Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών αρχηγών
  • [02] «Το Πάσχα του Καλοκαιριού»
  • [03] Δεκαπενταύγουστος στα μουσεία της πρωτεύουσας
  • [04] Διεθνής καταδίκη για το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο
  • [05] «Άδεια» η Αθήνα
  • [06] Αποκαθίσταται σταδιακά η κίνηση στο Κάιρο μετά τα χθεσινά επεισόδια
  • [07] Τουλάχιστον 14 νεκροί από σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη
  • [08] Πρόκριση για Μπελιμπασάκη στα ημιτελικά των 200 μ.

  • [01] Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών αρχηγών

    Tην Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει σήμερα και ηπολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας επέλεξε να εκκλησιαστεί, φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νυδρίου Λευκάδας.

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάνει ολιγοήμερες διακοπές στη Μεσσηνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στη Σκόπελο, για ολιγοήμερη ανάπαυλα με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κέρκυρα.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, την Ικαρία. Σήμερα θα παρακολουθήσει τη δοξολογία του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Μουντέ.

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Λειβαδιά, Βοιωτίας.

    Στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν: στην Τήνο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.

    [02] «Το Πάσχα του Καλοκαιριού»

    Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας στο έργο «της εν Χριστώ σωτηρίας» των ανθρώπων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

    Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ? Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), που καθόρισε το θεομητορικό δόγμα και έγινε αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

    Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

    Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

    Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά. Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό.

    Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία.

    Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

    [03] Δεκαπενταύγουστος στα μουσεία της πρωτεύουσας

    Μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας, δίνουν στους Αθηναίους που παραμένουν στο κλεινόν άστυ, αρχαιολογικά μουσεία της πρωτεύουσας, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά για τους επισκέπτες, είτε σε κανονικά ωράρια είτε μόνο σε πρωινά.

    Σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο μουσείο της χώρας κι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, θα είναι ανοιχτό από τις 8:00 ως τις 15:00. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις μοναδικές συλλογές του, καθώς και στην εντυπωσιακή περιοδική έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Εξάλλου, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τα έργα της γλύπτριας Αγγέλικας Κοροβέση, που συνυπάρχουν στις αίθουσες του μουσείου μαζί με τα αρχαία ελληνικά δημιουργήματα. Διεύθυνση: Πατησίων 44. Τηλ.: 213 2144890 και 213 2144800.

    Το Νομισματικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Αθήνας, στο Ιλίου Μέλαθρον, τον Δεκαπενταύγουστο θα λειτουργήσει από τις 8:00 ως τις 17:00. Μοναδικό σε Ελλάδα και Βαλκάνια, το Μουσείο διαθέτει περίπου 600.000 νομίσματα από όλες τις περιόδους (αρχαιοελληνικό κόσμο, ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο, δυτικό Μεσαίωνα, νεότερους χρόνους), καθώς και «θησαυρούς», ανασκαφικές μαρτυρίες, μολυβδόβουλα, μετάλλια και πολύτιμους λίθους.

    [04] Διεθνής καταδίκη για το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ.Ερντογάν έκανε σήμερα έκκληση να συγκλιθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει μέτρα ύστερα από την "σφαγή", όπως χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια, στην Αίγυπτο.

    "Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκλιθεί σύντομα" δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

    Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

    "Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

    Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι "τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους".

    Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από το 2011 προκάλεσε ανησυχία στα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ τους και στα ΗΑΕ. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ πρόσφεραν τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στην αιγυπτιακή οικονομία.

    Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ενώ η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] «Άδεια» η Αθήνα

    «Σήμερα οι δρόμοι όσον αφορά τα αυτοκίνητα θυμίζουν τη δεκαετία του '60» θυμάται ο Παντελής, ετών 70, που πίνει την πορτοκαλάδα του σε ένα από τα λίγα ανοιχτά καφενεία της πλατείας Εξαρχείων. «Τότε περπατούσαμε στη μέση του δρόμου, αφού τα οχήματα εμφανίζονταν πολύ αραιά», συμπληρώνει.

    Σε διπλανό τραπέζι η Μίνα και ο Χρήστος, 30 και 32 χρονών αντίστοιχα, χαίρονται την ησυχία της πόλης. «Σπάνια φεύγουμε Αύγουστο από την Αθήνα, προτιμούμε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβρη. Τον Αύγουστο η πόλη ξαναγίνεται ανθρώπινη και την απολαμβάνουμε» αναφέρουν.

    Άδειο και φέτος το κέντρο της Αθήνας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Με τα μαγαζιά κλειστά, ελάχιστα καφενεία και περίπτερα ανοιχτά, σχεδόν δεν βλέπεις άνθρωπο. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Πλάκα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Σύνταγμα συναντάμε κάποιους τουρίστες με τους τουριστικούς οδηγούς και τα καπέλα τους, αφού ο ήλιος καίει. Στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα και στις στάσεις των λεωφορείων και του τραμ πού και πού περιμένει κάποιος ηλικιωμένος.

    Κάποια ζωντάνια διατηρείται στις γειτονιές κάτω από την Αχαρνών, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι έμειναν να «φυλάνε» την πόλη.

    [06] Αποκαθίσταται σταδιακά η κίνηση στο Κάιρο μετά τα χθεσινά επεισόδια

    Η κίνηση άρχισε να αποκαθίσταται στην περιοχή του Καϊρου όπου οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποίησαν χθες καθιστική διαμαρτυρία εν μέσω βίαιων επεισοδίων ανάμεσα στους ισλαμιστές και στην υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση, είπε αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν χθες το "στρατόπεδο" καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στο βορειοανατολικό Κάιρο, και ένα ακόμη κοντά στο πανεπιστήμιο του Καϊρου.

    Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας.

    Τουλάχιστον 343 είναι οι νεκροί από τα χθεσινά επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεσμεύεται να συνεχίσει μέχρι να ανατρέψει το "στρατιωτικό πραξικόπημα".

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] Τουλάχιστον 14 νεκροί από σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη

    Μία σειρά από επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε ολόκληρη τη Βαγδάτη προκάλεσε σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων, δήλωσαν πηγές της ιρακινής αστυνομίας, ενώ μία από τις επιθέσεις σημειώθηκε κοντά στην περιοχή των διπλωματικών αποστολών στην "Πράσινη Γραμμή" της πρωτεύουσας.

    Η έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην διεθνή ζώνη νωρίς σήμερα το πρωί είναι μία από τις πέντε συνολικά εκρήξεις και προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό 12 ανθρώπων, είπαν οι ίδιες πηγές χωρίς να αναφερθούν σε λεπτομέρειες.

    Η ζώνη είναι μία αυστηρά φρουρούμενη περιοχή, όπου βρίσκονται πρεσβείες δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [08] Πρόκριση για Μπελιμπασάκη στα ημιτελικά των 200 μ.

    Στα ημιτελικά των 200 μ. γυναικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου στη Μόσχα προκρίθηκε η Μαρία Μπελιμπασάκη.

    Η αθλήτρια του Σητειακού έτρεχε στην 3η από τις 7 σειρές και με τη βοήθεια της τύχης εξασφάλισε μία θέση στα ημιτελικά. Κι αυτό γιατί αν και τερμάτισε 4η στη σειρά της με 23.41'', μετά την ακύρωση της Καναδής Κρίσταλ Εμάνουελ «ανέβηκε» στην τρίτη θέση που της χάρισε και το εισιτήριο για τον απογευματινό ημιτελικό (18:45).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπελιμπασάκη έχει ατομικό ρεκόρ 23.18, το οποίο σημείωσε στις 24 Ιουλίου στη Θήβα, ενώ στην 5η προκριματική σειρά των 200 μέτρων τρέχει η Κύπρια Ελένη Αρτυματά με φετινό ρεκόρ 23.15 και ατομικό 22.61.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 August 2013 - 8:30:22 UTC