μειώσει κατά δύο μήνες την ποινή της 11ετούς κάθειρξης που έχει επιβληθεί σε βάρος του ρώσου πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, γεγονός που θα επιτρέψει την αποφυλάκισή του Αύγουστο του 2014.

    Η απόφαση αυτή αφορά και το συνεργάτη του Χοντορκόφσκι Πλάτον Λεμπέντεφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην ίδια ποινή. Οι δυο άνδρες κρατούνται στη φυλακή από το 2003. Οι συνήγοροί τους, που ζητούσαν την ακύρωση την δεύτερης καταδίκης τους και την "άμεση" αποφυλάκισή τους δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

    "'Εχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στο Προεδρείο ( το ανώτατο όργανο) του Ανωτάτου Δικαστηρίου", δήλωσε ο δικηγόρος του Χοντορκόφσκι, Βαντίμ Κλιουβγκάντ.

    Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ καταδικάσθηκαν το 2005 σε 8ετή κάθειρξη για αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.

    [03] Οι μορφές ευτυχίας δεν είναι τελικά ίσες στα «μάτια» των γονιδίων

    Ο βασικός κανόνας της ψυχολογίας είναι ότι ο καθένας πρέπει να είναι ευτυχισμένος, ενώ το κεντρικό αξίωμα της ψυχοσωματικής ιατρικής είναι ότι η ευτυχία κάνει καλό στον οργανισμό και την υγεία. Η μανία για την επίτευξη της ευτυχίας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και είναι ενδεικτικό ότι στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, το Amazon.com, μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο εμφανίστηκαν πάνω από 1.000 νέα βιβλία με θέμα την ευτυχία (του τύπου «Ευτυχία για αρχάριους», «Ευτυχισμένο χρήμα» κ.α.).

    Όμως για πρώτη φορά μια αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν αρκεί να είναι κανείς γενικά ευτυχισμένος, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα ανθρώπινα γονίδια με έναν μυστηριώδη τρόπο ξεχωρίζουν σε μοριακό επίπεδο το «σωστό» από το «λάθος» είδος ευτυχίας. Έτσι, όσοι νιώθουν την «καλή», πιο βαθιά και ενάρετη ευτυχία (που λέγεται και «ευδαιμονία»), βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση από άποψη υγιούς λειτουργίας των γονιδίων τους, σε σχέση με όσους αισθάνονται την «κακή» και πιο ρηχή ευτυχία (τη λεγόμενη «ηδονή»). Με άλλα λόγια, μια ζωή με νόημα είναι ανώτερη (ακόμα και σε βιολογικό- γονιδιακό επίπεδο) από μια απλώς ευτυχισμένη ζωή.

    Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο πώς επηρεάζεται το γονιδίωμα από την αρνητική ψυχολογία, δηλαδή από το στρες, το άγχος, τον φόβο, τη στενοχώρια κ.α. Όμως αυτήν τη φορά, οι επιστήμονες εστίασαν στην επίπτωση της θετικής ψυχολογίας στη βιολογική λειτουργία και διαπίστωσαν ότι όλες οι μορφές ευτυχίας δεν είναι τελικά ίσες στα «μάτια» των γονιδίων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Στίβεν Κόουλ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Λος Άντζελες (UCLA) και την καθηγήτρια ψυχολογίας Μπάρμπαρα Φρέντρικσον του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συσχέτισαν τις διαφορετικές μορφές ευτυχίας με τον τρόπο έκφρασης και λειτουργίας των γονιδίων στους ανθρώπους.

    Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν την «ευδαιμονικού» τύπου ευτυχία, δηλαδή έχουν ένα αίσθημα ανιδιοτέλειας, ευγενικού σκοπού και ενός βαθύτερου νοήματος στη ζωή τους (κοινωνική υπηρεσία, φιλανθρωπία, πνευματική αναζήτηση κλπ), έχουν ταυτόχρονα μια πιο ευνοϊκή έκφραση γονιδίων στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημά τους να είναι πιο αποτελεσματικό και το σώμα τους να προστατεύεται καλύτερα από τις ασθένειες.

    Αντίθετα, όσοι άνθρωποι νιώθουν μεν ευτυχισμένοι, αλλά με «ηδονικό» τρόπο, δηλαδή αρκούνται συνήθως σε εγωκεντρικές, εφήμερες και υλικές ικανοποιήσεις (φαγητό, σεξ, ψυχαγωγία κλπ), εμφανίζουν αρνητική έκφραση γονιδίων στο σώμα τους, με συνέπεια ο οργανισμός τους να είναι πιο ευάλωτος στις χρόνιες φλεγμονές, τις λοιμώξεις και σε άλλες αρρώστιες (καρδιαγγειακές, νευροεκφυλιστικές κ.α.). Οι ερευνητές επισήμαναν πως ενώ οι «ηδονικοί» άνθρωποι υποκειμενικά νιώθουν πολύ ωραία, τα γονίδια τους αντικειμενικά αντιδρούν πολύ διαφορετικά από ό,τι στην περίπτωση των «ευδαιμονικών» ανθρώπων.

    [04] Στα 2,707 εκατ. ανέρχονται οι συνταξιούχοι στη χώρα

    Σε 2,707 εκατομμύρια ανέρχονται οι συνταξιούχοι στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των συντάξεων έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της τρίτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ».

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης έχουν προκύψει τα εξής στοιχεία:

    - Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.707.727.

    - Ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.454.943.

    - Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.466.298,98 ευρώ.

    - Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 921,19, προ φόρων και κρατήσεων.

    Όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «Η λειτουργία του "ΗΛΙΟΥ" βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το σύστημα "ΑΡΙΑΔΝΗ" καθώς μετά την αναγγελία 6.122 θανάτων ανεστάλησαν 8.793 συντάξεις».

    [05] Γ. Χάμπερμας: Ο δρόμος προς μία υπερεθνική δημοκρατία είναι κάθε άλλο παρά εύκολος

    Σ? ένα κατάμεστο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του, ο μεγάλος «σταρ» του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, Γιούργκεν Χάμπερμας, μετέτρεψε την ομιλία του, το μεσημέρι, σε μια έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να «αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές».

    Στη σχεδόν μία ώρα που στεκόταν όρθιος στο βήμα αναπτύσσοντας τη σκέψη του, ο 84χρονος Γερμανός φιλόσοφος και διανοητής ανέλυσε με το γνωστό διεισδυτικό του πνεύμα την ευρωπαϊκή κρίση κάτω από το πρίσμα της έλλειψης «πολιτικής αλληλεγγύης».

    Ο Γιούργκεν Χάμπερμας υπενθύμισε ότι τα τρία συστατικά στοιχεία κάθε δημοκρατικού συστήματος είναι «ο λαός ως φορέας της πολιτικής βούλησης, το κράτος ως οργανισμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να δρουν συλλογικά, και η νόμιμα συγκροτημένη κοινότητα των πολιτών ως εθελοντική ένωση ελεύθερων και ίσων ατόμων».

    Σε μία υπερεθνική δημοκρατία, προσέθεσε ο Γερμανός φιλόσοφος, οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν διττό ρόλο: πρώτα ως μέλη της μελλοντικής ένωσης κι έπειτα ως μέλη των κρατών από τα οποία αποτελείται αυτή η ένωση.

    Η ευρωπαϊκή κρίση, ωστόσο, αποδεικνύει ότι αυτός ο δρόμος προς την υπερεθνική δημοκρατία είναι κάθε άλλο παρά εύκολος. «Χωρίς μία κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα πεδία, όπως το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πολιτική, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο Γ. Χάμπερμας. «Μακροπρόθεσμα, ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους», υπογράμμισε.

    Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η εμβάθυνση μιας θεσμοθετημένης συνεργασίας απαιτεί περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη και επομένως αλλαγές στις συνθήκες που διέπουν τη λειτουργία της. Αντίθετα, όμως, η ΕΕ διολισθαίνει σε μία μορφή τεχνοκρατίας στην οποία συμμετέχουν τα κράτη-μέλη χωρίς την εμπλοκή των πολιτών τους.

    Ο Γιούργκεν Χάμπερμας άσκησε κριτική στη γερμανική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι υπό την ηγεσία της, η ΕΕ θέτει σε προτεραιότητα για την επίλυση της κρίσης τη δημοσιονομική ισορροπία κάθε κράτους- μέλους. «Στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, η πολιτική αυτή πλήττει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα συλλογικά αγαθά. Το μεγαλύτερο κόστος, επομένως, καλούνται να το πληρώσουν τα λιγότερο ευνοημένα στρώματα της κοινωνίας».

    [06] Υπερκαλύφθηκε 1,77 φορές η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου

    Ποσό 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το δημόσιο από την προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1,104 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 1,77 φορές).

    Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,20%, ήτοι, στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

    [07] Φονεύθηκε ένας ιερέας που είχε υπερασπιστεί τις "Pussy Riot"

    Ένας 75χρονος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος είχε ζητήσει να απελευθερωθούν οι νεαρές γυναίκες του συγκροτήματος Πούσι Ράιοτ που καταδικάσθηκαν για μια "πανκ προσευχή" εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, φονεύθηκε χθες Δευτέρα στο Πσκοφ (βορειοδυτική Ρωσία), ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιερέας σκοτώθηκε από ένα νεαρό που πάσχει από ψυχολογικές διαταραχές και τον οποίο είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του για τρεις ημέρες. Ο νεαρός αυτός, γεννημένος το 1986, νοσηλεύεται επειδή μετά το φόνο αυτοτραυματίσθηκε με το μαχαίρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η αστυνομία δεν συνδέει το φόνο με τις δημόσιες θέσεις που είχε υιοθετήσει ο ιερέας αυτός, ο οποίος είχε περάσει από το γκουλάγκ κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι σήμερα γνωστός για τις επικρίσεις του εναντίον του Πατριαρχείου, ωστόσο ο θάνατός του έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 August 2013 - 12:30:22 UTC