Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
  • [02] Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ
  • [03] Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, πήρε ο Γ. Ρουπακιάς
  • [04] Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον Ιούλιο
  • [05] «Αγώνας δρόμου» για τη μεταφορά των μαθητών μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ
  • [06] Μικρή μείωση, σε σχέση με τον Ιούλιο, των εγγεγραμμένων ανέργων
  • [07] Καταβολή επιδομάτων του ΟΓΑ
  • [08] Π. Λιαργκόβας: Η μόνη λύση για ανάπτυξη, είναι το «κούρεμα» του χρέους
  • [09] Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν, εν μέσω ενδείξεων ότι θα αυξηθεί το όριο χρέους των ΗΠΑ
  • [10] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,624 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2013
  • [11] Το νέο ΕΣΠΑ στο επίκεντρο συνάντησης Χ. Ράιχενμπαχ - Κ. Χατζηδάκη
  • [12] Στην έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης
  • [13] Ελεύθερος αφέθηκε ο πρωθυπουργός της Λιβύης
  • [14] Βρέχει διαμάντια!
  • [15] Χωρίς Χάμσικ και Στεφάνικ η εθνική της Σλοβακίας στο «Καραϊσκάκη»

  • [01] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα.

    Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στα μέλη της τρόικας, όταν έρθουν και πάλι στην Αθήνα.

    [02] Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ

    Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Το απόγευμα ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

    Αύριο το πρωί, ο κ. Ράσμουνσεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Στη συνέχεια, ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα που αφορούν το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου.

    [03] Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, πήρε ο Γ. Ρουπακιάς

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Ρουπακιάς.

    Ο Γ. Ρουπακιάς -που είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- κλήθηκε από τον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

    [04] Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον Ιούλιο

    Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στη χώρα τον Ιούλιο φέτος, καθώς αυξήθηκε στο 27,6% (έναντι 25% τον Ιούλιο 2012 και 27,5% τον Ιούνιο εφέτος), με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.374.054 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι το 55,1% των νέων 15- 24 ετών ήταν τον Ιούλιο άνεργοι, ενώ κατά τέσσερις και πλέον μονάδες αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό της ανεργίας στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 25- 34 ετών και ανήλθε σε 36,2%. Σημειώνεται, επίσης, ότι στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία περισσότεροι από 3 στους 10 είναι άνεργοι.

    Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, αναφέρει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρείται μια σταθερότητα στο, εκτιμώμενο εποχικά, διορθωμένο ποσοστό ανεργίας.

    Όμως, επισημαίνει, χρειάζονται αρκετές «παρατηρήσεις» (ικανό πλήθος μηνιαίων εκτιμήσεων), για να επιβεβαιωθεί ότι έχει πραγματικά επέλθει μια σημαντική μεταβολή στην τάση μεταβολής των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας.

    [05] «Αγώνας δρόμου» για τη μεταφορά των μαθητών μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ

    «Αγώνα δρόμου» έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την πληροφόρηση που είχε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι υπεγράφη από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς διπλασιάζει το ελάχιστο κόστος των δρομολογίων ώστε να μην είναι ασύμφορα για τους ιδιοκτήτες λεωφορείων που αναλαμβάνουν τις μεταφορές.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκτελών χρέη αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παπάς, το πρόβλημα που εκδηλώθηκε εντοπιζόταν κυρίως στα δρομολόγια των μικρών αποστάσεων. Αντίθετα, τα δρομολόγια με τα περισσότερα χιλιόμετρα ήταν περισσότερο συμφέροντα για τους μεταφορείς καθώς προσεγγίζουν πιο πολύ τις προηγούμενες συμβάσεις.

    "Κατόπιν αυτού, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων είναι θετικά" αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει: "οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας αναμένουν να λάβουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχουν, όμως, ήδη ξεκινήσει μια προετοιμασία και θα παραμείνουν ανοιχτές και τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι μεταφορές και των υπολοίπων 4.000 μαθητών που δεν εξυπηρετούνταν ως τώρα από δρομολόγια λεωφορείων".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου, αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "για τα πιο κοντινά δρομολόγια θα βρεθεί λύση" ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και πάλι κάποιος αριθμός δρομολογίων να μην εκτελείται. "Κατ αρχήν η έκδοση της ΚΥΑ είναι θετικό γεγονός. Όποτε μας καλέσει η Περιφέρεια θα πάμε να δούμε τις τιμές που προβλέπονται και είτε θα συμφωνήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις είτε όχι" προσθέτει.

    Σχετικά με την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση ευθυνών των μεταφορέων και το ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ασφάλειας των μαθητών, σχολιάζει: "καλώς προέβη το υπουργείο σε αυτή την κίνηση, απλώς είναι αβάσιμη. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς συμβάσεις. Έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις απέναντι στο κράτος, έχουμε δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό μας απέναντι στα παιδιά και τους μαθητές αλλά το κράτος και το υπουργείο συνεχίζει να μας εμπαίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι η διερεύνηση των ευθυνών που ζητείται θα οδηγήσει στο ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών".

    Στο μεταξύ, μετά την γνωστοποίηση της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση των μαθητών στο Ωραιόκαστρο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Ωστόσο, στο Δήμο Λαγκαδά, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί κλειστά έμειναν τα σχολεία ενώ μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι του Δήμου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

    [06] Μικρή μείωση, σε σχέση με τον Ιούλιο, των εγγεγραμμένων ανέργων

    Μικρή μείωση, κατά 0,9% ή κατά 7.914 άτομα από τον προηγούμενο μήνα εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ παραμένει σταθερός σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

    Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Αύγουστο, ανήλθε στα 861.279 άτομα έναντι 869.193 τον Ιούλιο, και 787.035 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

    Αντίστοιχη μείωση κατά 4,36% σε σχέση με τον Ιούλιο εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων που δεν αναζητούν εργασία ενώ έχει αυξηθεί κατά 5,59% ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων

    Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% είναι Έλληνες υπήκοοι, οι 6 στους 10 είναι από 30 έως 54 ετών, ο ένας στους δυο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 60% των εγγεγραμμένων ανέργων.

    Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 347.803 είναι άνδρες, ποσοστό 40,38% και οι 513.476 είναι γυναίκες ποσοστό 59,62%.

    Το 62,88% ή 541.593 άτομα είναι από 30 έως 54 ετών, το 26,68%, ή 229.831, είναι κάτω των 30 ετών και 89.855 άτομα (ποσοστό 10,43%), είναι άνω των 55 ετών.

    Από αυτά, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων 392.727 άτομα (ποσοστό 45,60%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 468.552 (ποσοστό 54,40%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    Επίσης, 808.900 άτομα (ποσοστό 93,92%), είναι Έλληνες υπήκοοι, 11.593 (ποσοστό 1,35%) υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε ενώ 40.786 άτομα (ποσοστό 4,74%) είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

    [07] Καταβολή επιδομάτων του ΟΓΑ

    Σήμερα θα καταβληθούν τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το ενιαίο επίδομα στήριξης και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

    Το ποσό που θα καταβληθεί συνολικά σε 497.894 δικαιούχους ανέρχεται σε 189.830.585,04 ευρώ.

    [08] Π. Λιαργκόβας: Η μόνη λύση για ανάπτυξη, είναι το «κούρεμα» του χρέους

    «Όσο διατηρείται το χρέος σε τόσο υψηλά νούμερα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να εξασφαλίσουμε θέσεις απασχόλησης»τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθιστώντας σαφές ότι μόνο με«κούρεμα»μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα του υπέρογκου χρέους.«Το 2014, όταν θα τελειώσει η δανειακή σύμβαση, το χρέος μας θα είναι στο 174,5% του ΑΕΠ. Για να φτάσουμε στο 124%, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος και με τέτοιο μέγεθος χρέους -319 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014- δεν θα μπορέσουμε εύκολα, χωρίς να κοπεί ένα μέρος του να πιάσουμε τον στόχο»εξηγεί ο καθηγητής.

    Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι χρειάζεται πολιτική λύση για τηναντιμετώπιση του χρέους.«Εφόσον υπάρξει κάποιο "κούρεμα", αυτό θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι πλέον των δανειστών. Και εδώ είναι η δυσκολία:να πειστούν οι Ευρωπαίοι να κάνουν αυτή τη θυσία. Πιστεύω, όμως, ότι εφόσον έχουν δεσμευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα βοηθήσουν τη χώρα μας ούτως ή άλλως, αν η χώρα μας αποδείξει έμπρακτα ότι πετυχαίνει κάποιους στόχους -και έχει δείξει ότι πέτυχε για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και του χρόνου δεκαπλάσιο με βάση τις εκτιμήσεις- έχουμε διαπραγματευτικά όπλα ότι κάναμε θυσίες και η ευρωζώνη έχει κάθε συμφέρον να μας στηρίξει».

    Σε ερώτηση αν μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές τον επόμενο χρόνο, ο καθηγητής Λιαργκόβας τονίζει:«Είναι δύσκολο οι αγορές να πειστούν το 2014 ότι μπορούν να μας δανείσουν με λογικούς όρους. Ενδεχομένως να δανειστούμε ίσως ένα μικρό ποσό, αλλά το θέμα είναι με ποιους όρους».

    [09] Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν, εν μέσω ενδείξεων ότι θα αυξηθεί το όριο χρέους των ΗΠΑ

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα 4 εβδομάδων, εν μέσω ενδείξεων ότι υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 0,86%, μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τις περασμένες ημέρες της εβδομάδας. Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,19% στα 1,3497 δολάρια, καθώς και το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται από τις ενδείξεις επίτευξης συμφωνίας στην Αμερική. Τα κέρδη του, ωστόσο, περιορίζονται από τις προσδοκίες ότι η όποια λύση στο αδιέξοδο θα είναι προσωρινή.

    Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή θα μεταβούν σήμερα στον Λευκό Οίκο, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, το οποίο έχει οδηγήσει στη μερική αναστολή λειτουργία υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους για περισσότερο από μία εβδομάδα. Τόσο το ρεπουμπλικανικό όσο και το δημοκρατικό κόμμα διέρρευσαν νωρίτερα ότι είναι πιθανή μία βραχυπρόθεσμη αύξηση στο όριο χρέους της χώρας, ύψους 16,7 τρις. δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και να δοθεί χρόνος για ευρύτερες διαπραγματεύσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

    Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατών για την αύξηση του ορίου του χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, αν και τα νεύρα τους τεντώνονται κάθε ημέρα που περνά χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα ισχύσει μία προσωρινή συμφωνία, αλλά κάθε κίνηση για την αύξηση του ορίου χρέους θα απέκλειε τουλάχιστον το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Αμερικής.

    [10] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,624 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2013

    Πρωτογενές αποτέλεσμα 2,624 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο 2013 (Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου) έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 2,069 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,873 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για το εννεάμηνο, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,667 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,719 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,273 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38,721 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,025 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου του εννεαμήνου 2013.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,709 δισ. ευρώ, 1,363 δισ. ευρώ ή 4,1%, υψηλότερα έναντι του στόχου του εννεαμήνου.

    Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 331 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ ή 30% έναντι του μηνιαίου στόχου των 231 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 41,388 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,580 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,622 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,996 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,623 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,015 δισ. ευρώ ή 17,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,576 δισ. ευρώ ή ποσοστό 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,359 δισ. ευρώ ή ποσοστό 50,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

    [11] Το νέο ΕΣΠΑ στο επίκεντρο συνάντησης Χ. Ράιχενμπαχ - Κ. Χατζηδάκη

    «Ουδέν σχόλιο» απάντησε ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε ερώτηση δημοσιογράφων, σήμερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για νέα μέτρα.

    Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αναφέρεται πως επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ.

    Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του επικεφαλής της Task Force με τον υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χάραξη του σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ουσία και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να έχει ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να υπάρχει ευθεία συνεργασία τραπεζών με ΜμΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό για το νέο ΕΣΠΑ να σχεδιαστούν εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες.

    Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί, χωρίς να αυξήσει τους φόρους, όπως τον ΦΠΑ. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, δηλαδή της είσπραξης των φόρων. Κατά τον ίδιο, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης είσπραξης, πχ του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες απέφυγε να αποκαλύψει, προς την ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ.

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η λέξη- κλειδί, από εδώ και πέρα, είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και έκφραση εμπιστοσύνης από την πλευρά της τρόικας».

    [12] Στην έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης

    Η έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι από έναν εκτελεστή των Ταλιμπάν πέρυσι διότι τασσόταν ανοικτά υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών και ιδίως του δικαιώματός τους να πηγαίνουν στο σχολείο, τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 16 ετών, επελέγη ομόφωνα από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κερδίζοντας τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ήταν ένας από τους υποψήφιους. Σύμφωνα με ειδικούς και πρακτορεία στοιχημάτων, η Μαλάλα θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2013.

    Το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται από το ΕΚ κάθε χρόνο από το 1988 και έχει πάρει το όνομά του από τον άλλοτε σοβιετικό επιστήμονα και διαφωνούντα Αντρέι Ζαχάροφ. Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντες είναι ο Νέλσον Μαντέλα και η βιρμανή ακτιβίστρια Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

    Τον Σνόουντεν είχε προτείνει η ομάδα των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, για τις «μεγάλες υπηρεσίες» που προσέφερε στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους Ευρωπαίους πολίτες αποκαλύπτοντας τα προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [13] Ελεύθερος αφέθηκε ο πρωθυπουργός της Λιβύης

    Οι Λίβυοι αντάρτες απελευθέρωσαν τον πρωθυπουργό Αλι Ζεϊντάν, ο οποίος είχε απαχθεί το πρωί , ανακοίνωσαν πηγές της κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας.

    Νωρίτερα, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Αλι Ζεϊντάν.

    Tην άμεση απελευθέρωση του πρωθυπουργού Ζεϊντάν ζήτησαν το ΝΑΤΟ και η Βρετανία.

    [14] Βρέχει διαμάντια!

    Ακούγεται σαν προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πιθανό ότι από τον ουρανό του Κρόνου και του Δία πέφτουν διαμάντια, με αποτέλεσμα εκατομμύρια τόνοι αυτών των πολύτιμων λίθων να έχουν αποθηκευτεί στους δύο πλανήτες (περιμένοντας τους «κυνηγούς» από τη Γη)!

    Αυτή την εντυπωσιακή εκτίμηση έκαναν δύο Αμερικανοί πλανητικοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τις ηλεκτρικές καταιγίδες που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στους δύο γιγάντιους πλανήτες και οι οποίες γεννούν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων άνθρακα, τα οποία, στη συνέχεια, λόγω των ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών, μετασχηματίζονται σε στερεά διαμάντια.

    Μέχρι τώρα μόνον ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θεωρούνταν «ύποπτοι» για την παραγωγή διαμαντιών, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ατμοσφαιρικό αέριο μεθάνιο μπορεί να μετατρέπεται απευθείας σε διαμάντια, που μετά πέφτουν ως στερεή βροχή στην επιφάνεια. Κάτι ανάλογο, αλλά με άλλη διαδικασία παραγωγής των διαμαντιών, μπορεί να συμβαίνει στον Δία και τον Κρόνο, όπως υποστηρίζουν ο Κέβιν Μπέινς του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν- Μάντισον και η Μόνα Ντελίτσκι της California Specialty Engineering, που έκαναν τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση στο 45ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, σύμφωνα με το "Nature", το "New Scientist" και το Space.com.

    [15] Χωρίς Χάμσικ και Στεφάνικ η εθνική της Σλοβακίας στο «Καραϊσκάκη»

    Με δύο σημαντικές απουσίες θα παραταχθεί αύριο η εθνική ομάδα της Σλοβακίας στο «Καραϊσκάκη» για το παιχνίδι με το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2014. Η σημαντικότερη είναι αυτή του σούπερ σταρ των Σλοβάκων, του Μάρεκ Χάμσικ.

    Ο άσος της Νάπολι αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και αποκλείστηκε της αποστολής. Εντός της αποστολής είναι ο Σάμουελ Στεφάνικ, αλλά ο διεθνής μέσος της Ναϊμέγκεν δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί, αφού ταλαιπωρείται από μυϊκό τραυματισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 October 2013 - 10:30:25 UTC