Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπραγματεύονται με τη συριακή κυβέρνηση
  • [02] Αυξήθηκε τον Αύγουστο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
  • [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά
  • [04] Εκστρατεία καθαρισμού και λειτουργικής αναβάθμισης ιστορικών οδών της Αθήνας
  • [05] Καρκινοπαθής υποβλήθηκε σε επέμβαση μετά από ύπνωση
  • [06] Με τον Γεργκ Άσμουσεν συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [07] Γκ. Βεστερβέλε: «Ζητούμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση αμέσως» στη Συρία

  • [01] Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπραγματεύονται με τη συριακή κυβέρνηση

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που επισκέπτονται τη Συρία διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση το εάν θα τους επιτραπεί η πρόσβαση στις περιοχές κοντά στη Δαμασκό όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους χθες σε επίθεση με τοξικά αέρια, δήλωσαν πηγές στη Βηρυτό.

    "Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μεταβούν στις περιοχές της Ανατολικής Γούτα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, αλλά η απάντηση της συριακής κυβέρνησης ήταν ότι λόγω της κατάστασης θα ήταν πολύ επικίνδυνο γι' αυτούς", δήλωσε στη λιβανική πρωτεύουσα δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

    Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεση στις περιοχές στις οποίες όπως καταγγέλλουν, έγινε χθες χρήση χημικών όπλων.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    Διαβάστε επίσης:

    Γκ. Βεστερβέλε: "Ζητούμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση αμέσως" στη Συρία

    Υπέρ "δυναμικής αντίδρασης" η Γαλλία, "εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες" για τα χημικά στη Συρία

    [02] Αυξήθηκε τον Αύγουστο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

    Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία Markit. Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας PMI, που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να καταγράψει την πορεία και τις προοπτικές στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 51,7 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο (κάθε ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2011 και υπερβαίνει όλες τις προβλέψεις που είχαν γίνει σε έρευνα του Ρόιτερ, όπου η μέση ένδειξη ήταν στις 50,9 μονάδες.

    Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλε καθοριστικά η ενίσχυση των επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας, η οποία επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές, με το σύνθετο δείκτη PMI να αυξάνεται στις 53,4 μονάδες από 52,1 τον Ιούλιο. Αντίθετα σημειώθηκε επιβράδυνση στη γαλλική οικονομία, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις 47,9 από 49,1 μονάδες. Η κατάσταση συνέχισε να βελτιώνεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης - για τις χώρες της οποίας θα παρουσιασθούν αναλυτικά στοιχεία στις αρχές Σεπτεμβρίου - σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδηλώνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,2% έως 0,3% στην Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 από τη μακρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

    [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

    Υστερα από σκληρή μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβέστες στην Κεφαλονιά, πριν από λίγο έθεσαν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χωριό Καρούζα και πολύ γρήγορα έφθασε στο χωριό Καραβάδο.

    Στο σημείο βρίσκεται όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού καθώς και 3 ελικόπτερα που επιχειρούν από αέρος και προσπαθούν συντονισμένα να σβήσουν εντελώς την φωτιά.

    Σύμμαχος της πύρινης λαίλαπας είναι και οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 7 μποφόρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απειλήθηκαν σπίτια στις αρχές του χωριού Καραβάδο, με την πυροσβεστική υπηρεσία να θέτει σε επιφυλακή τους ενοίκους των σπιτιών για το ενδεχόμενο να τα εγκαταλείψουν.

    [04] Εκστρατεία καθαρισμού και λειτουργικής αναβάθμισης ιστορικών οδών της Αθήνας

    Ξεκίνησε σήμερα από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με ομάδες πολιτών, εκστρατεία καθαρισμού και λειτουργικής αναβάθμισης ιστορικών οδών της πρωτεύουσας. Θα έχει συνολική διάρκεια τριών μηνών καιξεκίνησε από την οδό Αθηνάς και κατ' αρχήν θα επεκταθεί στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ερμού.

    Στόχος της εκστρατείας είναι ο συστηματικός καθαρισμός των επιφανειών όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, η επιδιόρθωση και ενίσχυση του φωτισμού, η αποκατάσταση των μικρών στύλων αποτροπής της παράνομης στάθμευσης και η ανανέωση των διαβάσεων κυκλοφορίας πεζών.

    Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η τεράστια βελτίωση στα ζητήματα καθαριότητας στην Αθήνα αδικείται από τη γενικότερη εικόνα. Γι' αυτό είναι άμεσος στόχος μας, σε πρώτη φάση, οι καθαροί τοίχοι στους μεγάλους δρόμους, όπως η Αθηνάς, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και σε σημεία με μεγάλη συμβολική αξία».

    [05] Καρκινοπαθής υποβλήθηκε σε επέμβαση μετά από ύπνωση

    Μια γυναίκα στην Ιταλία υποβλήθηκε σε αναισθησία μέσω ύπνωσης πριν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του δέρματος, σ' ένα εγχείρημα που χαιρετίζεται σήμερα ως ορόσημο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην Πάντοβα από τον Ενρίκο Φέρο, καθηγητή Αναισθησιολογίας και Εντατικής Περίθαλψης στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής της βόρειας Ιταλίας. Χρειάσθηκε 10 λεπτά για να υπνωτίσει τη 42χρονη ασθενή και η επέμβαση διήρκεσε 20 λεπτά.

    "Όταν η ασθενής αφυπνίσθηκε, δεν ανέφερε πόνο και πήρε αμέσως εξιτήριο", έγραψε ο Φέρο σε άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση Anaesthesia. "Η υπόθεσή μας επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της ύπνωσης και καταδεικνύει ότι μπορεί να είναι πολύτιμη ως μοναδική μέθοδος αναισθησίας σε επιλεγμένες περιπτώσεις", πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της RAI, ο Φέρο εξήγησε τη μέθοδό του. "Συγκεντρώνεις την προσοχή του ασθενή σ' ένα και μόνο πράγμα" ώστε να του αποσπάσεις την προσοχή από ο,τιδήποτε άλλο, του πόνου περιλαμβανομένου, δήλωσε.

    Η ύπνωση δεν είναι πιθανό να λειτουργεί στο 10% ως 15% του πληθυσμού, διευκρίνισε. Ένα άλλο 10% ως 15% είναι "πολύ" ευαίσθητο σ' αυτή, ενώ το υπόλοιπο του πληθυσμού έχει "μέση" ευαισθησία. Η γυναίκα που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην Πάντοβα ανήκε στη "μεσαία" κατηγορία, δήλωσε ο Φέρο.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Με τον Γεργκ Άσμουσεν συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος

    Συνάντηση με τον Γεργκ Ασμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η συνάντηση ξεπέρασε σε διάρκεια τη μία ώρα και μετά την ολοκλήρωσή της οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις.

    [07] Γκ. Βεστερβέλε: «Ζητούμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση αμέσως» στη Συρία

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απηύθυνε σήμερα έκκληση για πλήρη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών. "Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι πληροφορίες ότι έγινε χρήση δηλητηριωδών αερίων κοντά στη Δαμασκό. Οι πληροφορίες αυτές είναι άκρως σοβαρές και εάν επιβεβαιωθούν αυτό θα είναι εξοργιστικό", δήλωσε ο Βεστερβέλε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

    "Ζητούμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση αμέσως και να επιτραπεί στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Συρία να ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές", υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός. Από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι στη Συρία έχει γίνει υπέρβαση όλων "των κόκκινων γραμμών" και επέκρινε τη διεθνή απραξία μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκατοντάδες θύματα σε επίθεση με χημικά όπλα.

    "Έχει γίνει υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών, αλλά ακόμα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Αυτό είναι ευθύνη όλων των πλευρών που θέτουν ακόμα αυτές τις κόκκινες γραμμές και για όλους εμάς", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

    'Εκκληση να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα απηύθυναν επίσης σήμερα Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Αμνηστία.

    Η εντολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ περιορίζεται στην έρευνα για να εξακριβωθεί εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασάλ (κοντά στο Χαλέπι), στο Αταϊμπέ (κοντά στη Δαμασκό) και στη Χομς (κεντρική Συρία).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 August 2013 - 10:30:22 UTC