Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακιστέος ο Γ. Λαγός, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι τρεις
  • [02] Τυχόν αναθεώρηση του πλαισίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξεταστεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων βουλευτών της ΧA
  • [04] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών
  • [05] Μειώνει τις επικουρικές το ταμείο φαρμάκου
  • [06] Συνελήφθη ο πρωήν διοικητής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα, κατηγορούμενος για σχέσεις με ΧΑ
  • [07] Προτεραιότητα για τον Μπ. Νετανιάχου η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ
  • [08] Η Ουάσιγκτον απέλασε τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας
  • [09] Ε. Λέτα: "Η Ιταλία διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο"
  • [10] Ο Ν. Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό
  • [11] Νέα αιρετική θεωρία ότι η Γη «έκλεψε» τη Σελήνη από την Αφροδίτη

  • [01] Προφυλακιστέος ο Γ. Λαγός, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι τρεις

    Προφυλακιστέος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες συνηγόρων υπεράσπισης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κρίση ανακριτών και εισαγγελέων για τους υπόλοιπους βουλευτές της ΧΑ που αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία: ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης πενήντα χιλιάδων ευρώ καθώς και τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Οι βουλευτές Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Σε βάρος του Γιάννη Λαγού τα στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων που σχετίζονται με το περιστατικό της δολοφονίας στο Κερατσίνι φέρονται να είναι συντριπτικά.

    [02] Τυχόν αναθεώρηση του πλαισίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξεταστεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι «τυχόν αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)», δίνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Μέσα από μια ολιγόλογη έγγραφη απάντηση προς τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη για το ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μιχελάκης περιορίζεται να ενημερώσει τον βουλευτή ότι «τυχόν αλλαγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και, εφόσον προκριθούν από την κυβέρνηση, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση».

    Ο βουλευτής της ΝΔ, στην ερώτησή του, ανέφερε ότι «αν και το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, ουδεμία ενημέρωση έχει ως βουλευτής, που μετέχει μάλιστα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων βουλευτών της ΧA

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η απολογία του Νίκου Μίχου, τέταρτου από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κλήθηκαν χθες να λογοδοτήσουν ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης.

    Ήδη έχει ξεκινήσει η διάσκεψη των δύο ανακριτών με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι βουλευτές θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

    Οι τέσσερις κατηγορούμενοι βουλευτές αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και υποστηρίζουν ότι υφίστανται πολιτική δίωξη.

    Ο πρώτος που απολογήθηκε, για περισσότερες από έξι ώρες, Ηλίας Κασσιδιάρης, τόνισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστική οργάνωση, ούτε χρησιμοποιεί ναζιστικά σύμβολα. «Δεν είμαστε ναζιστές ούτε εθνοσοσιαλιστές αλλά Έλληνες εθνικιστές».

    Φέρεται επίσης να είπε ότι το κόμμα χρηματοδοτείται από την κρατική χρηματοδότηση και ότι οι βουλευτές δίνουν το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν «στο κίνημα».

    Αναφέρθηκε επίσης σε «μαθήματα αυτοάμυνας» που λαμβάνουν τα μέλη του κόμματος και φέρεται να είπε στους ανακριτές: «Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

    Ο κ. Κασιδιάρης ρωτήθηκε από τους ανακριτές ακόμη και το περίφημο «εγέρθητι» και απάντησε ότι ήταν μια αντίδραση γιατί οι δημοσιογράφοι στην προεκλογική εκστρατεία είχαν ταπεινώσει τη Χρυσή Αυγή. Φέρεται επίσης να επισήμανε το «οξύμωρο» να διώκεται η Χρυσή Αυγή για εγκληματική οργάνωση, ενώ στόχος της είναι η εξάλειψη της εγκληματικότητας.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.

    Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη, στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Ο δεύτερος βουλευτής που απολογήθηκε, επί τρεις ώρες ενώπιον των δύο ανακριτών ήταν ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συγκατηγορούμενό του βουλευτή Γιάννη Λαγό, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα ήταν κάτι σύνηθες και στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει με όλους τους συναδέλφους του.

    Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά και ότι τον έχει δει σε δύο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΧΑ.

    Ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι αστείο και ότι στηρίζεται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με το κόμμα. Ο κ. Παναγιώταρος τέλος, φέρεται να δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στην ΧΑ.

    Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές επί τρεις ώρες, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.

    Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

    Τέλος ο Νίκος Μίχος υποστήριξε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.

    [04] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών

    Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα, έχει κηρύξει για σήμερα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

    Οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    [05] Μειώνει τις επικουρικές το ταμείο φαρμάκου

    Σε μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων προχώρησε η διοίκηση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ).

    Οι μειώσεις ύψους 12,81% κατά μέσον όρο, θα γίνουν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου.

    Το ΤΕΑΥΦΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ένα από τα πέντε επικουρικά ταμεία που έμειναν εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

    Το Ταμείο, καλύπτει περίπου 28.000 ασφαλισμένους εκ των οποίων οι 6.150 είναι συνταξιούχοι. Αιτία των μειώσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η μείωση κατά 20% που έχει σημειωθεί στα έσοδα του ταμείου από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι μειώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από την καταβολή των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου.

    [06] Συνελήφθη ο πρωήν διοικητής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα, κατηγορούμενος για σχέσεις με ΧΑ

    Συνελήφθη χθες, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ο πρώην διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγ. Παντελεήμονα, κατηγορούμενος ότι επί χρόνια συνεργαζόταν με τη Χρυσή Αυγή.

    Πρόκειται για 52χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατάχρηση εξουσίας, κατοχή και εμπορία όπλων, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κατ? εξακολούθηση, λαθρεμπορία, «ξέπλυμα» χρήματος και άλλα αδικήματα.

    Μαζί με τον αστυνομικό υποδιευθυντή συνελήφθη μία συνομήλική του, ενώ αναζητούνται ένας συνταξιούχος αστυνομικός και άλλη μία γυναίκα οι οποίοι κατηγορούνται ως συνεργοί του στα ίδια αδικήματα.

    Στα σπίτια του αξιωματικού της ΕΛΑΣ στην Αθήνα και την ιδιαίτερη πατρίδα του στα Γιάννενα, βρέθηκαν πολλά όπλα, χρήματα κι άλλα πειστήρια, μεταξύ των οποίων και ποσότητα ναρκωτικών.

    Ο αστυνομικός υποδιευθυντής υπηρετούσε ως διοικητής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα μέχρι το 2011 και στη συνέχεια πήρε μετάθεση στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Πληροφορίες από την ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι ο αξιωματικός εκτός των άλλων είχε συνεργασία με την Χρυσή Αυγή στον Αγ. Παντελεήμονα, στην οποία παρέπεμπε Έλληνες που πήγαιναν να καταγγείλουν προβλήματα με αλλοδαπούς, ενώ υποβάθμιζε καταγγελίες αλλοδαπών για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους.

    Ο υποδιευθυντής τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε ΕΔΕ.

    Λεπτομέρειες για τη δράση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ και των συνεργών του, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [07] Προτεραιότητα για τον Μπ. Νετανιάχου η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

    Στο Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου στα Ιεροσόλυμα, υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Μπένιαμιν Νετανιάχου, θα αποτυπωθεί η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, και θα προχωρήσει περαιτέρω η διμερής συνεργασία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, με την πλήρη στήριξη του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Νάχμαν Σάι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.

    Σε συνέντευξή του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Σάι με μακρά πείρα και αρμοδιότητα στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα αυτή τη φορά να καταλήξουν σε συμφωνία ειρήνης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για το άνοιγμα του νέου Ιρανού προέδρου στο θέμα των πυρηνικών, για τη Συρία, για τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ και για τον αντισημιτισμό.

    «Ηρθε ο καιρός να υπάρξει μια λύση, αν όχι πλήρης, τουλάχιστον μια μακροχρόνια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα», τονίζει αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων, οι οποίες προχωρούν χωρίς δημοσιότητα, «προκειμένου οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν στα μεγάλα θέματα χωρίς εκατέρωθεν πιέσεις».

    Διαβεβαίωσε δε ότι το Εργατικό κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση «είναι απολύτως δεσμευμένο να στηρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων στη Βουλή»

    Πρέπει να χαραχτούν τα σύνορα με τους Παλαιστίνιους, υπογραμμίζει, ώστε και το Ισραήλ να ζει σε ασφάλεια, ενώ προσδιορίζει το μέλλον της χώρας του, ως «εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους».

    [08] Η Ουάσιγκτον απέλασε τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας

    Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ΗΠΑ απέλασαν τον επιτετραμμένο της στην Ουάσιγκτον σε αντίποινα για την απέλαση τριών διπλωμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε αμέσως από την Ουάσιγκτον. Δύο ακόμη πολίτες της Βενεζουέλας επίσης απελάθηκαν, ανακοίνωσε το Καράκας, την επομένη της απέλασης των τριών αμερικανών διπλωματών, μεταξύ τους η επιτετραμμένη Κέλι Κίντερλινγκ, που κατηγορούνται για οικονομικό σαμποτάζ, δολιοφθορά σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκοπεία που διέπραξαν σε συνεργασία με την αντιπολίτευση.

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας "αντιτίθεται στην απέλαση του επιτετραμμένου της μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον Καλίστο Ορτέγκα Ρίος και της δεύτερης γραμματέως της πρεσβείας Μόνικα Σάντσες, και της Μαρισόλ Γκουτιέρεθ, συμβούλου στο Χιούστον, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

    Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις απελάσεις αυτές λέγοντας ότι οι διπλωμάτες είχαν 48 ώρες στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τη χώρα. "Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να απελάσει Αμερικανούς αξιωματούχους με αβάσιμους ισχυρισμούς, κάτι που απαιτεί πράξη αντιποίνων, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ουάσιγκτον και Καράκας, που δεν έχουν πρεσβευτές η μια στη χώρα της άλλης από το 2010, αλλά επιτετραμμένους, διατηρούν διπλωματικές σχέσεις ιδιαίτερα τεταμένες.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [09] Ε. Λέτα: "Η Ιταλία διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο"

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ζητεί σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας ότι "η Ιταλία διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο".

    "Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να είναι θανάσιμος, πού εξαρτάται από ένα ναι και ένα όχι. Σάς καλώ να δώσουμε ένα παράδειγμα συνοχής", δήλωσε απευθυνόμενος προς τους ιταλούς γερουσιαστές.

    "Σε μία δημοκρατική χώρα, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται", τόνισε επίσης κατά την ομιλία του ο ιταλός πρωθυπουργός υπό τα χειροκροτήματα μέρους των γερουσιαστών και υπό τις αποδοκιμασίες των υποστηρικτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [10] Ο Ν. Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ σε σχέση με το Κυπριακό και ιδιαίτερα για τη συμφωνία Βενιζέλου- Νταβούτογλου για επαφές της Αθήνας με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και της Άγκυρας με τον Ελληνοκύπριο.

    Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένη να γίνει αυτό τον μήνα.

    Η επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει με συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Αναστασιάδη- Έρογλου.

    Στόχος είναι να εκδοθεί κοινή διακήρυξη, η οποία θα θέτει τη βάση και τους όρους της διαπραγμάτευσης για να έχει αυτήν τη φορά θετική κατάληξη.

    Το έργο αυτό έχουν αναλάβει οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και Οσμάν Ερτούγ, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα.

    [11] Νέα αιρετική θεωρία ότι η Γη «έκλεψε» τη Σελήνη από την Αφροδίτη

    Το φεγγάρι δεν δημιουργήθηκε μετά από την πρόσκρουση στη Γη ενός μεγάλου ουρανίου σώματος σαν τον Άρη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά ο πλανήτης με την έλξη της βαρύτητάς του «έκλεψε» τον δορυφόρο της Αφροδίτης. Αυτή είναι η νέα «αιρετική» θεωρία ενός Αμερικανού επιστήμονα, για την προέλευση της Σελήνης ως αχώριστης συντρόφου της Γης.

    Η όλη ιδέα έρχεται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων, αλλά ο «πατέρας» της αντιτείνει ότι η έως σήμερα κυρίαρχη θεωρία έχει αρκετά κενά και αφήνει αναπάντητα διάφορα ερωτήματα. Ο Ντέιβ Στίβενσον, καθηγητής πλανητικής επιστήμης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), παρουσίασε την εναλλακτική θεωρία σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Βασιλική Εταιρία Επιστημών της Βρετανίας, με θέμα «Η προέλευση της Σελήνης», σύμφωνα με το Space.com.

    Ο Αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι η Αφροδίτη είχε σε τροχιά γύρω της έναν ήδη σχηματισμένο δορυφόρο, ο οποίος κάποια στιγμή «παγιδεύτηκε» στη βαρυτική έλξη της Γης και έτσι άλλαξε πλανητικό σύντροφο! Όμως, το μεγάλο «όπλο» της κυρίαρχης θεωρίας της γιγάντιας πρόσκρουσης είναι ότι, όπως έχουν δείξει και πρόσφατες γεωχημικές αναλύσεις, η σύνθεση των πετρωμάτων της Γης και της Σελήνης έχουν μεγάλες ομοιότητες. Αυτή η διαπίστωση, όπως είπε ο Άλεξ Χολιντέι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθιστά μάλλον απίθανη την ιδέα «κλοπής» του φεγγαριού από την Αφροδίτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 October 2013 - 8:30:26 UTC