Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκαν οι Θ. Λεονταρίδης και Ν. Ταγαράς
  • [02] Ι. Σγουρός: Η Αττική θέλει πολιτική σταθερότητα, δουλειές και εθνική συνεννόηση
  • [03] Σε εξέλιξη η περισυλλογή 408 παράνομων μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης
  • [04] Συλλογικές συμβάσεις και απόσυρση του «πλοίου ασφαλείας» ζήτησε από τον Μ. Βαρβιτσιώτη η ΠΝΟ
  • [05] Ξεκίνησε η προανακριτική εξέταση για το θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι
  • [06] Ανοίγουν αύριο τα φαρμακεία
  • [07] Αύριο και μεθαύριο η άτυπη συνάντηση ECOFIN στο Ζάππειο
  • [08] Νέα απεργία στην Amazon Γερμανίας
  • [09] Συνεχίζεται η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας
  • [10] Ν. Αναστασιάδης: «Διαπιστώθηκαν οι μέχρι σήμερα διαφορές στις διαπραγματεύσεις»
  • [11] Λ. Γκραουζίνις: «Οι ιδέες του Μαρκήσιου ντε Σαντ είναι σαν τον σύγχρονο νεοφιλελευθερισμό. Επιβάλλονται!»

  • [01] Ορκίστηκαν οι Θ. Λεονταρίδης και Ν. Ταγαράς

    Ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι Θεόφιλος Λεονταρίδης ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τριφίμων και Νίκος Ταγαράς ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

    Στην τελετή ορκωμοσίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, χοροστάτησε ο επίσκοπος Γαβριήλ.

    [02] Ι. Σγουρός: Η Αττική θέλει πολιτική σταθερότητα, δουλειές και εθνική συνεννόηση

    «Η Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων και των 66 δήμων θέλει πολιτική σταθερότητα, δουλειές και εθνική συνεννόηση» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. «Η ανεργία είναι πολύ μεγάλη, τα λόγια είναι φτώχεια, σημασία έχει να κάνουμε δουλειές, να δουλεύει ο κόσμος και να αρχίσει η μηχανή να παίρνει μπροστά και να ξαναέρθουνε πάλι σε εκείνο το σημείο που θα αρχίσουμε να χαμογελάμε σιγά-σιγά. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική σταθερότητα. Πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα να καταλάβουν ότι δεν έχουμε άλλον δρόμο από αυτό της πολιτικής συνεννόησης» σημειώνει ο περιφερειάρχης Αττικής.

    Ο κ. Σγουρός αφήνει να εννοηθεί ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δύο θέματα, πρώτα να κάνω τον απολογισμό και δεύτερον να ετοιμαστώ για να κατέβουμε στις εκλογές και να κερδίσουμε. Από εκεί και μετά πλέον πρέπει στον απολογισμό να πούμε τι κάναμε, να μάθουν οι πολίτες για να μπορέσουν να κρίνουν. Έχουμε πραγματοποιήσει 1.000 έργα, μικρά, μεσαία, μεγάλα, γύρω στα 3,5 δισεκ. ευρώ, 100.000 θέσεις εργασίας, 800 εκατ. επιστροφή του ΦΠΑ, 400% αύξηση της απορροφητικότητας. Από την ημέρα που πήραμε την αρμοδιότητα, κάθε μήνα έπεφταν στην Αττική, σε όλα τα έργα αυτά εδώ περίπου 12,5 με 13 εκατ. ευρώ. Εμείς από τη δική μας τη μεριά σεβαστήκαμε το χρήμα των φορολογουμένων Ελλήνων, δεν δανειστήκαμε ούτε ένα ευρώ, δεν χρωστάμε πουθενά ούτε ένα ευρώ, και τα χρήματα τα οποία έχουμε στο ταμείο μας, είναι στα 313 εκατ. ευρώ.

    [03] Σε εξέλιξη η περισυλλογή 408 παράνομων μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης

    Σε 408, ανάμεσά τους 100 γυναίκες και παιδιά, ανέρχονται οι παράνομοι μετανάστες που επέβαιναν σε ένα παλαιό σκάφος, μήκους 32 μέτρων, το οποίο εντοπίστηκε 65 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης.

    Το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου αργά το χθες το βράδυ και σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Στο σημείο έφθασαν ένα φορτηγό πλοίο, ένα δεξαμενόπλοιο και ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, ενώ δόθηκε εντολή να συνδράμουν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, το οποίο απέπλευσε από τον Πειραιά και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που αναχώρησε από την Πάρο. Επίσης, έχει φθάσει άλλο ένα φορτηγό πλοίο και ελικόπτερο του Λιμενικού. Έως αυτή την ώρα, η διαδικασία μετεπιβίβασης των μεταναστών στα παραπλέοντα πλοία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [04] Συλλογικές συμβάσεις και απόσυρση του «πλοίου ασφαλείας» ζήτησε από τον Μ. Βαρβιτσιώτη η ΠΝΟ

    Την απόσυρση ρυθμίσεων που θίγουν τη ναυτική εργασία, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και τη ανάληψη πρωτοβουλίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα της ΝΕΛ, ζήτησαν σήμερα δεκάδες ναυτικοί, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έξω από το πλοίο «European Express» στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ, έχει εξαγγείλει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τα περισσότερα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη έγιναν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων προς Σαμοθράκη. Οι διαδηλωτές ναυτικοί μετά τη συγκέντρωση στο λιμάνι, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας όπου τα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.

    [05] Ξεκίνησε η προανακριτική εξέταση για το θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι

    Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων ξεκίνησε μετά από εντολή του εισαγγελέα η προανακριτική εξέταση για τη διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο βαρυποινίτης Ιλί Καρέλι, όταν προσήλθε την Παρασκευή το απόγευμα στις φυλακές Νιγρίτας και πώς κατέληξε.Στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών πήγαν στο πλαίσιο της προανακριτικής ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών Χάρης Κονσολίδης και 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, προκειμένου να περιγράψουν την παραλαβή του κρατουμένου και λεπτομέρειες για τη φύλαξή του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων συμπίπτουν απόλυτα με την καταγραφή των κινήσεων του κρατουμένου Ιλί Καρέλι, μέσω ειδικών καμερών που τοποθετήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, πριν την έλευση του κρατουμένου, μετά από σχετική άδεια τοποθέτησής τους και διαμόρφωσης ειδικού κελιού απομόνωσης στο χώρο του διοικητηρίου των φυλακών, που είχε δοθεί από τον εισαγγελέα Σερρών.Ο πρόεδρος εξωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας Αθανάσιος Τούσιος, αμφισβητεί την προέλευση επιστολής που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται ο δολοφονηθείς από τον Ιλί Καρέλι, υπαρχιφύλακας των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργος Τσιρώνης, «βασανιστής» και υποστηρίζεται ότι ο βαρυποινίτης «ξυλοκοπήθηκε ΚΑΙ στις φυλακές Νιγρίτας».

    [06] Ανοίγουν αύριο τα φαρμακεία

    Ανοίγουν από αύριο τα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να αναζητούν πλέον άλλες μορφές αντίδρασης και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκο Θεοδοσιάδη, να ανακοινώνει την αποχώρησή του από το κόμμα της ΝΔ.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά αναφέρει ότι «η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές μου, οδηγεί σε εξαφάνιση τη μεσαία τάξη και, χθες ολοκλήρωσε, με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την καταστροφή των φαρμακοποιών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και για τους οποίους θα συνεχίσω να μάχομαι». Και καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης: «Επειδή πιστεύω ότι οι πολιτικές μου επιλογές πρέπει να είναι συμβατές με τη συνείδησή μου, αποχωρώ από τη Νέα Δημοκρατία». Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προσφεύγοντας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και συντονίζοντας τη δράση τους με άλλους φορείς.

    [07] Αύριο και μεθαύριο η άτυπη συνάντηση ECOFIN στο Ζάππειο

    Συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, περιλαμβάνει η αυριανή και μεθαυριανή ατζέντα της άτυπης συνάντησης ECOFIN που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Επίσης, περιλαμβάνει θέματα που συνδέονται με τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

    Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

    [08] Νέα απεργία στην Amazon Γερμανίας

    Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο διαδικτυακό πολυκατάστημα Αmazon της Γερμανίας, διεκδικώντας εξίσωση των μισθών τους με τον μέσο όρο των αποδοχών για τον κλάδο.

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες στηρίζει η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di, ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα συνεχιστούν, εάν χρειαστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εργοδοσία είχε τον απαιτούμενο χρόνο να διαπραγματευθεί προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους εργαζόμενους.

    [09] Συνεχίζεται η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας

    Στον αστερισμό της πόλωσης εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία, μια μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και προσωπικά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός «με τρόπο δικτατορικό απείλησε τη δημοκρατία, το δίκαιο και τις κοινωνικές ομάδες» δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) αναφερόμενος στην ομιλία που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τα μεσάνυχτα για την εκλογική νίκη του κόμματός του. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως ο Ερντογάν «επιχειρεί να αναδιαμορφώσει» κατά το δοκούν «την Τουρκία, αλλά και την αντιπολίτευση» και τόνισε: «Φαίνεται πως χρειάζεται μια αντιπολίτευση στα μέτρα του, μια αντιπολίτευση που θα λέει ναι σε κάθε θέλημά του».

    Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στην ψηφοφορία για την ανάδειξη δημάρχων, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται με 45,6% (42,2% στις δημοτικές εκλογές του 2009) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,8% (32,4%) το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 17,7% (12,4) και τα δύο κουρδικά κόμματα (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας και Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) με 6,5% (4,3).

    [10] Ν. Αναστασιάδης: «Διαπιστώθηκαν οι μέχρι σήμερα διαφορές στις διαπραγματεύσεις»

    «Διαπιστώθηκαν οι μέχρι σήμερα διαφορές, διαπιστώθηκε από δικής μας πλευράς ή έχει επισημανθεί η ανακολουθία προτάσεων (σ.σ.: της τουρκοκυπριακής πλευράς) σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

    Στη συνάντηση, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «έγινε μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προόδου ή μη προόδου, με βάση τις θέσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές». Διαφαίνεται, προσέθεσε, ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαλόγου όσον αφορά όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού. Εκφράστηκαν, σημείωσε, από την άλλη πλευρά κάποιες θέσεις ή απόψεις για τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι το συντομότερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος όσον αφορά, τουλάχιστον, τις αρχικές θέσεις των πλευρών και στη συνέχεια, βεβαίως, θα υπάρξει μια δεύτερη φάση, όπου θα αρχίσει να γίνεται μια πιο λεπτομερής συζήτηση των όσων έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα.

    [11] Λ. Γκραουζίνις: «Οι ιδέες του Μαρκήσιου ντε Σαντ είναι σαν τον σύγχρονο νεοφιλελευθερισμό. Επιβάλλονται!»

    «Ζούμε στην εποχή της πλύσης εγκεφάλου. Σήμερα, οι ιδεολογίες μας επιβάλλονται. Δεν προκύπτουν νέες, δεν υπάρχει "ζύμωση" ιδεών. Διάλεξα τον Ντε Σάντ γιατί οι ιδέες του μου θυμίζουν τη σύγχρονη ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού. Η οποία -όπως κι αυτές του ντε Σαντ- επιβάλλονται... Πού μπορεί να οδηγήσει όμως η απόλυτη ελευθερία; Η ασυδοσία; Αυτό που εδώ στην Ελλάδα λέτε... "ελευθεριότητα;"».

    Στον 47χρονο Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις δεν αρέσει να μιλά με βεβαιότητες. «Προτιμώ να σκέφτομαι. Να επεξεργάζομαι τις ιδέες που μου προτείνουν. Οι ιδεολογίες και οι άνθρωποι. Στη ζωή και στο θέατρο. Δεν μου αρέσει ούτε να μου... κουνούν, ούτε να κουνώ το δάκτυλο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μετά από μια δεκαετία σχεδόν από την αρχική του εγκατάσταση στην Ελλάδα, κι αφού πέρασε από το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, θιάσους της Αθήνας, την Επίδαυρο, επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη με μοναδική αποσκευή το κείμενο και τη σκηνοθετική του προσέγγιση στο έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ, «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν», με τη σύντροφο -και της ζωής του- την Ελληνίδα ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου στον μοναδικό ρόλο της παράστασης.

    Το έργο «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν» είναι ένας κωμικός μονόλογος βασισμένος σε μοτίβα από το «La Nouvelle Justine» καθώς και σε αποσπάσματα από τα πιο γνωστά κείμενα του Μαρκήσιου Ντε Σαντ. To «La Nouvelle Justine» είναι ένα από τα πρώτα έργα του Μαρκήσιου ντε Σαντ και παρακολουθεί τη ζωή της Ζυστίν, μιας δωδεκάχρονης παρθένας, άπορης και κατατρεγμένης, μέχρι την ηλικία των είκοσι έξι ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 March 2014 - 14:30:25 UTC