Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για συμφωνία με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
  • [02] Αγώνας δρόμου για συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
  • [03] Σάρωσε τα βραβεία «Το κελί από χρυσάφι»

  • [01] Αισιόδοξος για συμφωνία με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

    Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωσή του στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου.

    Η αισιοδοξία του, όπως εξήγησε, εδράζεται στη μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και στις παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    [02] Αγώνας δρόμου για συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αναμένεται να καταλήξουν σήμερα χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, αλλά εκτιμάται ότι θα επαναληφθούν σε μερικές εβδομάδες, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες στο Ρόιτερς.

    "Είναι σαφές ότι οι προσπάθεις συνεχίζονται", είπε ένας διπλωμάτης.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να μη χάσουν τη "σπάνια ευκαιρία" και να καταλήξουν απόψε σε συμφωνία στη Γενεύη, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

    [03] Σάρωσε τα βραβεία «Το κελί από χρυσάφι»

    Το «Κελί από χρυσάφι», μια σύγχρονη ταινία δρόμου και φυγής, κέρδισε τα βραβεία κοινού και επιτροπής στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται απόψε.

    Η ταινία που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το βραβείο σκηνοθεσίας για το δημιουργό της Διέγο Κεμάδα Δίες από το Μεξικό, το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ και το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), περιγράφει το ταξίδι φυγής τριών εφήβων από τη Γουατεμάλα μέσω του Μεξικό με προορισμό το ...Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

    Η ταινία ενθουσίασε ήδη από τις προβολές της στο φεστιβάλ τους θεατές (οι αίθουσες όπου προβλήθηκε ήταν υπερπλήρεις), φέρει ήδη διακρίσεις από το φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο ως το φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αγίας Πετρούπολης τον περασμένο Σεπτέμβριο, το φεστιβάλ της Ζυρίχης κ.α. Υπότροφος του Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου και συνεργάτης μεγάλων ονομάτων στο χώρο της σκηνοθεσίας , ο ισπανικής καταγωγής δημιουργός της ταινίας Διέγο Κεμάδα Δίες που συνυπογράφει και το σενάριο της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας , εμπνεύστηκε τον τίτλο της ταινίας από την ομότιτλη μεξικάνικη μπαλάντα («Jaula de Oro») που «μιλά» για το ...χρυσό κλουβί που ονειρεύονται οι οικονομικοί -πολιτικοί μετανάστες, την Αμερική.

    Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής ? Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην γαλλική ταινία "SUZANNE" της Κατέλ Κιγιεβερέ , ενώ το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία ? Χάλκινος Αλέξανδρος στην ταινία: «Χάλια μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα.

    Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Αλεξάντερ Πέιν (πρόεδρο) και μέλη: Σκοτ Φούντα (κριτικό κινηματογράφου του περιοδικού Variety), Άντα Σόλομον (παραγωγό), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (καλλιτεχνικό διευθυντή στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών) και Κωνσταντίνο Β. (μουσικό).

    Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Τάε ? γκον Κιμ από τη Νότιο Κορέα για το σενάριο της ταινίας «Οι αισιόδοξοι», το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Γαλλίδα Σάρα Φορεστιέ για την ερμηνεία της στην ταινία "SUZANNE" της Κατέλ Κιγιεβερέ και το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας στον Έλληνα ηθοποιό Χρήστο Στέργιογλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και τον Χιλιανό Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία «Το ποτό του διαβόλου» του Ιγνάσιο Ροδρίγες .

    Βραβείο καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στην ταινία "SUZANNE" ενώ ειδική μνεία δόθηκε στον Αιγύπτιο Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ένα βήμα την ημέρα» της Χάλα Λότφι ( Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

    Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) απαρτίστηκε και φέτος από πέντε μέλη, τους: Μάγκντα Μιχαϊλέσκου, Πρόεδρος, (Ρουμανία), Μποζιντάρ Μάνοφ (Βουλγαρία), Ντουμπράβκα Λάκιτς (Σερβία), Μπόιντ φαν Χουέι (Λουξεμβούργο), Ντένις Ουέστ (ΗΠΑ) - όχι όμως και Έλληνα εκπρόσωπο όπως όλα τα χρόνια από την συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου - μελών της ΠΕΚΚ. Η Κριτική Επιτροπή απένειμε τα βραβεία της στις ταινίες : «Χάλια μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα και στην ελληνική ταινία «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, Ελλάδα, Τσεχία, 2013.

    Το κοινό συμφώνησε μάλλον με την Κριτική Επιτροπή (όσον αφορά το διαγωνιστικό τμήμα) και ψήφισε για το βραβείο "FISCHER" τις ταινίες: «Κελί από χρυσάφι» (από το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα) , «Η τελευταία φάρσα» του Βασίλη Ραΐση από το ελληνικό πρόγραμμα , «Τα παιδιά του Ιερέα» του Κροάτη Βίνκο Μπρεσάν και από το «αγαπημένο» τμήμα του κοινού, τους «ανοιχτούς Ορίζοντες» την πολωνική ταινία «Παπούσα» των Γιοάνα Κος ? Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε.

    Την αποψινή -λιτή τελετή λήξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

    Μετά την επίσημη λήξη της διοργάνωσης και την απονομή των βραβείων προβλήθηκε η ταινία «Nebraska» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος φέτος είναι πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

    Η ταινία -ένας ασπρόμαυρος φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα- είναι ένα βαθιά ανθρώπινο «road movie» (ταινία δρόμου) που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με το γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου. Στο ρόλο του πατέρα εμφανίζεται ο Μπρους Ντερν, η ερμηνεία του οποίου βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών.

    Οι προβολές (επαναληπτικές) των ταινιών του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται κανονικά και αύριο ενώ η βραβευμένη με χρυσό Αλέξανδρο ταινία («Κελί από χρυσάφι») θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» αύριο (Κυριακή) στις 8.30 μμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 November 2013 - 19:30:23 UTC