Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου ζητάει ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Αγ. Μέρκελ
  • [03] Ούτε οι τελικές ρυθμίσεις για το γάλα ικανοποίησαν την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
  • [04] Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ
  • [05] Έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα τον Απρίλιο, αναφέρουν Ρόιτερς - FT
  • [06] Έληξε από την 1η Απριλίου η ισχύς επτά κλαδικών συμβάσεων

  • [01] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου ζητάει ο Αλ. Τσίπρας

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, εντός των αμέσως επόμενων ημερών και το συντομότερο δυνατό, ζητάει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής. Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, οι αποκαλύψεις για τις στενές και μυστικές σχέσεις του (τέως πλέον) γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, εγείρουν μείζον θέμα για τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Οι δε αναφορές του κ. Μπαλτάκου για σχεδιασμούς χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εγείρουν και μείζον θεσμικό θέμα. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μετά από όλα αυτά να συνεχίσει να κρύβεται. Το ελάχιστο που θα όφειλε να πράξει θα ήταν, εκτός από το να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Μπαλτάκου και των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στον λαό. Εντούτοις δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Ούτε καν τον κ. Μπαλτάκο δεν απέπεμψε. Του έδωσε την ευχέρεια να παραιτηθεί. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδεικνύει ενοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [02] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Αγ. Μέρκελ

    Η διεθνής προβολή της αλλαγής σελίδας που κάνει η Ελλάδα, ήταν το βασικότερο θέμα που συζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ, κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Αφρικής.

    «Είχα την ευκαιρία μιας σύντομης, αλλά περιεκτικής, συζήτησης με την κ. Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα»δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, σήμερα από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως ένα από τα βασικά ζητήματα της συνάντησης ήταν να προβληθεί διεθνώς η πραγματικότητα πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μπαίνει στην τελική φάση της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και από την κρίση. «Το γεγονός αυτό συνδέεται με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι με τη Γερμανίδα Καγκελάριο είχε την ευκαιρία να συζητήσει τον προσδιορισμό ορισμένων τεχνικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι μια πραγματικότητα, που θα γίνει σταδιακά και προστατευμένα.

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αεροπαγίτη Φώτη Καϋμενάκη στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ταεξής:«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι τοποθετεί έναν τεχνοκράτη, έναν ανώτατο δικαστή στη θέση τουγγ της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό, γιατί εμάς μάς ενδιαφέρει η προστασία των θεσμών και η προστασία της δημοκρατικής ευαισθησίας. Δε χρειάζεται στη θέση αυτή ένα πρόσωπο με ισχυρές πολιτικές απόψεις και ενεργό δράση».Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χρειαζόμαστε έναν καλό νομικό τεχνοκράτη και ένας δικαστής μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό, χωρίς να αναμειγνύεται στα πολιτικά θέματα.

    [03] Ούτε οι τελικές ρυθμίσεις για το γάλα ικανοποίησαν την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων

    Την έντονη διαμαρτυρία της για τις τελικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή για το γάλα, εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Στην ανακοίνωση σημειώνεται -μεταξύ άλλων- πως όλοι όσοι ψήφισαν τις τελικές ρυθμίσεις για το γάλα φέρουν ευθύνη, αφού και αυτοί «οδηγούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας στον μαρασμό και στην οικονομική απαξίωση» και καλούνται οι ψηφοφόροι να τους καταδικάσουν πολιτικά με την ψήφο τους. Ενόψει δε των εορτών του Πάσχα, η ΠΕΚ καλεί την κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και να εντείνει τους ελέγχους, ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων.

    [04] Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου σήμερα, το βασικό επιτόκιό της, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Και τούτο, όπως σημειώνουν αναλυτές, παρά τη σαφή υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αμετάβλητο παρέμεινε επίσης στο επίπεδο του 0,00% το επιτόκιο για καταθέσεις "overnight", όπως και το επιτόκιο οριακής δανειακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,75%.

    [05] Έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα τον Απρίλιο, αναφέρουν Ρόιτερς - FT

    Η Ελλάδα προγραμματίζει μία έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος. Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση, αναφέρει ότι η έκδοση θα είναι ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ και θα γίνει πριν από το Πάσχα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε χθες σε χαμηλό 4ετίας, μόλις λίγο πάνω από το 6%, λειαίνοντας τις προοπτικές για μία επιτυχή επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ρόιτερς, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

    [06] Έληξε από την 1η Απριλίου η ισχύς επτά κλαδικών συμβάσεων

    Έληξε από την 1η Απριλίου η ισχύς επτά κλαδικών συμβάσεων μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας μετά τη λήξη των συμβάσεων. Οι συμβάσεις αυτές έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και έως τις 31 Μαρτίου, δεν είχαν υπογραφεί νέες. Πρόκειται για τους κλάδους των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), στις τεχνικές - μελετητικές εταιρείες, στις βιομηχανίες ζυμαρικών (για τους τεχνίτες), στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία (για όλους τους απασχολουμένους) καθώς και των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων λατομείων πέτρας και των χειριστών μηχανημάτων μεταλλείων λιγνίτη. Οι αποδοχές των εργαζομένων μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων, μπορούν να ρυθμιστούν, σύμφωνα με τον νόμο, με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τον κατώτερο κλαδικό μισθό, ενώ διατηρούνται οι πολυετίες με βάση τα έτη υπηρεσίας που είχαν συμπληρωθεί έως το 2012), τα επιδόματα τέκνων, πτυχίου επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προβλέπεται και η διατήρηση του επιδόματος γάμου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 April 2014 - 12:30:27 UTC