Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα, Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κανόνας «ένας προς πέντε» ισχύει και για τις προσλήψεις ιερέων
  • [03] Ποινική δίωξη σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου
  • [04] Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για υπέρβαση της κρίσης από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
  • [05] Πέντε χρόνια με αναστολή, σε Δ. Μελισσανίδη και Γ. Καρρά
  • [06] Ποινικές διώξεις για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Κορέλι
  • [07] «Η Ελλάδα δεν φαίνεται να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο»
  • [08] Κατατέθηκε το ν/σ για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»
  • [09] Συνεχίζεται το αρνητικό ρεκόρ της ανεργίας στην Ελλάδα
  • [10] Eurogroup: «Θετικά τα μηνύματα για την Ελλάδα»
  • [11] «Στο μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών 908 ΜΚΟ
  • [12] Ένας ανιχνευτής μαύρων κουτιών μεταφέρεται στην περιοχή όπου φέρεται ότι συνετρίβη το Boeing
  • [13] Απαγόρευση αλιείας στον Έβρο

  • [01] Στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα, Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε

    Με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 18:15 και αυτή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τις 19:30. Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει χαιρετισμό στο δείπνο του Ecofin στις 20:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κανόνας «ένας προς πέντε» ισχύει και για τις προσλήψεις ιερέων

    Ούτε οι ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να εξαιρεθούν από τον κανόνα «ένα προς πέντε» για το καθεστώς προσλήψεων, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στον κ. Μητσοτάκη ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, με την οποία ζητούσε την άρση του μνημονιακού περιορισμού στις προσλήψεις ιερέων στις ακριτικές Μητροπόλεις, καθώς σήμερα αναγκάζονται να ιερουργούν σε πολλά χωριά.

    [03] Ποινική δίωξη σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου

    Σε απολογία από ανακριτή Διαφθοράς θα κληθεί, το επόμενο διάστημα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού απιστία στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, για υπόθεση άρσης κατάσχεσης λογαριασμών γνωστής επιχείρησης. Η υπόθεση, που ερευνήθηκε έπειτα από καταγγελία από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αφορά διπλή εντολή που κατηγορείται ότι έδωσε ο κ. Σπυρόπουλος ώστε να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρείας Σούπερ Μάρκετ του Χαρ. Αρβανιτίδη. Η ενέργεια του διοικητή του ΙΚΑ, όπως καταλογίζεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, είχε ως αποτέλεσμα ζημιά του Ιδρύματος, καθώς η εταιρία χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, ποσά που πλέον δεν μπορούν να εισπραχθούν σε εξόφληση των οφειλών της.

    [04] Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για υπέρβαση της κρίσης από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

    Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για υπέρβαση της κρίσης με "όχημα" την κοινωνική αλληλεγγύη έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει ελπίδα στον κοινό αγώνα μας για την υπέρβαση της κρίσεως, εφόσον επιμένουμε στο χρέος της αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Αναστάσιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όλοι να δεσμευτούμε με ένα "κοινωνικό συμβόλαιο αλληλεγγύης" για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας, αλλά και μεγάλων "πληγών" της εποχής μας, όπως τα ναρκωτικά, το AIDS, η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η κατάθλιψης που «βαραίνει τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων». «Εγώ είμαι αισιόδοξος» τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν προσφέρουν ελπίδες μόνο τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων» αλλά «περισσότερο σημαντικά είναι τα πνευματικά κοιτάσματα που υπάρχουν στο DNA των πολιτιστικών μας καταβολών».

    [05] Πέντε χρόνια με αναστολή, σε Δ. Μελισσανίδη και Γ. Καρρά

    Σε πέντε χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα, καθώς η υπόθεση θα κριθεί στο Εφετείο, καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Γ. Καρράς. Η υπόθεση αφορούσε τη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο για φορολογικές παραβάσεις στη διακίνηση καυσίμων, την περίοδο 1992- 95, μέσω της εταιρείας «Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ» στην οποία πρόεδρος ήταν ο Δ. Μελισσανίδης και διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Καρράς. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη με 20 ευρώ ημερησίως, ωστόσο, λόγω του ανασταλτικού της χαρακτήρα, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

    [06] Ποινικές διώξεις για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Κορέλι

    Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου, όπως και κατά αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Ιτέας, για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Κορέλι.

    Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

    Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς τη Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση. Εκδόθηκαν ήδη οκτώ εντάλματα σύλληψης για σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας.

    [07] «Η Ελλάδα δεν φαίνεται να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο»

    Την άποψη πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ακόμη πακέτο βοήθειας και ο ίδιος ελπίζει ότι αυτό θα ισχύει και στο μέλλον, «αλλά θα δούμε πόσο πραγματικά αποτελεσματικές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα» διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ο ίδιος υπενθύμισε στις δηλώσεις του ότι για πρώτη φορά η τρόικα ενημέρωσε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα από την πλευρά της Αθήνας και ότι το 2014 θα υπάρξει για πρώτη φορά ανάπτυξη και όλα αυτά, όπως παρατήρησε, είναι «καλά νέα».

    [08] Κατατέθηκε το ν/σ για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» με τον διαχωρισμό και την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και του αντίστοιχου μεριδίου πελατειακής βάσης.

    Οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ και προβλέπουν ότι στη νέα εταιρία θα εισφερθούν οι μονάδες: - Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης). - Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW. - Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

    Στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προηγούμενη συναίνεσή τους και πελάτες της ΔΕΗ που καλύπτουν το 30% της ενέργειας που διαθέτει η επιχείρηση στην κατανάλωση. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές για διάστημα τεσσάρων μηνών δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση. Από την άλλη πλευρά και η ΔΕΗ για έξι μήνες υποχρεούται να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική για την επαναπροσέλκυση των πελατών αυτών. Η αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με ανοιχτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

    [09] Συνεχίζεται το αρνητικό ρεκόρ της ανεργίας στην Ελλάδα

    Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η κατάσταση της ανεργίας στην Ελλάδα, ενώ στις γυναίκες και τους νέους εμφανίζει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Δεκέμβριο του 2013, η συνολική ανεργία ανήλθε στην Ελλάδα στο 27,5% (1,349 εκατ. άτομα) από 27,6% τον Νοέμβριο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,5%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 58,3% (169.000 άτομα). Στη συνολική ανεργία, την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία (25,6% με βάση στοιχεία του Φεβρουαρίου), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (4,8%), τη Γερμανία (5,1%)και το Λουξεμβούργο (6,1%).

    [10] Eurogroup: «Θετικά τα μηνύματα για την Ελλάδα»

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγο, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η συζήτηση για την Ελλάδα, με την αναφορά της τρόικας και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αυτό, άλλωστε, θα αντανακλάται και στην επίσημη δήλωση του Συμβουλίου». Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.

    [11] «Στο μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών 908 ΜΚΟ

    «Στο μικροσκόπιο» των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται υποθέσεις 908 ΜΚΟ, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Οι 908 ΜΚΟ φαίνεται πως βρίσκονται στο πρώτο «κύμα» ελέγχου, καθώς όπως προκύπτει από όσα αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, «η διαδικασία επιλογής προς ανάδειξη και άλλων ΜΚΟ προς έλεγχο συνεχίζεται». Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

    [12] Ένας ανιχνευτής μαύρων κουτιών μεταφέρεται στην περιοχή όπου φέρεται ότι συνετρίβη το Boeing

    Ένας «ανιχνευτής» μαύρων κουτιών μεταφέρεται σήμερα στην περιοχή όπου φέρεται να συνετρίβη η πτήση MH370 στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, με μικρές όμως ελπίδες να εκπληρώσει την αποστολή του, σύμφωνα με τις αυστραλιανές Αρχές. Το πλοίο Ocean Shield του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας χθες μεταφέροντας ανιχνευτή (Towed Pinger Locator) που συλλαμβάνει τις ηχητικές εκπομπές των μαύρων κουτιών. Το πλοίο αναμένεται να χρειαστεί έως τρεις ημέρες για να φθάσει την περιοχή όπου εντοπίστηκαν πιθανά συντρίμμια του αεροσκάφους, δηλαδή σχεδόν με την εκπνοή της διάρκειας θεωρητικά των 30 ημερών της εκπομπής των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.

    [13] Απαγόρευση αλιείας στον Έβρο

    Την απαγόρευση της αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε μέσο και εργαλείο στον ποταμό Έβρο, στις τεχνητές λίμνες, στα ρέοντα ύδατα (ρέματα, χείμαρροι, κανάλια, διώρυγες) και τους υπόλοιπους υδάτινους σχηματισμούς της περιοχής ευθύνης της, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-Αλιείας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η απαγορευτική περίοδος αλιείας άρχισε σήμερα, 1η Απριλίου, στις 08.00, και λήγει στις 15 Μαΐου, επίσης, στις 08.00.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 April 2014 - 10:30:26 UTC