Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση Σ. Κεδίκογλου για την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • [02] Σ. Σεφεριάδης: "Η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί αν δεν είχε ασυλία"
  • [03] Σε συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία μίλησε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [04] Δραπέτης φυλακών της Ελβετίας συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας
  • [05] Ο. Ρεν: Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει πολιτικές για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στον Νότο
  • [06] Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 0,5%
  • [07] Σοκαρισμένοι οι Αμερικανοί, έκπληκτοι και εκνευρισμένοι οι τουρίστες μετά το «λουκέτο»
  • [08] Η λιτότητα απέτυχε, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες
  • [09] Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ακτιβιστές της Greenpeace
  • [10] Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα
  • [11] Aποχώρησε από την ενεργό δράση o Αργεντινός τενίστας Ναλμπαντιάν

  • [01] Δήλωση Σ. Κεδίκογλου για την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    «Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εξάλλου, ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές».

    [02] Σ. Σεφεριάδης: "Η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί αν δεν είχε ασυλία"

    «Η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί αν δεν είχε ασυλία. Όποιος έχει στοιχειώδη αίσθηση της πραγματικότητας θα μπορούσε να καταλάβει αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα. Ασυλία και στο να μην υπάρχει τιμωρία σε αδικήματα της Χρυσής Αυγής» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επισκέπτης καθηγητής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

    «Αυτή η ασυλία έδωσε σε αυτή την οργάνωση την αίσθηση του ανεξέλεγκτου, ότι μπορεί δηλαδή να κάνει ότι θέλει και σε συνδυασμό φυσικά με τις οικονομικές κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν πολύ κόσμο στην εξαθλίωση, επήλθε η γιγάντωσή του φασιστικού αυτού μορφώματος» εκτιμά ο κ. Σεφεριάδης.

    Ερωτηθείς γιατί η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εμφανιστεί ως αντι-συστημικό κόμμα, ο καθηγητής του Παντείου αναφέρει ότι «όλη αυτή η συζήτηση περί αντισυστημικής λειτουργίας της Χρυσής Αυγής αν δεν ήταν τραγική θα ήταν απλώς κωμική. Η Χρυσή Αυγή ήταν ενάντια σε όλες τις απεργίες, βιαιοπραγούσε εναντίον συνδικαλιστών, απειλούσε όσους συνέβαλαν στην κοινωνική αντίσταση και δεν ξέρουμε τι άλλο θα αποκαλυφθεί ως προς τις ειδικές χρηματοδοτήσεις που απολάμβανε».

    [03] Σε συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία μίλησε ο Ευ. Βενιζέλος

    Οι έννοιες της συμμετοχής, της αντιπροσώπευσης και της νομιμοποίησης, αποκτούν διαφορετικό περιεχόμενο στο πλαίσιο της ψηφιακής δημοκρατίας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέδριο με αντικείμενο την Ψηφιακή Δημοκρατία.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ψηφιακή δημοκρατία είναι η συνάντηση των παραδοσιακών θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με την τεχνολογία, που επηρεάζει τη συγκρότηση του δημοσίου χώρου, μέσα από τη λειτουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι όπως υπάρχουν ανισότητες στον παραδοσιακό δημόσιο χώρο, το ίδιο ισχύει και στον ψηφιακό δημόσιο χώρο, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν πολίτες που είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με τα μέσα της ψηφιακής δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η αρχή της ισότητας σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και τη λειτουργία των νέων μέσων της ψηφιακής δημοκρατίας.

    Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αν και δεν μπορούμε με τα θέματα μεθόδου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του κράτους δικαίου και της πολιτικής αντιπροσώπευσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή.

    [04] Δραπέτης φυλακών της Ελβετίας συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας

    Ένας 39χρονος υπήκοος Σερβίας, ο οποίος ήταν δραπέτης φυλακών της Ελβετίας, συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 39χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, είχε δραπετεύσει από τις φυλακές τον Ιούνιο του 2011.

    Ο Σέρβος υπήκοος κατηγορείται για ληστεία, βιασμό και πλαστογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος επιχείρησε να ταξιδέψει με πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας προς την Ιταλία, αλλά κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του το διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    [05] Ο. Ρεν: Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει πολιτικές για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στον Νότο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα, ώστε να υπάρξει ροή πιστώσεων στην Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

    Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας βελτιώνονται «συγκρατημένα» και ότι αναμένεται μία σταδιακή ανάκαμψη των (τραπεζικών) πιστώσεων, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να υποστηριχθεί με πολιτικές. «Αναφέρομαι στην τραπεζική ένωση, η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και σε ενδεχόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ενισχυθούν τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Επίτροπος.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Ρεν σημείωσε: «Ζητώ από τα κράτη μέλη να λάβουν μία ισχυρή και συνεκτική θέση υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας για να ξεφύγουν από τη χειρότερη στενωπό για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, όπου οι πιστωτικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες». Ο Επίτροπος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία, ενώ επανέλαβε ότι η Ισπανία είναι πιθανό να μη χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια για τον τραπεζικό τομέας της μετά το πρόγραμμα στήριξης ύψους 41 δις. ευρώ που έλαβε πέρυσι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ισπανικές τράπεζες, τόνισε, είναι η οικονομική κατάσταση, αν και πρόσθεσε ότι εφόσον αυτή εξελιχθεί θετικά, όπως αναμένει η ισπανική κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει ανάγκη δραματικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας.

    [06] Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 0,5%

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι, δεν αναμένεται να αποφασίσει μέτρα πολιτικής, αλλά να διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των επιτοκίων ή χορήγησης πρόσθετης ρευστότητας, εφόσον επιδεινωθούν οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

    Η πλειονότητα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιό της, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2015.

    Θεωρεί, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα δώσει τη δυνατότητα νέας μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO), πιθανόν έως το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, και οι 52 οικονομολόγοι - που έλαβαν μέρος στη σχετική έρευνα του πρακτορείου -εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της.

    Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ γίνεται μία ημέρα νωρίτερα από τη συνήθη, επειδή αύριο είναι επίσημη αργία στη Γερμανία.

    [07] Σοκαρισμένοι οι Αμερικανοί, έκπληκτοι και εκνευρισμένοι οι τουρίστες μετά το «λουκέτο»

    Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών μετά τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους παίρνοντας θέση έξω από τα κλειστά μουσεία και τα μνημεία για να ενημερώνουν τους τουρίστες για τα αξιοθέατα εκείνα που παραμένουν ανοιχτά .

    Οι υπάλληλοι αυτοί, οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, σχεδίαζαν σήμερα να συγκεντρωθούν έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Smithsonian και να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια για το ποιοι τουριστικοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί και ποιοι όχι.

    Το Αμερικανικό Καπιτώλιο; Κλειστό. Η Αίθουσα Τέχνης Corcoran; Ανοιχτή.

    Οι τουρίστες στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν να περιμένουν στις ουρές μπροστά και από τα 19 μουσεία που ανήκουν στο Ιδρυμα Σμιθσόνιαν. Ένα από αυτά είναι και το Εθνικό Μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που συνήθως είναι ανοικτό όλο το 24ωρο. Χθες όμως μπροστά του είχε τοποθετηθεί οδόφραγμα, κάτι που ωστόσο δεν πτόησε μία ομάδα βετεράνων που είχαν προγραμματίσει να το επισκεφθούν εδώ και εβδομάδες--κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια. Το παραμέρισαν και πέρασαν στους χώρους του.

    [08] Η λιτότητα απέτυχε, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

    Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την αρχή της κρίσης απέτυχαν, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για την πλατφόρμα "Debating Europe"

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των πολιτών της ΕΕ εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την ανάταξη των δημοσιονομικών δεν έχουν αποτέλεσμα. Μόνο το 5% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 34% θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πιο αρνητικά ποσοστά κατεγράφησαν στις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, την οποία συνοδεύουν δραστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης: 80% στην Ελλάδα, 68% στην Πορτογαλία και 64% στην Κύπρο. Όμως, το ποσοστό είναι μόλις 34% στην Ιρλανδία, η οποία ετοιμάζεται να βγεί από το πρόγραμμα διάσωσης ύστερα από μια κούρα λιτότητας.

    Το 60% των ερωτηθέντων, έναντι ενός 16%, πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. Τα πιο υψηλά ποστοστά κατεγράφησαν στην Ελλάδα (94%), στην Πορτογαλία (81%) και στην Ισπανία (80%).

    Μόνο το 22% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν όλη την Ευρώπη, έναντι του 67% που πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν παρά ορισμένα κράτη μέλη. Όταν τούς ζητήθηκε να κατονομάσουν χώρες, ανέφεραν πρώτη τη Γερμανία (77% των απαντήσεων), με δεύτερη τη Γαλλία (48%) και τρίτη τη Βρετανία (39%).

    Η Ελλάδα (23%) βρέθηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ιταλία και την Ισπανία (20%).

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 23 Σεπτεμβρίου σε 6.177 ανθρώπους στην ΕΕ.

    [09] Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ακτιβιστές της Greenpeace

    Κατηγορίες για πειρατεία σε οργανωμένη συμμορία απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος των δύο πρώτων ακτιβιστών της Greenpeace, ενός Βρετανού και μιας Βραζιλιάνας, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών, ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση.

    " Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του εικονολήπτη από τη Βρετανία και μιας ακτιβίστριας από τη Βραζιλία", ανακοίνωσε η Greenpeace.

    "Οι κατηγορίες της πειρατείας είναι αβάσιμες και δεν στηρίζονται σε καμιά απόδειξη", δήλωσε η Ιρίνα Ισάκοβα, δικηγόρος της Greenpeace, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Τέσσερις Ρώσοι και 26 ξένοι πολίτες από 17 χώρες, μεταξύ τους έξι Βρετανοί, δύο Καναδοί, ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος προφυλακίστηκαν στο Μουρμάνσκ μετά την έφοδο κομάντος της δύναμης των ρωσικών συνοριακών φρουρών οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο παγοθραυστικό πλοίο Arctic Sunrise από ελικόπτερο στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Θάλασσα Μπάρεντς στη ρωσική Αρκτική. Το πλοίο της Greenpeace κατόπιν ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μουρμάνσκ, όπου και αγκυροβόλησε και τα 30 μέλη του πληρώματός του προφυλακίστηκαν.

    [10] Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα

    Με την παρουσία των αρχών της πόλης, παραγόντων της ρωσικής πρεσβείας και εκπροσώπων φορέων του αθλητισμού, έγινε σήμερα το πρωί η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Θεσσαλονίκη στον δρόμο της για το Σότσι της Ρωσίας, όπου θα γίνει και η χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014.

    Την τελετή που έγινε στην πρώτη προβλήτα του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, άνοιξε το Λύκειο Ελληνίδων με παραδοσιακούς χορούς, μπροστά στο κοινό, και τους επισήμους. Την ολυμπιακή φλόγα προερχόμενη από την Κατερίνη, μετέφερε η αθλήτρια της χιονοδρομίας ελεύθερης κατάβασης Αναστασία Γκόγκου και μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ρωσίας και Ελλάδας από την Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την έπαρση των σημαιών των δυο χωρών έγιναν οι τοποθετήσεις των αρμοδίων παραγόντων. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, χαιρέτισε την διέλευση της ιερής φλόγας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας και της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Βλαντιμίρ Μοϊστρένκο είπε μεταξύ άλλων: "Στην συλλογική μνήμη των Ρώσων η Ελλάδα είναι μια κοιτίδα πολιτισμού και αθλητισμού...".

    Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος του ΟΛΘ κ. Στέλιος Αγγελούδης, ενώ παρόντες ήταν ακόμα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προκάτοχος του στην ίδια θέση Παναγιώτης Ψωμιάδης και εκπρόσωποι άλλων αθλητικών και πολιτικών αρχών. Η φλόγα μετά το σύντομο τελετουργικό συνεχίζει την διαδρομή της όπου θα φθάσει μετά από συνολικά 65.000 χιλιόμετρο στο Σότσι της Ρωσίας, διερχόμενη από 900 συνολικά πόλεις, 33 από τις οποίες στην ελληνική επικράτεια σε 23 νομούς της Ελλάδας για να παραδοθεί στους εκπροσώπους της ρώσικης αποστολής στις 5 Οκτωβρίου, σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Η ιερή Ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει σε ολόκληρη τη Ρωσία προτού καταλήξει στις 7 Φεβρουαρίου του ερχόμενου έτους στο Σότσι για την τελετή έναρξης.

    [11] Aποχώρησε από την ενεργό δράση o Αργεντινός τενίστας Ναλμπαντιάν

    Μετά από μία «γεμάτη» καριέρα, ο Νταβίντ Ναλμπαντιάν αποφάσισε να «κρεμάσει» την ρακέτα του.

    Ο Αργεντινός τενίστας που διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του, έφθασε το 2002 στον τελικό του Γουίμπλεντον, όπου ηττήθηκε από τον Λέιτον Χιούϊτ. Αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του Ναλμπαντιάν, που φανερά συγκινημένος, δήλωσε: «Είναι μία δύσκολη ημέρα, γιατί αποφάσισα να αποχωρήσω από κάτι που μου έδωσε τα πάντα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 October 2013 - 10:30:23 UTC