Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Υιοθετείτε συμφέροντα που έχουν θιγεί από την ακύρωση των συμβάσεων
  • [02] Στη Βουλή το νέο αίτημα άρσης ασυλίας των Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασιδιάρη
  • [03] Αναστολή της διαθεσιμότητας, ζητεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [04] Πρόστιμο σε τράπεζα που αγόρασε παράνομα προσωπικά δεδομένα
  • [05] Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αν. Πάλλη
  • [06] Ιω. Μιχελάκης: Περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση
  • [07] Εμμένει στη θέση της για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση
  • [08] Μπ. Όμπάμα: Ο λαός είναι απηυδισμένος με την Ουάσινγκτον
  • [09] Προς συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία
  • [10] «Τα πρόσωπα του χρόνου. Μετρώντας τον Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα»

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Υιοθετείτε συμφέροντα που έχουν θιγεί από την ακύρωση των συμβάσεων

    Φραστική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εντονότατες αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τη στάση που κράτησε, απαντώντας το πρωί στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα περί του θέματος των υποβρυχίων, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει ενσωματώσει στους κόλπους τού κόμματός του την ομάδα Τζοχατζόπουλου, υιοθετώντας έτσι τα συμφέροντα που έχουν θιγεί από την ακύρωση των αμαρτωλών συμβάσεων, που ο ίδιος είχε προχωρήσει».

    «Όταν μιλάμε για το μέτωπο με τον ναζισμό και τη βία, δεν μπορεί να έχουμε ίδιο μέτωπο με την κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς, έγινε το ίδιο και σήμερα, όπου εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας με συνομιλητή τον Αβραμόπουλο και επανέλαβε τα όσα έχει πει για την ιστορία του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα για τον νόμο του 2010.

    Νόμο και όχι σύμβαση, που ψηφίστηκε από τη Βουλή για να δώσει τέλος σε μια κατάσταση αδράνειας ετών από το 2004-2009. Αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας το πρωί, απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, είναι η απροκάλυπτη υιοθέτηση και υποστήριξη των αρχικών αμαρτωλών συμβάσεων για τα υποβρύχια. Όπως έχει ενσωματώσει στους κόλπους του την ομάδα Τσοχατζόπουλου, έτσι υιοθετεί συμφέροντα που έχουν θιγεί, γιατί ακυρώθηκαν οι αμαρτωλές συμβάσεις τους. Τόσο απλά και τόσο καθαρά» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

    Σχολιάζοντας την απάντηση, που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες, να δοθεί οριστική απόλυτη ριζοσπαστική λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις. Ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να φέρουν ευθύνες και αποτελέσματα. Όμως, η χυδαιότητα, η συκοφαντία η εκπροσώπηση ύποπτων συμφερόντων, υπονομεύει το ενιαίο δημοκρατικό εθνικό μέτωπο».

    Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αυτό που συνέβη το 2010, ήταν να προστατευτούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και να αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο τον Παπανικολή και την κυριότητα των τεσσάρων υποβρυχίων» και ότι από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα υπάρχει μια αδικαιολόγητη παράταση εκκρεμότητας που είναι βλαπτική για το Δημόσιο.

    Στον κ. Βενιζέλο, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για «εκνευρισμό και επιθετικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», που δεν οφείλεται τόσο στην ερώτηση του κ. Τσίπρα.

    «Οι θέσεις που έχουμε παγίως, είναι πως και η σύμβαση Τσοχατζόπουλου ήταν σκανδαλώδης και δεν τη στηρίξαμε εμείς, αλλά σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο νόμος Βενιζέλου συνεχίζει τη σκανδαλώδη κατάσταση και την επιτείνει.

    Δεν τον ενόχλησαν αυτά, αλλά η απάντηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης, του κ. Αβραμόπουλου. Της κυβέρνησης, που είναι αντιπρόεδρος ο κ. Βενιζέλος, που άφησε εντελώς εκτεθειμένη την πολιτική Βενιζέλου το 2010. Η συμφωνία Βενιζέλου με την ανύπαρκτη Αμπού Ντάμπι Μαρ και τον ανύπαρκτο επενδυτή, είναι η μήτρα αυτού που εμφάνισε ο κ. Βενιζέλος ως μετεωρολογικά φαινόμενα. Η ομιλία Βενιζέλου μου θύμισε την παροιμία "εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι"» σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.

    «Η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και αυτά μόνον υπηρετεί» σημείωσαν κύκλοι, προσκείμενοι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σχολιάζοντας την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Βουλή.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τα υποβρύχια ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

    [02] Στη Βουλή το νέο αίτημα άρσης ασυλίας των Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασιδιάρη

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή το αίτημα των εισαγγελικών αρχών για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Ηλία Κασιδιάρη, για την αξιόποινη πράξη της παράνομης βίας, τελεσθείσας κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

    Το αίτημα αφορά στα επεισόδια και τις αποδοκιμασίες σε βάρος επισήμων προσώπων και λοιπών παρευρισκομένων που έλαβαν χώρα στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.

    [03] Αναστολή της διαθεσιμότητας, ζητεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμεράκη, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη απέστειλε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης με την οποία ζητά την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για «εύλογο χρόνο» προκειμένου να «λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία».

    «Απευθύνω έκκληση προς τη Βουλή των Ελλήνων και τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιό μας, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη», επισημαίνει στην επιστολή του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

    Παράλληλα, ο κ. Πελεγρίνης απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια με την οποία αναφέρεται στο θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης.

    [04] Πρόστιμο σε τράπεζα που αγόρασε παράνομα προσωπικά δεδομένα

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ' αριθμ.109/2013 απόφασή της επέβαλε σε τράπεζα πρόστιμο 75.000 ευρώ, καθώς στο διάστημα 2007-2011 αγόραζε από δύο διαφημιστικές εταιρείες λίστες πελατών με προσωπικά δεδομένα, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

    Ειδικότερα, κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου από στελέχη της Αρχής στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, διαπιστώθηκε η αγορά αρχείων εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από δύο διαφημιστηκές εταιρείες. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος και στις διαφημίστηκες εταιρείες, από όπου η Αρχή έλαβε αντίγραφα τιμολογίων, σκληρών δίσκων υπολογιστών κ.λπ.

    Οι λίστες αυτές των αρχείων (η μεγαλύτερη περιείχε 52.864 ονόματα) αφορούσαν άτομα κατά προτίμηση με υψηλό εισόδημα, δηλ. άνω των 60.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι λίστες περιείχαν τους ΑΦΜ του πελάτη της τράπεζας και του/της συζύγου, αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, εισόδημα και εισόδημα συζύγου, ημερομηνία γέννησης, πατρώνυμο, μητρώνυμο κ.λπ.

    Η Αρχή έκρινε ότι η τράπεζα «αγόρασε, τήρησε σε αρχείο και επεξεργάστηκε για δικούς της οικονομικούς σκοπούς, λίστες με παρανόμως συλλεχθέντα προσωπικά δεδομένα», κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στην απόφασή της η Αρχή υπογραμμίζει ότι, ενόψει της βαρύτητας της παράβασης, του πλήθους των προσώπων που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα, το είδος των προσωπικών δεδομένων, το γεγονός ότι η τράπεζα από όλα αυτά αποσκοπούσε στην αποκόμιση κέρδους, επέβαλε ομόφωνα στην τράπεζα πρόστιμο 75.000 ευρώ.

    Τέλος, η Αρχή υποχρέωσε την εν λόγω τράπεζα να καταστρέψει τις λίστες με τα προσωπικά δεδομένα που τηρούσε υπό τη μορφή αρχείων.

    [05] Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αν. Πάλλη

    Νέο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος τού ήδη καταζητούμενου επιχειρηματία Αναστασίου Πάλλη μετά την κακουργηματική δίωξη, που ασκήθηκε χθες σε βάρος του για διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού με τον επιστάτη του, ο οποίος συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

    Εξάλλου, ελέγχεται λεπτομερώς κάθε υπόθεση που αφορά τον επιχειρηματία, ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχει διασύνδεση του με τη Χρυσή Αυγή και τη χρηματοδότησή της.

    Τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι τού Αν. Πάλλη αξιολογούνται από τις διωκτικές Αρχές που αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση, αλλά και τις δυνατότητες των όπλων αυτών.

    Παράλληλα θα διενεργηθεί λεπτομερής έλεγχος και στα οικονομικά των εταιρειών του με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν εντολή να αξιολογήσουν κάθε στοιχείο που αφορά τη δραστηριότητά τους, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει σύνδεση με οποιονδήποτε τρόπο με τη Χρυσή Αυγή. Έτσι, όλες οι δικογραφίες, που εκκρεμούν σε βάρος του Αναστάσιου Πάλλη, θα συγκεντρωθούν, προκειμένου να εντοπιστούν τα πιθανά κοινά σημεία, που τις ενώνουν και ενδεχομένως συνδέονται με τη διερευνώμενη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

    Υπενθυμίζεται ότι, σε βάρος του 52χρονου επιχειρηματία εκκρεμεί παλαιότερο ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή του στην υπόθεση με βασικό κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη για επισφαλή δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ της τράπεζας FBΒ.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για όπλα σε κτίριο φυγόδικου επιχειρηματία στο Κορωπί

    [06] Ιω. Μιχελάκης: Περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση

    Τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της για την αντιμετώπιση των παρανόμων μεταναστών και την αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» αναμένει η Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και χαρακτηρίζει υπερβολικό το βάρος που σηκώνει η χώρα σε σχέση με το μέγεθος, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική της αυστηρής λιτότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «αποτελεί κοινωνικό κίνδυνο και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη».

    «Δεν μπορούμε να αντέξουμε ποσοστό 10% παράνομων μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού. Σκεφθείτε: θα μπορούσε η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, να αντιμετωπίσει 10 εκατομμύρια μετανάστες; Πώς να το αντέξει αυτό η Ελλάδα με τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της;» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών και ζητά τη βοήθεια της Γερμανίας και των υπόλοιπων εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφύγων.

    «Περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών», τονίζει ο κ. Μιχελάκης και αναφέρεται στην ανάγκη να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για το θέμα και συγκεκριμένα ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ. «Πρέπει να μοιράσουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική τους δυνατότητα, τους παράνομους μετανάστες που δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους» εξηγεί ο υπουργός, για να προσθέσει η εφημερίδα ότι πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δεν επαναπροωθούν στην Ελλάδα ανθρώπους που ζητούν άσυλο, επειδή η υπερφόρτωση της Ελλάδας εκδηλώνεται -σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων- με άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς υποδοχής και με αντίποινα της Αστυνομίας. «Για να μην αναφερθεί κάνεις στο κλίμα που επικρατεί σε μια χώρα, στην οποία οι ψηφοφόροι στέλνουν στη Βουλή βουλευτές ενός νεοναζιστικού κόμματος» σημειώνει η «Die Welt».

    [07] Εμμένει στη θέση της για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση

    Αμετακίνητη δηλώνει η κυβέρνηση στη θέση της ότι συζητεί μόνο τη διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με την ταυτόχρονη διάσωση του πρώτου σκέλους, και επ' ουδενί δέχεται την άποψη της τρόικας για ρευστοποίηση της εταιρείας. Παράλληλα, η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, αναβλήθηκε εκ νέου, το πιθανότερο για την επόμενη εβδομάδα.

    Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, με αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

    Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ανέφεραν, επίσης, ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ συζητείται σε υπηρεσιακό επίπεδο. Στην τρόικα έχει ήδη προταθεί να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

    [08] Μπ. Όμπάμα: Ο λαός είναι απηυδισμένος με την Ουάσινγκτον

    Μία ημέρα αφότου ξεπεράστηκε, την τελευταία στιγμή, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί ποτέ οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι οι συμπατριώτες του είναι "απηυδισμένοι με την Ουάσινγκτον" και κάλεσε το Κογκρέσο σε συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και την αγροτική νομοθεσία.

    "Ο αμερικανικός λαός είναι εντελώς απηυδισμένος με την Ουάσινγκτον. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δουλειά στην πόλη αυτή" τόνισε ο Ομπάμα.

    Λίγες ώρες αφού υπέγραψε και επικύρωσε τον νόμο για να ξαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά από 16 ημέρες και για να αποφευχθεί μια αθέτηση πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ, ο πρόεδρος είπε ότι τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων επέφεραν μια "εντελώς περιττή" ζημιά στην αμερικανική οικονομία καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης. Απλώς και μόνο η απειλή μιας στάσης πληρωμών αύξησε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, γεγονός που επιβαρύνει το έλλειμμα.

    Όπως είπε ο Ομπάμα, από την αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και την πολιτική κρίση που προκλήθηκε με αφορμή τον προϋπολογισμό και το ανώτατο όριο του επιτρεπόμενου δανεισμού του κράτους, "κανείς δεν βγήκε κερδισμένος".

    [09] Προς συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία

    Οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υποστήριξαν ομόφωνα την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.

    Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε την πιθανότητα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη.

    [10] «Τα πρόσωπα του χρόνου. Μετρώντας τον Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα»

    «Τα πρόσωπα του χρόνου. Μετρώντας τον Χρόνο στον Ουρανό και τη Θάλασσα» ονομάζεται η περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, στις 18:00 στο Νομισματικό Μουσείο και συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013.

    Η έκθεση, που αναπτύσσεται στη μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, προβάλλει τη σημασία της έννοιας του Χρόνου, αναδεικνύοντας συγχρόνως «την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει τον χώρο και τον χρόνο, τον ουρανό και τη ζωή, τόσο για λόγους σχετικούς με την καθημερινή του ζωή, όσο και με τις επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις του ή με τις αναπάντητες αγωνίες και ανησυχίες του για το μέλλον» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Νομισματικού Μουσείου.

    Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες: στην πρώτη με τίτλο «Μετρώντας τον χρόνο στον Ουρανό» θα παρουσιαστούν νομίσματα με τις παραστάσεις και τους συμβολισμούς των αστερισμών, των ζωδίων και των κυβερνητών-πλανητών ή του ζωδιακού κύκλου, ενώ στη δεύτερη ενότητα υπό τον τίτλο «Μετρώντας τον χρόνο στη Θάλασσα» παρουσιάζονται ευρήματα από ναυάγιο, όπως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, ρολόγια για τον υπολογισμό της ώρας, αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα και τη διαβίωση στο πλοίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 October 2013 - 16:30:22 UTC