Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας η ειδική πλατφόρμα για τους διοικητικούς των ΑΕΙ
  • [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Τρίπολης για άλλους έξι μήνες, λόγω σκουπιδιών
  • [03] Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στις Φιλιππίνες
  • [04] Τουλάχιστον 21 νεκροί από νέα έκρηξη στη Συρία
  • [05] Η Nεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ
  • [06] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η σημερινή

  • [01] Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας η ειδική πλατφόρμα για τους διοικητικούς των ΑΕΙ

    Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ανέβηκε σήμερα το πρωί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, τα οποία δεν έχουν αποστείλει στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα στοιχεία των υπαλλήλων τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας.

    Σύμφωνα με σχετική ρύθμιση, οι υπάλληλοι έχουν ένα περιθώριο πέντε ημερών (σ.σ. έως την προσεχή Δευτέρα) για να συμπληρώσουν την πλατφόρμα με τα στοιχεία τους και τα προσόντα τους, ενώ στη συνέχεια, θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

    Όσοι υπάλληλοι δεν πειθαρχήσουν στο μέτρο θα τεθούν αυτομάτως σε αργία.

    Στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπάχθησαν οκτώ πανεπιστήμια. Από αυτά απέστειλαν τα στοιχεία τους δύο (το Οικονομικό και το Κρήτης), ενώ τα στοιχεία που απέστειλαν τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλίας αμφισβητούνται από τους συλλόγους των διοικητικών υπαλλήλων.

    Τέσσερα ιδρύματα (πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο, Μετσόβειο και Πατρών) δεν έχουν αποστείλει στοιχεία.

    Οι διοικητικοί υπάλληλοι διανύουν από την πλευρά τους την έκτη βδομάδα της απεργιακής τους κινητοποίησης, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Τρίπολης για άλλους έξι μήνες, λόγω σκουπιδιών

    Παρατάθηκε για έξι μήνες ακόμα η κήρυξη του δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του σοβαρού προβλήματος διάθεσης των απορριμμάτων, προς αποφυγή εκ νέου συσσώρευσης σκουπιδιών στην πόλη με κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

    Η απόφαση για κήρυξη του δήμου Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήφθηκε για πρώτη φορά στις 11 Απριλίου 2013, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ύστερα από μια μακρά περίοδο με τα σκουπίδια λόφους στους δρόμους της πόλης και εκθέσεις κλιμακίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έκαναν λόγο για άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

    Με τις αποφάσεις αυτές τότε, άνοιξε ο δρόμος για μεταφορά των απορριμμάτων της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ της Φυλής για διάστημα έξι μηνών, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

    Με νέα απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, που λήφθηκε στις 11 Οκτωβρίου παρατείνεται για έξι μήνες και συγκεκριμένα ως τις 11 Απριλίου 2014 η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Τρίπολης, προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη, αφού ο δήμος δεν διαθέτει χώρο διάθεσης των σκουπιδιών.

    Απότοκος της απόφασης αυτής είναι η συνέχιση της μεταφοράς των σκουπιδιών της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Φυλής.

    [03] Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στις Φιλιππίνες

    Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν σήμερα να φθάσουν σε απομονωμένες κοινότητες δύο μεγάλων νησιών των κεντρικών Φιλιππινών που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, την επομένη ενός ισχυρού σεισμού ο απολογισμός των θυμάτων του οποίου υπερβαίνει πλέον τους εκατό νεκρούς.

    Η σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε χθες, Τρίτη, το πρωί στο νησί Μποχόλ, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 107 ανθρώπους, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία φυσικών καταστροφών. Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία θα φθάνουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Τα θύματα ήταν κυρίως κάτοικοι του Μποχόλ, όπου ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις και καταρρεύσεις κτιρίων, μεταξύ των οποίων πολλές από τις παλαιότερες εκκλησίες της χώρας αυτής, που ήταν άλλοτε ισπανική αποικία. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Σεμπού, γειτονικό του Μποχόλ. Μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχει κανένας ξένος τουρίστας.

    Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν την περασμένη νύκτα έξω από τα σπίτια τους καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι οι μετασεισμοί μπορεί να προκαλούσαν την κατάρρευση και άλλων κτιρίων. Ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο επισκέφθηκε το Μποχόλ και έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους να εξασφαλίσουν ότι οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών θα παραμείνουν σταθερές.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Τουλάχιστον 21 νεκροί από νέα έκρηξη στη Συρία

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

    "Είκοσι ένας άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και έξι γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε στον τομέα της Νάουα", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το μικρό φορτηγό στο οποίο επέβαιναν τα θύματα, περνούσε από το Ταλ αλ-Τζούμουα, όπου βρίσκεται ένα τάγμα του στρατού "που πολιορκείται από τους αντάρες", διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία βασίζεται σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη Συρία. "Ακτιβιστές κατηγορούν τα στρατεύματα του καθεστώτος ότι τοποθέτησαν εκρηκτικά", σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Η Nεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ

    Η Nεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον τιμήθηκε χθες στο Λονδίνο με το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker Prize για το μυθιστόρημά της "The Luminaries" και έγινε έτσι η νεώτερη λογοτέχνιδα που τιμάται με το βραβείο αυτό, ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο.

    Το βραβείο απονεμήθηκε στην 28χρονη Κάτον στη διάρκεια τελετής στο Λονδίνο. Είναι ο δεύτερος συγγραφέας από τη Νέα Ζηλανδία που τιμάται με το βραβείο αυτό, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο για ένα μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα από συγγραφέα της Κοινοπολιτείας, από την Ιρλανδία ως τη Ζιμπάμπουε.

    Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Ουόλτερ Μούντι, ο οποίος επεδίωξε να κάνει περιουσία στη διάρκεια της αναζήτησης χρυσού στη Νέα Ζηλανδία, στα μέσα του 19ου αιώνα.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, ο Ρόμπερτ Μακφάρλαν, χαρακτήρισε "υπέροχο" το 832σέλιδο μυθιστόρημα, το οποίο είναι το μακροσκελέστερο που έχει ποτέ τιμηθεί με το βραβείο Μπούκερ.

    "The Luminaries είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα", δήλωσε. "Εντυπωσιακό χάρη στη δομική πολυπλοκότητά του, συναρπαστικό χάρη στον τρόπο αφήγησης και μαγικό χάρη στην αναφορά του σ' ένα κόσμο απληστίας'.

    "Η ωριμότητα αυτού του έργου είναι παρούσα σε κάθε φράση, αληθινά σε κάθε φράση", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι χαρακτήρισε "αληθινά εξαιρετική" τη βράβευση της Κάτον. "Είναι μια παγκόσμια επιτυχία εξόχως σημαντική για ένα Νεοζηλανδό", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας των 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Σύμφωνα με τον εκδότη της νεαρής συγγραφέα, τον Φέργκους Μπάροουμαν του εκδοτικού οίκου Victoria University Press, η βράβευση αυτή θα προωθήσει τη νεοζηλανδέζικη λογοτεχνία.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η σημερινή

    Στον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών, των προσδοκιών και των ανησυχιών του σύγχρονου καταναλωτή ως προς τη διατροφή του πρωτοστατεί ο ΕΦΕΤ όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής εστιάζεται στις βιώσιμες πρακτικές από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση τροφίμων με στόχο την προαγωγή της συνεχούς ευημερίας τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη.

    Ο ΕΦΕΤ, πιστεύει στη σχέση της ποιότητας διατροφής με την ποιότητα της εκπαίδευσης πάνω στη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων. Για τον λόγο αυτόν συστηματικά προβαίνει σε πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από την εκπαίδευση σε επιχειρήσεις τροφίμων, διενεργεί εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εκπαιδεύει ανθρώπους που προσφέρουν συσσίτια, ενώ, παράλληλα, εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για διάφορα θέματα διατροφής, όπως, για παράδειγμα, για το αλάτι, τη γλουτένη και τα ενεργειακά ποτά.

    Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους.

    Λιγότερο γνωστό, όμως, παραμένει ότι τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (πχ χρήση γης και υδάτινων πόρων, απόβλητα κ.α.) και στην οικονομία.

    Επομένως, η άρρηκτη σχέση που συνδέει τη θρέψη με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επεκτείνεται και στη σωστή, επαρκή και ορθολογική παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 October 2013 - 8:30:24 UTC