Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: "Ερχονται νέα μέτρα"
  • [02] Αρχιτεκτονικές διαδρομές στα ενδότερα της Θεσσαλονίκης
  • [03] Εγκαινιάστηκε η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας
  • [04] Τιμή ρεκόρ για το βιολί του Τιτανικού

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: "Ερχονται νέα μέτρα"

    Τη βεβαιότητά του για τη λήψη νέων μέτρων, εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ενώ ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι και η τρόικα θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, είπε ότι ανεξαρτήτως ονομασίας η ουσία θα παραμείνει και θα είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα ακόμα και αν η Ελλάδα βγει στις αγορές.

    Ο γ.γ του ΚΚΕ εξήγησε ότι από τη μια είναι η πρόταση της κυβέρνησης για κάποια ελάφρυνση του χρέους με διάφορες μορφές και από την άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του χρέους, εκτιμώνταςότι η μεν κυβερνητική πρόταση είναι εκείνη της κυρίαρχης ομάδας μέσα στην ΕΕ, η δε του ΣΥΡΙΖΑ είναι του ΔΝΤ, χωρίς όμως το ΚΚΕ να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΝΤ και την κυβέρνηση με τη Γερμανία και την Άγγελα Μέρκελ ή να ταυτίζει συλλήβδην ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση ο κύριος Κουτσούμπαςείπεότι το ζήτημα δεν αφορά ικανό ή ανίκανο διαπραγματευτή, αλλά το να μην μπεις σε αυτή την ιστορία διαχείρισης, διότι αν μπεις «θα βρεθείς οπωσδήποτε με την πλευρά μιας μερίδας του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Αντικειμενικά θα βρεθείς με τη μεριά μιας καπιταλιστικής χώρας ή της άλλης στο παιχνίδι αυτό των αντιθέσεων και των έντονων ανταγωνισμών».

    Ο κ. Κουτσούμπας, διευκρίνισε ότι αποδέσμευση από την ΕΕ και παραμονή ταυτόχρονα στο καπιταλιστικό σύστημα θα σημαίνει και πάλι φτώχεια για τον λαό και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ λέει πως προϋπόθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από τη λαϊκή εξουσία, ώστε αυτή να έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας.

    Κληθείς να εξηγήσει το «παρών» του ΚΚΕ στο θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι ναζιστική οργάνωση και γι' αυτό είναι εγκληματική και πως το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να κοπεί η χρηματοδότησή της. Πρόσθεσε δε ότι η ανοχή στη Χρυσή Αυγή δόθηκε στη βάση της λογικής των δύο άκρων.

    Επιπλέον ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η τροπολογία για τη χρηματοδότηση της ΧΑ κατατίθεται στη Βουλή με βάση τους νόμους 187 και 187Α εκ των οποίων ο πρώτος μιλά για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο δεύτερος για τρομοκρατική οργάνωση «και εκεί βάζει μέσα και διάφορες άλλες παραμέτρους που -ανάλογα τον συσχετισμό δυνάμεων, ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο κράτος, την κυβέρνηση, στη δικαιοσύνη, μιλάμε μελλοντικά- θα μπορεί κατά το δοκούν να μεταφράζει και να ταυτίζεται με μια τέτοια ερμηνεία του νόμου, ο εργάτης που διεκδικεί το δίκιο του και παλεύει με οποιαδήποτε μορφή πάλης, αρκεί να είναι αποφασισμένη, μαζική, να ταυτίζεται με την εγκληματική οργάνωση των ναζιστών, των φασιστών».

    [02] Αρχιτεκτονικές διαδρομές στα ενδότερα της Θεσσαλονίκης

    Σε τουρίστες και ταυτόχρονα "μαθητές" στην πόλη τους μετατρέπονται σήμερα και αύριο χιλιάδες Θεσσαλονικείς, αλλά και ξένοι επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ενδότερα 67 χαρακτηριστικών κτιρίων και να μάθουν τα "μυστικά" τους. Οι διαδρομές της αρχιτεκτονικής θα διανυθούν στο πλαίσιο της φετινής, δεύτερης διοργάνωσης του OpenHouseThessaloniki, την οποία "ενορχηστρώνει" μια ομάδα 10 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους πολύ νέων, υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας(Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ)

    Κτίρια- σύμβολα, όπως ο Λευκός Πύργος, επιβλητικές βίλες, όπως η Casa Bianca και η Έπαυλη Μοδιάνο, παραδοσιακές κατοικίες του 19ου αιώνα, μουσεία, ατμοσφαιρικά οινοποιεία, το περίφημο κτίριο του Ισοζάκι (Μέγαρο Μουσικής 2) και σύγχρονα αρχιτεκτονικά γραφεία, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στους φίλους της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας. Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγουν στο κοινό και χώροι ιδιωτικοί, προσβάσιμοι σε "ξένους" μόνο για αυτές τις ημέρες: διαμερίσματα με σύγχρονο ντιζάιν, εντυπωσιακές μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη, βιοκλιματικά σπίτια.

    Στις 25 πόλεις που συμμετέχουν, παγκοσμίως, στη διοργάνωση, συμπεριλαμβάνονται το Λονδίνο (από όπου ο θεσμός ξεκίνησε το 1992), η Νέα Υόρκη, το Δουβλίνο, το Τελ Αβίβ, η Ιερουσαλήμ, το Ελσίνκι, η Μελβούρνη, η Βαρκελόνη, το Σικάγο, η Ρώμη, η Λισαβόνα κ.α. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης στο: www.openhousethessaloniki.gr Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο θεσμός του OpenHouse θα ξεκινήσει και στην Αθήνα.

    [03] Εγκαινιάστηκε η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας

    Υπό τους ήχους της φιλαραμονικήςτου Δήμου Αθηναίων και παρουσία πλήθους κόσμου,εγκαινιάστηκε το πρωί στην πλατεία Δεξαμενής, στοΚολωνάκι η ανταλλακτική υπαίθρια βιβλιοθήκη που εμπνεύστηκαν οι νέοι αρχιτέκτονες η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής, που όραμά τους είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανταλλακτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Αθήνα.«Ιδανικά θα θέλαμε αυτή η ιδέα να εξαπλωθεί και σε όλη την Ελλάδα,το δύσκολο κομμάτι όμως στις υπάρχουσες συνθήκες είναι να βρεθούν χορηγοί για την κατασκευή τους» υποστηρίζουν.

    Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, μια ιδέα και πρωτοβουλία των δύο αρχιτεκτόνων, αφού στέριωσε για τα καλά στην Κηφισιά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ( η τρίτη βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μόνιμη περιοδεία), ήρθε η στιγμή να βρει μόνιμη «στέγη» και στο κέντρο της Αθήνας.Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς όσο και η νέα προθήκη της Δεξαμενής υλοποιήθηκαν με δωρεά της κατασκευαστικής εταιρείας (Σκριμιζέας Α.Ε.), ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη δώρισε σ΄αυτήν της Δεξαμενής 400 τίτλους.

    Η ιδέα της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης είναι ενταγμένη πλέον στην πλατφόρμα δικτύωσης του Δήμου Αθηναίων με τις ομάδες πολιτών «Συν-Αθηνά». Η εικόνα της βιβλιοθήκης στη Δεξαμενή διαφέρει από τις προηγούμενες καθώς μια συνάντηση των δύο εμπνευστών με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ντόνεφ (εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder) οδήγησε στην επένδυση των όψεων της νέας βιβλιοθήκης με ψηφιακή εκτύπωση έργου τέχνης του τελευταίου.

    Η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε από την Κηφισιά τον Ιούνιο του 2012: μια σύγχρονη κατασκευή με αναφορές στην παραδοσιακή βιβλιοθήκη, αλλά εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Ο χρήστης δίνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο. Δεν χρειάζεται ούτε συνδρομή, ούτε εγγραφή σε κάποιο μητρώο. Εκτυπώνει απλώς το αυτοκόλλητο με το λογότυπο «αντάλλαξε το» και το κολλά στο βιβλίο που ανταλλάσει για να το διαφυλάξει από κλοπή. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή και προσβάσιμη όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

    [04] Τιμή ρεκόρ για το βιολί του Τιτανικού

    Έναντι 900.000 στερλινών (περίπου 1,063 εκατομμύριο ευρώ) πωλήθηκε το βιολί με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που το υπερωκεάνιο βυθιζόταν, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge & Son, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

    Η αξία του βιολιού υπολογιζόταν μεταξύ των 200.000 και 300.000 στερλινών (μεταξύ περίπου 236.000 και 354.400 ευρώ) και το ποσό των 900.000 στερλινών στο οποίο δημοπρατήθηκε θεωρήθηκε μια τιμή ρεκόρ για ένα αντικείμενο του Τιτανικού. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα σχέδιο του πλοίου το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά την έρευνα που είχε γίνει μετά το ναυάγιο του Τιτανικού τον Απρίλιο του 1912, το οποίο πωλήθηκε πριν από δύο χρόνια έναντι 220.000 στερλινών (259.900 ευρώ).

    Το βιολί αυτό το είχε κάνει δώρο στον Χάρτλεϊ η αρραβωνιαστικιά του Μαρία Ρόμπινσον και φέρει μια μικρή πλάκα από ασήμι στην οποία μπορεί κανείς ακόμη να διαβάσει: "Για τον Ουάλις, για τον αρραβώνα μας. Μαρία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 October 2013 - 16:30:21 UTC