Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την αναγέννηση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος
  • [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά για «πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών»
  • [03] Σε τροχιά διευθέτησης των ανοιχτών θεμάτων ενόψει έλευσης της τρόικας
  • [04] Το νέο αντιρατσιστικό ν/σ του Χαρ. Αθανασίου οδεύει προς τη Βουλή
  • [05] Ένα εκατομμύριο οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων
  • [06] «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο»
  • [07] Αθ. Σκορδάς: Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι όπλο αναπτυξιακό
  • [08] Διαψεύδει δημοσιεύματα περί πιστοποίησης μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 από την Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ
  • [09] Στους δρόμους ξανά οι Πορτογάλοι κατά της λιτότητας
  • [10] Το Βερολίνο επιτρέπει την επιλογή τρίτου φύλου στα πιστοποιητικά γεννήσεως
  • [11] Ξεκινάει απόψε το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την αναγέννηση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

    Το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την αναγέννηση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, οδηγώντας με τη θεωρητική και πολιτική δράση του την εργατική τάξη στη συνειδητοποίηση του ρόλου της ως ηγετικής δύναμης του λαϊκού κινήματος, ικανής να συσπειρώσει και να οργανώσει τον λαό. Αυτό υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή συζήτηση με εργαζόμενους της ΕΘΕΛ, στο αμαξοστάσιο του Ρέντη.

    Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι χωρίς συνολικότερες αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι ο κατήφορος για τους εργαζόμενους δεν θα έχει τέλος, όσο δεν ανατρέπεται η πολιτική της τάξης που είναι στην εξουσία και η οποία υλοποιείται από όσους κυβέρνησαν και όσους θέλουν να κυβερνήσουν ακολουθώντας την ίδια ρότα.

    [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά για «πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών»

    Για «πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την άρνησή του να απαντά στη Βουλή στην «ώρα του πρωθυπουργού», παραθέτοντας μάλιστα στατιστικά στοιχεία για όλους τους πρωθυπουργούς, από την καθιέρωση του θεσμού μέχρι σήμερα, από τα οποία προκύπτει ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση.

    Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ- «το μηδέν του κοινοβουλευτισμού», όπως αναφέρει στο σημείωμά της η αξιωματική αντιπολίτευση.

    [03] Σε τροχιά διευθέτησης των ανοιχτών θεμάτων ενόψει έλευσης της τρόικας

    Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, τέθηκαν τα ζητήματα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και του νέου φόρου ακινήτων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και μέσα στο πλαίσιο των εσόδων, θα προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις. Δήλωσε επίσης, ότι ελπίζει η διαμόρφωσή του να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Επίσης, για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αναμένεται να υπάρξει νέα σύσκεψη των Σαμαρά - Βενιζέλου, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι το ραντεβού του με την τρόικα ισχύει για την επόμενη Τρίτη.

    [04] Το νέο αντιρατσιστικό ν/σ του Χαρ. Αθανασίου οδεύει προς τη Βουλή

    Το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, το οποίο θέτει φραγμούς στη ρατσιστική δράση οργανώσεων, προβλέπει αυστηρές ποινές και μπλοκάρει τη χρηματοδότηση κομμάτων και ενώσεων προσώπων, εφόσον θα παραβούν τις διατάξεις του νόμου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων τα οποία προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα.

    Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος, με πρόθεση, διεγείρει ή παροτρύνει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούν μειονοτικές ομάδες και από τις ενέργειες αυτές υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

    Εξάλλου, αν οι πράξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, τότε θα επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 15.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ με τις ίδιες όμως ποινές θα τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των εν λόγω πράξεων.

    [05] Ένα εκατομμύριο οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων

    Ένα εκατομμύριο δικαιούχοι -από 800.000 που ήταν πέρυσι- θα ενταχθούν εφέτος στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων, που ξεκίνησε από σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

    «Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 25,5 εκ. ευρώ, και γίνεται σε συνεργασία με περίπου 800 κοινωνικούς μας εταίρους», σημειώνει ο κ. Τσαυτάρης.

    «Στο κοινωνικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και ειδική δράση για τα σχολεία. Εντός των ημερών», λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «θα ακούσετε την προκήρυξη για τη διανομή φρούτων στα σχολεία και πολύ σύντομα και γάλακτος».

    Αναφερόμενος στο θέμα του φόρου ακινήτων ο κ. Τσαυτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο διάλογος που συνεχίζεται θα οδηγήσει στο να καταλήξουν τα οικονομικά επιτελεία σε ένα πιο δίκαιο και σωστό φορολογικό σύστημα. Πρέπει, βέβαια, να πω ότι οι αγρότες ούτως ή άλλως πληρώνουν για τα σπίτια τους το φόρο που πληρώνουν όλα τα ακίνητα, όλα τα κτίσματα, επομένως είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι δεν πλήρωναν. Πλήρωναν, αλλά τώρα επεκτείνεται αυτό και στα αγροτεμάχιά τους. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουμε πολύ τη γεωργία, γιατί η γεωργία μας έχει ανεβασμένο κόστος. Επομένως αν θέλουμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας, να ενισχύσουμε την παραγωγική διαδικασία πρέπει να φροντίσουμε να μην βάλουμε τόσα πολλά βάρη που θα μείωναν την ανταγωνιστική τους ικανότητα και τις πωλήσεις τους».

    [06] «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο»

    Κηποτεχνική ανάπλαση σε οχτώ σημεία και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης επί δυο μήνες ανά διετία, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», που ανακοίνωσαν για τον βασικό πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

    Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Λουί Μπενέ (Louis Benech) σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis.

    O κ. Μπενέ παρουσίασε τη διαμόρφωση οχτώ σημείων του κήπου, την είσοδο της λεωφόρου Αμαλίας, τον «οπτικό δίαυλο» που συνδέει τη Βουλή με τον κήπο, την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, τη σπηλιά και το δωμάτιο των Γλυσίνων, το σιντριβάνι της Βλάχας, τη λίμνη, τον βράχο, το κάθισμα της Αμαλίας και το ισπανικό αναβρυτήριο. Όπως επισήμανε ο κ. Μπενέ, θα πραγματοποιηθούν ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με τον χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου.

    [07] Αθ. Σκορδάς: Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι όπλο αναπτυξιακό

    «Tο εργαλείο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων είναι ένα όπλο αναπτυξιακό για τον κόσμο του εμπορίου και όσο θα περνάει ο καιρός θα το συνειδητοποιούν και αυτοί περισσότερο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς.

    «Η ευθύνη της πολιτείας είναι να μπορέσει να βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν χαμηλότερες τιμές και να βοηθήσει και τα καταστήματα να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και περισσότερους πελάτες» σημειώνει ο κ.Σκορδάς και προσθέτει: «Στην πτώση των τιμών και την αύξηση της επισκεψιμότητας συμβάλλει η δημιουργία των δύο επιπλέον εκπτωτικών περιόδων. Στο θέμα τού πώς φέρνουμε νέους πελάτες στην ελληνική αγορά απαντά το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων... Αυτό, πιστεύω σταδιακά και όσο θα γίνεται συνήθεια στην εμπορική λειτουργία, θα βοηθήσει και στην απασχόληση διότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% του τζίρου των καταστημάτων γίνεται την περίοδο των εορτών και των εκπτωτικών περιόδων».

    [08] Διαψεύδει δημοσιεύματα περί πιστοποίησης μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 από την Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ

    Η διαβίβαση στη Eurostat στοιχείων, δεν σημαίνει κάποια αξιολόγηση ποιότητας ή επικύρωση αυτών των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζει η Στατιστική Αρχή διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι η Eurostat έχει πιστοποιήσει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.

    Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της, «η ΕΛΣΤΑΤ σε εφαρμογή του Κανονισμού ΕΚ 479/2009, με την κοινοποίηση των στοιχείων της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Οκτωβρίου 2013 προς τη Eurostat, διαβίβασε τα πραγματικά στοιχεία ελλείμματος και χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία κατάρτισε η ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2009-2012 καθώς και τις προβλέψεις ελλείμματος και χρέους για το έτος 2013, που υπολογίστηκαν και εστάλησαν στην ΕΛΣΤΑΤ από το Υπουργείο Οικονομικών».

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση,«η διαβίβαση των στοιχείων χρέους και ελλείμματος του έτους 2013 δεν σημαίνει κάποια αξιολόγηση ποιότητας και πιστοποίηση ή επικύρωση αυτών των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Είναι προβλέψεις που έχουν υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, για τις οποίες το Υπουργείο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο».

    [09] Στους δρόμους ξανά οι Πορτογάλοι κατά της λιτότητας

    Πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά των σημαντικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014, τον οποίο οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν σε πρώτη ανάγνωση.

    «Κυβέρνηση εκτός νόμου», «ο προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «αρκετά τρόικα!», ήταν κάποια από τα συνθήματα που είχαν γράψει στα πανό οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και της τρόικας.

    «Έχει έρθει η ώρα να φύγει η κυβέρνηση», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους έπειτα από έκκληση του συνδικάτου CGTP, του μεγαλύτερου της Πορτογαλίας που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα.

    Το CGTP θεωρεί ότι θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του 2014 «καταστρέφει την εργασία, κλέβει τους μισθούς και τις συντάξεις, προχωρά σε περικοπές στην υγεία, την κοινωνική προστασία και την εκπαίδευση».

    Έχοντας ισχυρή πλειοψηφία, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι βέβαιοι ότι θα ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μετά τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες Πέμπτη και συνεχίζεται σήμερα.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τελική μορφή του οποίου θα ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.

    [10] Το Βερολίνο επιτρέπει την επιλογή τρίτου φύλου στα πιστοποιητικά γεννήσεως

    Η Γερμανία έγινε την Παρασκευή η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει στους γονείς των νεογέννητων να αφήνουν κενή την ένδειξη του φύλου, αρσενικού ή θηλυκού, στα πιστοποιητικά γεννήσεων δημιουργώντας μια τρίτη, αδιευκρίνιστη κατηγορία.

    Η νομοθετική αλλαγή που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, έχει στόχο να επιτρέψει σε διαφυλετικά πρόσωπα -αυτά που γεννιώνται με χαρακτηριστικά αμφότερων των φύλων- να καθορίζουν το φύλο τους αργότερα στη ζωή τους.

    Έχει επίσης στόχο να βοηθήσει γονείς οι οποίοι προσπαθούν να αποφασίσουν αν το νεογέννητό τους θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου.

    [11] Ξεκινάει απόψε το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

    Για 54η χρονιά ξεκινά απόψε στις 8.30 στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Λιτή -όπως προαναγγέλλουν οι διοργανωτές- αλλά ήδη «σολντ άουτ» λόγω της «υστερίας» που κατέλαβε μεγάλο μέρος του κοινού για τον «ανεξάρτητο» Αμερικανό κινηματογραφιστή Τζιμ Τζάρμους (ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) θα είναι η αποψινή τελετή έναρξης της οποίας θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive» παρουσία του δημιουργού, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

    Ο Τζάρμους («πνευματικό παιδί» του Βίμ Βέντερς αλλά και πολλών Ευρωπαίων κινηματογραφιστών) που θεωρείται εκπρόσωπος του ανεξάρτητου Αμερικάνικου κινηματογράφου, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Κυριακή.

    Παρόντες στην αποψινή τελετή, πλην του 60χρονου Τζάρμους, θα είναι ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν του οποίου η τελευταία ταινία «Νεμπράσκα» θα προβληθεί στην τελετή λήξης την επόμενη Κυριακή ενώ ο Πέιν είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 November 2013 - 14:30:25 UTC