Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [02] Εγκύκλιος για τις απολύσεις μετά τη διαθεσιμότητα
  • [03] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή
  • [04] Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
  • [05] Στα 6.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα για το «κοινωνικό μέρισμα»
  • [06] Κατά 18,6% μειώθηκε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2013
  • [07] Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση και στο YouTube

  • [01] Αυξάνονται οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Σε 70.305 ανέρχεται φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακές σχολές και οι ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες θα δεχθούν συνολικά 46.735 φοιτητές, ενώ τα ΤΕΙ, τα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και τα Α.Σ.Τ.Ε. θα δεχθούν 23.570.

    Σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση στους εισακτέους της τάξης του 1,5%. Από τη σύγκριση των στοιχείων φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στις θετικές και στις παραγωγικές σχολές περίπου κατά 20%, ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση των θέσεων στις θεωρητικές σχολές.

    [02] Εγκύκλιος για τις απολύσεις μετά τη διαθεσιμότητα

    Να διαγραφούν από τους πίνακες μισθοδοσίας του Δημοσίου, όσοι υπάλληλοι δεν επανατοποθετήθηκαν σε κενές θέσεις και έληξε η περίοδος διαθεσιμότητας, ζητά με επείγουσα σημερινή εγκύκλιό του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Η διαγραφή από τους πίνακες μισθοδοσίας αφορά στην πλειονότητά τους σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς και ειδικότερα όσους μετά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για παράταση που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει άμεση διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και να εκδοθούν πράξεις λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

    [03] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

    Την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαρτίου, θα τεθεί σε εφαρμογή η θερινή ώρα.

    Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4.

    Το μέτρο της θερινής ώρας θα ισχύσει έως τις 26 Οκτωβρίου 2014.

    [04] Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

    Προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, που θα κατατεθεί αύριο, Παρασκευή, στη Βουλή, και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής, εστάλη στα κόμματα, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

    Το σχέδιο νόμου, που παρέλαβαν τα κόμματα, αφορά τα τρία βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν επίμαχες διατάξεις περί άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων - ρυθμίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, περί διαθεσιμότητας, περί άρσης περιορισμών στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατανομής του κοινωνικού μερίσματος, ΤΑΙΠΕΔ, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ρυθμίσεων που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού, φορολογικών κ.α.

    Ειδικότερα, το πολυσέλιδο κείμενο αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

    -Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.

    -Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

    -Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

    -Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

    [05] Στα 6.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα για το «κοινωνικό μέρισμα»

    Πραγματικό ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ ανά άτομο, φαίνεται ότι προβλέπει το βασικό σενάριο, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για τους δικαιούχους του επιδόματος από το «κοινωνικό μέρισμα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από τη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο ύψος του εισοδήματος θα είναι «με κλίμακα ισοδυναμίας», ήτοι θα κλιμακώνεται (κατά το πρότυπο των οικογενειακών επιδομάτων) με συντελεστή 1 για τον άγαμο, με συντελεστή 1/3 για τη σύζυγο και με συντελεστή 1/6 για κάθε παιδί. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά.

    Πάντως, οι αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα μπορέσουν να προσδιοριστούν οι πραγματικά αδύναμοι οικονομικά, από μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Οι πρώτοι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εμφανίζονται, ως επί το πλείστον, να δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα και εξετάζεται να τεθεί ως βάση η διακοπή των εργασιών. Ενώ, οι αγρότες φορολογούνταν έως και πέρυσι με βάση το τεκμαρτό (πολύ χαμηλό) εισόδημα.

    Όσον αφορά το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα χορηγηθεί εντός του Μαΐου άπαξ, αυτό πιθανόν να κυμαίνεται από τα 500 ευρώ έως τα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των 1.000 ευρώ αναμένεται να αφορά σε πολύτεκνους (τέσσερα και περισσότερα παιδιά), ή σε οικογένεια με τρία παιδιά και άνεργη μητέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται ότι το επίδομα θα είναι περίπου 800 ευρώ.

    Για τα περιουσιακά κριτήρια, το υπό συζήτηση βασικό σενάριο αφορά συνολική ακίνητη περιουσία από 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ για άγαμο και 100.000 ευρώ για έγγαμο) έως 250.000 ευρώ.

    [06] Κατά 18,6% μειώθηκε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2013

    Τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ κατέγραψε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα (-18,6%) από το 2008 ως το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Το ωριαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκπεφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 10,2% στην ΕΕ των 28 και κατά 10,4% στην ευρωζώνη.

    Εντός της ζώνης του ευρώ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αυστρία (+18,9%), στη Σλοβακία (+17%) και στη Φινλανδία (+15,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-18,6%, η μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ των 28) και στην Πορτογαλία (-5,1%).

    [07] Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση και στο YouTube

    Η Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε με «διοικητική απόφαση» στον αποκλεισμό της πρόσβασης στον ιστότοπο YouTube, μια εβδομάδα αφού το τουρκικό κράτος απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    Η ΤΙΒ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση να αποκλείσει την πρόσβαση στο YouTube αλλά η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ανάρτηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίες στον συγκεκριμένο ιστότοπο, κατά τη διάρκεια της οποίας κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φέρονται να συζητούν πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2014 - 18:30:27 UTC