Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] Γ. Άσμουσεν: Ο ΕΜΣ πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον ως τελευταίο καταφύγιο για τη στήριξη των τραπεζών
  • [03] Φανατικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάσσονται οι βρετανοί εργοδότες
  • [04] Αρχίζει σήμερα η δίκη του Μόρσι
  • [05] To Πλανητάριο γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του με τη δωρεάν παράσταση «Στα Μονοπάτια των Άστρων»
  • [06] Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε σε νανισμό τα θηλαστικά
  • [07] Μια δόση του εμβολίου κατά του HPV είναι αρκετή

  • [01] Στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σήμερα στο Όστιν των ΗΠΑ για να μετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο θα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, οικονομικοί αναλυτές καθώς επίσης καθηγητές Πανεπιστημίων σε τομείς των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.

    Αύριο ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συζήτηση (στρογγυλό τραπέζι) με θέμα:«Advice to Governments to Come» (Συμβουλές σε μία Μελλοντική Κυβέρνηση).

    [02] Γ. Άσμουσεν: Ο ΕΜΣ πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον ως τελευταίο καταφύγιο για τη στήριξη των τραπεζών

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον ως τελευταίο καταφύγιο για τη στήριξη των ισολογισμών των τραπεζών, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιεργκ 'Ασμουσεν.

    Πρώτα, θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στους ιδιοκτήτες των τραπεζών και την αγορά για την άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια σε εθνικά ή τραπεζικά ταμεία διάσωσης, πρόσθεσε ο κ. 'Ασμουσεν σε δηλώσεις που έκανε στον γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

    «Κατά την άποψη της ΕΚΤ, ο ΕΜΣ με τα μέσα που έχει στη διάθεσή τους αποτελεί την τελευταία καταφυγή», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνισθεί πώς θα στηριχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής τους. Η ΕΚΤ υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να υποβάλει τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε αυστηρές χρηματοοικονομικές ασκήσεις το 2014, διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της με τον έλεγχο που θα κάνει, ο οποίος αποσκοπεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.

    Η ΕΚΤ θέλει να αποκαλύψει κινδύνους που είναι κρυμμένοι στους ισολογισμούς πριν αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης που σχεδιάζεται για την αποφυγή μίας επανάληψης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία διογκώθηκε από τον μεγάλο αριθμό προβληματικών δανείων για την αγορά ακίνητης περιουσίας σε χώρες, περιλαμβανομένων της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

    Για να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση, ο κ. 'Ασμουσεν έχει ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των τραπεζών. Μέχρι να γίνει αυτό, ο ΕΜΣ θα πρέπει να προσφέρει στήριξη.

    [03] Φανατικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάσσονται οι βρετανοί εργοδότες

    Οι βρετανοί εργοδότες τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας σήμερα τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την ένταξη ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

    «Εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, πέραν της πολιτικής ρητορείας, και οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι κατηγορηματικές: η ενιαία αγορά είναι θεμελιώδης για το μέλλον μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εργοδοτικής συνομοσπονδίας CBI, ο Τζον Κρίντλαντ, πριν αρχίσει σήμερα η ετήσια διάσκεψή της.

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε τον Ιανουάριο να οργανώσει ως το 2017, εφόσον επανεκλεγεί, ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια ΕΕ η οποία θα έχει προηγουμένως μεταρρυθμισθεί. Ανέλαβε τη δέσμευση αυτή υπό την πίεση του πιο ευρωσκεπτικιστικού τμήματος του Συντηρητικού Κόμματος και των επιτυχιών του αντιπολιτευόμενου κόμματος UKIP που επιδιώκει την αποχώρηση από την ΕΕ.

    Η CBI υπογραμμίζει όμως τη σημασία που έχει για τη βρετανική οικονομία η παραμονή στην ΕΕ, εκτιμώντας πως η συμμετοχή αυτή αντιπροσωπεύει το 4% ως 5% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή από 62 ως 78 δισεκ. στερλίνες (περίπου 73 ως 91 δισεκ. ευρώ).

    [04] Αρχίζει σήμερα η δίκη του Μόρσι

    Ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση στη δολοφονία διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, έφθασε νωρίς το πρωί στην Ακαδημία της αστυνομίας έξω από το Κάιρο όπου σήμερα πρόκειται να αρχίσει η δίκη του.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Μόρσι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην ακαδημία της αστυνομίας γύρω στις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς.

    Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μόρσι από τότε που ανετράπη από το στρατό στις 3 Ιουλίου. Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος κρατείτο μέχρι τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

    'Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στην Ακαδημία της αστυνομίας, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το συγκρότημα και σε στέγες κτιρίων.

    Δεκάδες οπαδοί του Μόρσι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο κρατώντας πανώ με συνθήματα κατά του στρατού.

    Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταχρίρ και περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου για να εμποδίσουν οπαδούς τους Μόρσι να πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες.

    [05] To Πλανητάριο γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του με τη δωρεάν παράσταση «Στα Μονοπάτια των Άστρων»

    Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική. Γι' αυτόν τον λόγο, το Πλανητάριο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ειδική εκδήλωση-παρουσίαση της νέας επετειακής ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Στα Μονοπάτια των 'Αστρων». Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15) με ελεύθερη είσοδο.

    Αυτά τα δέκα χρόνια, το Πλανητάριο έχει υπάρξει το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη, με 3,5 εκατ. θεατές μέχρι σήμερα. Στον τεράστιο ημισφαιρικό θόλο του, που καταλαμβάνει μια έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ) και έχει διάμετρο 25 μέτρα, έχουν προβληθεί συνολικά περισσότερες από 20 σαραντάλεπτες ψηφιακές παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και πολλές ταινίες θόλου τύπου ΙΜΑΧ, συνήθως γύρω από επιστημονικά θέματα.

    Εξ αρχής, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρέμεινε πιστό στον σκοπό που έθεσε με την διαθήκη του, το 1954, ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, δηλαδή «την προαγωγή της επιστημονικής, τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων της Ελλάδας, καθώς και στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο ευρύτερο κοινό». Αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει παράλληλα διάφορες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, με στόχο να φέρει την επιστημονική γνώση κοντά κυρίως στους νέους ανθρώπους.

    [06] Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε σε νανισμό τα θηλαστικά

    Το σώμα των θηλαστικών σμίκρυνε σημαντικά τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν, στη διάρκεια περιόδων υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο και στο μέλλον εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Εφόσον μάλιστα ο άνθρωπος είναι θηλαστικό, θα μπορούσε και αυτός να ακολουθήσει την ίδια μοίρα της ... συρρίκνωσης - έστω και πρόσκαιρα.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Γκίνγκεριτς του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, παρουσίασαν τα νέα ευρήματα και τις εκτιμήσεις τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών στο Λος Άντζελες. Μέχρι σήμερα, οι παλαιοντολόγοι γνώριζαν ότι οι πρόγονοι θηλαστικών όπως οι πίθηκοι, τα άλογα και τα ελάφια, μίκρυναν πολύ στη διάρκεια της περιόδου που ονομάζεται «Θερμικό Μέγιστο Παλαιοκαίνου - Ηωκαίνου», που συνέβη πριν από περίπου 55 εκατ. χρόνια και διήρκεσε γύρω στα 160.000 χρόνια.

    Τώρα, οι Αμερικανοί ερευνητές -που μελέτησαν διαχρονικά το μέγεθος των απολιθωμάτων διαφόρων ζώων - ανακάλυψαν ότι μια ανάλογη σμίκρυνση του σώματος αρκετών ζώων έλαβε χώρα ξανά μετά από δύο εκατ. χρόνια, δηλαδή πριν από 53 εκατ. χρόνια. Τότε στη Γη υπήρξε ένα ξεχωριστό -κάπως μικρότερης έντασης- επεισόδιο ανόδου της θερμοκρασίας, το οποίο κράτησε 80.000 έως 100.000 χρόνια. Για παράδειγμα, ένα είδος προγόνου του αλόγου σμικρύνθηκε κατά 30% περίπου στο πρώτο επεισόδιο υπερθέρμανσης και κατά σχεδόν 20% ακόμα στο δεύτερο επεισόδιο.

    [07] Μια δόση του εμβολίου κατά του HPV είναι αρκετή

    Ο εμβολιασμός των γυναικών με μια μόνο δόση του εμβολίου κατά του ιού των κονδυλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να αρκεί για να παράγει διαρκή ανοσία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    «Διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων για τους δύο τύπους του HPV 16 και 18 στις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση, παραμένουν σταθερά τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό», εξηγεί η δρ Μαχμοομπέχ Σαφαεϊάν, ερευνήτρια στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (NCI) των ΗΠΑ στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ, στις ανατολικές ΗΠΑ, βασική συντάκτρια της έρευνας που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 November 2013 - 9:30:21 UTC