Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πασχαλιά στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή
  • [02] Για τις τελευταίες αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι, σπεύδουν οι καταναλωτές
  • [03] Κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα
  • [04] Στις 25 Απριλίου αρχίζει η Δημόσια Προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank
  • [05] Το Κίεβο θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των Ρωσόφωνων αυτονομιστών
  • [06] Οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία της Γενεύης
  • [07] Η μόλυνση των θαλασσών προκαλεί «αυτοκτονικές τάσεις» στα ψάρια
  • [08] Το Αλτσχάιμερ δείχνει «προτίμηση« στις γυναίκες

  • [01] Πασχαλιά στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή

    Κάθε τόπος γιορτάζει το Πάσχα με ξεχωριστό τρόπο, ακολουθώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα δεκαετιών. Όπως και η Καλαμπάκα, με τα μοναστήρια των Μετεώρων να διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο στην ανάδειξη της πνευματικής διάστασης της Ανάστασης του Κυρίου. Αλλά δεν είναι μόνο τα μοναστήρια των Μετεώρων. Είναι και τα υπόλοιπα (Σταγιάδων, Χρυσίνου, Σιαμάδων, Αγ. Θεοδώρων, Βυτουμά) που δίνουν την πνευματική αίγλη ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο επισκέπτης της περιοχής έχει την μοναδική ευκαιρία να «μεταλάβει» αυτής της πνευματικότητας αλλά και να νιώσει την τοπική φιλοξενία σ' ένα φυσικό περιβάλλον χρωμάτων και αρωμάτων. Κορυφαίες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελούν η Ακολουθία των Παθών το βράδυ της Πέμπτης, ο Επιτάφιος θρήνος και φυσικά η Ανάσταση. Την Κυριακή του Πάσχα, η περιοχή μεταβάλλεται σε ένα απέραντο πανηγύρι, όπου το ψήσιμο του οβελία αποτελεί επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πασχαλόγιορτα Όμως η Πασχαλιά, πέρα από το θρησκευτικό μέρος έχει και την πολιτιστική της διάσταση και ο λαός μας μέσα απ' τον πλούτο των εκφάνσεών του έχει χαρακτηρίσει τις εκδηλώσεις αυτές πασχαλιόγιορτα. Χαρακτηριστική είναι οι αναφορές που κάνει στο βιβλίο "Λαογραφικά Καλαμπάκας" ο αείμνηστος Στέφανος Θανασούλας, στοιχεία των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. "Στην Πουλιάνα -γράφει- στήνονταν τρανό πανηγύρι. Τ' απόγιομα νωρίς της Δεύτερης μέρας του Πάσχα και την Τρίτη όλοι οι χωριανοί μαζεμένοι εκεί έστηναν τρανό χορό, όπως. Τα παλιά χρόνια, με τα ίδια τραγούδια, Κι αυτά, που είχαν καθαρά τοπικό χρώμα και χαρακτήρα έμειναν με τα' όνομα καλαμπακιώτικα. Ήταν ντυμένοι όλοι με τα λαμπριάτικά τους ρούχα, μερικοί με την άσπρη φουστανέλα, άλλοι με τα 'σκούτινα' και με στραβά φορεμένη τη μαύρη σκούφια τους και λίγοι με τα ευρωπαϊκά.

    [02] Για τις τελευταίες αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι, σπεύδουν οι καταναλωτές

    Ομαλή είναι η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά των Αθηνών «παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν τις πρώτες μέρες τα παιχνίδια των πολυεθνικών» όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης. Οι τιμές των αμνοεριφίων που ξεκίνησαν από έξι ευρώ το κιλό στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας κυμαίνονται σήμερα από επτά έως οκτώ ευρώ το κιλό.

    Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, τα εμπορικά καταστήματαάνοιξαν στη1.00 μετά το μεσημέρι και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 7.00 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα λειτουργούν έως τις 9.00 το βράδυ. Ανοιχτή από τις 8 το πρωί είναι η Βαρβάκειος αγορά της Αθήνας.

    Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9:00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι και έως τις 8.00 το βράδυ τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή από τις 6 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη τα εμπορικά καταστήματα σήμερα θα μείνουν ανοιχτά από τη 1.00 μετά το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

    Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    [03] Κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα

    Κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, καθώς από τα μεσάνυχτα χθες και έως τις 11.00 το πρωί σήμερα, είχαν περάσει από τους σταθμούς διοδίων των Αφιδνών και της Ελευσίνας, 40.763 οχήματα, ενώ περισσότερα από 75.000 είχαν περάσει χθες Μεγάλη Πέμπτη.

    Από τα διόδια των Αφιδνών έχουν περάσει από τα μεσάνυχτα έως τις 11.00 το πρωί 14.496 οχήματα, ενώ πέρυσι, στο ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν περάσει 16.901 οχήματα. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων και σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι, απαγορεύεται η κυκλοφορία για φορτηγά ωφέλιμου βάρους άνω του 1,5 τόνου σε τμήματα των εθνικών οδών στο ρεύμα εξόδου.

    Αυξημένη είναι η κίνηση και στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Χθες Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν συνολικά 73 δρομολόγια με περίπου 35.000 επιβάτες, προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στο 100% φθάνει η πληρότητα στους σταθμούς των ΚΤΕΛ Αττικής, Κηφισού και Λιοσίων, ενώ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από χθες έως και την τρίτη ημέρα του Πάσχα έχουν προγραμματισθεί 2.245 αφίξεις και αναχωρήσεις. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τις επόμενες τρεις ημέρες τα τρένα του ΟΣΕ, λόγω της τριήμερης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Βελτίωση του καιρού από αύριο

    Για σήμερα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπονται έντονα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και ισχυροί δυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Από το Μεγάλο Σάββατο ο σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Την Κυριακή του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές στα βόρεια και στα βορειανατολικά της Ελλάδας και στο ανατολικό Αιγαίο, όπου μπορεί να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές.

    [04] Στις 25 Απριλίου αρχίζει η Δημόσια Προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

    Τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, για το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Eurobank. Ειδικότερα, η διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς θα είναι τρεις (3) εργάσιμες ημέρες, από την Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014, μέχρι και την Τρίτη, 29 Απριλίου 2014. Κατά την ίδια χρονική περίοδο θα διεξαχθεί και η Διεθνής Προσφορά. Η τιμή ανά μετοχή στην οποία θα διατεθούν οι προσφερόμενες μετοχές θα κινηθεί εντός δεσμευτικού εύρους τιμών, το οποίο θα εγκρίνει το ΔΣ και θα ανακοινωθεί το αργο?τερο μέχρι την Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014. Η τιμή διάθεσης δεν θα είναι κατώτερη των 0,30 ευρώ που ισούται με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Τράπεζας και την ελάχιστη τιμή που όρισε το ΤΧΣ.

    [05] Το Κίεβο θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των Ρωσόφωνων αυτονομιστών

    Η υπό την ηγεσία του στρατού επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία προκειμένου να εκδιώξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα συνεχιστεί παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί [ακόμη] εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας. Η συμφωνία της Γενεύης, στην οποία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων.

    [06] Οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία της Γενεύης

    Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο. Είπε πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

    Διαβάστε επίσης: Το Κίεβο θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των Ρωσόφωνων αυτονομιστών , Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η συμφωνία της Γενεύης θα εφαρμοστεί, λέει ο Μπ. Ομπάμα

    [07] Η μόλυνση των θαλασσών προκαλεί «αυτοκτονικές τάσεις» στα ψάρια

    Η οξίνιση των θαλασσών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμπεριφορά πολλών ψαριών, καθώς δείχνουν να χάνουν το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης, με συνέπεια να πέφτουν πιο εύκολα στο στόμα άλλων ψαριών.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αυστραλο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που διαπίστωσε ότι μερικά ψάρια «τρελαίνονται» σε τέτοιο βαθμό, που έλκονται πια από την μυρωδιά των θηρευτών τους, προσφέροντας έτσι τον εαυτό τους κυριολεκτικά ...στο πιάτο.

    [08] Το Αλτσχάιμερ δείχνει «προτίμηση« στις γυναίκες

    Οι γυναίκες που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο στο DNA τους, είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες που έχουν το ίδιο γονίδιο, να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ καθώς γερνάνε, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη πιθανώς φωτίζει μια από τις αιτίες που η συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, δείχνει «προτίμηση» στις γυναίκες. Μία στις έξι γυναίκες άνω των 65 ετών θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ, ενώ από τους άνδρες σχεδόν οι μισοί (μόνο ένας στους 11).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2014 - 12:30:23 UTC