Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κώστας Σημίτης: Δεν είναι δυνατή μια πολιτική διαπραγμάτευση εδώ και τώρα
  • [02] Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στα γερμανικά ΜΜΕ
  • [03] Ντ. Λίπτον: Μεγάλη η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος
  • [04] Ν. Αναστασιάδης: Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά
  • [05] Ο θάνατος του ηγέτη των ταλιμπάν δεν πρόκειται να ενταφιάσει τις διαπραγματεύσεις, διαμηνύει το Πακιστάν
  • [06] Εργασίες αποκατάστασης στο βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου
  • [07] Το αδιέξοδο δύο φανατικών στους «Δύο φίλους» του Αλμπέρτο Μοράβια

  • [01] Κώστας Σημίτης: Δεν είναι δυνατή μια πολιτική διαπραγμάτευση εδώ και τώρα

    Πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές εδώ και τώρα για το σύνολο του προβλήματος, όπως το επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν θεωρείται τώρα δυνατή, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

    «Πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και η αδυναμία της ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η ευρωζώνη καρκινοβατεί» υποστηρίζει ο κ. Σημίτης.

    Χαρακτηρίζει «εξωπραγματική» την άποψη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, τα οποία, όπως σημειώνει, «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μονόπλευρη αποδέσμευση της χώρας από τις υποχρεώσεις της προς την ευρωζώνη και με καταγγελία των δανεικών συμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το θέμα της παραμονής στην ευρωζώνη».

    Ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι «ηρωική έξοδος χωρίς σοβαρότατες αρνητικές επιδράσεις για τη χώρα και τους πολίτες της θα ήταν μόνο δυνατή, αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια των ΗΠΑ ή της Κίνας» και προσθέτει: «Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής επίμονη διαπραγμάτευση».

    [02] Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στα γερμανικά ΜΜΕ

    Την είδηση για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής μεταφέρει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, κυρίως με αναπαραγωγή πρακτορειακών ρεπορτάζ από την Αθήνα.

    Η εφημερίδα «Die Zeit» στην ηλεκτρονική της έκδοση περιγράφει τα γεγονότα και τις πληροφορίες που έχουν δοθεί ως τώρα στη δημοσιότητα, για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, για να επισημάνει ότι «πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι η επίθεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα» και προσθέτει ότι «αυτόνομες αριστερές ομάδες έχουν τα προηγούμενα χρόνια διαπράξει επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις, ενώ έχουν πυροβολήσει και αστυνομικούς». Το δημοσίευμα μεταφέρει και τη χθεσινοβραδινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

    Εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα με τον τίτλο «Τρόμος στην Αθήνα: οι Έλληνες πολιτικοί φοβούνται καταστάσεις που μοιάζουν με εμφύλιο πόλεμο», φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Focus», ενώ ο συντάκτης διερωτάται εάν απειλεί τώρα την Ελλάδα πολιτική αστάθεια. «Η ενδεχομένως τρομοκρατική επίθεση συντάραξε την πολιτική ζωή της χώρας» αναφέρεται στο δημοσίευμα και περιγράφονται τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ γίνεται αναφορά στη δήλωση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για τον φόβο κατάστασης εμφυλίου πολέμου.

    Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα μετέδωσε και η εκπομπή «Tageschau» του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο έγινε αναφορά και στις απόψεις αναλυτών από την Αθήνα, οι οποίοι τόνιζαν ότι οι δράστες ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. «Παρατηρητές είχαν, μετά τον θάνατο του μουσικού (ενν. τον Παύλο Φύσσα), εκφράσει τον φόβο ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η αστυνομία θεωρούσε εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται κάποια εκδικητική πράξη από την πλευρά αριστερών "υπόγειων" οργανώσεων» αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, ενώ επισημάνθηκε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής παραμένει ακόμη τρίτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

    Σύντομα ρεπορτάζ δημοσιεύονται ακόμη στο περιοδικό «Der Spiegel» και στην εφημερίδα «Die Welt», ενώ στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Stern» φιλοξενείται βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters για το θέμα.

    [03] Ντ. Λίπτον: Μεγάλη η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος

    «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο (με το πρόγραμμα), στη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών» δηλώνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, παραπέμπει, ωστόσο, την απάντηση στο ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη «κούρεμα» χρέους στο μέλλον. Αναγνωρίζει δε τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα.

    Ο κ. Λίπτον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των εταίρων της, εάν εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος. «Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις και αυτό είναι εξάλλου και προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα το πρόγραμμα για το 2014 και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα. Συζητάμε σχετικά με αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί. Πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα θα διευκρινισθούν σε μία μεταγενέστερη χρονική στιγμή» τονίζει.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν πολύ υψηλές, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση με μεγάλη ανεργία, ο αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του ΔΝΤ σημειώνει ότι εκ των υστέρων είναι εύκολο να πει κανείς ποια απόφαση ήταν καλή και ποια κακή. Παραδέχεται δε ότι το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε, ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση. Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μίας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή» δηλώνει ο κ. Λίπτον.

    [04] Ν. Αναστασιάδης: Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δίνει προθεσμία τεσσάρων ημερών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να ξαναρχίσουντις διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

    «Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ' όπου κι αν προέρχονται» τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πρέπει, σημείωσε, να γίνει συνείδηση ότι «η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι ουδείς πρέπει να προωθεί τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτει την άλλη.

    Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Έντονα αντέδρασαν και τα κυπριακά πολιτικά κόμματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπαν Κι Μουν: Άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    [05] Ο θάνατος του ηγέτη των ταλιμπάν δεν πρόκειται να ενταφιάσει τις διαπραγματεύσεις, διαμηνύει το Πακιστάν

    Ο θάνατοςτου ηγέτη των Πακιστανών ταλιμπάν Χαμιμουλάχ Μεχσούντ από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν πρόκειται να θέσει εν αμφιβόλω τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τωνισλαμιστών και της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Περβέζ Ρασίντ.

    «Μπορούμε κάλλιστα να πούμε πως αυτή τη φορά, η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στόχευε τις διαπραγματεύσεις, όμως εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τις διαπραγματεύσεις να ξεψυχήσουν», δήλωσε ο Ρασίντ στους δημοσιογράφους.

    Η επίθεση κατά του επικεφαλής των Ταλιμπάν στη ζώνη των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν σημειώθηκε κατά τη στιγμή που η πακιστανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αποστείλει κλιμάκιό της με την ελπίδα να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους στασιαστές. Πλείστοι πολιτικοί αναλυτές και προσωπικότητες στο Πακιστάν κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να «σαμποτάρουν» τον διάλογο αυτό, ενώ η κυβέρνηση καταδίκασαν το κτύπημα, χαρακτηρίζοντάς το «αντιπαραγωγικό» και ως πλήγμα κατά της εθνικής της κυριαρχίας.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [06] Εργασίες αποκατάστασης στο βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης τμημάτων τείχους και πυριτιδαποθήκης όπως και συντήρηση-προστασία αρχιτεκτονικών λειψάνων στο βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, στο νομό Καρδίτσας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν ολοκληρωθεί.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όσον αφορά το φυσικό αντικείμενο που υλοποιήθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει αποκατάσταση του κτιρίου της πυριτιδαποθήκης με εργασίες αρμολόγησης και ανακατασκευής των τοιχοποιιών της και καθαρισμό του δαπέδου της. Επίσης, περιλαμβάνει αποκατάσταση της βόρειας πύλης, όπου καθαιρέθηκε ένα επικίνδυνο τμήμα μεταγενέστερης τοιχοποιίας αναδείχθηκαν οι παρειές της, ενώ έγινε σκυροδέτηση στο υπέρθυρο της βόρειας πύλης και υποστήριξη με ξύλινους δοκούς. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 425.000 ευρώ.

    Το κάστρο Φαναρίου είναι ένα μικρό οχυρό εκτάσεως 2,6 στρεμμάτων με ακανόνιστο πολυγωνικό σχήμα πλάτους 2,00μ., που ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους και σώζεται ακέραιο, με εξωτερικό ύψος 9,00-13,00μ.Σχεδόν όλα τα κτίρια στο εσωτερικό του βυζαντινού κάστρου χρονολογούνται κατά την Οθωμανική περίοδο (1387-1897) και κυρίως την ύστερη περίοδο (18ος -19ος αιώνας).

    [07] Το αδιέξοδο δύο φανατικών στους «Δύο φίλους» του Αλμπέρτο Μοράβια

    Συγγραφέας που ταύτισε τη ζωή και το έργο του με τη Ρώμη, ο Αλμπέρτο Μοράβια (1907-1990) γράφει το 1952, λίγο μετά τη δημοσίευση του «Κομφορμιστή» (1951) και δύο χρόνια προτού κυκλοφορήσει η «Περιφρόνηση», ένα μυθιστόρημα με δύο πρόσωπα τα οποία θα προσπαθήσουν να ορίσουν την πορεία και την ταυτότητά τους στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά κρίσιμης εποχής. Τόπος της δράσης είναι η Ρώμη και ιστορικό και πολιτικό φόντο η πτώση της φασιστικής Ιταλίας και ο τερματισμός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για άγνωστους λόγους ο Μοράβια δεν θέλησε ή δεν κατόρθωσε να τελειώσει το μυθιστόρημά του, που παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι και τον θάνατό του. Παρόλα αυτά τα χειρόγραφα βρέθηκαν το 1996 μέσα σε μια βαλίτσα και το έργο είδε το φως της δημοσιότητας το 2007 υπό τον τίτλο «Οι δύο φίλοι».

    Το βιβλίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Φωτεινής Ζερβού και με φιλολογική επιμέλεια του Σιμόνε Καζίνι, ο οποίος έχει γράψει και μιαν εμπεριστατωμένη εισαγωγή.

    Το θέμα του Μοράβια στους «Δύο φίλους» (θέμα το οποίο θα τον απασχολήσει τόσο στον «Κομφορμιστή» όσο και στην «Περιφρόνηση») είναι το εξαχρειωτικό αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους η αγελαία πολιτική ένταξη. Ο Σέρτζιο και ο Μαουρίτσιο θα θυσιάσουν στον βωμό του φανατισμού τους τα πάντα: θα καταστρέψουν τη φιλία τους, θα εξευτελίσουν τον έρωτα και θα ξοδέψουν τα καλύτερα και τα πιο παραγωγικά τους χρόνια (είναι αμφότεροι γύρω στα 27) σ' έναν ανταγωνισμό ο οποίος θα συντρίψει γρήγορα κάθε ευγενική τους φιλοδοξία (αν κατάφεραν να αποκτήσουν ποτέ οιαδήποτε φιλοδοξία) στο πεδίο των ιδεών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 November 2013 - 12:30:22 UTC