Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Παπούλιας: Ελπίζω και εύχομαι να απαλλαγεί ο λαός από τα βάρη
  • [02] Ο πρωθυπουργός προσκύνησε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα
  • [03] «Η Ελλάδα έχει δύο κιβωτούς: Tις θρησκευτικές της αξίες και τη δύναμη του ελληνισμού»
  • [04] Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ. για τους ένοπλους ληστές του Βελεστίνου
  • [05] Με άρωμα Ελλάδας σήμερα το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE
  • [06] Τελεία στην καριέρα της έβαλε η Γαλλίδα τενίστρια M. Μπαρτολί
  • [07] Ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου
  • [08] Σκοτώθηκε ο κασκαντέρ - «Τζέιμς Μποντ» στη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου
  • [09] Τριαντατριάχρονος πνίγηκε στο ποτάμι της Νέδας

  • [01] Κ. Παπούλιας: Ελπίζω και εύχομαι να απαλλαγεί ο λαός από τα βάρη

    Την ευχή και την ελπίδα, η μεγάλη μέρα της γιορτής της Παναγίας, να γίνει και η αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Λευκάδα.

    Ο κ. Παπούλιας αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας την οποία παρακολούθησε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί της Λευκάδας, δήλωσε:

    «Χρόνια πολλά σε όλους, σε όλους μας. Είναι μια μεγάλη ημέρα, μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία. Ελπίζω και εύχομαι, να είναι και η αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη, που δυστυχώς για αρκετό χρόνο βαστάζει».

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στον Νυδρί ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έψαλλε τον Εθνικό Υμνο. Παρόντες επίσης ήταν, ο βουλευτής Λευκάδας Θόδωρος Σολδάτος, ο δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος, τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

    [02] Ο πρωθυπουργός προσκύνησε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο, όπου βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του, γιόρτασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την κορυφαία Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, μαζί με πλήθος πιστών, παρακολούθησε σήμερα το πρωί τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία στη μνήμη της Μεγαλόχαρης, στον ιερό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

    Στο προαύλιο του ναού υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και φίλοι του, τους οποίους αφού χαιρέτισε κατευθύνθηκε στον ναό, προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και παρακολούθησε τη Θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

    Αμέσως μετά, ο Αντώνης Σαμαράς αντάλλαξε τις καθιερωμένες ευχές, για καλή Παναγιά και χρόνια πολλά, με συμπατριώτες του και κατευθύνθηκε στην πλατεία της Πύλου με τα μεγάλα πλατάνια, όπου μαζί με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, συμπατριώτες και φίλους του απόλαυσε τον καφέ του με χαλαρή συζήτηση.

    Ο πρωθυπουργός αύριο το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση του δήμου Πύλου- Νέστορος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυλίων "Το Ναυαρίνο", στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης για τον ναυτικό Βελισσάριο Καραβία, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του, στις 23 Φεβρουαρίου 1980, έσωσε 29 ναυτικούς από το δεξαμενόπλοιο IRENES SERENADE, στο οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

    [03] «Η Ελλάδα έχει δύο κιβωτούς: Tις θρησκευτικές της αξίες και τη δύναμη του ελληνισμού»

    «Μπορούμε όλοι μαζί με εθνική ομοψυχία, ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές και να βάλουμε πάλι την Ελλάδα πρωτοπόρα, δηλαδή στη θέση που της αρμόζει» ήταν το μήνυμα που έστειλε από την εορτάζουσα Τήνο, όπου βρέθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μνημονεύοντας την ιστορική επέτειο του τορπιλισμού της Έλλης στο λιμάνι του νησιού κι ευχόμενος στους πιστούς καλή δύναμη και χρόνια πολλά, με την ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου.

    «Αυτό που νιώθουμε σήμερα είναι ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, όμως, δεν θα πάνε χαμένες, γιατί αντλούμε από την ιστορία μας. Η Ελλάδα είχε και έχει δύο κιβωτούς: τις θρησκευτικές της αξίες και τη δύναμη του ελληνισμού. Και αυτές θα μας βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» σημείωσε ο υπουργός.

    Η μέρα της Παναγίας γιορτάσθηκε και φέτος στην Τήνο με την παρουσία πλήθους πιστών απ΄άκρου σ΄άκρο της Ελλάδας και όχι μόνον.

    Προσκυνητές όλων των ηλικιών βρέθηκαν από νωρίς το πρωί συνωστισμένοι στον δρόμο, που ενώνει το λιμάνι με τον εκκλησία της Ευαγγελίστριας, να περιμένουν υπομονετικά την έξοδο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τον ναό και την τελετουργική κάθοδό της στη Χώρα, που θα τους επέτρεπε να περάσουν από κάτω και να λάβουν την ευλογία της.

    Υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιάνιζε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η εικόνα κατέληξε στην κεντρική εξέδρα της παραλίας, όπου ιεράρχες, οι επικεφαλής των τριών όπλων, εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αυτοδιοικητικοί και τοπικοί άρχοντες έψαλαν το «Υπερμάχω», απηύθυναν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στους συγκεντρωμένους και αποχώρησαν.

    [04] Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ. για τους ένοπλους ληστές του Βελεστίνου

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. στη Μαγνησία και στους όμορους νομούς για τον εντοπισμό των δραστών που λήστεψαν χθες το μεσημέρι υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο με "λεία" που υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 300.000 ευρώ. Το περιστατικό έχει σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία που έχει στήσει μπλόκα σε κομβικά σημεία εθνικών και επαρχιακών δρόμων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

    Από τις έως τώρα μαρτυρίες, προκύπτει ότι η ληστεία διαπράχθηκε από τέσσερις ενόπλους που ήταν μεταμφιεσμένοι. Μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, κάλεσαν τον διευθυντή του υποκαταστήματος να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν ψύχραιμοι όση ώρα ανέμεναν στο τραπεζικό υποκατάστημα, ενώ διαβεβαίωναν τους πελάτες ότι δεν θα πάθουν το παραμικρό.

    Αφού τοποθέτησαν τα χρήματα σε σακούλες, διέφυγαν αρχικά πεζοί, μέσω του πεζόδρομου του Βελεστίνου και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε όχημα όπου πιθανότατα τους περίμενε συνεργός τους. Λίγο αργότερα, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δεύτερο όχημα, εγκαταλείποντας το πρώτο σε κοντινή απόσταση από το Βελεστίνο, αφού πρώτα το πυρπόλησαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

    Η ΕΛΑΣ εξετάζει όλες τις κινήσεις των δραστών προσπαθώντας να ξετυλίξει το "κουβάρι" της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ακόμη και το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια "αντάρτικου πόλεως", καθώς, ο τρόπος δράσης των ληστών, παρουσιάζει ομοιότητες με παλιότερες ληστρικές επιθέσεις που είχαν διάσταση τρομοκρατίας, όπως αυτές στον Βελβεντό Κοζάνης και στον Φιλώτα Φλώρινας.

    [05] Με άρωμα Ελλάδας σήμερα το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE

    ΈνανΔεκαπενταύγουστο «γεμάτο Ελλάδα»παρουσίαζει σήμερατο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, με24ωρο αφιέρωμα με ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

    Από νωρίς το πρωί έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες, το ARTE ταξιδεύει τους γαλλόφωνους και γερμανόφωνους τηλεθεατές του (Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στην καρδιά της Ελλάδας και των κατοίκων της, μέσα από 17 ντοκιμαντέρ -εκ των οποίων οκτώ σε πρώτη προβολή- τα οποία υπογράφουν κυρίως Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί, στο πλαίσιο της συμφωνίας συμπαραγωγών μεταξύ του ARTE και της ΕΡΤ.

    Ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα και τα αρνητικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με αντικείμενο το τι ονειρεύονται οι Έλληνες και ποια είναι τα σχέδιά τους για το μέλλον.

    «Πρόκειται για ταινίες με ελληνική ματιά», λέει η Μαντλέν Αβραμουσίς, παραγωγός του αφιερώματος, από το ΑRTE. «Η έμπνευση προήλθε από τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, την οποία καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο του συμβολαίου συμπαραγωγών με την ΕΡΤ. Ως συντάκτρια, διερωτήθηκα ποιες επιπτώσεις έχει η κρίση στη ζωή τους και θέλησα να κατανοήσω την κατάσταση από τη δική τους προοπτική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία».

    Το πρόγραμμα, παρουσιάζει στα γερμανικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή και περιλαμβάνει βραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το «Ένα βήμα μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη, με θέμα τον εκλογικό αγώνα του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά, με θέμα άνεργους Αθηναίους που δοκιμάζουν νέους τρόπους ζωής στην Ικαρία, την ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη «Ομορφιές και δυσκολίες», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Food for Love» για τρεις Ελληνίδες μαμάδες που μαγειρεύουν για τα ενήλικα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους σπίτι, το «Νέο ξεκίνημα α λα ελληνικά», με πρωταγωνιστές τέσσερις Έλληνες που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα και το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» με θέμα τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας.

    Το αφιέρωμα συμπληρώνουν οι ταινίες μυθοπλαστίας «Ακαδημία Πλάτωνος», του Φίλιππου Τσίτου και Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα.

    [06] Τελεία στην καριέρα της έβαλε η Γαλλίδα τενίστρια M. Μπαρτολί

    Μόλις έξι εβδομάδες μετά την κατάκτηση του τίτλου στο απλό γυναικών του Γουίμπλεντον, στις 6 Ιουλίου, πρώτος σε γκραν σλαμ στην καριέρα της, η Γαλλίδα τενίστρια, Μαριόν Μπαρτολί, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Την είδηση "βόμβα" έριξε η Μπαρτολί, μετά την ήττα της από τη Ρουμάνα Σιμόνα Χαλέπ στο Σινσιννάτι Mάστερς με 3-6, 6-4, 6-1, τα ξημερώματα. Στα προβλήματα τραυματισμών στους κοιλιακούς που την ταλαιπωρούν απέδωσε την απόφασή της να βάλει πρόωρα τέλος στην καριέρα της, η Γαλλίδα.

    «Έχει έρθει η ώρα να αποσυρθώ. Αισθάνομαι πως είναι ώρα να σταματήσω,» δήλωσε η 28χρονη και πρόσθεσε: «Ταλαιπωρούμε διαρκώς από τραυματισμούς από τις αρχές του έτους... αισθάνομαι πως έχω ξοδέψει όλη την ενέργεια που είχε μείνει στο σώμα μου. Πραγματοποίησα το όνειρό μου και θα μένει μέσα μου για πάντα, αλλά τώρα το σώμα μου δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί. Μετά από 45 λεπτά αγώνα νιώθω να πονά όλο το σώμα μου. Μετά από ένα σετ εδώ στο Σινσιννάτι, πονούσα παντού. Όλοι θα θυμούνται τον τίτλο μου στο Γουίμπλεντον και κανείς δεν θα θυμάται αυτόν, τον τελευταίο αγώνα μου εδώ,» κατέληξε.

    [07] Ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου

    Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη μονή της Παναγίας Σουμελά, της «Παναγιάς των Ποντίων», στην Καστανιά Ημαθίας, στις πλαγιές του Βερμίου.

    Η πανηγυρική Θεία λειτουργία τελέστηκε, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, ενώ ακολούθησε, παρουσία τιμητικού αγήματος, λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, την οποία μετέφεραν στα χέρια νεολαίοι ποντιακών σωματείων.

    Ιδιαίτερη λαμπρότητα στον φετινό εορτασμό προσέθεσε η παρουσία των βαλσαμωμένων καρδιών του αρχηγού της ελληνικής επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη και του αδελφού του Γεωργίου, που παραχωρήθηκαν από το «Αμαλίειο» ορφανοτροφείο, από τον ναό των Ταξιαρχών στην Αθήνα, για το διήμερο της παραμονής του εορτασμού και της σημερινής ημέρας. Χθες το απόγευμα έγινε επίσημη υποδοχή τους στη μονή και λιτανεία, ενώ και σήμερα έγινε περιφορά τους, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

    Στις λατρευτικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, βουλευτές και στελέχη των κομμάτων (Κ. Γκιουλέκας, Γ. Μπατζαρά, Α. Βεζυρόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Κ. Γιοβανόπουλος, Κατ. Μάρκου,) ο εκπρόσωπος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Α. Σαουλίδης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο πρώην υπουργός Γ. Σούρλας, η δήμαρχος Βεροίας Χ. Ουσουτζόγλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης, ο διοικητής του Β' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ζ. Βερίγος, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της εκκλησίας, καθώς και φορέων της περιοχής, ποντιακών σωματείων, κ.α.

    [08] Σκοτώθηκε ο κασκαντέρ - «Τζέιμς Μποντ» στη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου

    Ο κασκαντέρ, ο οποίος έπεσε με αλεξίπτωτο κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου πέρυσι το καλοκαίρι, ντυμένος ως Τζέιμς Μποντ δίπλα σε μία σωσία της βασίλισσας Ελισάβετ, σκοτώθηκε σε ατύχημα στις ελβετικές Άλπεις.

    Ο 42χρονος Μαρκ Σάτον, πρώην αξιωματικός του ινδικού στρατού, σκοτώθηκε χθες πέφτοντας από ελικόπτερο κάνοντας wing diving (πρόκειται για άθλημα κατά το οποίο χρησιμοποιείται μία ειδική ολόσωμη φόρμα σε σχήμα φτερών στα πλευρά) σε βουνοκορυφή της περιοχής Τριέν, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Η ελβετική αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.

    Η αναπαράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της πτώσης με αλεξίπτωτο του Σάτον άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακολουθούσε την προβολή ενός βίντεο στο οποίο ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ, δηλαδή ο ηθοποιός που τον υποδύεται Ντάνιελ Κρεγκ, επισκέπτεται τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντήσει και να συνοδεύσει την πραγματική βασίλισσα Ελισάβετ στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Τριαντατριάχρονος πνίγηκε στο ποτάμι της Νέδας

    Ένας 33χρονος, από τις Αχαρνές Αττικής, έχασε την ζωή του στο ποτάμι της Νέδας στη Μεσσηνία, στην προσπάθειά του να το διαβεί.

    Ο 33χρονος, ο οποίος μαζί με την παρέα του πραγματοποιούσε τις διακοπές του στη Μεσσηνία, πήγε χθες το μεσημέρι, για διάβαση του ποταμού Νέδα και κάποια στιγμή χάθηκαν τα ίχνη του.

    Η παρέα του που τον αναζητούσε, ειδοποίησε τις αρχές και στο σημείο έσπευσαν ένα κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα με τέσσερις δύτες και ένα κλιμάκιο από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με δύο δύτες και σκύλο. Νωρίς το βράδυ, εντόπισαν κι ανέσυραν από τον βυθό του ποταμού, στην θέση Πλατάνια- Καταρράκτες Νέδας, το άψυχο σώμα του άτυχου άνδρα.

    Η σορός του έχει μεταφερθεί για νεκροψία- νεκροτομή, ενώ προανάκριση ενεργείται από την πυροσβεστική υπηρεσία Γαργαλιάνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 August 2013 - 10:30:22 UTC