Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφόλης της ύλης η συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου
  • [02] Παρέμβαση Ιντερπόλ για τη μικρή Μαρία
  • [03] Παράταση έως τις 14:00 για απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ
  • [04] «Οι πληροφορίες της Le Monde είναι ανακριβείς» λέει ο διευθυντής της NSA
  • [05] Συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης στη διάσκεψη της Γενεύης ζητούν οι «Φίλοι της Συρίας»
  • [06] Το Μεξικό θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία από την αμερικανική NSA
  • [07] Άγνωστα ποιήματα του Ρίτσου - Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Η Apple αποκάλυψε το νέο Air iPad και MacBook Pro
  • [09] Σημαντική μείωση της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως

  • [01] Εφόλης της ύλης η συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου

    Όλα τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς επίσης και η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, θα τεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, αναμένεται να έχουν σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μ. Μαξίμου.

    Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης.

    [02] Παρέμβαση Ιντερπόλ για τη μικρή Μαρία

    Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια της Ιντερπόλ για την ταυτοποίηση της Μαρίας, του μικρού ξανθού κοριτσιού που βρέθηκε στις 16 Οκτωβρίου σε καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας σε ανακοίνωσή του.

    Η Ιντερπόλ έχει ήδη εκδώσει μια κίτρινη ειδοποίηση για τη Μαρία, η οποία περιλαμβάνει το προφίλ του DNA και μια φωτογραφία του κοριτσιού που πιστεύεται ότι είναι περίπου 4 ετών, προς όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με έδρα τη Λιόν της Γαλλίας.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [03] Παράταση έως τις 14:00 για απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

    Εώς τις 14:00 σήμεραπαρατείνεται η προθεσμία για την απογραφή των περίπου 2.000 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που υπάγονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.

    Την απόφαση για παράταση της προθεσμίας κατά 14 ώρες (έληγε τα μεσάνυχτα της Τρίτης) έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος που παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους υπαλλήλους να απογραφούν.

    Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη βουλή, όσοι υπάλληλοι δεν απογραφούν θα τεθούν αυτομάτως σε αργία.

    [04] «Οι πληροφορίες της Le Monde είναι ανακριβείς» λέει ο διευθυντής της NSA

    Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) στη Γαλλία περιλάμβαναν "ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών".

    "Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η NSA συγκέντρωσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων πολιτών είναι εσφαλμένη", δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ. "Δεν πρόκειται να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων μας, αλλά έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωναν στοιχεία πληροφοριών αντίστοιχα με αυτά που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες", είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

    Η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε τη Δευτέρα στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που έχει αφαιρέσει ο πρώην συνεργάτης της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν και σύμφωνα με τα οποία η NSA κατέγραψε 70,3 εκατομμύρια στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Χθες δημοσίευσε άλλα στοιχεία προερχόμενα από την ίδια πηγή σχετικά με την παρακολούθηση πρεσβειών, ανάμεσά τους και η γαλλική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [05] Συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης στη διάσκεψη της Γενεύης ζητούν οι «Φίλοι της Συρίας»

    Οι υπουργοί Εξωτερικών 11 Δυτικών και Αραβικών κρατών παρότρυναν την Τρίτη τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Δεν θα δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τους ομολόγους του των χωρών-μελών της ομάδας «Φίλοι της Συρίας».

    Η κύρια ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, με επικεφαλής τον Αχμάντ αλ-Τζάμπρα, που παρακολούθησε τις συνομιλίες, αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [06] Το Μεξικό θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία από την αμερικανική NSA

    Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διεξαχθεί μια «διεξοδική έρευνα» σχετικά με τις καταγγελίες για κατασκοπεία από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), κατά των μεξικανικών αρχών, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Μιγκέλ Ανχέλ Οσόριο, είπε ότι «θα διεξαχθούν έρευνες» προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν τα σενάρια περί κατασκοπείας κατά του πρώην προέδρου της χώρας, Φελίπε Καλντερόν (2006-20012) και του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πενία Νιέτο.

    Πέρα από τις δημόσιες επικρίσεις για τα σενάρια κατασκοπείας, αυτή η ανακοίνωση αποτελεί το πρώτο βήμα από τις μεξικανικές αρχές εις απάντηση των σχετικών ισχυρισμών.

    Ο Οσόριο είπε ότι η Υπηρεσία για την Εθνική Έρευνα και Ασφάλεια, η υπηρεσία πληροφοριών του Μεξικού- και το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα αναλάβουν την έρευνα. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά μέσα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει πιο αυστηροί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του.

    [07] Άγνωστα ποιήματα του Ρίτσου - Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δέκα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου φέρνει στο φως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αποκλειστική προδημοσίευση από την ανέκδοτη συλλογή του μεγάλου ποιητή «Το Υπερώον», που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος. Είναι 72 ολιγόστιχα πεζόμορφα ποιητικά, στο πολυτονικό σύστημα, που γράφτηκαν το 1985.

    Πρόκειται για μία ακόμη αποδέσμευση δημιουργημάτων του Ρίτσου, έχοντας την έγκριση της κόρης του Έρης, αποδέσμευση από το απέραντο ωκεανό ποιημάτων του ανθρώπου ο οποίος δεν δίσταζε να γράφει αενάως, αδιαφορώντας για τους επικριτές αυτής της πληθωρικής ή και «πληθωριστικής»- κατ΄ άλλους- επιμονής του .

    Άλλωστε, ήδη από το 1977, στο πεζοποίημα «Το τερατώδες Αριστούργημα», ένα έργο εκπληκτικού μοντερνισμού ελληνικής προέλευσης, έχει απαντήσει ευθέως : «? και μ΄ακοντίζανε οι νωθροί τις κατηγορίες του κομπογιαννίτη και του πολυγράφου κι από κοντά τους με σεγκοντάριζαν γαυγίζοντας τα σκυλιά της Ασφάλειας, όμως εγώ χαμογελούσα κι΄έκρυβα κάτω απ΄το κρεβάτι μου τα εννιά μου χιλιάδες περιστέρια ? γονάτιζα στο χώμα και έπλενα στοργικά τα πόδια των εκτελεσμένων».

    Τα πρωτοφανέρωτα υπερώα ποιήματα είναι γραμμένα κυρίως με μια υπαρξιακή υπερ- οπτική, χωρίς βέβαια να αποξενώνονται από τον αγωνιστικό μύθο, ο οποίος όμως ενυπάρχει ως αχλή και ως μοτίβο.

    [08] Η Apple αποκάλυψε το νέο Air iPad και MacBook Pro

    Η δημοφιλής Apple ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πρόκειται να προσφέρει στους χρήστες της δωρεάν αναβαθμίσεις εφ? όρου ζωής για το νέο της λειτουργικό σύστημα και λογισμικό επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα παρουσίασε τα λεπτότερα iPads και τους ταχύτερους υπολογιστές Mac, εν όψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

    Το νέο Air iPad και McBook Pro με καλύτερη οθόνη «Retina» αποτελούν στην ουσία τις βελτιωμένες εκδόσεις των προηγούμενων μοντέλων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Η Apple ανακοίνωσε ότι οι αναβαθμίσεις για το Mac λειτουργικό της καθώς και η σουίτα λογισμικού iWork, θα είναι πλέον διαθέσιμα σε όλα τα McBooks και τους υπολογιστές Mac.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Σημαντική μείωση της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως

    Η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει "πρωτοφανή" πρόοδο ως προς την παιδική θνησιμότητα την τελευταία δεκαετία, αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα η φιλανθρωπική μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι "δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό".

    Η έκθεση της οργάνωσης με τίτλο Lives on the Line εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο 75 χώρες αντιμετωπίζουν τον στόχο για τη μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας, όπως αυτός ορίστηκε από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας της UNICEF το 2000.

    Σε αυτούς περιλαμβάνεται η μείωση των ποσοστών της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα μέχρι το 2015.

    Η έκθεση αναφέρει ότι ο ετήσιος αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πέθαναν από αιτίες οι οποίες μπορούν να προληφθούν, όπως η έλλειψη φαρμάκων ή ο υποσιτισμός,έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ κι από 12 εκατομμύρια που ήταν το 1990 έφθασε τα 6,6 εκατομμύρια το 2012.

    Είκοσι πέντε χώρες, περιλαμβανομένων του Μπανγκλαντές, της Αιθιοπίας και της Λιβερίας, έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο για το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας, ενώ ακόμη κι αυτές που βρίσκονται αρκετά πίσω, όπως η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, επισημαίνει η φιλανθρωπική οργάνωση.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 October 2013 - 6:30:40 UTC