Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεργκ Άσμουσεν: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν
  • [02] Ν. Δένδιας: Δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα
  • [03] Το Βερολίνο ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στη Βρετανία
  • [04] Αποφυλακίζεται ο Χόσνι Μουμπάρακ
  • [05] Σ. Μπερλουσκόνι: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση
  • [06] Σ. Κεδίκογλου: Να μη γίνουν τα σχολεία πεδία άσκησης πολιτικής
  • [07] Πυρκαγιά στη Ρόδο

  • [01] Γεργκ Άσμουσεν: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν

    Τις προσπάθειες και τις θυσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, εξήρε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

    Ο κ. Άσμουσεν είπε ότι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένο. Έκανε λόγο για επώδυνη προσπάθεια και εξέφρασε τον σεβασμό του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Είπε, επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και έδωσε έμφαση στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, ειδικά των νέων, που, όπως είπε, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης.

    Ο κ. Άσμουσεν ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που θα επιτευχτεί πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετασθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης χρέους. Πρόσθεσε ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν την ερχόμενη άνοιξη του 2014 όταν θα βγουν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2013.

    [02] Ν. Δένδιας: Δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα

    Την επιχείρηση της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε γύρω και μέσα στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σχολίασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

    «Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

    Ο υπουργός προσέθεσε ότι «η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας -ακόμη και παρεμπορίου- δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"».

    Διαβάστε επίσης:

    Έξι προσαγωγές στην αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο

    [03] Το Βερολίνο ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στη Βρετανία

    Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τη Βρετανία έναντι της εφημερίδας "Γκάρντιαν" στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν και εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου.

    Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ερωτήθηκε για το θέμα αυτό, δήλωσε πως δεν πρέπει "να τροφοδοτήσει αυτή τη συζήτηση". Όμως, πρόσθεσε, "θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα, για άλλη μια φορά, εξ ονόματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πως η ελευθερία του Τύπου ή η προστασία των πηγών των δημοσιογράφων είναι για μας αγαθά μεγάλης αξίας".

    "Ακριβώς σ' αυτό τον τομέα της προστασίας των πηγών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη διάρκεια της τελευταίας θητείας της βουλής έφερε βελτιώσεις στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου και αυτό δείχνει σε ποιο σημείο η προστασία αυτή είναι για μας σημαντική" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Πιστεύω πως ένα σενάριο όπως αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία είναι αδιανόητο στην πατρίδα μας".

    Χθες η "Γκάρντιαν" αποκάλυψε πως αναγκάσθηκε να καταστρέψει, υπό την πίεση της βρετανικής κυβέρνησης, τα εμπιστευτικά ντοκουμέντα που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκαλυφθεί το σύστημα παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

    [04] Αποφυλακίζεται ο Χόσνι Μουμπάρακ

    Ένα δικαστήριο της Αιγύπτου έδωσε σήμερα εντολή να απελευθερωθεί υπό όρους ο πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσαν μια δικαστική πηγή και μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βγει από τη φυλακή ακόμα και μέσα στην ημέρα, αφού δεν υπάρχουν πλέον νομικά βάσιμοι λόγοι για να παρατείνεται η κράτησή του.

    Ωστόσο, ο συνήγορος του Μουμπάρακ είπε ότι ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είχε ανατραπεί το 2011 μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του, ενδέχεται να απελευθερωθεί και αύριο Πέμπτη.

    Ο 85χρονος Μουμπάρακ είναι κατηγορούμενος σε μια επαναληπτική δίκη για τους θανάτους διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του, που τελικά οδήγησε στην πτώση του. Όμως είχε ήδη εκτίσει τη μέγιστη διάρκεια προφυλάκισης πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης.

    Πέρυσι, ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο, εφετείο έκανε αποδεκτή την προσφυγή του νωρίτερα φέτος και έδωσε εντολή να γίνει επαναληπτική δίκη.

    [05] Σ. Μπερλουσκόνι: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

    Προθεσμία 10 ημερών στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Ιταλίας έδωσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας (PdL), σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Μπερλουσκόνι προτίθεται να περιμένει μέχρι το τέλος του μηνός για να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις του προέδρου της δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο μετά την καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας.

    Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς της Ιταλίας θέλει να δει εάν ο Ναπολιτάνο θα προκρίνει την υιοθέτηση μιας πολιτικής λύσης που να επιτρέψει την συνέχιση της πολιτικής σταδιοδρομίας του μεγιστάνα του Τύπου.

    Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα έγραψε ότι αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, ο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση: κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας θα αρχίσει μια εκστρατεία με τηλεοπτικά μηνύματα, σκληρές παρεμβάσεις στη γερουσία και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας, με στόχο να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Βιέννη, απάντησε έμμεσα στις πληροφορίες αυτές. Ο Λέτα δήλωσε πως «ελπίζει να επιδείξουν όλοι αίσθημα ευθύνης, διότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και δεν πρέπει να χαθούν οι ευκαιρίες της επικείμενης οικονομικής ανάκαμψης».

    [06] Σ. Κεδίκογλου: Να μη γίνουν τα σχολεία πεδία άσκησης πολιτικής

    Έκκληση «να μη γίνουν τα παιδιά όμηροι, να μη γίνουν τα σχολεία πεδία άσκησης πολιτικής» απηύθυνε, μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην πρόθεση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο.

    «Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Δεν μπορεί όμως η άσκηση του δικού σου δικαιώματος να στερεί τα δικαιώματα των άλλων. Δεν μπορείς να στερείς το δικαίωμα στην Παιδεία, δεν μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία. Δεν είναι δικά σου τα σχολεία, δεν είναι τσιφλίκι σου. Νομίζω ότι η κοινωνία έχει δικαιώματα, τα οποία δεν δικαιούται κανένας να τα καταπατά. Από εκεί και πέρα, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι γνωστή για τις επιδόσεις της. Είμαι βέβαιος όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχθεί καταστάσεις ανάλογες, όπως αυτές που είχαμε τον περασμένο Μάιο, όταν η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επαναλαμβάνω, θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχθεί μια απόπειρα καταστάσεων ομηρίας. Γιατί περί τούτου μιλάμε».

    [07] Πυρκαγιά στη Ρόδο

    Πυρκαγιά σε δασική περιοχή της κεντρικής Ρόδου σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, από άγνωστη αιτία.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ των χωριών Σαλάκου και Διμυλιάς και ήδη στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες με τη βοήθεια πυροσβεστικού ελικοπτέρου, προσπαθούν να την ελέγξουν.

    Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μέτωπα, ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται περί εμπρησμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 August 2013 - 14:30:21 UTC