Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές»
  • [02] Κοντράρει ο καιρός τα κούλουμα
  • [03] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του πατρινού Καρναβαλιού
  • [04] Είκοσι χρόνια χωρίς τη Μελίνα
  • [05] Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός στην Κριμαία
  • [06] «Ξενάγηση» στο ενυδρείο Καστοριάς "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος"

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές»

    Με την αλλαγή πολιτικής συναρτά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, διαφορετικά όπως εκτιμά σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος για την εκλογή αριθμός των 180 ψήφων.

    Στην ερώτηση εάν ο ίδιος ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει: "Είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δίνω τη μάχη από τις γραμμές του κόμματος μου και διεκδικώ την εφαρμογή πολιτικών που πιστεύω. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σχετική με την Προεδρία μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αποπροσανατολιστικά".

    Τονίζει ότι ο πήχης για τις ευρωεκλογές είναι "η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και τους ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού" και σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της, "ώστε το εκλογικό ποσοστό να είναι το καλύτερο δυνατόν". Ξεκαθαρίζει, δε, ότι "δεν πρόκειται να στηρίξουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές".

    Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες δηλώνει πως "εάν το απαιτήσουν τα συμφέροντα της χώρας, η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης", αλλά στο ερώτημα με ποιούς θα συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ λέει "με τις δυνάμεις που μπορούμε να συμπέσουμε προγραμματικά. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί πολιτικό γάμο για τη νομή της εξουσίας".

    [02] Κοντράρει ο καιρός τα κούλουμα

    Μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι είναι η έξοδος των εκδρομέων από τις εθνικές οδούς Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών- Λαμίας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Ο καιρός δεν φαίνεται να συμμαχεί με τους καρναβαλιστές και τα κούλουμα, καθώς η ΕΜΥ προβλέπει βροχές καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, ακόμα και χιόνια στα ορεινά. Φαινόμενα τα οποία θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

    Κατά τη χτεσινή ημέρα κινήθηκαν 85.000 οχήματα από την Αττική προς τα εθνικά οδικά δίκτυα. Σήμερα η κίνηση των οχημάτων κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα . Ο καιρός όμως θέτει σε δοκιμασία τους εκδρομείς καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα επικρατούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νοτιοδυτικά.

    Αύριο οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν, ενώ θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Καθαρά Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες, ωστόσο τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

    [03] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του πατρινού Καρναβαλιού

    Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού με τις δύο μεγάλες παρελάσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, μέλη των 125 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού». Απόψε στις 6.30 θα ξεκινήσει νυχτερινή παρέλαση, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν τα πληρώματα του «Κρυμμένου Θησαυρού».

    Στις 2.00 το μεσημέρι της Κυριακής, θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

    Πρώτος θα παρελάσει ο βασιλιάς καρνάβαλος, που φέτος είναι ένας τεράστιος γελωτοποιός και θα ακολουθήσει το άρμα της βασίλισσας του πατρινού Καρναβαλιού. Η παρέλαση θα συνεχιστεί με άρματα όπως ο «Ευρωπαϊκός Νότος», «Μόνο με μάγια θα σωθούμε», «Βοήθεια μας ληστεύουν», και αμέσως μετά την σκυτάλη θα πάρουν οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές που φέτος τα μέλη των 125 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού» άντλησαν έμπνευση από την οικονομική κρίση.

    Η καρναβαλική παρέλαση θα ολοκληρωθεί με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, και στις 21.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης, με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.

    [04] Είκοσι χρόνια χωρίς τη Μελίνα

    Επετειακές εκδηλώσεις διοργανώνει το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων στις 6 Μαρτίου από τον θάνατό της μεγάλης Ελληνίδας. Το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» με το Μουσείο Μπενάκη εκδίδουν από κοινού το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα «Μελίνα» και, με αφορμή την κυκλοφορία του, εγκαινιάζουν την έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη», την Τρίτη 4 Μαρτίου και ώρα 20:00, στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου.

    Την ημέρα των εγκαινίων στις 19:00, θα παρουσιαστεί ένα μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ενώ μετά το τέλος της παράστασης, θα απονεμηθεί από το Ίδρυμα, σε ειδική τελετή, το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία. Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τις Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου και θα προβληθούν οι ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Κραυγή Γυναικών», «Φαίδρα», «Δέκα και μισή Καλοκαίρι Βράδυ», «Στέλλα» και «Τοπκαπί».

    [05] Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός στην Κριμαία

    Η Ρωσία δεν θα αγνοήσει το αίτημα της ηγεσίας της Κριμαίας για βοήθεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας. Το Κίεβο καταγγέλλει "ρωσική ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία. Την ίδια ώρα σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός στην Κριμαία.

    Η Ρωσία "πρόσφατα" μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας.Δεκάδες άνδρες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάζνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.

    Ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

    Εν τω μεταξύ στο Κίεβο μεταβαίνει αύριο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση. Από την άλλλη άκρη του ατλαντικού στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

    [06] «Ξενάγηση» στο ενυδρείο Καστοριάς "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος"

    "Κιβωτό" των γλυκών ψαριών της Ελλάδας αποτελεί το ενυδρείο Καστοριάς που είναι και το μεγαλύτερο σε μέγεθος ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων! Το ενυδρείο Καστοριάς "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος", που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2012, φιλοξενεί ενδημικάκαι αυτόχθονα είδη ψαριών των ποταμών και των λιμνών της Ελλάδος, καθώς και μεγάλο αριθμό ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες της χώρα μας.

    Ενημερωτική καμπάνια, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα άγριας ζωής, για την προστασία του γκαβόχελου κάνει το ενυδρείο Δράμας, που έχει κυκλοφορήσει και σχετική αφίσα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος.Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ενυδρείου, Βασίλης Καριοφυλλίδης, το γκαβόχελο που ονομάστηκε έτσι επειδή δεν βλέπει, είναι ένα χέλι μήκους 10-15 εκατοστών που συναντάται μόνο στην περιοχή της Δράμας και στις πηγές του Αϊ Γιάννη Σερρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2014 - 11:30:24 UTC