Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξετάζεται επιστράτευση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια
  • [02] Κινητοποιήσεις την Κυριακή, στα διόδια Αφιδνών, από κατοίκους των δήμων Ωρωπού, Κηφισιάς και Διονύσου
  • [03] Νεκρός, από πτώση ΙΧ στη θάλασσα της Καλύμνου
  • [04] Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα είτε θεωρείται φτωχός, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας
  • [05] Αμετάβλητο στο 0,25% διατηρεί το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ
  • [06] Με 15,6 εκατ. ευρώ επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση παραγωγών
  • [07] Μ. Χαρακόπουλος: Αρνητικές οι συνέπειες επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος
  • [08] Άνω των 500 ευρώ οι αμοιβές της πλειονότητας των εργαζομένων στην Ελλάδα
  • [09] Τι βήματα πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να εισπράξει το επίδομα θέρμανσης;
  • [10] Παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία οι συμφωνίες για τον αγωγό South Stream
  • [11] Ενοχος για απόπειρα εκβίασης, δωροδοκία και δωροληψία ο Μάκης Ψωμιάδης

  • [01] Εξετάζεται επιστράτευση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

    Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των υπαλλήλων είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποία, όμως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    [02] Κινητοποιήσεις την Κυριακή, στα διόδια Αφιδνών, από κατοίκους των δήμων Ωρωπού, Κηφισιάς και Διονύσου

    Σε κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών προχωρούν την Κυριακή, οι δημότες των δήμων Ωρωπού, Κηφισιάς και Διονύσου, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση όπως υποστηρίζουν κατά 60% της τιμής των διοδίων στις Αφίδνες και για τη δημιουργία νέων διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου. Την απόφαση επικύρωσαν οι παραπάνω δήμοι στις συνεδριάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, χθες το βράδυ. Οι τρεις δήμαρχοι ενημέρωσαν χθες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και έχουν ξεκινήσει επαφές με τους τοπικούς βουλευτές.

    [03] Νεκρός, από πτώση ΙΧ στη θάλασσα της Καλύμνου

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν, μέχρι στιγμής, τα αίτια της πτώσης ενός ΙΧ αυτοκινήτου στη θάλασσα, στο λιμάνι της Καλύμνου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 55χρονος οδηγός και μοναδικός επιβαίνων.

    Ο άτυχος 55χρονος απεγκλωβίστηκε από ιδιώτη δύτη και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία- νεκροτομή.

    [04] Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα είτε θεωρείται φτωχός, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας

    Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα- και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

    Αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με τον αριθμό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2012).

    Ως προς την Ελλαδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδοιας το 19,5%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά») το 14,1% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ ειναι 17%, 9,9% και 10,1%. Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις ειναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι).

    [05] Αμετάβλητο στο 0,25% διατηρεί το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ

    Αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,25% αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της.

    Στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα παραθέσει, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας στην ευρωζώνη.

    [06] Με 15,6 εκατ. ευρώ επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση παραγωγών

    Με το ποσό των 15.600.000 ευρώ επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ για την πληρωμή του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) υπέρ των παραγωγών της χώρας των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές, θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες για το διάστημα 2009-2012.

    Οι ενισχύσεις είναι δυο κατηγοριών. Οι εφάπαξ καταβαλλόμενες για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου, την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου, και οι σταδιακά καταβαλλόμενες για την απώλεια εισοδήματος, λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, την απώλεια παραγωγής και την καταστροφή αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων-ζωοτροφών μετά από καταστροφή του αποθηκευτικού χώρου.

    [07] Μ. Χαρακόπουλος: Αρνητικές οι συνέπειες επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος

    Αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κτηνοτροφία με πενιχρά αποτελέσματα στην τιμή πώλησης, θα έχει ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας.

    Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε πως σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της ακρίβειας, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία. «Η αγελαδοτροφία συρρικνώνεται, μην επιφέρουμε κι άλλο πλήγμα. Άλλωστε η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν», τόνισε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κεφαλάς, χαρακτήρισε ως «διατροφικό μεσαίωνα» την πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο. «Ήδη η αγελαδοτροφία, η οποία απασχολεί 100.000 άτομα (παραγωγή/ μεταποίηση/ διακίνηση), συρρικνώνεται.

    [08] Άνω των 500 ευρώ οι αμοιβές της πλειονότητας των εργαζομένων στην Ελλάδα

    Αμοιβές άνω των 500 ευρώ, λαμβάνει το 79,76% των εργαζομένων, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ, σύμφωνα με το πρώτο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 32,21% των εργαζομένων, βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες. Σε ότι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 196.695 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο. Το 90,21% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.

    [09] Τι βήματα πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να εισπράξει το επίδομα θέρμανσης;

    Στις 490.000 ανήλθε ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης επί των 560.000 που υποβλήθηκαν, δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

    Όπως σημείωσε, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μέσω του Taxinet εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα αναμένεται ότι θα αρχίσει η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους.

    Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί 22 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του επιδόματος, τα οποία πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

    Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να εισπράξετε το ποσό στη σελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    [10] Παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία οι συμφωνίες για τον αγωγό South Stream

    Στις ενστάσεις της Επιτροπής σχετικά με το περιεχόμενο των διμερών συμφωνιών για την κατασκευή του αγωγού South Stream αναφέρθηκε σήμερα η Μαρλέν Χόλζνερ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Ενέργεια επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η εκπρόσωπος τόνισε ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες- μέλη της ΕΕ για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

    Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται τρεις βασικοί όροι για να είναι συμβατές αυτές οι συμφωνίες με την κοινοτική νομοθεσία.

    Πρώτον, να υπάρχει σεβασμός της αρχής του διαχωρισμού μεταξύ παραγωγής και διανομής και να μην υπάρχει αποκλειστικός έλεγχος της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου από την εταιρεία Gazprom.

    Δεύτερον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις τρίτων μερών στον αγωγό και να μην έχει η Gazprom τον μονοπώλιο της μεταφοράς.

    Τρίτον, θα πρέπει να υπάρχει σαφής τιμολογιακή δομή.

    [11] Ενοχος για απόπειρα εκβίασης, δωροδοκία και δωροληψία ο Μάκης Ψωμιάδης

    Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται σκέλος της υπόθεσης των «στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου», με βασικό κατηγορούμενο τον Μάκη Ψωμιάδη.

    Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του επί της ενοχής των συνολικά έντεκα κατηγορουμένων στην υπόθεση, κηρύσσοντας ενόχους πέντε εξ αυτών και απαλλάσσοντας τους υπόλοιπους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 December 2013 - 13:30:30 UTC