Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη 48χρονου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι
  • [02] Σύλληψη για χρέη ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο
  • [03] Θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στην Πάτρα
  • [04] «Η ΕΕ έκανε λάθος διάγνωση στην κρίση στην ευρωζώνη και συνέστησε το λάθος φάρμακο»
  • [05] Εγκρίθηκε η εκταμίευση της προτελευταίας δόσης του δανείου της Πορτογαλίας από το ΔΝΤ
  • [06] Αυτοκτόνησε ο υποδιευθυντής του λυκείου ο οποίος είχε διασωθεί από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα
  • [07] Η Τουρκία θα ζητήσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία
  • [08] Αυξήθηκε το ποσοστό των Βραζιλιάνων οι οποίοι αποδοκιμάζουν την πολιτική της προέδρου Ρουσέφ
  • [09] Οι αντάρτες εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς με όλμους στο Χαλέπι
  • [10] Η ιταλική κυβέρνηση πουλά και τα κρατικά αυτοκίνητα για τη μείωση του χρέους
  • [11] Η Ιαπωνία αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις και συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών για «επιστημονικούς» λόγους

  • [01] Σύλληψη 48χρονου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

    Ένα ακόμα μέλος της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18-9-2013 στο Κερατσίνι, συνελήφθη χθες το απόγευμα στον Πειραιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για έναν 48χρονο, υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί από την αρχή στην υπόθεση, αλλά εκδόθηκε τώρα ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, με την κατηγορία της απλής συνέργειας από κοινού σε ανθρωποκτονία με πρόθεση. Ο 48χρος είχε συλληφθεί πάλι, 10 μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μαζί με άλλα 20 άτομα, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Σήμερα ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

    [02] Σύλληψη για χρέη ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο

    Για χρέη, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 68χρονος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος ανώνυμης εταιρίας. Ο 68χρονος, που δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, συνελήφθη από από αστυνομικούς του τμήματος Λευκού Πύργου και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [03] Θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στην Πάτρα

    Την δυνατότητα να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας δίνει σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό, προσωρινή δικαστική απόφαση που εξέδωσε το 1ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, συνεδριάζοντας σε Συμβούλιο. Σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.

    [04] «Η ΕΕ έκανε λάθος διάγνωση στην κρίση στην ευρωζώνη και συνέστησε το λάθος φάρμακο»

    Στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την οικονομία της Πορτογαλίας να κινδυνεύει με κατάρρευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην κυβέρνηση της Λισαβόνας ότι πρέπει να μειώσει του μισθούς, αν θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η οικονομία. Οι Πορτογάλοι υποδηματοποιοί, ένας από τους κυριότερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας, αγνόησαν τη σύσταση αυτή και βρήκαν τρόπο να ανακάμψουν, ενώ παράλληλα αύξησαν τους μισθούς των εργαζόμενων. Από είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο καινούργιο του βιβλίο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο. Ο Λεγκρέν ήταν από το 2011 ως τον Μάρτιο του 2014 σύμβουλος του Μπαρόζο, οπότε ήταν παρών σε κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Οι Πορτογάλοι ουσιαστικά είπαν: ?Δεν θα το κάνουμε αυτό? και απευθύνθηκαν σε μια πιο ακριβή αγορά» δήλωσε ο Λεγκρέν, συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκή άνοιξη: Γιατί οι οικονομίες και οι πολιτικές μας είναι σε άσχημη κατάσταση» το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου. «Τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια και οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί» σχολιάζει. «Αυτό μας δείχνει εν συντομία ότι η πολιτική είχε λάθος στόχευση». Με το βιβλίο του ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι παρανοώντας το πρόβλημα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για την ανεργία- ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ. Αντί να αναγνωρίσουν ότι για την κρίση ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι οικονομικό. Αυτό τους οδήγησε να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περικοπών δαπανών, αυξήσεων φόρων και να μειώσουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν τις εξαγωγές πιο φτηνές. «Μια κρίση που θα μπορούσε να είναι μια ενωτική δύναμη -η Ευρώπη να δρα συνολικά για να αντιμετωπίσει τις υπερδύναμες, δυσλειτουργικές διακρατικές τράπεζες- έγινε αντίθετα διχαστική βάζοντας τους πιστωτές αντιμέτωπους με τους οφειλέτες» σχολιάζει ο Λεγκρέν στο βιβλίο του. «Σε όλη την Ευρώπη 15 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 30 ετών δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Δημιουργείται μια χαμένη γενιά» προσθέτει. Αν και ο Λεγκρέν παραδέχεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι μια τραπεζική κρίση, επισημαίνει ότι η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη.

    [05] Εγκρίθηκε η εκταμίευση της προτελευταίας δόσης του δανείου της Πορτογαλίας από το ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την εκταμίευση μιας νέα δόσης η οποία ανέρχεται σε 851 εκατ. ευρώ του δανείου του στην Πορτογαλία, την προτελευταία δόση πριν τερματιστεί το διεθνές σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, έδωσε την έγκρισή του στην αποδέσμευση της νέας αυτής δόσης η οποία αυξάνει σε 25,7 δισεκ. ευρώ το ύψος του δανεισμού που έχει χορηγηθεί στη χώρα αυτή από τον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό, όπως ανέφερε το Ταμείο σε μια ανακοίνωσή του.

    Συνολικά, η διεθνής τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) είχε ανοίγει το 2011 μια γραμμή πιστώσεων συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ για την Πορτογαλία, η οποία θεωρητικά έληγε την 17η Μαΐου. Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ διευκρινίζει πάντως ότι αποδέχθηκε το αίτημα παράτασης του προγράμματος στήριξης έως την 30ή Ιουνίου προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια νέα αξιολόγηση των δημοσιονομικών της χώρας, που πρόκειται να αρχίσει στα τέλη του Απριλίου.

    [06] Αυτοκτόνησε ο υποδιευθυντής του λυκείου ο οποίος είχε διασωθεί από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα

    Ο υποδιευθυντής του λυκείου, μαθητές του οποίου έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στο δυστύχημα του νοτιοκορεατικού φέρι, αυτοκτόνησε, αφού κρεμάστηκε έξω από ένα μεγάλο γυμναστήριο όπου διαμένουν οι οικογένειες των θυμάτων. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Κανγκ Μιν-γκιού, 52 ετών, αγνοείτο από την Πέμπτη (χθες) και φέρεται να κρεμάστηκε με τη ζώνη του από ένα δέντρο έξω από το γυμναστήριο.

    Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υποδιευθυντής του σχολείου ήταν ένας από τους 179 επιζώντες του ναυαγίου που συνέβη το πρωί της Τετάρτης (προχθές), ανοικτά των νότιων ακτών της Κορέας.

    [07] Η Τουρκία θα ζητήσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

    Η Τουρκία θα ζητήσει τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα στη διάρκεια της επίσκεψης στην Άγκυρα του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

    «Το συμβόλαιο που έχουμε με τη Ρωσία μας δίνει το δικαίωμα για μια αναθεώρηση της τιμής. Θα μεταφέρουμε το σχετικό μας αίτημα στους αξιωματούχους της Ρωσίας και της Gazprom», δήλωσε ο Τανέρ Γιλντίζ. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχός της σε φυσικό αέριο.

    [08] Αυξήθηκε το ποσοστό των Βραζιλιάνων οι οποίοι αποδοκιμάζουν την πολιτική της προέδρου Ρουσέφ

    Η αποδοκιμασία των πολιτών της Βραζιλίας για την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ αυξάνεται σταθερά, ενώ απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες έως τις εκλογές στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, στις οποίες παραμένει πάντως η επικρατέστερη για τη νίκη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης έχουν υπονομεύσει τη δημοτικότητα της Ρουσέφ.

    Εν τω μεταξύ, ηαπεργιακή κινητοποίηση που είχε κηρύξει ένα συνδικάτο το οποίο εκπροσωπεί τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες στην πόλη Σαλβαντόρ ανεστάλη χθες, αφού πυροδότησε ένα ιδιαίτερα αιματηρό κύμα βίαιων εγκλημάτων, μόλις 57 ημέρες πριν η πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη της Βραζιλίας, φιλοξενήσει χιλιάδες ξένους ποδοσφαιρόφιλους που θα συρρεύσουν εκεί για τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Τουλάχιστον 39 φόνοι διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας των αστυνομικών, η οποία διήρκεσε δύο ημέρες κι ενέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι βραζιλιάνικες Αρχές είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια και την δημόσια τάξη κατά τη διάρκεια της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης αυτής.

    [09] Οι αντάρτες εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς με όλμους στο Χαλέπι

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 ακόμη τραυματίστηκαν όταν αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους σε μια περιοχή ελεγχόμενη από κυβερνητικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού, όπως μετέδωσαν ένας συριακός τηλεοπτικός σταθμός και μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου τα οποία είναι φίλα προσκείμενα προς το συριακό καθεστώς. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν ανέφερε ότι οι οβίδες έπεσαν σε συνοικίες όπου κατοικούν άμαχοι, στο βόρειο και δυτικό τμήμα της πόλης, έπειτα από τις σφοδρές μάχες των τελευταίων ημερών, καθώς οι αντάρτες επιτίθενται σε εγκαταστάσεις-κλειδιά των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας εκεί. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι χαμηλότερος. Η ΜΚΟ αυτή έκανε λόγο για 20 νεκρούς, ανάμεσά τους 11 πολίτες.

    [10] Η ιταλική κυβέρνηση πουλά και τα κρατικά αυτοκίνητα για τη μείωση του χρέους

    Πενήντα δύο κρατικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού πουλήθηκαν μέσω του διαδικτύου κατά την πρώτη φάση της δημοπρασίας που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο πλαίσιο του σχεδίου του περικοπής κρατικών δαπανών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 371.400 ευρώ. Η δημοπρασία ξεκίνησε με αρχική τιμή 4.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε αυτοκίνητο και έκλεισε στα 7.142 ευρώ, όπως διευκρίνισε η ιταλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Στις 12 Μαρτίου, ο νεαρός πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι είχε ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που είχαν προκαλέσει σοκ στους Ιταλούς, μεταξύ αυτών την κατάργηση της Γερουσίας, τη μείωση των φόρων για τους πιο φτωχούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και την πώληση περισσότερων από 100 επίσημων αυτοκινήτων της κυβέρνησης, τα οποία είναι γνωστά ως «μπλε αυτοκίνητα». Το σχέδιο του Ρέντσι προβλέπει την εξοικονόμηση 5 με 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως η πώληση των «μπλε αυτοκινήτων» έχει και συμβολικό χαρακτήρα την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να περικόψει τα έξοδα των πολιτικών, η αξιοπιστία των οποίων έχει πληγεί έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

    [11] Η Ιαπωνία αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις και συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών για «επιστημονικούς» λόγους

    Η Ιαπωνία αποφάσισε να συνεχίσει το κυνήγι φαλαινών για «επιστημονικούς» λόγους στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως αναφέρει σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος, μόλις δύο εβδομάδες αφού απαγορεύθηκε το κυνήγι των κητοειδών στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο Kyodo, η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το πρόγραμμα της λεγόμενης επιστημονικής αλιείας, μειώνοντας κυρίως το ποσοστό των αλιευμάτων. Ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

    Η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι δεν θα προχωρήσει στο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, μετά τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Το ΔΠΔ έκρινε ότι η Ιαπωνία συγκαλύπτει μια εμπορική δραστηριότητα με ένα πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας. Βάσει της απόφασης της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, η οποία έδωσε εντολή στην Ιαπωνία να σταματήσει την φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, η ιαπωνική υπηρεσία αλιείας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επόμενη ετήσια εκστρατεία κυνηγιού φάλαινας, που αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό τον χειμώνα και να διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες. Όμως ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας αυτής διευκρίνισε ότι η Ιαπωνία σκοπεύει «να συνεχίσει το πρόγραμμα έρευνας φαλαινοθηρίας άλλου, όπως προβλεπόταν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2014 - 10:30:26 UTC