Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πολιτική σκοπιμότητα» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη διαφωνία των κυβερνητικών βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
  • [02] Στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Κατάθεση τροπολογίας ανεξάρτητων βουλευτών για παράταση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
  • [04] Απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τον δρόμο Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου
  • [05] Παρατηρητήριο κατά της σχολικής βίας, και ιδιαίτερα της ρατσιστικής βίας, ενεργοποιεί εκ νέου το υπουργείο Παιδείας
  • [06] Συμφώνησαν ότι «θα τα βρουν» εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο εμπορίου
  • [07] Το ΔΝΤ επικρίνει, μετά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας
  • [08] Άντληση ενός δισ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, την Τρίτη
  • [09] Μ. Σουλτς: Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στις χώρες του Νότου
  • [10] Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ

  • [01] «Πολιτική σκοπιμότητα» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη διαφωνία των κυβερνητικών βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

    «Η αντιπαράθεση των κυβερνητικών βουλευτών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και για το αν θα πληρώσουν τα αστικά ή τα αγροτικά ακίνητα, αποτελεί ένα άθλιο παιχνίδι στις πλάτες του λαού, υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθειες διχασμού των εργαζομένων, ενώ συγκαλύπτει την ουσιαστική συμφωνία με τη μονιμοποίηση και επέκταση του χαρατσιού στα ακίνητα. Πόσο μάλλον όταν η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών διαθέτει και ένα μικρό αγροτικό ακίνητο», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχετικό σχόλιό του, το οποίο καταλήγει με το αίτημα της άμεσης κατάργησης του χαρατσιού στα ακίνητα και την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων, καθώς και με το αίτημα της θέσπισης φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    [02] Στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Όστιν των ΗΠΑ για να μετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο θα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, οικονομικοί αναλυτές καθώς επίσης καθηγητές Πανεπιστημίων σε τομείς των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.

    Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συζήτηση (στρογγυλό τραπέζι) με θέμα:«Advice to Governments to Come» (Συμβουλές σε μία Μελλοντική Κυβέρνηση).

    [03] Κατάθεση τροπολογίας ανεξάρτητων βουλευτών για παράταση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

    Τροπολογία για την παράταση, μέχρι το τέλος του 2016, της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατέθεσαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές, με επικεφαλής τους Ν. Σταυρογιάννη και Ιω. Κουράκο.

    Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται πως η κυβέρνηση απέρριψε προηγούμενη πρόταση αναστολής των πλειστηριασμών, διαβεβαιώνοντας πως προτίθεται να ρυθμίσει το ζήτημα με τρόπο δίκαιο και οριστικό.

    Παρά ταύτα, «οι πολίτες συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών, ως δανειολήπτες, φορολογούμενοι, εργοδότες και ασφαλισμένοι. Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, ούτε η κυβέρνηση έφερε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος προς έγκριση στην εθνική αντιπροσωπεία, ούτε η αντιπολίτευση υλοποίησε την δέσμευσή της για κατάθεση πρότασης νόμου για την επίλυση του ζητήματος της λήξης της περιόδου αναστολής πλειστηριασμών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές.

    Τη ρύθμιση προτείνουν οι βουλευτές Ν. Σταυρογιάννης, Ιω. Κουράκος (μέλη του πολιτικού φορέα «Νέα ΜΕΡΑ»), Ο. Βουδούρης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Γ. Κασαπίδης, Θ. Παραστατίδης, καθώς και ο Ν. Νικολόπουλος (επικεφαλής του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος»).

    [04] Απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τον δρόμο Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου

    Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τους οι 26 κατηγορούμενοι που κάθισαν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των υπερβάσεων στις μελέτες και το κόστος κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου.

    Κάνοντας δεκτή την πρόταση που είχε διατυπώσει νωρίτερα, κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μωυσίδης, το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από τις πράξεις που τους καταλογίζονταν, θεωρώντας ότι η προκληθείσα ζημιά για το δημόσιο είναι κάτω από το όριο των 130.000 ευρώ, που προβλέπει ο νόμος για τα κακουργήματα.

    Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε βαθμό πλημμελήματος και παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης της 5ετίας, με δεδομένο ότι οι αποδιδόμενες πράξεις τελέστηκαν έως το 2007.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η ζημιά για το δημόσιο περιορίζεται σε 29.000 ευρώ, ποσό που αφορά την κατασκευή και την επικαιροποιημένη μελέτη του έργου.

    Για την υπόθεση κατηγορούνταν συνολικά 26 άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Ψωμιάδης, ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της άλλοτε Νομαρχίας κι ένας εργολάβος.

    [05] Παρατηρητήριο κατά της σχολικής βίας, και ιδιαίτερα της ρατσιστικής βίας, ενεργοποιεί εκ νέου το υπουργείο Παιδείας

    Το Παρατηρητήριο κατά της σχολικής βίας και ιδιαίτερα της ρατσιστικής βίας ενεργοποιεί εκ νέου το υπουργείο Παιδείας, τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

    «Σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένας συντονιστής του προγράμματος, και σε κάθε σχολείο ένας καθηγητής θα είναι αυτός που θα ξέρει τα θέματα της σχολικής βίας και θα μπορεί ο κάθε μαθητής να απευθυνθεί» σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας.

    Προσθέτει μάλιστα ότι «παράλληλα θα ενεργοποιήσουμε δράσεις κατά της σχολικής βίας και μέσα από το διαδίκτυο».

    Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ακόμη ότι θα εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα «Ευ Ζην» σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. "Ειδικοί επιστήμονες και γιατροί θα μετρούν τη φυσική κατάσταση των παιδιών, το βάρος τους, κλπ και όλα τα στοιχεία θα δίνονται στους γονείς ώστε να μπορούν να γνωρίζουν αν τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας κλπ.

    Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι με τροπολογία που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή θα καθιερωθεί το ατομικό βιβλιάριο υγείας του μαθητή.

    «Μέχρι τώρα οι γονείς ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν σε δύο και τρεις γιατρούς για να πάρουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας για τα παιδιά τους πράγμα που εν μέσω κρίσης ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό. Τώρα δεν θα υπάρχει πλέον αυτή η ανάγκη του εξειδικευμένου γιατρού, αλλά θα μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στον οικογενειακό γιατρό και μόνο αν υπάρχει λόγος θα πηγαίνει σε εξειδικευμένο γιατρό».

    [06] Συμφώνησαν ότι «θα τα βρουν» εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο εμπορίου

    Συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο υπέγραψαν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων του κλάδου. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου, και ότι έως τότε οι μισθοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι, δηλαδή αποφεύγεται η μείωση μισθών που θα προέκυπτε με τη λήξη της μετενέργειας.

    Στην «Κοινή Συμφωνία - Πρωτόκολλο Διαπραγμάτευσης» που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων προβλέπεται επίσης ότι η νέα κλαδική σύμβαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου 2013.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μ. Στεκουλέα λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «την βούληση συνέχισης του διαλόγου και των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων λόγω της κρισιμότητας των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων και της μη επίτευξης προς το σκοπό αυτό αμοιβαία ικανοποιητικών λύσεων αλλά και την ανάγκη προστασίας τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων του εμπορίου».

    [07] Το ΔΝΤ επικρίνει, μετά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πήρε τη σκυτάλη από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επικρίνοντας τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Ενώ η Γερμανία ήταν εξοργισμένη χθες για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Λίπτον ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

    Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επέκρινε τη Γερμανία ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης (από τη Γερμανία) καθυστερεί το τέλος της οικονομικής κακουχίας. Ένα «σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο», δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Λίπτον σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα». Ο κ. Λίπτον κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της. Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ.

    [08] Άντληση ενός δισ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, την Τρίτη

    Το ποσόν του ενός δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αντλήσει μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων (λήξεως 9 Μαΐου 2014), την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μμ της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

    [09] Μ. Σουλτς: Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν στις χώρες του Νότου

    «Δεν φτάνει πια να ζητά κανείς συγγνώμη, κάποιος πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες» για τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε άρθρο του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    «Μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο», τόνισε στο άρθρο αυτό ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι το ίδιο «το ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της Τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θετικές συνέπειες. Όχι μόνον παρεμποδίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν επετράπη στην Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, να ανακτήσει εμπιστοσύνη».

    [10] Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ

    Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Παρίσι ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ, δημιουργός των διάσημων μυθιστορημάτων της σειράς SAS, «από επιπλοκές μίας νόσου από την οποία υπέφερε χρόνια» ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο δικηγόρος του Ερίκ Μορέν.

    «Επιθυμία του ήταν ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μορέν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 November 2013 - 12:30:23 UTC