Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ
  • [02] Αρχαίος άκρατος οίνος ξαναγεννιέται μετά από 2.500 χρόνια
  • [03] Αυξήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα των Οκτώβριο
  • [04] Νικητής στις προεδρικές εκλογές της Ονδούρας ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες
  • [05] Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης «επέζησε» από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
  • [06] Με την «Αόρατη γυναίκα» έπεσε η αυλαία του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
  • [07] Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του αφεντικού τους, αλλά μάλλον αδιαφορούν

  • [01] Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ

    Γενικές συνελεύσεις των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    «Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, τονίζοντας ότι ο διάλογος διεξήχθη στη βάση της πρότασής του των πέντε σημείων για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

    «Με τη διαθεσιμότητα των 1.165 διοικητικών υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της πανεπιστημιακής κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών» υπενθύμισε ο υπουργός Παιδείας.

    [02] Αρχαίος άκρατος οίνος ξαναγεννιέται μετά από 2.500 χρόνια

    Μελιηδής και μελίφρων, ο οίνος κατά τον Όμηρο, είχε για τους αρχαίους Έλληνες πρωταρχικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της ζωής, στην ειρήνη και στον πόλεμο, στη χαρά και στον θάνατο. «Ήθελα να γευθούμε μια σταγόνα ιστορίας. Βλέπουμε όλα αυτά τα αγγεία, τα αγάλματα, τα θαυμάζουμε στα μουσεία, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Έχουμε κάνει γνωστό τον πολιτισμό μας μόνο μέσα από την όραση. Ήθελα να μπορούσε έστω και για μια στιγμή κάποιος να νιώσει όπως ένιωθε ένας αρχαίος Έλληνας. Και αυτό με όλες τις αισθήσεις του, όραση, αφή, γεύση, οσμή ακοή.».

    Είναι λόγια του σύμβουλου έρευνας και ανάπτυξης, Περικλή Παπαγεωργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε αυτόν ανήκει η έμπνευση, η ιδέα της παρασκευής ενός αρχαίου κρασιού και όχι μόνο... Κι έτσι «ξαναγεννήθηκε» το 2013 ο Ηρακλεώτης, ένα ερυθρό κρασί που ο Θεόφραστος περιγράφει ως δυνατό και αρωματικό. Πρώτη φορά βγαίνει στο εμπόριο ένα κρασί που δεν έχει καθόλου θειώδη για τη συντήρησή του. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεκινάει από την Ελλάδα» λέει ο κ. Παπαγεωργίου. Παρασκευάστηκαν άλλες πέντε κατηγορίες κρασιών, εκτός από τον Ηρακλεώτη, που είχε την ίδια ονομασία και στην αρχαιότητα. Υπάρχουν ακόμη τα Βίον, με την ίδια αρχαία ονομασία, Αχιλλέας, Έρως, Ήλιος, Μέτρον.

    [03] Αυξήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα των Οκτώβριο

    Αύξηση 1,1 δισ. σημείωσαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Ετσι το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους ανήλθε σε 7,284 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

    Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο - αν υπολογιστούν και τα χρέη πριν την 31.12.2012, ανήλθε σε 60,65 δισ. ευρώ.

    Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ηλεκτρονικά μηνύματα, προειδοποιήσεις και κατασχέσεις. Από τις αρχές του έτους έχει αποστείλει 447.615 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε οφειλέτες, ενώ σε 81.582 περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στο διάστημα αυτό έχουν εισπραχθεί στα ταμεία της εφορίας 2,447 δισ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις του υπουργείου.

    Την ίδια στιγμή, υστέρηση παρουσιάζεται στην επίτευξη στόχων που αφορούν τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ως το τέλος του έτους. Ετσι στους τακτικούς ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τους στόχους, θα πρέπει να γίνουν 596 τέτοιοι έλεγχοι ως το τέλος του έτους και να εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων. Ωστόσο, ως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 τέτοιοι έλεγχοι με το ποσοστό των εισπραχθέντων έναντι των βεβαιωθέντων φόρων να περιορίζεται σε 46,1%.

    Σε ότι αφορά τις δηλώσεις ΦΠΑ τον Οκτώβριο σε σύνολο 109.039 υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση οι 25.918, δηλαδή περίπου το 25%.

    [04] Νικητής στις προεδρικές εκλογές της Ονδούρας ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες

    O υποψήφιος της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής σήμερα, τη στιγμή που η Αριστερά καταγγέλλει νοθεία και καλεί σε "ειρηνικές" διαδηλώσεις το Σάββατο, αυξάνοντας την ένταση σε αυτή την μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής.

    Ο πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού δικαστηρίου Νταβίντ Ματαμόρος επιβεβαίωσε τη νίκη του υποψηφίου της Δεξιάς, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων.

    Οι εκλογές της Κυριακής,προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές,διεξήχθησαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Κάρτερ χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα "διαφανή" και "αξιόπιστα".

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [05] Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης «επέζησε» από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης

    Ο κυβερνητικός σχηματισμός της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γινγκλούκ Σιναουάτρα επέζησε εύκολα από την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης την Πέμπτη εν μέσω των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώνονται στη χώρα από τις φονικές πολιτικές αναταραχές πριν από τρία χρόνια.

    Για τον σχηματισμό της πρωθυπουργού Σιναουάτρα ήταν απαραίτητος ένας αριθμός ψήφων μεγαλύτερος από το μισό, ή 246 ψήφοι από τις 492 του κοινοβουλίου για να επικρατήσει στην ψηφοφορία. Κέρδισε τελικά με 297 ψήφους υπέρ, και 134 ψήφους κατά. Η ψηφοφορία έγινε καθώς οι διαδηλωτές «δεσμεύθηκαν» να πολιορκήσουν εκ νέου κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία την Πέμπτη απαιτώντας την αποχώρηση της επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα είναι αδελφή του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν, ο οποίος ανατράπηκε από πραξικόπημα το 2006 και παραμένει, παρά το γεγονός ότι είναι στην εξορία ο πολιτικός χαρακτήρας που είναι το ίδιο μισητός και αγαπητός στη χώρα.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [06] Με την «Αόρατη γυναίκα» έπεσε η αυλαία του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

    Με πολλούς καλούς, παλιούς και νεότερους, φίλους έριξε χθες το βράδυ την αυλαία του, στον κινηματογράφο Ιντεάλ, το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Για ακόμα μια χρονιά, το σχεδόν πια «no budget» μακροβιότερο Φεστιβάλ της Αθήνας, κατάφερε να δώσει βήμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο του δημιουργού, να διοργανώσει -κατ' ομολογία της κριτικής επιτροπής- ένα πολυσυλλεκτικό και ενδιαφέρον διαγωνιστικό τμήμα οκτώ ταινιών, να εξασφαλίσει ειδικές προβολές και ταινίες που κυκλοφορούν σε διεθνή Φεστιβάλ αλλά όχι στις ελληνικές αίθουσες, ν' αφιερώσει ρετροσπεκτίβες σε κορυφαίους σκηνοθέτες και κινηματογραφικά είδη.

    «Αντε λοιπόν και του χρόνου, στο 27ο Πανόραμα» ευχήθηκε ο διευθυντής του, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, στη σύντομη τελετή απονομής των βραβείων, λίγο πριν προβληθεί, σε αβαν πρεμιέρ, η ταινία λήξης του Πανοράματος, «Αόρατη γυναίκα», δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Βρετανού ηθοποιού Ρέιφ Φάινς, γύρω από τον κρυφό έρωτα του συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς για την κατά πολύ νεότερή του ηθοποιό, Νέλι Τέρναν.

    Το βραβείο της Επιτροπής Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (Fipresci), που από πέρσι απονέμεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, κέρδισε η ταινία του Σλοβένου σκηνοθέτη Rok Bicek, «Class Enemy», «γιατί εξερευνά με σαφήνεια ένα σύνθετο θέμα για το χάσμα γενεών και την τέχνη της εκπαίδευσης». Το βραβείο κοινού που απονέμουν οι αναγνώστες του περιοδικού « Αθηνόραμα», κέρδισε η ταινία «Withering» για τη «σεναριακή της δύναμη και την αφοπλιστική ρεαλιστικότητα που απέδωσε ο Σέρβος σκηνοθέτης Milos Pusic». Το βραβείο του Πανοράματος, κέρδισε η ρωσική «Θάλασσα» (Sea) της Alexandra Strelyanaya.

    [07] Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του αφεντικού τους, αλλά μάλλον αδιαφορούν

    Όπως όλοι γνωρίζουν, οι γάτες είναι πολύ πιο ανεξάρτητες (ή μάλλον αδιάφορες) από τους σκύλους και πολύ λιγότερο ψυχοπονιάρες. Μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει αυτή την πεποίθηση, δείχνοντας μέσω πειραμάτων ότι οι γάτες αναγνωρίζουν μια χαρά τη φωνή του αφεντικού τους, όμως πολλές φορές αδιαφορούν να ανταποκριθούν, επειδή απλούστατα έτσι τις διαμόρφωσε η εξελικτική διαδικασία.

    Οι Ιάπωνες επιστήμονες περίμεναν να φύγει από το σπίτι ο ιδιοκτήτης των ζώων και, στη συνέχεια, έπαιξαν σε ηχογράφηση διάφορες φωνές αγνώστων, καθώς και του αφεντικού τους. Οι ερευνητές κατέγραφαν προσεκτικά τις αντιδράσεις των ζώων σε κάθε ξεχωριστή φωνή (κινήσεις αυτιών, ουράς και κεφαλιού, νιαουρίσματα, διαστολή ματιών κ.α.). Η ανάλυση έδειξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι γάτες ήσαν σε θέση να αναγνωρίσουν τη φωνή του αφεντικού τους, ο οποίος φώναζε το όνομά τους μέσα από τα ηχεία, όμως δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να κάνουν κάποια κίνηση για να τον βρουν (ίσως επειδή ήσαν αρκετά έξυπνες για να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα το αφεντικό τους απουσίαζε!).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 November 2013 - 7:30:22 UTC