Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση «για απαξίωση της Βουλής»
  • [02] Επιχείρηση μεταφοράς στη στεριά των μεταναστών που εντοπίστηκαν ανοικτά της Κρήτης
  • [03] Σε εξέλιξη το άτυπο Eurogroup
  • [04] Ι. Στουρνάρας: Στο επίκεντρο του Ecofin τα κοινωνικά προβλήματα
  • [05] Η Gazprom αύξησε τις τιμές προς την Ουκρανία
  • [06] Συνεδριάζει το Eurogroup
  • [07] Οι έφηβοι με μεγαλύτερη μυική δύναμη κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθεια και διαβήτη

  • [01] Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση «για απαξίωση της Βουλής»

    «Η ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την απαξίωση της Βουλής είναι προφανής» αναφέρει ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συζήτηση, χθες βράδυ και προσθέτει ότι το πρώτο θύμα των μνημονίων είναι η ίδια η Δημοκρατία. «Αυτές τις μέρες» προσθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδείχθηκε ότι η πολιτική που διαλύει την κοινωνία, για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει τη μετατροπή της Βουλής σε εργαλειοθήκη των δανειστών» ενώ χαρακτηρίζει «διχαστική» την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη.

    [02] Επιχείρηση μεταφοράς στη στεριά των μεταναστών που εντοπίστηκαν ανοικτά της Κρήτης

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι, στην Παλαιόχωρα Χανίων, η επιχείρηση μεταφοράς στη στεριά των 331 λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε μικρό σκάφος ανοικτά της Κρήτης. Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας βρίσκεται με το πρώτο φως της ημέρας σε πλήρη εξέλιξη, η επιχείρηση για τη μεταφορά στη στεριά των 331 μεταναστών που εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο σκάφος 32 μέτρων το οποίο και εξέπεμψε SOS. Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των ελληνικών αρχών οι 331 μετανάστες μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο δεξαμενόπλοιο «OLYMPIC FAITH» που νωρίς το πρωί έφτασε στα ανοικτά της Παλαιόχωρας.

    Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του πλοίου δεν ήταν δυνατόν να « δέσει» στο λιμάνι και η αποβίβαση των μεταναστών στα Χανιά αποφασίστηκε να γίνει με πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος και με τρία αλιευτικά σκάφη, τα οποία έχουν κληθεί για να συνδράμουν. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών στη στεριά θα οδηγηθούν με λεωφορεία στα Χανιά, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία πιστοποίησής τους, ενώ ο κρατικός μηχανισμός και εθελοντές είναι ήδη σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν κάθε βοήθεια στους μετανάστες.

    Οι μετανάστες θα βρουν προσωρινή στέγη σε χώρο του εκθεσιακού κέντρου Αγιάς, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού τους ήταν αδύνατον να βρεθεί ανάλογος χώρος στην Παλαιόχωρα.

    [03] Σε εξέλιξη το άτυπο Eurogroup

    Με το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς να εστιάζεται στην αναφορά της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και, πιθανόν, το ύψος και την κατανομή των δόσεων, άρχισαν στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες του Eurogroup. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι από την ελληνική Βουλή ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και πως θα υπάρξει πολιτική υιοθέτηση της συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο. Αναφορικά δε, με τις επίσημες αποφάσεις από το Eurogroup σχετικά με τη δόση, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτές θα ληφθούν εν καιρώ.

    Σε θετικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν την τρόικα και πως «ελπίζουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, πως «είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει, ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα». Ερωτηθείς ο ίδιος «πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους;» απάντησε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των στοιχείων της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και συμπλήρωσε ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά».

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα συζήτησης του Ecofin θα είναι η τραπεζική ενοποίηση. Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

    Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:

    - Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

    - Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

    - Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

    Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

    [04] Ι. Στουρνάρας: Στο επίκεντρο του Ecofin τα κοινωνικά προβλήματα

    Θέματα που συνδέονται με τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη, θα συζητηθούν πρωτίστως στο σημερινό και αυριανό Ecofin που γίνεται στο Ζάππειο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin Γιάννης Στουρνάρας, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το Bruegel (οικονομικό think tank με έδρα τις Βρυξέλλες) να καταρτίσει ένα κείμενο έρευνας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης εργασιών του Ecofin, τρία θέματα θα συζητηθούν, είπε ο υπουργός:

    -Οι οικονομικές προβλέψεις, οι αναπτυξιακές προοπτικές και η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ.

    - Η χρηματοδότηση της οικονομίας η οποία βασίζεται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται σε συστάσεις της έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι εκπρόσωποι της οποίας, επίσης, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

    - Η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της εαρινής Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20.

    Στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, αύριο, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.

    Η ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ στις 27/03/2014 και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, έτσι ώστε ο Κανονισμός να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο. «Με δεδομένες αυτές τις θετικές εξελίξεις προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών» είπε ο υπουργός.

    Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεχιζόμενη διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών (SSM). Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα μετά την παρουσίαση της επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM. Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά και στη διοργάνωση της 13ης κοινής συνάντησης Ecofin/FEMIP (Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης), που αποτελεί συνδιοργάνωση της ελληνικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Οι υπουργοί του Ecofin και οι υπουργοί των χωρών εταίρων της Μεσογείου θα ανταλλάξουν απόψεις για τις «προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης» καθώς και για τη σπουδαιότητα των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

    Η στρατηγική της ΕΤΕπ για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020 θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους αποτελεί κοινό στόχο και της ΕΕ και της Μεσογείου, τόνισε ο υπουργός.

    [05] Η Gazprom αύξησε τις τιμές προς την Ουκρανία

    Η Gazprom έβαλε τέλος στο προνομιακό καθεστώς της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί στην Ουκρανία, αυξάνοντας την τιμή κατά περισσότερο από εν τρίτον, στα 385,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. «Σύμφωνα με το συμβόλαιο για την αποστολή του φυσικού αερίου, η τιμή του προς την Ουκρανία θα διαμορφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο στα 385,5 δολάρια» δηλώνει ο επικεφαλής της Gazprom σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η έκπτωση του Δεκεμβρίου δεν ισχύει πλέον. Η τιμή που είχε διαμορφωθεί για το δεύτερο τρίμηνο ανερχόταν σε 268,5 δολάρια.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ότι το χρέος του Κιέβου για πωληθέν ρωσικό φυσικό άεριο ανέρχεται σε 1,7 δισεκατομύριο δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αύριο συνομιλίες στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

    [06] Συνεδριάζει το Eurogroup

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στο Ζάππειο Μέγαρο. Προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

    Προσερχόμενος, ο κοινοτικός Επίτροπος επί Οικονομικών ζητημάτων, Όλι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Επεσήμανε, ακόμη, ότι σήμερα περιμένουμε από τις άτυπες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά τις τελικές αποφάσεις αργότερα.

    Τέλος, προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, που επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της τρόικας.

    [07] Οι έφηβοι με μεγαλύτερη μυική δύναμη κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθεια και διαβήτη

    Η μυική δύναμη ενός εφήβου αποτελεί παράγοντα προστασίας κατά της καρδιοπάθειας και του διαβήτη αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία δείχνει τη σημασία που έχει να γυμνάζονται οι νέοι από μικροί και να φροντίζουν ιδίως για την ενδυνάμωσή τους. Το βασικό μήνυμα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως «όσο πιο δυνατό είναι ένα παιδί σε σχέση με το βάρος του, τόσο πιο υγιές είναι». Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μαρκ Πίτερσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.400 παιδιά ηλικίας δέκα έως 12 ετών, σχετικά με το ποσοστό του λίπους στο σώμα τους, το επίπεδο του σακχάρου, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια (λιπίδια).

    Η έρευνα έδειξε ότι όσο ισχυρότερο μυικό σύστημα έχει ένα παιδί, σε σχέση με τη σωματική μάζα του, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει καρδιοπάθεια ή διαβήτη, καθώς διαθέτει καλύτερη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Τα πιο δυνατά παιδιά έχουν μικρότερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος), μικρότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους, μικρότερη περιφέρεια μέσης και γενικότερα βρίσκονται σε καλύτερη σωματική φόρμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 April 2014 - 8:30:23 UTC