Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ήταν αδιάφορο στον Άκη Τσοχατζόπουλο το ότι τα χρήματα των μιζών τα μετακύλησαν στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό» είπε η εισαγγελέας
  • [02] Ο νόμος για την Παιδεία οδηγεί τους μαθητές στη μισοκατάρτιση και τη μισοειδίκευση, δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [03] Με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [04] Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη
  • [05] Αγιασμός, με την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό
  • [06] Τα ρομπότ έχουν κατακτήσει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές

  • [01] «Ήταν αδιάφορο στον Άκη Τσοχατζόπουλο το ότι τα χρήματα των μιζών τα μετακύλησαν στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό» είπε η εισαγγελέας

    «Γνώριζε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και του ήταν αδιάφορο ότι οι μεγάλες εταιρείες, προμηθεύτριες των όπλων, θα μετακυλούσαν το κόστος των δωροδοκιών στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό που τον τίμησε με την ψήφο του», είπε στην αγόρευσή της η τακτική εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη, η οποία εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένη ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε και ακολούθως σχεδίασε και οργάνωσε έναν ολόκληρο μηχανισμό, προκειμένου να συγκαλύπτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε ως "μίζες".

    Η κ. Αδειλίνη επικαλείται πολύ συχνά τους ισχυρισμούς του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Νίκου Ζήγρα, και αναφέρεται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και στα εμβάσματα που δέχθηκαν.

    Με την έναρξη της τοποθέτησης της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της διαφθοράς ως παγκόσμιο πρόβλημα και είπε πως είναι «ντροπή για τη χώρα» να κατατάσσεται ψηλά στην λίστα των χωρών με πολλά κρούσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη τροποποίησης του νομικού καθεστώτος που ευνοεί την παραγραφή ποινικών ευθυνών υπουργών.

    Όπως τόνισε η εισαγγελέας, οι αποφάσεις για τις προμήθειες όπλων και οπλικών συστημάτων είναι πολιτικές και δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των συμβάσεων. «Ο υπουργός εν προκειμένω κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να ασκήσει τα καθήκοντα του και όχι γιατί προέβη σε ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του», σημείωσε.

    [02] Ο νόμος για την Παιδεία οδηγεί τους μαθητές στη μισοκατάρτιση και τη μισοειδίκευση, δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας

    «Ψηλά το κεφάλι, μην επιτρέψετε σε κανένα να σας πει παρακατιανούς, να μελετάτε και να έχετε άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους μαθητές του ΕΠΑΛ Πετρούπολης το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε στους μαθητές να δώσουν και τη μάχη της μόρφωσης, όπως έχουν δώσει και άλλες μάχες στη ζωή τους, τόσο αυτοί, όσο και οι οικογένειές τους, και υπογράμμισε ότι ο συλλογικός αγώνας είναι εκείνος που μπορεί να αποδώσει καρπούς.

    «Το σύνθημα όλων πρέπει να είναι: «ένας για όλους και όλοι για έναν, κανένας μόνος του στην κρίση, κανένας μόνος του στα προβλήματα», είπε ο κ. Κουτσούμπας και ανάφερε πως υπάρχει και ατομική ευθύνη, όμως αυτή λειτουργεί καλύτερα στη συλλογική πάλη και στις γενικές συνελεύσεις και δίνοντας το «παρών» στους καθημερινούς αγώνες.

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να είναι κοινή η πάλη καθηγητών, μαθητών και γονιών, προσθέτοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί αυτή την κατάσταση στη Παιδεία. Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ.

    Από την μεριά του ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν αφορά μόνο την Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και το Γενικό Λύκειο, αναφέρθηκε στη χθεσινή ψήφιση του νόμου για την Παιδεία και τόνισε ότι όλοι οι νόμοι είναι σε αρμονία με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

    [03] Με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος

    «Συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν πράγματι στην εκπαίδευση, αλλά το βασικό είναι τα σχολεία να λειτουργούν, να είναι ανοικτά, να μην δημιουργούνται προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για να τονίσει πως «όλα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε καλόπιστα και να βρούμε λύσεις, παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο».

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμα ότι «για μας, το ολοήμερο σχολείο, τα ειδικά σχολεία για τα παιδιά με αναπηρία, η λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, που παρέχει ένα θεμελιώδες αγαθό στην κοινωνία μας, είναι μη διαπραγματεύσιμο» και πως «θα κάνουμε και ως πυλώνας της Κυβέρνησης και ως κόμμα, τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή». Επιπλέον εξέφρασε ευχές προς όλα τα παιδιά, όλων των σχολικών ηλικιών και στις οικογένειές τους, για μια καλή, γόνιμη σχολική χρονιά και ανέφερε πως «η κρίση μας βασανίζει ως κοινωνία, αλλά μέσα από την εκπαίδευση διαμορφώνουμε την προοπτική της νέας γενιάς, την προοπτική του έθνους μας».

    [04] Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη

    Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11:16 σήμερα το πρωί στη Νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στην υποθαλάσσια περιοχή του Τυμπακίου όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

    Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ, ωστόσο άλλα σεισμολογικά Ινστιτούτα ανέβαζαν το μέγεθός του σε 4 Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο της δόνησης προερχόταν 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τυμπακίου και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

    [05] Αγιασμός, με την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό

    Με τον καθιερωμένο αγιασμό αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό χτύπησε το πρώτο κουδούνι για περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας.

    «Καλή σχολική χρονιά με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του twitter στους εκπαιδευτικούς ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε κάποια σχολεία της Αθήνας.

    Τη σημερινή πρώτη ημέρα μοιράστηκαν τα βιβλία στους μαθητές. Σε ορισμένες σχολικές μονάδες, ωστόσο, καταγράφηκε έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων.

    «Πρέπει να καλύψουμε ένα κενό της τάξης του 25% στις ώρες διδασκαλίας» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής δημοτικού σχολείου της Αθήνας εκφράζοντας την ελπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις των καθηγητών Γυμναστικής, Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Εικαστικών κ.α.

    Πιθανότατα, πάντως, η αρχή της επόμενης εβδομάδας θα βρει πολλά σχολεία κλειστά, καθώς οι καθηγητές δημόσιας εκπαίδευσης έχουν κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μια 48ωρη (16 και 17 Σεπτεμβρίου), ενώ σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους οι δάσκαλοι.

    Οι εκπαιδευτικοί απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, σε σχέση με πέρυσι.

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει, επίσης, διάταξη του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των μαθητών μπορεί σε «έκτακτες περιπτώσεις» να αυξηθεί κατά 10% στις τάξεις.

    Μολονότι η απόφαση για απεργία λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, αποφασιστικό ρόλο στην πορεία της κινητοποίησης θα διαδραματίσει η ανταπόκριση της βάσης των εκπαιδευτικών στο απεργιακό κάλεσμα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

    [06] Τα ρομπότ έχουν κατακτήσει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές

    Ένα παγκόσμιο «οικοσύστημα» αλληλεπιδρώντων ρομπότ έχει κατακτήσει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, εκτελώντας αδιάκοπα συναλλαγές με ταχύτητες άπιαστες για τους ανθρώπους και με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη επισημαίνει ότι ο συνεχής ανταγωνισμός για ολοένα ταχύτερα συστήματα αυτόματης διαπραγμάτευσης στις χρηματαγορές έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη αλγορίθμων λογισμικού που λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα από την μέγιστη δυνατή ταχύτητα ανταπόκρισης ενός ανθρώπου (χρηματιστή ή άλλου trader). Ακόμα κι ένας «μάστερ» του σκακιού χρειάζεται περίπου 650 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να κάνει την επόμενη κίνησή του, όμως ένας αλγόριθμος διαπραγμάτευσης μπορεί να «παίξει» στις αγορές μέσα σε μόλις ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου (δηλαδή σε λιγότερο από 0,001 δευτερόλεπτα).

    Ο συνδυασμός πολλών τέτοιων αστραπιαίων -και ανεξέλεγκτων από τους ανθρώπους- συναλλαγών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συναλλαγές στις αγορές διεθνώς μεταξύ των ετών 2006 - 2011 και βρήκαν 18.520 ακραία συμβάντα που διήρκεσαν το καθένα λιγότερο από ενάμιση δευτερόλεπτο. Ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου όμως έλαβαν χώρα τόσο απότομα «κραχ», όσο και απότομα «μπουμ» τιμών. Όσο η ταχύτητα των ρομποτικών συναλλαγών πέφτει όλο και πιο κάτω από τον φυσιολογικό χρόνο αντίδρασης ενός ανθρώπου, τόσο αυξάνεται δραματικά ο αριθμός αυτών των σύντομων απότομων «σκαμπανεβασμάτων» στις τιμές των μετοχών, συναλλάγματος και άλλων τίτλων στις διάφορες αγορές χρήματος και προϊόντων.

    Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι ρομποτικές συναλλαγές παίζουν σημαντικότερο ρόλο σε αυτές τις απότομες πτώσεις και ανόδους των τιμών, από ό,τι οι πολιτικές των κυβερνήσεων ή τα λάθη των ανθρώπων διαπραγματευτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 September 2013 - 10:30:21 UTC