Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στο Ν. Ηράκλειο
  • [02] Να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα, ζητεί από την κυβέρνηση ο Φ. Κουβέλης
  • [03] Ναυτικό ατύχημα δυτικά της Καρπάθου
  • [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
  • [05] Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Γερμανοί που είχαν απαχθεί στον Λίβανο
  • [06] Μπαν Κι Μουν: Άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
  • [07] Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του ενόπλου που άνοιξε πυρ στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες
  • [08] Γονιδιακή θεραπεία, βλαστοκύτταρα και εμφυτευόμενα μικροτσίπ "δίνουν φως" στους τυφλούς

  • [01] Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στο Ν. Ηράκλειο

    Οι δολοφόνοι, όποιοι και αν είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ενωμένη ελληνική κοινωνία, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την ένοπλη επίθεση στο Νέο Ηράκλειο. Και υπογράμμισε: «ας το γνωρίζουν οι πάντες».

    «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άγρια δολοφονία και το σοβαρό τραυματισμό νέων ανθρώπων από αδίστακτους εγκληματίες», επισημαίνει η ΝΔ σε ανακοίνωση για την δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει».

    «Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την ένοπλη επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και σημειώνει ότι «η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα».

    Αποτρόπαια χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τη δολοφονία νέων ανθρώπων και ζητά την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το σημερινό αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας νέων ανθρώπων επιβάλλει την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα. Αυτές προστατεύουν τη χώρα. Μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο νεκρών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης».

    Τη βαθύτατη θλίψη της για το χαμό δύο νέων παιδιών, «δύο ανθρώπων που θεωρούμε μέλη της δικής μας οικογένειας», εκφράζει η Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, «απαιτεί την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, τη σύλληψη των εγκληματιών και την παραδειγματική τους τιμωρία», και καλεί όλους τους Έλληνες «να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι αυτή την κρίσιμη για την Πατρίδα μας ώρα».

    Σε ομοψυχία καλεί τους Έλληνες ο Πάνος Καμμένος και σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι «κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο». «Εμείς καλούμε τους Έλληνες σε ενότητα, ομοψυχία, και εθνική αντίσταση απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μέσω της διχόνοιας» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

    Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά η οποία καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία δύο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο και υπογραμμίζει πως «αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί».

    «Ο κύκλος της βίας που άνοιξε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συνεχίστηκε σήμερα με τη δολοφονία δύο νέων και τον τραυματισμό ενός τρίτου, πρέπει να μην έχει συνέχεια. Πρέπει να σταματήσει εδώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑς Χρήστος Ζώης αναφερόμενος στη δολοφονική ενέργεια στο Νέο Ηράκλειο.

    Τη βαθιά λύπη του για τη δολοφονία των δύο νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός ακόμη «από σφαίρες ψυχρών εκτελεστών», στο Νέο Ηράκλειο, εκφράζει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενότητα και η συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» και πως «μπροστά στις δυσκολίες οφείλουμε να ενώνουμε αντί να πολώνουμε».

    [02] Να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα, ζητεί από την κυβέρνηση ο Φ. Κουβέλης

    Να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν καθοριστικά την κοινωνία, αλλά να προχωρήσει σε ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος, προέτρεψε τη κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, με την ομιλία του η οποία άνοιξε τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

    «Δεν πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία, αναπαράγοντας την κρίση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «κρυφές» επιβαρύνσεις που θα μειώσουν πάλι τα εισοδήματα. «Η δικαιολογία "της τελευταίας φοράς" και της "τελευταίας στιγμής" έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον οποίον κύριοι στόχοι αυτής πολιτικής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι:

    -Κανένα νέο επιβαρυντικό μέτρο.

    -Ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεών του, πράξη που θα συμβάλει και στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

    -Ενίσχυση με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Να αντικατασταθεί το μνημόνιο μ' ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ενόψει του Συνεδρίου, ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να μην ομφαλοσκοπούν και να προχωρήσουν σ΄εναν ουσιαστικό διάλογο για όλα ζητήματα. «Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά,το κόμμα μας δεν δημιουργήθηκε με στενούς ορίζοντες. Δεν ρευστοποιείται και δεν διαχέεται. Συνομιλεί, συνεργάζεται, συμπράττει. Είναι ο εμβρυουλκός για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

    [03] Ναυτικό ατύχημα δυτικά της Καρπάθου

    Πέντε αλλοδαποί ναυτικοί που επέβαιναν σε σωστική λέμβο, περισυνελέγησαν τις πρωινές ώρες από ελικόπτερο super puma, στη θαλάσσια περιοχή Αστακίδας, δυτικά της Καρπάθου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ναυτικοί επέβαιναν σε μότορσιπ (σσ φορτηγό πλοίο που διακινεί περιορισμένα φορτία μεταξύ λιμένων) το οποίο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, βυθίστηκε 20 ναυτικά μίλια δυτικά της Καρπάθου. Κατά την περισυλλογή τους, δήλωσαν ότι ακόμα ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αγνοείται.

    Στην περιοχή αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από πλωτά του λιμενικού και παραπλέοντα πλοία.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι μετέφερε το μότορσιπ που βυθίστηκε, από που είχε ξεκινήσει και ποιος ήταν ο τελικός του προορισμός.

    Φως στο ναυτικό ατύχημα αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των ναυτικών, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου και σύντομα θα οδηγηθούν στο λιμεναρχείο για προανάκριση.

    [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

    Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην οδό Χαλανδρίου στην Αγία Παρασκευή, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Μέσα στο διαμέρισμα βρισκόταν ζευγάρι ηλικιωμένων που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω εγκαυμάτων και αναπνευστικών προβλημάτων.

    [05] Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Γερμανοί που είχαν απαχθεί στον Λίβανο

    Δύο Γερμανοί που είχαν πέσει θύματα απαγωγής χθες Παρασκευή στον ανατολικό Λίβανο αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα, όμως στη συνέχεια τους συνέλαβε η αστυνομία με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο NNA.

    «Οι Γερμανοί που απήχθησαν την προηγούμενη νύχτα στην κοιλάδα Μπεκάα αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα», μετέδωσε το NNA, διευκρινίζοντας ότι «στη συνέχεια τους συνέλαβε η αστυνομία για διακίνηση ναρκωτικών».

    «Μια ομάδα της αστυνομίας συνέλαβε τους Γερμανούς μετά την απελευθέρωσή τους με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, ενώ οι απαγωγείς τους καταζητούνται», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι οι δύο υπήκοοί της «βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας του Λιβάνου».

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [06] Μπαν Κι Μουν: Άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Ο γενικός γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στέλνει σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, καλώντας τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα, να συναντηθούν από κοινού με τον Ειδικό Σύμβουλό του και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

    Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το αδιέξοδο για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμποδίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και κάνει λόγο για «περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα ξεπεράσουν το αδιέξοδο και θα επιλύσουν τα όποια άλλα εκκρεμούντα θέματα στο διάστημα, μεταξύ 4 έως 8 Νοεμβρίου, που θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Η εν λόγω ανακοίνωση του εκπροσώπου του γγ των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), μετά την ημίωρη συνάντηση που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Μπαν Κι Mουν με τον κ. Ντάουνερ, για τον οποίον ο γγ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του. Στη συνάντηση παρέστησαν ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ και άλλοι αξιωματούχοι του Οργανισμού, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη της ομάδας Κυπριακού με τη συμμετοχή του κ. Ντάουνερ.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν κατά την παραμονή του στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντησή του με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά και δεν έκανε καμία δήλωση.

    [07] Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του ενόπλου που άνοιξε πυρ στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

    Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρχθες μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, σκοτώντας έναν πράκτορα των υπηρεσιών ασφαλείας και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, είναι ένας νεαρός κάτοικος της περιοχής, όπως ανέφερε μια βουλευτής των Δημοκρατιών μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Σύμφωνα με την Λορέτα Σάντσες ο συλληφθείς ονομάζεται Πολ Σιάνσια, είναι 23 ετών και κατοικεί στην περιοχή του Λος Άντζελες. Η Σάντσες εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας του σώματος αυτού.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώνεται για τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής, δήλωσε ότι "ανησυχεί", μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι. "Ανησυχούμε, όμως θα αφήσω τους υπεύθυνους (των υπηρεσιών) επιβολής του νόμου να μιλήσουν για αυτό", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

    Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανέφερε ότι "είναι πρόωρο να σχολιάσουμε τα κίνητρα" του δράστη, σημειώνοντας ότι οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει την έρευνα δεν είναι σε θέση προς το παρόν ούτε να αποκλείσουν ούτε να επιβεβαιώσουν εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [08] Γονιδιακή θεραπεία, βλαστοκύτταρα και εμφυτευόμενα μικροτσίπ "δίνουν φως" στους τυφλούς

    Οι εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας, των βλαστοκυττάρων και η εμφύτευση μικροτσίπ δίνουν ελπίδες αποκατάστασης της όρασης στους τυφλούς.

    Η γονιδιακή θεραπεία είναι ήδη πραγματικότητα για μια πολύ σπάνια κληρονομική οφθαλμική πάθηση, τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία παρατηρείται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προκαλεί τύφλωση.

    "Έχει βρεθεί ότι για τη συγγενή αμαύρωση του Leber ευθύνεται το γονίδιο RT65. Στην περίπτωση της πάθησης αυτής διορθώνεται το ελαττωματικό γονίδιο και στη συνέχεια γίνεται η θεραπεία με την έγχυση του διορθωμένου γονιδίου. Αυτή η θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε μια σειρά από περιστατικά με επιτυχία. Υπάρχουν όμως και άλλες κληρονομούμενες νόσοι, για τις οποίες συνεχίζεται η ερευνητική δραστηριότητα προκειμένου να βρεθούν τα γονίδια που ευθύνονται ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία. Οι έρευνες όμως προχωρούν με αργό ρυθμό" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του συμποσίου "The Thessaloniki - Moorfields revision course in Ophthalmology", ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Πάρης Τρανός.

    Τα βλαστοκύτταρα, προς το παρόν, έχουν εφαρμογή σε παθήσεις της επιφάνειας του κερατοειδούς, ενώ με αργά βήματα προχωρά η έρευνα προκειμένου να εφαρμοστούν και σε παθήσεις τους αμφιβληστροειδούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 November 2013 - 10:30:25 UTC